返回列表 發帖

林俊遇害案

林俊遇害案

2012年5月下旬,來自中國武漢的留學生林俊加拿大蒙特利爾盧卡·羅科·馬尼奧塔謀殺和碎屍的事件,引起國際間震驚和廣泛關注。

------------------------
加漢肢解中國學生罪成囚終身
星島日報

加拿大中國留學生林俊前年被殺及肢解案,當地法院裁定被告,加拿大男子馬尼奧塔一級謀殺等罪名成立,判處終身監禁。

檢控官向法庭呈上兩段關鍵短片,當中這條閉路電視片段,看見林俊在遇害前數小時,跟隨疑兇馬尼奧塔到蒙特利爾寓所,之後便再沒有人看過林俊;另一段片由馬尼奧塔自己上載,是他用利器殺害林俊經過的血腥片段,亦是案中最有力證據。
這宗肢解案轟動加拿大全國。蒙特利爾陪審團經過8天商議後,當地周二裁定馬尼奧塔一級謀殺罪及另外四項罪名成立,判處終身監禁,25年內不得假釋。
專程由中國到加拿大聽判的林俊父親,透過律師發聲名,表示林俊遇害令全家一夜間失去希望,他感謝法官和控方令正義得到伸張,他滿意裁決,認為裁決沒令兒子失望。

這宗碎屍案於前年5月發生,32歲的馬尼奧塔殺害33歲同性伴侶中國留學生林俊,將他的屍體肢解,分別寄到溫哥華兩間小學和多個政黨辦事處後潛逃外國,國際刑警隨即展開追捕,6月在德國柏林將他拘捕。

-------------------------

雖然告一段落,兇手亦判囚終身,但內裡的案情如果再深入探討,肯定會令人尋味。
其實林俊當時去兇手既住所,有無諗過好詫異,身邊竟然殺死自己的兇手

上次我返工果陣,見到有塊BANNER既舞台劇 - 『青年同志殺人事件』<-印象好似呢個名
其實我係好想去睇,話套舞台劇好似係依照呢宗新聞改編
但想知更多DETAILS, Search呢個名又搵唔到BOR..

究竟CM有無人有留意呢單新聞?

-------------------------
圖片為林俊生前既照片
附件4: JJ (故意既, 都未講佢比人打 )
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
還是會想念 時候沒太晚 和太早 正好
『剛剛好』 -
Eason X C.Y Kong X 林夕 X 美千

第一刻以為係JJ 同美漿合唱所以遇害添
SOR 入錯黎出返去 BYE~

Title's fault...
舞來舞去 不日內開始錄音。

第一刻以為係JJ 同美漿合唱所以遇害添
SOR 入錯黎出返去 BYE~
kwanie 發表於 2015-1-25 01:57

無計啦,呢排大受刺激
都唔知發咩神經POST呢D新聞出來

但JJ被人打好似之前有人講過
『剛剛好』 -

聽過,
佢地好似係固定SP吧?? 唔係情侶

之前睇完呢個新聞,我就覺得約炮需謹慎

最近個兇手申請咗上訴,所以都未算告一段落...

我諗呢件事點解發生都會係永遠嘅謎團,
好似到而家都查唔到死者同兇手係點樣認識,
而且據說條片開頭有另一個男仔俾個兇手迷暈、綁起,
但係閉路電視又影到兇手之後放翻佢走.

話時話,Stephy首戒心嘅MV令我諗起呢單案...

好恐怖lol
所以識人真係要帶眼

好明顯係痴線+變態
睇人唔好只係睇外表 睇心先最重要
JM 2016

睇成左林俊傑遇害案
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

有留意過 呢單案件好似唔似靜系約炮/sm虐殺之類既事
好似涉及到國外反華組織/宗教果d範疇...之前響其他forum見人分析過  好恐怖..
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

好明顯係痴線+變態
睇人唔好只係睇外表 睇心先最重要
張少 發表於 2015-1-25 10:29

聽講佢殺人前已經預告左..
只不過果邊既警方無證據,無再跟落去...
『剛剛好』 -

美國有報過, 不過已經都有一段時間....

其實我覺得受害者係念住玩sm遊戲,記得個video影到受害者blindfolded and tied up hand.比人插落黎個下,我念受害者自己都唔知道條友係要殺死自己

美國有報過, 不過已經都有一段時間....
BeTrayed 發表於 2015-1-25 13:52

其實我都有印象呢單野係3年前
但估唔到上個月先判..
『剛剛好』 -

第3張相好嘔心

舊聞?

舊聞?
數彩虹 發表於 2015-1-25 20:33

都唔可以話係舊...
個兇手都係判左成個月..仲話要上訴