返回列表 發帖
終於睇咗聖荷西
真係如一眾評論所言
Sammi演技大爆發
演心機女人演得好好 ...
hihi 發表於 2020-10-17 14:35

由見到老公帶對大陸夫婦去佢屋企開始塊面黑到....啲臭四格出返晒嚟
害完人仲要扮無辜 啲語氣勁臭串
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

終於睇咗聖荷西
真係如一眾評論所言
Sammi演技大爆發
演心機女人演得好好

結局唔慘咩城城最尾都係返唔到屋企
千嬅等左10年個男人就咁走左
啊媽死左
啊女最終都係要去保良局,個 ...
gordon0807 發表於 2020-9-29 14:12

或許啲角色描寫得唔夠深入,觸動唔到我。好多個角色嘅問題都係個人心理,連經濟問題都變得次要,我覺得最寫實只係達明個角色。

原來聖荷西係蛋記投資
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

今年金馬奬提名已出
https://www.cosmopolitan.com/tw/ ... olden-horse-awards/
香港代表有幻愛、墜胎師、手捲煙、狂舞派3、佔領立法會、迷航、夜更
幻愛3個提名 - 新演員(謙b)、改編劇本、音效

劇情真係感動唔到我,可能因為角色性格描寫唔深入都冇辦法令人著緊佢哋,唯一感動少少係大家籌錢醫病嗰幕 ...
Serendipity 發表於 2020-9-29 12:14

結局唔慘咩城城最尾都係返唔到屋企
千嬅等左10年個男人就咁走左
啊媽死左
啊女最終都係要去保良局,個啊爸個啊媽都係唔要佢, 連一年一次等城城的希望都無埋
達明真係為左有飯食要坐監
萬子都仲係度個度坐來等老婆

係個細路好的, 有份工, 返左屋企
但睇完唔會有希望啊, 只係反思到要珍惜而家擁有的野,大把人生活得慘過你其實好星期5檔案的故事

太似身邊人的故事, 好貼身, 所以好多個位都好感動

睇左,喊左好多次個個角色都有個位令你身同感受,好感動

但你指結局維穩係指?
因為每個人個結局都係慘 ...
gordon0807 發表於 2020-9-28 16:35

劇情真係感動唔到我,可能因為角色性格描寫唔深入都冇辦法令人著緊佢哋,唯一感動少少係大家籌錢醫病嗰幕
維穩係最後硬加播英文歌眾人如常生活嗰段,完全多餘,擺明因為如果太負面大陸唔會批。你竟然覺得佢哋結局慘?佢特登整個咁有希望嘅結尾㗎喎lol

冇人討論麥路人?
今晚睇咗,其實有啲失望,搵到個好題材但編劇好鬆散,劇情薄弱、煽情但冇重點,真係浪費 ...
Serendipity 發表於 2020-9-24 02:16

睇左,喊左好多次個個角色都有個位令你身同感受,好感動

但你指結局維穩係指?
因為每個人個結局都係慘, 都幾悲.

香港電影金像獎協會發通告指,鑑於新型冠狀病毒疫情一直在變化,2020年大部份時間全港戲院未能正常營業,預期本年度上映的電影大幅度延期,故此,香港電影金像獎董事局經審慎討論後,決議順延第40屆香港電影金像獎頒獎典禮至2022年舉行。

同時2020年及2021年年度符合香港電影金像獎參選資格的電影,將於2022年首季合併進行投票及頒獎儀式。

嘉欣好慘, 本來競爭咁少應該輪到佢攞影后

係 佢一連拍呢三套都已經脫離愛情喜劇
我講得出夠清楚 因為作為佢既鐵粉/影迷 我覺得佢近 ...
JasOh103 發表於 2020-9-26 16:09

其實係一定要轉型,Sammi年紀拍愛情喜劇已經唔夠吸引力,除非係講中年人戀愛(例如離婚後再搵第二春呢類),但港產片呢啲題材市場細都未必有人肯出錢拍。佢上次套合約男女我已經睇到有少少尷尬。

溥儀眼鏡

よいよい
week16

其實Sammi近年都唔多拍愛情片啦,問題係香港女演員演出機會始終比較少
Serendipity 發表於 2020-9-26 13:39

係 佢一連拍呢三套都已經脫離愛情喜劇
我講得出夠清楚 因為作為佢既鐵粉/影迷 我覺得佢近年想改戲路/轉型 言語之間都表露出對rom-com既厭倦
而香港電影能夠駕馭到rom-com既女演員已經買少見少 更有私心想佢可以拍返套杜sir愛情片 成件事好似full circle啲

不過我睇完「聖荷西」就完全抵消咗呢個念頭 感受到佢過足戲癮之餘
drama先會令佢更有發揮 呈現不一樣既面目俾觀眾
而事實上佢去到呢個年齡 根本就唔會拍得返以前嗰種味道
反而好似呢套咁 完全embrace自己係個中女 最尾場戲更顯老態/殘 有血有肉好多

好似已經接咗套新電影睇緊劇本 期待佢拍多啲呢類戲

睇完謀殺案 我都想Mi唔再拍愛情喜劇 接多啲drama唔該
JasOh103 發表於 2020-9-25 23:43

其實Sammi近年都唔多拍愛情片啦,問題係香港女演員演出機會始終比較少

慘,聽日千千去勿露人謝票但係啲戲院fb post唔敢提佢個名
如果有會員去既話可唔可以報告下現場實 ...
阻住 發表於 2020-9-25 22:58

我都留意到,異常低調淨出IG story,可能佢驚有人狙擊佢。最衰套戲唔多好睇我唔想為咗謝票睇多次⋯⋯

睇完謀殺案 我都想Mi唔再拍愛情喜劇 接多啲drama唔該

慘,聽日千千去勿露人謝票但係啲戲院fb post唔敢提佢個名
如果有會員去既話可唔可以報告下現場實況

冇人討論麥路人?
今晚睇咗,其實有啲失望,搵到個好題材但編劇好鬆散,劇情薄弱、煽情但冇重點,真係浪費晒班演員。個結尾疑似維穩真係睇到滴晒汗。
郭富城扮滄桑但都仲有少少chok,千嬅造型一啲風塵味都冇,角色欠缺說服力。

男主角講「我就是主角」個幕 我暗地裏叫左一句 雷琛瑜 !
女主角跳水個幕 我暗地裏叫左一句 雷琛瑜 !
week16

冇做功課入場睇tenet

見到robert哥就自動spin 左去武漢肺炎
week16

睇完Tenet 好多疑問

想睇楊千嬋陌路人
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

花木蘭 線上係咪有得睇盜版
再將我相信的如煙火般綻放

迪士尼新片《花木蘭》,因為在片尾感謝鎮壓維吾爾人的中國國新疆吐魯番公安局以及中共新疆維吾爾自治區委員會宣傳部,受到極大爭議。有最新消息,現在在中國,媒體也不能報導《花木蘭》。路透社10號報導,四位知情人士告訴路透社,中共當局下令國內主要媒體,不得報導《花木蘭》電影發行的新聞。其中三名消息人士告訴路透社,媒體已經收到了通知,其中兩家媒體稱,這份通知是來自國家互聯網信息辦公室。其中一名來自中國一家主要報紙的消息人士說,他從一位資深同事那裡,收到帶有類似命令的短信。

咁樣SaveHK應該無人會吹雞睇, 係咪可以抽起唔洗係香港上啦

麥路人終於要上

左膠橫行

「我咁多年嚟做所有野都係為你好! 」呢句好tvb

「吿我咩呀」I stan a 冷血 queen

I prefer 麥路人
好多角色獎有提名
josey 發表於 2020-9-1 19:33

都等左好耐想睇下個故事係未好地道,一念無名咁

最想睇千FA

好多角色獎有提名
josey 發表於 2020-9-1 19:33

我都好期待
千千好耐無做女主角
而且呢套戲又入圍最佳男主角、最佳男配角同最佳女配角
好想知點解佢地可以入圍

聖荷西謀殺案終於要上
掙扎入唔入戲院睇好
影評so far都非常麻麻
hihi 發表於 2020-9-1 16:51

好多角色獎有提名

聖荷西謀殺案終於要上
掙扎入唔入戲院睇好
影評so far都非常麻麻

Chadwick
JasOh103 發表於 2020-8-29 10:43

R.I.P.
   《黑豹》查特域保斯曼逝世曾參演《黑豹》同《美國隊長》等超級英雄電影嘅查特域保斯曼因為大腸癌病逝,享年43歲。

查特域保斯曼2003年加入美國演藝界,曾參演《CSI犯罪現場》同《仁心仁術》等電視劇演出。2013年首次擔正棒球電影《42號傳奇》,2016年開始演出《黑豹》等5部超級英雄電影,不過同年發現患有大腸癌3期。

佢一直未有公開病情,去年仍為Netflix演出戰爭劇《誓血五人组》(Da 5 Bloods),保斯曼嘅家人透過社交平台公佈佢嘅死訊,指佢喺家人陪伴下喺寓所安詳離世。

Chadwick

TENET 好勁
本帖隱藏的內容需要積分高於 500 才可瀏覽

viu 99 播緊衝鋒車!
week16

終於睇咗女神撞正基OL
笑到好肚痛
比D泰歌洗哂腦
雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞
雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞
跳舞個PART真係笑死
係時候要入泰劇坑
雖然由細聽到大 但真係一句都聽唔明佢地UP乜

金都 幻愛 叔叔都入場睇左

最鍾意係金都
一黎係大角嘴讀書對附近嘅太子都有好多回憶
二黎剪接應記一功
成個故事好多位都做到點到即止

幻愛覺得有啲位太造作(例如黑羊)
亦都有啲位太累贅同畫公仔畫出腸
不過in average 都拍得唔差
同埋劉俊謙嘅表現的確令人impressed

叔叔無咁鍾意嘅原因主要係認為成個故事雖然取材特別
但成個故事走向驚喜不大

禮拜六金都謝票有美音同二汶
但去呢個就無得去幻愛屯門謝票場

幻愛邊度值咁高評價
黑羊篇打後完全mind blow
week16

香港影壇新希望

但cm竟然冇乜noise
powerful 發表於 2020-7-4 22:50

比起支持本土電影,感覺CM人更喜歡討論謝容楊三人
but anyway
我身邊有啲唔係成日睇戲嘅朋友都入場支持幻愛仲讚好睇
希望各大院線見到有口碑可以開多啲場

利申未睇,但一定會入場支持

香港影壇新希望

powerful 發表於 2020-7-4 22:50

咁之前娛樂版有個post話覺得自己係零都唔少人回,亦唔少人講佢入唔到金像獎男主五強好可惜。

只能怪樂壇謙B太talent,光芒覆蓋左影壇謙謙。

電影應該唔少人睇左優先場吧,所以相對無咁多電影迷宜家講。反而樂見唔少街客都注意到呢套戲,今日成績好左好多

幻愛好睇
叫謙B的都好有才華
on07111 發表於 2020-7-4 19:07

香港影壇新希望

幻愛好睇
叫謙B的都好有才華

大家今日睇左幻愛未?

由下個擁有亞基拉。
week16

兩套都睇咗係咪代表我冇支持到黃色娛樂圈
JasOh103 發表於 2020-6-17 00:32

六四個日播個套5月35有區嘉雯

JasOh103 發表於 2020-6-17 00:32

個班男主角其實從來無出過聲, 唔好因為的抽水人影響自己

BTW, 兩套睇哂

金都 - 好寫實到香港的無用港仔同比身邊人迫到自己好似唔婚唔得的港女感受
STEPHY真係愈來愈掂

叔叔今日睇咗 最後係咩意思?
kaman921 發表於 2020-6-16 23:37

[劇透]

我都有類似既解讀
太保因為宗教既衝擊令佢同袁富華既關係產生咗變化
最後佢行行下街不自覺地走入教堂係因為諗起呢個人 亦代表佢未完全好灑脫咁放得低
之後就當然係open-ending 你可以當佢係想為咗袁富華嘗試去了解呢種信仰
又或者如CunninG會員所講希望去到另一個宇宙都尋找到對方 (this is so romantic yet bittersweet)

https://www.facebook.com/Tommyek ... 14490049168/?type=3

kaman921 發表於 2020-6-16 23:37

我覺得係想講雖然太保叔揀左家庭,但去教堂亦表示佢心中仲掛住袁富華
希望死左可以搵到佢

今日一口氣睇咗 叔叔 幻愛 金都
先講講金像獎既入圍 我覺得袁富華真心值男主5強
除咗同太保好有chemistry  ...
JasOh103 發表於 2020-5-10 23:57