返回列表 發帖

最佳男主角:郭富城(麥路人)
最佳女主角:鄭秀文(花椒之味)
最佳男配角:姜皓文(犯罪現場)
最佳女配角:蔡卓妍(聖荷西謀殺案)

SAMMI 安心事件之後, 今年出咩都會攞硬, 照公司票應該係花椒
男主好少比的知名度少的, 上次無雙無左,今次應該到城城
男配人氣,戲份上都是黑仔
女配, 年資 + 港星 + 公司票

個人想
最佳男主角:郭富城(麥路人)
最佳女主角:鄧麗欣(金都)
最佳男配角:萬梓良(麥路人)
最佳女配角:賴雅妍(花椒之味)

香港國際電影節確定延期到暑假期間舉行

金像真係no clue...難過oscar
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

有冇人睇緊愛的迫降?好正

下年請早~
屮SiU霖屮 發表於 2020-2-11 19:41

me 6個大獎都估中晒,快啲讚吓我
重溫 Her,scarlett真係無敵,仲有rooney
twenty-seven 盧凱彤
https://www.youtube.com/watch?v=8rVMllAOvek

找一片白雲 找一些古怪路人
找一種色叫 光陰

me 6個大獎都估中晒,快啲讚吓我
重溫 Her,scarlett真係無敵,仲有rooney  ...
hoic1102 發表於 2020-2-17 21:32

ME都係
海獅會員巧叻叻子
Scarlett陣女人味真係攣都拗返直

暫時睇左少年的你 金都同幻愛
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

HOTMAN 發表於 2020-2-16 14:13

浦銘心應該有
一路追一路喝點Gin
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

浦銘心應該有
一路追一路喝點Gin
JasOh103 發表於 2020-2-21 01:00

已經追完

而家追緊《想見你》

《屍殺列車》殺入香港

續集《屍殺半島》班屍回朝,講述《屍殺列車》4年後,喪屍病毒在全國爆發,有零星生還者從韓國成功逃出後,最後由香港接濟,以「半島難民」身份重新生活!揭示了香港在這場屍毒蔓延中,扮演了關鍵的支援作用,令影迷更期待主角如何在一片死寂下,利用香港的幫助以及各種槍械,折返韓國對抗屍毒、力爭生存機會

今日睇左第四次無痛失戀 好jeng

Her

IT
其實我未睇

始終對韓片無興趣
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

kay n 年前拍嗰套敦煌傳奇 最近出咗新預告
唔知會唔會有得睇?
票房告急,請即購票
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

已經追完

而家追緊《想見你》
HOTMAN 發表於 2020-2-22 14:37

我淨係識王嘉儀嗰首《想見你》
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

IT
其實我未睇
屮SiU霖屮 發表於 2020-3-3 00:12

一般

怪醫D老篤
獸頭救兵

2套講動物既電影,我都好想睇啊,但呢排又唔入得戲院

kay n 年前拍嗰套敦煌傳奇 最近出咗新預告
唔知會唔會有得睇?
myrichardac 發表於 2020-3-3 18:44

點解咁睇唔開

已完成 幾好
Tvn 啲製作真心唔錯 幾年前套1988我仲煲緊廿幾三十次

007 No Time to Die 延期到11月先上

怪醫D老篤
獸頭救兵

2套講動物既電影,我都好想睇啊,但呢排又唔入得戲院 ...
Garfield 發表於 2020-3-4 17:33

怪醫D老篤睇咗。麻麻地,兒童電影格局,可以留番兒童台播放才睇。

開心鬼原來有鄧小強
再將我相信的如煙火般綻放

2020年5月6日 下午3時至3時20分
第39屆香港電影金像獎 將於官方YouTube頻道、Facebook專頁及Instagram限時動態LIVE Streaming 實時公佈得獎結果!

Facebook: https://www.facebook.com/hongkongfilmawards/
Instagram: https://www.instagram.com/hongkongfilmawards/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC5PsbjHlTd-3bsRs2HOWRMg
係咪叫呀Mi自己開ig live講得奬感言

第39屆香港電影金像獎 將於官方YouTube頻道、Facebook專頁及Instagram限時 ...
阻住 發表於 2020-4-20 15:49

真心咩 前哨戰都輸曬
今年睇怕都係要輸得漂亮worrrr

個金像預告剪得好有心,畫面、台詞講出左舊年香港既故事

真心咩 前哨戰都輸曬
今年睇怕都係要輸得漂亮worrrr
JasOh103 發表於 2020-4-20 15:58

輸得漂亮好過比人話唔值 like.... 我都係唔講邊個啦,反正你都知我想講邊個

第39屆香港電影金像獎 將於官方YouTube頻道、Facebook專頁及Instagram限時 ...
阻住 發表於 2020-4-20 15:49

係咪即係得獎者會提前少少知道自己得獎呢跟住開live講得獎感受

this is our playground
week13

百老匯會員禮拜五至7月31日買霏半價

同埋禮拜五重映少年的你, 是咪收到內幕燒息會攞大奬

估獎:
分已加
估中最多係Bluejays & kel_kelvin
5題+BONUS 加20分
最少估中0題

最多人估中導演 最少人估中男配

今日睇左金都
覺得Stephy做得好好好自然
比空手道做得更好

估獎:
分已加
估中最多係Bluejays & kel_kelvin
5題+BONUS 加20分
最少估中0題

最多人估中導演 最少人估 ...
屮SiU霖屮 發表於 2020-5-8 21:28

week13

今日一口氣睇咗 叔叔 幻愛 金都
先講講金像獎既入圍 我覺得袁富華真心值男主5強
除咗同太保好有chemistry 到佢自己條線又係演得非常到位
可能鑑於上屆贏完男配又唔想份名單太冷 實在太可惜

另外真.謙B都係男主遺珠 一位咁新既演員(知佢有舞台劇經驗 以電影嚟計)擔得起成套戲完全唔易
佢臨尾段solo戲有爭獎格之餘 其他場口都一直保持住個水準
三十出頭已經有呢個表現 前途無可限量 希望呢位偶像實力派會拍到更多好戲

其他四位入圍既主角都係實至名歸
太保嗰種滄桑感+抑壓冇得輸 朱栢康遊走於小男人同大男人之間都好流暢自然
蔡思韵一人分飾兩角係好大挑戰 不過佢處理得好好 尤其鍾意佢用某啲細節位令觀眾分辨到兩人
Stephy淡然到令人睇得好舒服 越平淡既角色其實先最難演 成功化為神奇自有佢既功力所在
再加上之前睇既花椒 其實仲係選唔出一位一枝獨秀既影后
瘦瘦有佢既細膩+洗盡鉛華 不過又唔至於係完勝呢兩位 亦都終於明白點解話佢受其他兩位女演員搶戲(同搶風頭有分別)
蔡思韵同Stephy都係成套戲主線 故事圍繞著佢地令到有機會好好咁發揮

之後會睇返少年的你 冬雨呢位金馬影后應該太超班
仲有我講咗差唔多半年既聖荷西謀殺案

而令我最感動既係呢三部都係好有港味既電影 (以叔叔最濃烈)
請好好珍惜香港電影 佢仍然係非常亮眼非常精彩

Stephy真係越做越好
相信佢以後絕對有機會攞影后

香港都會重映Nolan版Batman三部曲,會有IMAX版
4/6 - Batman Begins
11/6 - The Dark Knight
18/6 - The Dark Knight Rises

今日一口氣睇咗 叔叔 幻愛 金都
先講講金像獎既入圍 我覺得袁富華真心值男主5強
除咗同太保好有chemistry  ...
JasOh103 發表於 2020-5-10 23:57

叔叔今日睇咗 最後係咩意思?

kaman921 發表於 2020-6-16 23:37

我覺得係想講雖然太保叔揀左家庭,但去教堂亦表示佢心中仲掛住袁富華
希望死左可以搵到佢

https://www.facebook.com/Tommyek ... 14490049168/?type=3

兩套都睇咗係咪代表我冇支持到黃色娛樂圈

kaman921 發表於 2020-6-16 23:37

[劇透]

我都有類似既解讀
太保因為宗教既衝擊令佢同袁富華既關係產生咗變化
最後佢行行下街不自覺地走入教堂係因為諗起呢個人 亦代表佢未完全好灑脫咁放得低
之後就當然係open-ending 你可以當佢係想為咗袁富華嘗試去了解呢種信仰
又或者如CunninG會員所講希望去到另一個宇宙都尋找到對方 (this is so romantic yet bittersweet)

JasOh103 發表於 2020-6-17 00:32

個班男主角其實從來無出過聲, 唔好因為的抽水人影響自己

BTW, 兩套睇哂

金都 - 好寫實到香港的無用港仔同比身邊人迫到自己好似唔婚唔得的港女感受
STEPHY真係愈來愈掂

JasOh103 發表於 2020-6-17 00:32

六四個日播個套5月35有區嘉雯

由下個擁有亞基拉。
week13

大家今日睇左幻愛未?

幻愛好睇
叫謙B的都好有才華

幻愛好睇
叫謙B的都好有才華
on07111 發表於 2020-7-4 19:07

香港影壇新希望

但cm竟然冇乜noise

香港影壇新希望

powerful 發表於 2020-7-4 22:50

咁之前娛樂版有個post話覺得自己係零都唔少人回,亦唔少人講佢入唔到金像獎男主五強好可惜。

只能怪樂壇謙B太talent,光芒覆蓋左影壇謙謙。

電影應該唔少人睇左優先場吧,所以相對無咁多電影迷宜家講。反而樂見唔少街客都注意到呢套戲,今日成績好左好多

香港影壇新希望

powerful 發表於 2020-7-4 22:50

比起支持本土電影,感覺CM人更喜歡討論謝容楊三人
but anyway
我身邊有啲唔係成日睇戲嘅朋友都入場支持幻愛仲讚好睇
希望各大院線見到有口碑可以開多啲場

利申未睇,但一定會入場支持

幻愛邊度值咁高評價
黑羊篇打後完全mind blow
week13