返回列表 發帖
2010年都有兩套好評
千嬅今年影壇又大豐收
小白 發表於 2015-3-27 18:50

抱抱俏佳人其實評價好似一般
但係反而攞到獎

五個小孩的校長過埋今日應該正式過千萬票房,成績好好!

五個小孩的校長正如火如荼咁上映緊
今日又有(前名:愛的根源) 預告片播出, 雖然冇講幾時上映, 我估暑假上映~ ...
Kyle_ 發表於 2015-3-24 22:04

如果出年兩齣都提名點算
好驚分薄票源

五個小孩的校長正如火如荼咁上映緊
今日又有<差一點, 我們會飛>(前名:愛的根源) 預告片播出, 雖然冇講幾時上映, 我估暑假上映~
奇 袋 嘎 !!
美千今年影壇又可以大豐收

支持下啦,要過千萬票房架
小白 發表於 2015-3-22 19:48

暫時不在港啊。

無機會睇校長
要睇出碟

睇左Imitation game
見到佢計probability bayes有少少興奮
非hehe
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

睇完五個小孩

催淚既

Do姐話唔care個金像獎影后獎座,咩意思?嫌棄?

YEAH!! 今晚到我睇五個小孩的校長
期待美千喊戲

今晚入左場睇五個小孩的校長
真係近年好少見既題材同埋正能量既電影
哩個社會真係好需要 ...
Kyle_ 發表於 2015-3-21 02:10

我真係好LLLLLLL憎d人話佢做戲做自己
點解佢地就係唔可以承認下楊千嬅係有演技架呢

今晚入左場睇五個小孩的校長
真係近年好少見既題材同埋正能量既電影
哩個社會真係好需要多D正能量同埋好人好事
睇完好多既反思...感人既片段一幕接一幕, 我都喊左幾次
現場都聽到唔少人喊, 心諗以為自己去左睇叮噹3D

演員方面
五個細路仔真係好搞笑, 又有演技, 並非平時果堆TVB 童星可比疑
特別係嘉嘉....佢真係話爆SEED就爆到
一班做家長既老戲骨, 真係好正...仲有好多(EX) HKTV 既人
男主角係古仔( 千嬅連續三套戲都同佢PARTNER)
但好明顯佢係套戲真係唔算多戲份同發揮(以男一黎計),
唯一可喜係好少見一個咁溫柔既古仔
最後就緊係女主角呂校長
今次千嬅既演技非常自然, 冇左陣港女味, 多左份母愛既感覺
一路都覺得千嬅D戲路都係事業型女性/港女為多
今次真係繼香港仔一個有過去既人妻後, 又一個大突破
佢D 喊戲真係好有感染力
真係留明睇D 反嬅既人點講今次千嬅既演出,
是咪今次扮校長都「又係做返自己」

哩個真人真事改篇既故事
我諗入面果句「以生命影響生命」除左係講緊呂校長點影響五個小朋友外
更加係影響到你同我, 去搵返自己當初果份純真同埋愛心

真係好想睇 五個小孩的校長
點解我冇得睇

後日去支持校長呢套吸,以生命影響生命。
雖然拍片唔系好多,但係呢類電影需要支持,關注社會弱勢團體。

我前幾日終於睇左多啦a夢
雖然炒冷飯 但好感動
未來靜香個段真係
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

寫個簡短感想先,有時間再出長文詳談:

到底有多久沒有在戲院這樣觸動過呢?

《五個小孩的校長》催淚威力猶勝 87枚催淚彈,還要一幕又一幕的連環襲擊,小朋友一哭,就無力招架。說是楊千嬅從影以來的最佳作品,也不為過,但驚喜之處在於綠葉與小孩。印象中香港的電影,有沒有這樣優秀的小朋友群戲? 這部應可稱為代表了。

感謝關信輝一路相信「以生命影響生命」的價值,每一部作品都是一樣積極善良。誠然後半段過於直白說教,森美的客串破壞了真實性,開放日一段劇本出現時間謬誤,然而這不改電影的真誠,特別是從小朋友眼光看事物的單純態度,讓夢想的畫面份外感人。

看過電影已近一星期,腦海仍不時縈迴著這一首歌 -
「以真誠我祝福你 會踏上那光明前路」
感謝每一位在我生命中出現過的好老師。

成日收到既答覆都係 : not interest ahhhh
好彩就會同媽媽睇 唔係既話就要等網上面有
而家睇阿雨套技術者 ...
mamakin 發表於 2015-3-13 20:42

咪就係 一係就話冇錢
再唔係就話同左其他人睇

我當初都唔鐘意但唔自己睇既話 好多戲都冇得睇
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-13 20:39

成日收到既答覆都係 : not interest ahhhh
好彩就會同媽媽睇 唔係既話就要等網上面有
而家睇阿雨套技術者們先 阿雨喺戲入面食煙同講粗口

我唔係好鍾意自己一個人睇戲

我啲fd子應該對呢啲戲冇乜興趣
mamakin 發表於 2015-3-13 20:37

我當初都唔鐘意但唔自己睇既話 好多戲都冇得睇

咁咪特登出黎睇咯 哈哈哈
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-13 20:35

我唔係好鍾意自己一個人睇戲

我啲fd子應該對呢啲戲冇乜興趣

想睇姐 有時想睇得九龍啲戲院先有得睇
mamakin 發表於 2015-3-13 20:31

咁咪特登出黎睇咯 哈哈哈

睇完記住要SHARE嗄
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-13 20:30

想睇姐 有時想睇得九龍啲戲院先有得睇

有啲想去睇五個小孩的校長
mamakin 發表於 2015-3-13 18:25

睇完記住要SHARE嗄

有啲想去睇五個小孩的校長

回復 212# nicknicknick
開始係架 我又係睇左TFIOS書先, 差d棄架啦, 不過好戲在後頭, 好多金句, 後面都好感動 而Wallflower本書explicit好多好多 最後個part都描述得比較清楚, 部戲抽起好多啊其實 (死啦變左書區添) 講真TFIOS係好睇, 女主Shailene做得好, 依家期待緊Insurgent
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

回復 205# nicknicknick

但如果睇左本書再睇部戲都幾失望 有無睇The Fault In Our Stars? 同書唔會偏太多, 套戲都好正, 睇到我喊曬
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

果時睇Percy Jackson都未咁覺得
但係呢套真係J得過

但我中意套戲入面emma個細佬定唔知啊哥多d ...
nicknicknick 發表於 2015-3-12 22:10

個個HEHE
我鐘意LOGAN多D<33333
好可愛<33

因為之前(其實而家都系)好多fb post share親距d野都讃到距天上有地下無咁
覺得好煩

同埋 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-12 21:58

但佢真係好完美<33333
繼續讚xDDDD

logan lerman真係好可愛<33333

原來the perks of being a wallflower真係好好睇
幾年前因為唔中意emma 無睇到真係走左寶 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-12 21:32

點解會唔鐘意emma

依套真係一絕
去到後面知道成件事真係勁surprise

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

頭先睇左cinderella啦<3
以下劇透

再一次被騙 完全童話故事式既劇情
只可以講my queen真係太elegant啦<3333
明明請得Lady Cate 泥就好心加重佢劇情啦
雖然已經比所謂童話故事講多左
成件事勁奇怪 片尾都寫cate做第一女主角
但又唔係好似黑魔后咁focus講個後母

個王子又唔係話十分之令仔x_x
不過睇得出佢條褲真係好緊
換衫個part係幾令既
helena個look....可能同佢以前d戲有關
個feel完全唔似係fairy godmother

簡單泥講 可以一戰
但唔算話太凸出<3
同期imitation game 太正

最重要一點係 唔該各會員如果有興趣睇依套戲
真係要揀好時間去睇 避免揀d小朋友會睇既時間.....
今日大半個場都係細路同埋佢地d阿媽
簡直嘈到呢.... 個啊媽死左又要問 兩個係到咀又要嘩 隻老鼠識講野都要笑
片頭會播幾分鐘frozen 續集?既短片
呀elsa一出場簡直係全場烘動

不過幾欣賞一樣野
套戲做完好多細路都會拍手掌
唔錯的說

最暴烈的一年好似就嚟上啦
好似幾好睇,有興趣
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

仲等我其實為左佢而睇套戲
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-8 01:42

我覺得佢會係套笑片先入去睇

小紅帽隻狼一定要死 不過係估唔到咁早
mamakin 發表於 2015-3-8 01:40

仲等我其實為左佢而睇套戲

攪人妻已經唔應該I級啦

張POSTER大大個johnny depp 點知出場幾分鐘都冇就死左 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-8 01:39

小紅帽隻狼一定要死 不過係估唔到咁早

大佬呢套 I 級架咋
其實呢套戲會唔會扭曲細路對童話故事既諗法
個麵包師傅搶小紅帽條頭巾 ...
mamakin 發表於 2015-3-8 01:35

攪人妻已經唔應該I級啦

張POSTER大大個johnny depp 點知出場幾分鐘都冇就死左

咪係 我仲以為有D咩HEHE情節TIM
失望死
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-8 01:34

大佬呢套 I 級架咋
其實呢套戲會唔會扭曲細路對童話故事既諗法
個麵包師傅搶小紅帽條頭巾 yum妻飛撲搶灰姑娘對鞋果度我都笑到好大聲

跟住兩個王子唔知做咩自high喺河邊唱歌
果度好hehe囉咩料
mamakin 發表於 2015-3-8 01:16

咪係 我仲以為有D咩HEHE情節TIM
失望死

當時 我即刻諗起美K當然唔係咒佢屎左啦
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-8 01:14

跟住兩個王子唔知做咩自high喺河邊唱歌
果度好hehe囉咩料

呢度我笑到痴左線 最後yum妻跌左落崖
mamakin 發表於 2015-3-8 01:07

當時 我即刻諗起美K當然唔係咒佢屎左啦<3

果然男人著左西裝係charm啲>3<
開頭佢冇戴眼鏡就真係冇咩特別咯~~
dongbb2332 發表於 2015-3-8 01:09

完全唔同人咁款
再加埋眼鏡 真係J出血
  仲要同公主一齊大聽1872後花園

完全中POINTTTTTTTT暈曬咯 J死人
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-8 00:59

果然男人著左西裝係charm啲>3<
開頭佢冇戴眼鏡就真係冇咩特別咯~~
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

本身未入場估係黑魔后D FD

我到依家都唔明點解個王子會搭上人妻{:1_9 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-8 01:04

呢度我笑到痴左線 最後yum妻跌左落崖