返回列表 發帖

甩黎明周圍搲撈 衛蘭翻黐密友博翻身

正所謂成也黎明,敗也黎明,04年由和音變新人王,一手捧紅衛蘭既伯樂係黎明,
出道11年,搞到衛蘭唔上唔落,遲遲冇得升呢做天后嘅,有人話一樣係因為黎明。

本帖隱藏的內容需要積分高於 71 才可瀏覽
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

衛蘭又新公司,鄭融又新公司

「成也黎明,敗也黎明」
呢句真係好總結到janice 11年嚟嘅路.....

janice好似唔想再行慘情歌路線, 唔知佢轉歌路, 仲有冇咁多fans支持佢.....
好想見到佢再上叱吒台拎獎, 不過入細公司/自組公司就應該無得拎獎...
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

反而想知A Music呢個LABEL會點行落去~~

阿端
做咩Amusic咁多阿端架
nicknicknick 發表於 2015-1-25 21:22

不安
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

「成也黎明,敗也黎明」

janice好似唔想再行慘情歌路線, 唔知佢 ...
hehemamama 發表於 2015-1-25 20:45

但係其實如果真係好似傳聞咁講係因為A MUSIC 同903 關係JANICE先突然無成績
咁可能903比細公司啲成績都仲好過A MUSIC

希望件事快D完结

快D大团圆结局收场~~~
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

如果成事的話,我真的真的真的真的要衷心祝福衛蘭小姐了
用TITLE來形容就是最好不過了.
成也黎明 敗也黎明
好聚好散...再見啦.AMUSIC.
多謝AMUSIC陪伴住JANICE這11個年頭
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

Seriously, Jill has dragged down Janice's career and this needs to stop. Janice was doing quite well before Jill's incident (Serving U had good sales and she was in the midst of recording Morning). Basically Janice has been supporting Jill for the past 6 years and Jill cannot go on dreaming forever. They are approaching 33, and unfortunately their golden opportunities already slipped by. Janice still has some market appeal (albeit on the decline) but she cannot risk signing with this kind of small label, without much resource to back her up. She is not GEM nor Kay, she doesn't have the personal ambition and strong will to succeed. I can only wish her the best of luck.

Small label...hope Janice consider it sincerely.
舞來舞去 不日內開始錄音。

阿端
做咩Amusic咁多阿端架
nicknicknick 發表於 2015-1-25 21:22

係咪唔識分"瑞"同"端"?
瑞(seoi6)例子:人瑞
端 (dyun1)例子:端午節
定係你講第個阿端?

唔想Janice入細公司><

唔想Janice入細公司>
PY79 發表於 2015-1-26 02:29

變身耶膠,學關菊心妍出福音碟。

07年阿端一度同衛蘭傳出SheShe緋聞,當年老闆黎明驚衛蘭被帶壞,於是怒炒阿端。
LAUGHED
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

「黄」君馨

Kitty媽 話晒做左咁多年
應該與各大電子媒體關係唔錯.
如果真的加入,希望能夠助jaince 更上一層樓.
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

我覺得八九十唔錯, 唱下K 亦無壞, 但唔好首首都係....
求毒坤演唱會門票一張 $500
(你比我, 舉牌另議)

見到李逸朗都係呢間公司
好驚衛蘭都要用另類招數捧紅

希望新公司令到蘭蘭ROCK 味重些,同埋歌詞唔好次次係關於情

係咪唔識分"瑞"同"端"?
瑞(seoi6)例子:人瑞
端 (dyun1)例子:端午節
定係你講第 ...
kayzzz 發表於 2015-1-26 02:16

瑞士 都應該係呢個 瑞 字
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

「成也黎明,敗也黎明」

hehemamama 發表於 2015-1-25 20:45

應該是有人敗在吸毒,唔自愛。之前黎生對佢很高期望,吸毒之後浪費哂黎生一番心血,唉

好羅終於約滿走人,黎生終於脫苦海,做呢d野吃力不討好,又費心力,對黎生未嘗不是一件好事!

反而想知A Music呢個LABEL會點行落去~~
kenny1102 發表於 2015-1-25 20:48

amusic 轉型做製作,上年同林生合作開新公司邀請外國歌手演唱,今年3月又舉辦Pitbull Live in Hong Kong 2015,講真做呢d好過做唱片,歌神訪問都說做一張唱片蝕一張,製作費越大就蝕得越多。

上年9月黎生又出席寰亞集團與韓國SM集團在北京人民大會堂舉行結盟記者會,合作做音樂電視電影!所以唔使擔心amusic會執笠,見到開帖樓主都好關心說amusic開完janice演唱會後會收檔,黎明低調大家唔知都正常嘅,大家去擔心janice前途先啱!希望不會再見到老作雜誌當真又貼上來(雖然看內容需要積分才可瀏覽),然後跟貼留言話黎生amusic甚麼甚麼......

應該是有人敗在吸毒,唔自愛。之前黎生對佢很高期望,吸毒之後浪費哂黎生一番心血,唉

好羅終於約滿走人, ...
spent 發表於 2015-1-29 00:14

其實都係
仲有阿端之前雜誌都講到佢唔係咩好野 話lanb變成xx姊妹花都係同佢有關
黎生既管教方式可能同其他公司好唔同, 但無論千嬅Janice JW到Janice Man都係讚佢好人
A Music音樂上既問題某程度上係出於細公司, 限米煮限飯, 下下要靠雷生, 又無乜關係

btw積分我主要係出於版權問題所以set, 所以揀左個唔高但唔係人人都睇到既分

其實都係
仲有阿端之前雜誌都講到佢唔係咩好野 話lanb變成xx姊妹花都係同佢有關
黎生既管教方式可能同其他公司好唔同, 但無論千嬅Janice JW到Janice Man都係讚佢好人
A Music音樂上既問題某程度上係出於細公司, 限米煮限飯, 下下要靠雷生, 又無乜關係
John 發表於 2015-1-29 02:21

還有是09年日本吸毒事件後被爆出來,有人07年底接受英語娛樂網站
訪問,是阿端那年開始帶壞兩姊妹,除了自認吸過毒,還埋怨黎生迫他們扮純情,還說對吸毒不後悔,真是服了佢兩個,到09年妹妹日本出事,難為黎生要處理她蘇州屎,為她奔波出錢出力,之後當然妹妹被解約,黎生對她們可謂仁至義盡,之後黎生都心淡,半放棄,由得janice 休息期間變肥,黎生又俾佢剪短頭髮,之後2次janice演唱會都唔去,總之黎生無欠佢,對得起她們兩姊妹,今年約滿都幫她開演唱會好頭好尾。

還有是09年日本吸毒事件後被爆出來,有人07年底接受英語娛樂網站
訪問,是阿端那年開始帶壞兩姊妹,除了自認 ...
spent 發表於 2015-1-29 04:01

07年xx女星新聞個陣, 雜誌都爆左好多料, 矛頭係指向阿端搞到xx姊妹花行為異常精神恍惚
當然係咪A Music當時想幫兩個洗底, 所以推卸責任就不得而知
我覺得好多野牛唔飲水唔禁得牛頭低, A Music咁頹, 都要多得班歌手同佢一齊頹先得
楊千嬅衰極都仲可以一年一碟啦

07年xx女星新聞個陣, 雜誌都爆左好多料, 矛頭係指向阿端搞到xx姊妹花行為異常精神恍惚
當然係咪A Music ...
John 發表於 2015-1-29 04:12

唔系好明你07年雜誌爆左什麼,所以不說了,是不是雜誌封面暗示兩姐妹在後樓梯交易呢單,雜誌內容嘅野看看就算,但我贊成牛唔飲水唔禁得牛頭低, 自己定力夠,人地點都影響不到你,但無論什麼原因.都不要去吸毒呀,累人累己。

就是有這些報道傳出,兩姐妹都唔知死,才發生日本事件,黎生應該都知兩姐妹壞習慣,如果唔系都唔會雪藏她,但之後都沒改善.兩人唔珍惜都沒辦法,到妹妹犯法先知死。捧紅她又話壓力大,唔紅又俾人話黎生唔識捧人,好人難做。

說A Music咁頹,他旗下藝人都說可能黎生做過藝人,明白藝人想法,所以和他合作好舒服。當然都要看藝人積唔積極,有人想做都沒機會,有人大把機會又唔珍惜,現在新一代藝人好有性格,唔似以前藝人咁捱得苦,很珍惜所有機會,又勤力,所以黎生將公司逐步轉型是正確的,捧新人真系自己攞苦嚟辛。

到底而今佢會轉咩公司至得?

黎明間AMUSIC真係。。。害人不淺
早走早著!

【買一送一】合約條件要簽埋衞詩 衞蘭冇人吼面臨失業

由黎明一手栽培、快將踏入33歲的衞蘭(Janice),去年12月舉行紅館演唱會後已經回復自由身,正式與合作10年的A Music「分手」。據知,唱功一流的Janice,約滿後確惹來不少唱片公司向她招手,惟一直希望孖生妹妹衞詩(Jill)可重投樂壇的她,列明簽約條件必須「買一送一」,誓要與Jill共同進退,最終接觸她的唱片公司全數褪軚,令她面臨失業危機!

衞蘭去年10月接受雜誌訪問時,暗示公司沒有給她自由度,又單方面宣佈約滿黎明掌舵的A Music後不再續約,知情人透露:「Janice初初諗住黎明錫佢,以為放風出去話唔簽約,黎明就一定會心軟要埋Jill,但佢講大話呃公司會續約,公佈咗開演唱會先反口,激到黎明好嬲,加上簽唔簽Jill要尊重成間公司嘅意見,所以完全冇留佢。」

據知,仍未有搵到金主的Janice,最新目標是具財力的王梓軒,日前王梓軒亦自爆以梵高角度為衞蘭作新歌,本報昨日聯絡梓軒經理人,即薛家燕囡囡石祐珊,她透過WhatsApp回覆本報:「我們暫時未有跟她談過簽約事宜,作歌的事,因為衞蘭知道梓軒有替其他歌手寫歌,故邀請梓軒作,而梓軒一直好欣賞她,故為她寫了新歌。」那麼有興趣一併與Janice、Jill簽約嗎?她則禮貌回應:「當然有興趣,她們都有獨特氣質,但知道她要時間想想方向,總之未來有甚麼需要會幫忙。」

PS: 千祈唔好入王梓軒間公司
我們都是這樣長大的

簽約後無聲氣 小春被指怨黎明阻搵食

陳小春近年長駐內地拍劇,佢上周二(3月24日)現身香港,為電影《樹大招風》做宣傳,而今日(3月29日)有報道指,小春當日同班幕後吹水交換近況,佢狂呻簽咗俾黎明三年,只係出過一首歌咁大把,暗指黎明阻住佢搵奶粉錢。

日前小春自爆話想追多個,經濟負擔將越來越重。

黎明一直都無心棒旗下藝人,例如衛蘭、JW近年影都唔見。

報導指小春一直都想繼續唱歌,而黎明簽約應承幫佢重返樂壇,為佢出碟及開演唱會,點知後來一項都無兌現過。後來老婆應釆兒生咗Jasper,小春想多啲時間留喺香港,享天倫之樂,當時有唱片公司搵過佢密斟,但因為有約在身而告吹,令小春好後悔簽咗俾黎明!

其實黎明間A Music近年轉型主辦外國歌手演唱會,對旗下藝人愛理不理,個個都走得就走,例如李治廷簽內地公司,Janice Man、千嬅亦約滿即走,黎明近年都自身難保,要接拍內地啲爛戲搵銀。

所以話,人人都有創業夢,但唔係人人都適合做老闆!
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

陳小春近年長駐內地拍劇,佢上周二(3月24日)現身香港,為電影《樹大 ...
hinz 發表於 2015-3-29 22:47

陳小春已經約滿離開好正常,同時離開咗向華強嘅中國星自組工作室又唔講,不做功課出過唔止一首歌曲,又有合唱歌。睇新聞話小春返大陸拍劇搵奶粉錢,和上大陸做真人騷,現在都好難聽到唱片可以搵到錢。

李冶廷仲係黎生的公司,正在播放大陸真人騷《花樣姐姐》就有他上唱片公司的片段,人都未約滿就寫離開,應該寫埋李冶廷簽了邊間大陸公司先啱。

黎生現在係大陸拍緊戲,又未上映就知爛戲,為踩而踩就是呢d。

陳小春近年長駐內地拍劇,佢上周二(3月24日)現身香港,為電影《樹大招風》做宣傳,而今日(3月29日)有報道指,小春當日同班幕後吹水交換近況,佢狂呻簽咗俾黎明三年,只係出過一首歌咁大把,暗指黎明阻住佢搵奶粉錢。

日前小春自爆話想追多個,經濟負擔將越來越重。

黎明一直都無心棒旗下藝人,例如衛蘭、JW近年影都唔見。

報導指小春一直都想繼續唱歌,而黎明簽約應承幫佢重返樂壇,為佢出碟及開演唱會,點知後來一項都無兌現過。後來老婆應釆兒生咗Jasper,小春想多啲時間留喺香港,享天倫之樂,當時有唱片公司搵過佢密斟,但因為有約在身而告吹,令小春好後悔簽咗俾黎明!

其實黎明間A Music近年轉型主辦外國歌手演唱會,對旗下藝人愛理不理,個個都走得就走,例如李治廷簽內地公司,Janice Man、千嬅亦約滿即走,黎明近年都自身難保,要接拍內地啲爛戲搵銀。

所以話,人人都有創業夢,但唔係人人都適合做老闆!
hinz 發表於 2015-3-29 22:47

馮仁昭四圍超:小春數字回應唔妥Leon

陳小春離開咗向華強嘅中國星之後,自己搞咗間工作室,而之前佢同黎明(Leon)嘅A Music簽3年合約亦都約滿。最近有周刊報道話小春唔滿意Leon阻佢搵奶粉錢,呢3年間工作少之又少,得一首單曲,當初幫佢出碟開騷嘅承諾亦冇兌現過。小春噚日透過短訊回覆呢單報道,佢只係留咗5個數目字,就係「95087」,即刻話報道九唔搭八。

今日記者聯絡Kitty媽,對於與Don結束合作關係,她直認不諱:「4月1日我會離開公司,大家合作會結束。(有傳因為Don請齊昕睇騷,你哋鬧意見?)詳情唔講喇!合作係講緣份,每個人諗嘅嘢都唔同,我都想佢好,佢做嘢好努力,希望將來可以再合作,會祝福佢。」

http://hkm.appledaily.com/detail ... &issue=20150329

下 。。原來KITTY 媽離開公司,咁應該係好事。
蘭蘭有機會唔簽細公司??

今日記者聯絡Kitty媽,對於與Don結束合作關係,她直認不諱:「4月1日我會離開公司,大家合作會結束。(有傳 ...
kk8733 發表於 2015-3-30 10:32

如果要買大送細 我諗好多公司都唔會制
蘭b有錢賺, 蕉就冇得做, 仲要佢已經潛左幾年水, 以前又冇咩多人識既歌
除非轉組合, 但蘭蕉組合唔似係唱到K歌

如果要買大送細 我諗好多公司都唔會制
蘭b有錢賺, 蕉就冇得做, 仲要佢已經潛左幾年水, 以前又冇咩多人識 ...
John 發表於 2015-3-30 13:27

等幾耐無所謂,等待,令蘭蘭知無可能買一送一,根本無市場。。

如果單飛簽公司,大把人要啦

怨冇碟出提早解約
JW撇黎明:我想唱歌

黎明(Leon)和林建岳於04年成立的唱片製作公司A Music,繼衞蘭於今年年初約滿離巢後,再爆出另一女歌手JW(Joey Wong)嗌走,JW早前曾透露與A Music仍有一段時間合約,但原來她已經解約。換言之,A Music目前只剩Leon及已主力在國內拍劇的李治廷兩個男丁!

據知情人透露,JW本來尚有兩年合約,突然提出解約,是不滿唱片公司管理層答應過她的事,統統不兌現,終於谷到爆向Leon提出斬纜要求。知情者說:「衞蘭啱啱走,唱片公司高層即刻揾JW傾偈,話會將公司資源擺喺佢身上,講到天花龍鳳,每次Leon滙報都好多plan,但Leon行轉背去拍戲,就好似失憶當乜都無講過,JW覺得唔可以再咁落去先提出解約要求。」

JW於10年加盟A Music,當年Leon花費過百萬,務求將JW打造為衞蘭以外另一位靚聲王,第一首主打歌《掛念好友》更出動當年仍是「黎明嫂」的樂基兒擔任形象顧問。雖然JW不負眾望,唱功獲一致好評,無奈5年來她只推出過兩張唱片,作品僅得十多首,令她感到極失望且失去方向,個多月前她在Instagram留言:「其實我真係好鍾意唱歌……我都好希望可以快d有新歌比大家聽……!Stay with me.」對自己遲遲未有新歌,明顯感到不滿。

日前Leon被問到歌手約滿都離去,曾表示唱歌要迎合齒輪,新人要講運數。據知,JW今次主動提出解約,Leon亦一口答應,未有留難。本報昨日致電JW求證解約一事,她直認不諱:「我依家已經係自由身喇!」是否不滿3年多冇唱片出?JW說:「總之係和平分手,內容唔想咁多喇!多謝關心!」問JW有甚麼新計劃?她坦言有唱片公司跟她接觸:「依家傾緊好多嘢!唔心急,我好鍾意唱歌,一定會繼續唱。」
http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20150410/53622361

================================================
Amusic 走完一個又一個
JW Plug左5首廣東歌都未有得出碟
早走早著都情有可原既

唔知JW定衛蘭揾到新東家出歌先呢

amusic仲有幾多個?...

又走一個,睇黎AM真係可以摺埋都得啦.

根據今日的東方報導,janice 應該入華納,頂替觀音娜
嘩。。janice 肥返好多
我們都是這樣長大的

已經confirmed Janice同Jill正式加盟華納唱片

簽名被屏蔽

回復 44# Sing
其實Janice同Shiga各有佢地的market, Janice出道早同走實力派路線,而Shiga都有唔少粉絲。不過Janice的加入肯定會分左部份Shiga的資源,唔知華納打算點分配?

早前約滿黎明公司A Music的歌手JW曾透露正物色新公司,據知她終落實加盟新公司成為樂隊Yellow!野佬的師妹,並改中文名為王灝兒,而本周五她將會出席野佬的音樂會,屆時會公布加盟後的動向。
02 著地 - 鄧麗欣

咁A Music而家重有甚麼歌手?李治廷算唔算?

咁A Music而家重有甚麼歌手?李治廷算唔算?
Ching2015 發表於 2015-7-9 19:12

馬天佑 LOL
02 著地 - 鄧麗欣

回復 48# hinz
佢本身是形象指導,竟然轉行做歌手??不過唔緊要,跟黎生做唔住都可以做番本行。簽黎生=自生自滅,無宣傳玩低調,Janice生存到咁耐真係奇蹟。