返回列表 發帖
請問各位幾點開埸同散埸?

請問各位幾點開埸同散埸?
fung2388 發表於 2015-5-1 23:18

頭場開場8:45...散場11:45

點樣可以演唱會主題曲都唔會唱
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

情人甲同你的秀都無 .. 安哥以為自己開多次 25 周年演唱會?

睇完喇....個SHOW 真係幾正, 我會比80分可能本身哩場先係頭場, 氣氛好好~!!
等我廢UP 幾句先

驚喜/難忘/正評位
- 安哥狀態大勇, 好厚實既聲, 流淚行勝利道比1/1果晚唱得好好多, 好有水準
- 整體舞台效果都幾好, 仲估唔到D 條狀screen 係咁玩法^^
- 喜歡你是你 D LIGHTING好好好靚!!!
- 兩PART 跳舞我覺得OK WOR....選歌驚喜同埋新編曲幾正, 估唔到揀左學行同與神對話, 翻騰哩個編曲幾正, 冇左浸老歌味
- 第一PART 跳舞好好睇, D舞好齊同有心思, 安哥都好比心機去跳
- 第二PART 末日救世PART, 我好喜歡哩PART, 頭三首歌揀得好同埋好MATCH主題, 但最大敗筆係冇啦啦變左救世主咁唱愛妳, 雖然係幾MATCH, 但冇啦啦成件事SAMMI 上身變左做宗教MODE ==
- 有唱爛泥!!!!
- BIG 4 輪流上台合唱/SOLO, 最後再4子齊人大合唱, 全場氣氛高漲
- 昨遲人同眼前一亮 個bg visual effect 好嬅麗
- 同健仔唱明星果陣安仔喊左....搞到我都眼濕濕, 首歌真係好催淚同埋令人諗起好多往事

失望/嬲/負評位
- 未日救世 愛妳果幕, 佢做救世主雖然岩個故事flow, 但成件事好odd咁
- 係咁換衫....搞到唱得比預期中少歌, 心諗男歌手都換衫換得咁密集做咩者
- 蘇永康真係好_ 扮野, 頂佢唔順, 仲要聽左兩次那誰....因為第一次唱果陣蘇支咪冇聲, 故全場要求重唱
- 點解可以完全冇唱東亞時期既歌?????????????????????? 心諗前程錦繡同情人甲都幾多人識呀, 點解都唔唱
- 冇左雨後陽光!!!!- 點解你的秀係主題曲, 但都唔唱=.=
- 今次揀歌, 飛走太陽果2首歌, 成個show 可以早於2005年開

HEHE欣賞位
- 安仔真係成日show 肌肉
- 第一part 跳舞套衫(黑色透視果套)....sexy到不得了, 一出場全場嘩然起哄
- 過場介紹dancers 果part, 有d dancers 幾靚仔同埋佢地著白色緊身褲~激突!!!

睇完喇....個SHOW 真係幾正, 我會比80分可能本身哩場先係頭場, 氣氛好好~!!
等我廢UP  ...
Kyle_ 發表於 2015-5-2 02:21

big 3 做嘉宾,cut左甘多歌……

Rundown
讓我待你好一點
唯獨你是不可取替
喜歡你是你

我的天我的歌
不許你註定一人

一加一減你

徹夜纏 ...
艾石仔 發表於 2015-5-1 21:07

留左首翻騰

你的秀呢?
fibo 發表於 2015-5-1 21:38

會唔會等mi做座上客先唱?

今晚嘉賓喺謝安琪!!!

把聲沙到咁都叫狀態大勇 ...?
唱完爛泥之後先叫好番少少
開頭果D簡直聽到全場靜晒

把聲沙到咁都叫狀態大勇 ...?
唱完爛泥之後先叫好番少少
開頭果D簡直聽到全場靜晒 ...
leung1020 發表於 2015-5-2 19:35

佢都47歲喇....聲沙都無可厚非, 亦都唔係今次個show先有我自己接受到同埋覺得無阻佢既演出~
今次個狀態已經好過1月1果晚好多喇

今晚無人直播了

有衛蘭
合唱情人甲啦一定係

有衛蘭
合唱情人甲啦一定係
rubylovessss 發表於 2015-5-2 21:53

係會過去的

係會過去的
艾石仔 發表於 2015-5-2 21:55

究竟佢同東亞做乜 但隻精選碟又有東亞架喎
02 著地 - 鄧麗欣

今晚嘉賓喺謝安琪!!!
aka 發表於 2015-5-2 16:24

美妻唱如何可以不愛他?

點解無人講女人之苦..我覺得呢隻都好好聽呀
如果有埋苦口良藥就仲正

唔知點解,
今晚連你教我兩度都無埋-_-

點解2011和今年的演唱會都冇以下咁hit的歌?
一千次日落,真心真意,只會深愛你,借你耳朵說愛你,情人甲,豬先生,何慧愛等多首好歌

今晚嘉賓有衛蘭,唔知有無唱情人甲呢
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

唔知點解,
今晚連你教我兩度都無埋-_-
艾石仔 發表於 2015-5-2 23:14

我覺得係因為之前兩晚都OVERRUN 左....所以一場比一場少歌==?!頭場23:45先完(根據其他會員講), 所以琴晚第二場CUT左歌, 但都仲23:30先完場
所以今晚要再CUT LOL ?

今晚嘉賓有衛蘭,唔知有無唱情人甲呢
星勤 發表於 2015-5-2 23:42

好想知唱了咩歌。。。

好想知唱了咩歌。。。
kk8733 發表於 2015-5-3 00:19

IG 見到合唱左 會過去的, JANICE 獨唱離家出走

YUMK 就合唱教我如何不愛他

Facebook有特價飛 $680賣$450
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

Facebook有特價飛 $680賣$450
fifty1205 發表於 2015-5-3 10:36

咁多日都有啦 你唔好完左show先講
02 著地 - 鄧麗欣

今晚嘉賓好似係林憶蓮

MOOV added 3 new photos.
Just now ·
安仔有 〈‪#‎一步一生‬〉都有歌迷我地支持!!!仲唱左〈‪#‎二人行一日後‬〉、演唱會主題曲 〈‪#‎你的秀‬〉,再〈‪#‎從你的祝福中離開‬〉,今晚真係無撼呀!感動到好想喊呀!!!!

finally
02 著地 - 鄧麗欣

MOOV added 3 new photos.
Just now ·
安仔有 〈‪#‎一步一生‬〉都有歌迷我地支持!!!仲唱左〈‪#‎ ...
hinz 發表於 2015-5-3 23:36

encore 多三首?

Final encore:
1. 二人行一日後
2.不要驚動愛情 piano
3. 你的秀
4. 從你的祝福中離開

今晚嘉賓好似係林憶蓮
matthewyky 發表於 2015-5-3 20:35

唯一嘉賓
1.至少還有你
2. 灰色intro/心野夜/ 傾斜

唯一嘉賓
1.至少還有你
2. 灰色/ 傾斜
l00540 發表於 2015-5-4 00:06

至少還有你之後係心野夜(灰色Intro)+傾斜medley

Final encore:
1. 二人行一日後
2.不要驚動愛情 piano
3. 你的秀
4. 從你的祝福中離開 ...
l00540 發表於 2015-5-4 00:03

2. 係不要驚動愛情

尾場好多歌冇唱
係多左Encore果幾首
【This is MC】澳門見

不許你注定一人
覺得許生唱得好過原唱

唱勝利道時氣氛全晚最好

有錯請幫忙改正,Thanks!

2015/5/3 Rundown
讓我待你好一點
唯獨你是不可取替
喜歡你是你

我的天我的歌
不許你註定一人 (w/ Joey Tang)
一加一減你 (w/ Joey Tang)

徹夜纏綿
學行
用愛造世界
你教我兩度
翻騰
生於第八日 (background for dancer solo)

心血
男人最痛
你的男人

至少還有你 (林憶蓮合唱)
灰色intro/心野夜/傾斜 (林憶蓮合唱)

心靈相通
爛泥
昨遲人

灰飛煙滅
活在當下
與神對話
愛你

流淚行勝利道
眼前一亮

1st encore
First of May
世紀末煙花
一步一生

2nd encore
二人行一日後
不要驚動愛情 (全場合唱半首)
你的秀
從你的祝福中離開

有錯請幫忙改正,Thanks!

2015/5/3 Rundown
讓我待你好一點
唯獨你是不可取替
喜歡你是你

我的天我的歌
...
megaman 發表於 2015-5-4 10:10

學行
用愛造世界
你教我兩度
翻騰

應該係:
學行
翻騰
用愛造世界
你教我兩度

心靈相通
爛泥
昨遲人

應該係:
爛泥
心靈相通
昨遲人

半天假 < --- 仲有呢首
流淚行勝利道
眼前一亮

尾場rundown改到好亂

Thx lemontea1069!

2015/5/3 Rundown (revised)
讓我待你好一點
唯獨你是不可取替
喜歡你是你

我的天我的歌
不許你註定一人 (w/ Joey Tang)
一加一減你 (w/ Joey Tang)

徹夜纏綿
學行
翻騰
用愛造世界
你教我兩度
生於第八日 (background for dancer solo)

心血
男人最痛
你的男人

至少還有你 (林憶蓮合唱)
灰色intro/心野夜/傾斜 (林憶蓮合唱)

爛泥
心靈相通
昨遲人

灰飛煙滅
活在當下
與神對話
愛你

半天假
流淚行勝利道
眼前一亮

1st encore:
First of May
世紀末煙花
一步一生

2nd encore:
二人行一日後
不要驚動愛情 (全場合唱半首)
你的秀
從你的祝福中離開

Thx lemontea1069!

2015/5/3 Rundown (revised)
讓我待你好一點
唯獨你是不可取替
喜歡你是你

我的天我的 ...
megaman 發表於 2015-5-4 12:45

冇情人甲係一大敗筆

<<演唱會主題曲>> 你的秀....最尾一場先有=.=||
ok u win!!!!

[演唱會現場] 《Come On Andy Hui Live 2015》 3/5/2015

去年轉會太陽娛樂,重投paco的懷抱,許志安交出了近年最亮麗的成績單。今年希望乘勝追擊,派歌又開演唱會,但票房成績麻麻,中價飛銷情特別慢。這一晚是尾場,情況比較好,全場滿坐,聽許志安回顧29年的入行經驗。

放棄四面台,用上歌手較為舒服的三面台,舞台後方有一個巨型的許志安半身像,人像前方是開合式的LED屏幕,每邊的屏幕都可分開成為幾條橫樑,是舞台的重要機關。許志安這晚就坐在其中一條橫樑上出場。
橫樑可移動超過90度,許志安利用這條橫樑,唱著《讓我待你好一點》,向各個方向的歡眾問好。《讓我待你好一點》並非許志安最熱門的那批歌,但緊接的《唯獨你是不可取替》肯定是觀眾的心水,LED屏幕在兩邊打出歌詞,讓觀眾與許志安一同合唱。未知是我心理作用,還是許志安唱得投入,這一首,今晚我覺得唱得特別動人。再唱埋初出道的《喜歡你是你》,完結了演唱會的第一節。

由Joey Tang帶領的樂隊走到台前,揭開搖滾的一章。《我的天 我的歌》比以前唱得有力,中段開始再加快,沒以往般四平八穩。去年拉闊,許志安曾與Dear Jane合唱,今次演唱會再唱DJ的《不許你註定一人》,我實在想知道這首歌為何對許志安這般重要。這一節的重心放在最後一首,Joey Tang當日為許志安寫了相當動人的《一家一減你》,這晚再在紅館演唱,只能說這首歌歷久不衰,至今還讓我動容,是我全晚最喜歡的其中一首。

演唱會步入中段,開始了快歌環節。許志安身穿黑色透視裝出場,個人獨舞《徹夜纏綿》,跳得比我想像中好得多,加上歌曲討好,是全晚最佳的舞曲。一眾舞蹈員之後出場,陪同許志安唱《學行》,但這首舊歌,顯然大家都不熟,觀眾無甚反應,直接連累了之後的《翻騰》,在觀眾不大熱情的情況下,許志安唱完了《翻騰》,再突然剎停,奇怪地講了一聲「多謝」,再叫大家給予多些反應。這個安排是超級奇怪,除了破壞了快歌環節的連貫性,那一句「多謝」也頗為老派。不過,許志安的訓示的確對大家有了點提示作用,之後走到兩邊台唱《用愛造世界》及《你教我兩度》,反應確實稍為熱烈。

演唱會回到慢歌時段,觀眾反應即時好得多。《心血》的前奏響起,身邊已聽到歡呼聲。說實在,這晚唱《心血》其實唱得不算好,但歌曲的情懷搭救,仍然讓我全程跟住唱。回到華星年代的,還有演唱會必備的《男人最痛》,聽了這麼多年,似乎大家仍未聽夠,又是一提起歌名,大家即時有反應。觀眾一聲sammi一聲許太的情況下,許志安唱出了《你的男人》,冧歌時段還未完,緊接唱出了林憶蓮的《至少還有你》。當大家還以為許志安只是想憑歌寄意之時,林憶蓮就出場,成為了是晚的嘉賓。
許志安及林憶蓮怎說也不算太扯得上關係,林憶蓮的唱片曾經短暫交由華星發行,但實情她也不是正式屬於華星,今次許志安找得到近年公開演出不多的林憶蓮幫手,靠的是paco。而林憶蓮也實在俾面paco,與許志安不止合唱一曲,還合唱合跳了一段《心野夜》加《傾斜》的小medley,絕對有驚喜。
送走了林憶蓮,許志安繼續唱他的招牌慢歌。《心靈相通》 《爛泥》及《昨遲人》這幾首大熱,全部壓在這一節上,讓這一節成為演唱會正場部分的其中一個大合唱環節。

按照港式演唱會一貫邏輯,這一節應是跳舞環節,但許志安在此時安排了一段小歌舞劇。在各地紛亂場面的映象襯托下,小女孩出場,見證著世界毀滅。許志安唱著合乎主題的《灰飛煙滅》,充分發揮出這首歌獨有的慘情。此時,舞台的LED橫樑全數張開,形成幾層的梯階,舞蹈員從不同地點出發,站在不同的橫樑上伴舞,加強了歌曲的張力。在世界毀滅之時,《活在當下》是王道,但許志安更想講的,肯定是《與神對話》。有了宗教信仰後,許志安在這一節必定很想有所表現,這首歌本來我甚喜歡,但這一晚明顯聽得出他不適合現場rap,經常拖拍,發揮不到效果。幸好,還有壓卷的《愛你》,許志安被吊上半空,靜靜地唱出這首歌,無論我聽幾多次都覺得感動,絕對是這晚的推介。
這一節歌舞劇,其實與鄭秀文演唱會中段唱著《愛是》及《上帝早已預備》的那一節有異曲同工之念,都有宗教概念,亦將原本平面的舞台張開,發揮舞台空間,但許志安的這一段,缺少了鄭秀文的入心,除了因為歌曲本身較難讓歌舞劇有所發揮之外,成本亦是其中一個因素,許志安的三面台演唱會面積較細,本身已較難發揮,而且那些橫樑其實有些牙煙,眾人不斷行上行落,明顯睇得出橫樑在搖晃,我有一段長時間,只顧睇他們走上走落,替他們緊張,也實在無留意歌詞。而許志安在世界毀滅之時,穿上鮮紅色的歌衫出場,個人亦覺得非常奇怪,這一節多處需要扣分,最終未能做到所想的效果。

演唱會來到後段,一副準備encore的狀態,《半天假》 後,唱出了去年大熱的《流淚行勝利道》,這首歌比我想像中在許志安歌迷中有份量,很多歌迷真的跟住唱。演唱會正場以《眼前一亮》作結,這首歌很多年無聽了,這晚再次聽,再發現了這首歌的好。
稍為encore後,許志安再出場,先自彈自唱《First of May》,再有個人all time favourite《世紀末煙花》,然後順理成章地以《一步一生》壓軸。但因為這晚是尾場,許志安很快就再出場唱多幾首。《二人行一日後》不算驚喜,但在歌迷起哄狂叫sammi之下,哼唱了小一段《不要驚動愛情》就帶起了全場的氣氛。之前幾場無唱的演唱會主題曲《你的秀》在這個環節曝光,然後以令我嘩了出聲的《從你祝福中離開》完結了這個演唱會。

許志安說,這是他的第八個演唱會,我不肯定有沒有看足八次,但也肯定看了好多次。今次的這肯定比上一個靚聲,亦明顯睇得出他有落力排舞,演唱會的製作也用心度過,但無論是面譜投影還是歌舞劇,最終也不算突出,而服裝過份著重bling bling及穿窿,雖然很符合許志安的一貫風格,但也談不上好看。加上相信受制於版權費問題,多首東亞時期的歌曲無唱,這次演唱會只足夠讓大家懷舊,但未至於極深刻,比起鄭秀文演唱會的突破,作為丈夫的許志安,今次還是未追得上。
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

[演唱會現場] 《Come On Andy Hui Live 2015》 3/5/2015

去年轉會太陽娛樂,重投paco的懷抱,許志安交出 ...
hiraoka 發表於 2015-5-5 00:30

我好認同你既睇法
佢今次只係平穩, 而且rundown好一般
果part快歌太快出現, d人都未warm up
如果2part快歌調轉成件事會好好多

就算版權問題, 最低限度都唱首情人甲啦, 連janice去都唔合唱
佢自己話想後生果班都識佢, 偏偏東亞果幾首903十大一次都冇唱過@紅館
今次個show唔算差但冇驚喜囉
不過唔好下下搵sammi同佢比啦, 其實2個事業上根本完全唔關事, 都冇得比, 對安哥都唔公平

有冇人知今次會唔會出碟啊???
尾場好似有錄影

無情人甲真系好弊,點解唔唱多啲呢十年的歌?!
讓我對這世界好奇
讓我信自己的真理

無情人甲真系好弊,點解唔唱多啲呢十年的歌?!
cincinp 發表於 2015-5-5 17:18

唔知咩事,東亞時期冇晒..

唔知咩事,東亞時期冇晒..
megaman 發表於 2015-5-5 17:21

可能佢自己覺得大家鍾意以前D舊歌多過東亞D歌, 所以一首都唔唱(咁的確舊歌既流行程度遠勝東亞果八年D歌)

佢自己話想後生果班都識佢, 偏偏東亞果幾首903十大一次都冇唱過@紅館
lemontea1069 發表於 2015-5-5 12:52

又或者咁諗,佢覺得東亞果D歌比較近年,後生仔女都會聽過下,反而佢堆舊歌班後生真係未必聽過,所以集中唱哂舊歌

又或者咁諗,佢覺得東亞果D歌比較近年,後生仔女都會聽過下,反而佢堆舊歌班後生真係未必聽過,所以集中 ...
kkkchun 發表於 2015-5-5 19:07

應該係有d問題先唔唱掛 有乜可能衛蘭做嘉賓都唔唱情人甲先得嫁
02 著地 - 鄧麗欣

其實佢入行29年
點解唔等出年30年先開
成件事華麗好多