返回列表 發帖
燈神連OSCAR都燈到真係好強勁
艾石仔 發表於 2015-2-23 13:09

Boyhood好似變左大冷門

網上成堆「鄧」Boyhood輸畀Birdman好唔抵既文章
尋日lady gaga呢段我都睇左唔止一次, 好正
hiraoka 發表於 2015-2-24 23:30

勁好聽

痴線 imitation game 完全冇諗過會咁好睇
完全冇冷場 三條主線交叉穿插 但完全吾會覺得亂
男主角benedict演 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-2-26 13:24

所以你好應該聽下我近排力推既《粉紅解密》 都係講Alan Turing既故事架
我相信呢個壇唔少會員都會對呢套戲好大感受

Coof Cafe

快d睇imitation game la
好好睇
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-5 22:15

我都好想睇arrrrrr 但要溫書

其實我成日覺得你好想好想去睇/去做一樣野,不如做左先
唔係到時溫緊書又心掛掛
睇左先都係用你3個 ...
艾石仔 發表於 2015-3-6 09:15

係呀 不過我諗著考緊中文Oral先睇 想睇但真係完全無時間
就算落左畫都有方法睇啦 所以無乜所謂
我溫書唔會走去心掛掛呢d野

原來就係有你呢個無知少男睇

咁黑魔后好似又轉左個角度講個故仔既 但係今次灰姑娘應該無咩花臣 ...
-Prince- 發表於 2015-3-7 20:38
所以今次宣傳灰姑娘重點擺左係開頭段frozen fever短片

我連Avengers第一集都未睇 入去睇續集好似有D怪

(CA 真係好好好好J.....我睇果陣心諗我有事果陣CA 跑出黎救我就好)
鷹眼比起第一集老左好多....J唔落鳥今次SOSAD
Kyle_ 發表於 2015-4-26 01:30

呢兩句先係重點???

CM會員真係任何時候都要講仔
我始終都係終於MY CHRISBB
屮SiU霖屮 發表於 2015-4-28 00:44

忠於?鍾意?

睇咗avengers 2 都唔錯嘅

MARVEL D戲都係睇特技同仔仔
Kyle_ 發表於 2015-5-4 21:00
Captain America又真係幾靚仔既 但你連特技都要j

睇左Minions 其實比我預期悶 ==

打算去睇inside out噶
jose 發表於 2015-7-27 12:40
我都想睇喎 你係咪搵埋數字會員一齊睇

玩轉腦朋友真係超級好睇
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

諗緊幾時去睇好
屮SiU霖屮 發表於 2015-9-4 01:19
記得搵埋ed一齊睇

deadpool is so 正
不過之前講到佢有幾咁大枝 但竟然露得個一下 仲要睇都睇唔清楚
我覺得個反派令 ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-2-13 05:42
又係講仔多過講套戲

終於畀屋企人拉去睇咗美人魚
有笑位嘅 但好多都幾predictable
訊息表達得超直白 近乎hard sell咁滯
套戲未完嗰陣 總係覺得會有個人走出黎用十分鐘講下套戲講乜

海底奇兵 咁就13年 唔係掛
HOTMAN 發表於 2016-6-27 08:46
o岩o岩睇左續集 可能對上集已經無乜印象 我覺得好悶 差D訓著

聽晚要睇呀 有咩提議
HOTMAN 發表於 2016-8-4 22:56
同伴侶行街睇戲食飯咁幸福

是日最不幸就係去佐睇Suicide Squad

本身對套戲極高期望 睇完之後我完全唔知個兩粒鐘自己睇緊D咩

劇透L:
...
屮SiU霖屮 發表於 2016-8-8 23:49
我真係恭喜你睇左套爛片呀 令其他會員唔中伏 好偉大

x2
hinz 發表於 2016-9-14 21:41
可能佢係講緊左下⻆條女

柏鳥小姐ok呀 雖然遲咗入場

你的名字 好失望...睇完完全冇feel
淨係覺得幾靚
HOTMAN 發表於 2016-11-18 17:33
你有伴侶去睇 感覺應該爭一大截 利申未睇

冇呀 今次特登自己睇
HOTMAN 發表於 2016-11-18 19:07
有伴侶嘅人專登一個人睇同無伴侶嘅人自己睇好似係唔同

幫你del左對你冇用既資訊
HOTMAN 發表於 2016-11-20 23:46
幫你add左有用既資訊

尋日被迫去睇《最美好的安排》 個故事愈諗愈on9
根本就係一班大星演繹黑暗版既A Christmas Carol
同埋幾個plot twist都幾低能下 真正既為plot twist而plot twist

劇透:
幾位主角咁o岩自己都有問題 又會咁o岩搵正o岩既演員黎開解 (當然我唔明點解一個唔肯同佢老婆有絕症既人 第二次見個演員已經同佢講呢件事啦) 成件事artificial到癲
然後故事企圖合理化將人既悲傷同苦況放大以謀取利益呢件事 其實都幾嘔心
因為前夫寫句If only we could be strangers again 就要安排到一對離婚夫妻真係要扮曬陌生人 唯一解釋係要trap觀眾 (同埋其實好易估)
然後「死亡」條友有出現o係個老婆身邊安慰關套戲個故事咩事?用勁耐時間交代一樣咁簡單既野先勁
仲有最尾想imply「死亡」、「愛」同「時間」都只係化身演員 安排好曬畀幾位主角去「利用」佢地做死佢地個好朋友 明明前面除左一句「We did it」都無任何提示講過呢樣野

其實 我覺得套戲條大橋 好唔錯
劇本上都有具體情節去承載
個三位舞台劇演員 (代表三種元素)同主角嘅 ...
tributehotel 發表於 2017-1-8 23:44
話說從嚴格角度講 三位舞台劇演員真係時間、愛情、死亡既化身 所以先有最後一幕
anyway 我覺得係捉到鹿脫唔到角 比如話主角話聽過太多所謂既道理好厭倦 但最尾又係無乜承接咁接受左佢個女既死亡
同埋套戲好多部份都太巧合 例如三個演員會咁o岩match有相應難題既配角 會令我覺得唔夠truthful
而且本身配角所做既行為真係好自私 劇情上又安排到好似幫左主角咁 意圖令人覺得行為合理 好難令人感受良好

咁做戲嘛 我反而覺得 咁岩三位化身 夾返三位 配角 係一個好有心思安排
套戲就係想比新reference 點去面 ...
tributehotel 發表於 2017-1-9 00:28
咁故事本身好簡單 如果無三位化身夾三位配角 應該好難做到一套電影 只係呢個情節令我覺得成件事太計算太唔真實 多過一個有心思既安排

我就係覺得三位化身講既野其實就係Smith聽左好多次既說教 o個D聽落好有意義但又唔知對個情況有咩實質意義既說話
加上編劇唔太link到再度接觸前妻同三位化身的說話點樣影響到Smith 結果Smith接受個女既死亡就會黎得好突然

其實三位配角就係為左自身既利益先會作出一個自私既行為
同埋三位化身雖然有影響Smith 但再次接觸前妻都係一個重要既point 呢樣野三位配角係唔知情既
出賣Smith最終幫到佢接受事實 我會話係撞彩 i.e. 所謂既「collateral beauty」多過做左件正確既事

btw 其實想睇多D有關互助會既情節

竟然冇仔評
HOTMAN 發表於 2017-1-20 22:08
所以篇文短過平時好多

突然想睇Inside out
RVHOCPC 發表於 2017-3-2 02:12
睇咗未

google play search左 唔係好覺喺睇movie既點解
kel_kelvin 發表於 2017-3-5 01:09
本帖隱藏的內容需要積分高於 1020 才可瀏覽

Are you talking to me??

本帖隱藏的內容需要積分高於 1050 才可瀏覽
kel_kelvin 發表於 2017-3-5 01:13
你睇錯

終於睇佐logan
個種淡淡既哀傷感係唔錯既 but i am not a fan of it
patrick stewart係正 佢死個幕有d失望
...
屮SiU霖屮 發表於 2017-3-20 19:34
劇透?

冇呀~正常未入去就知既劇情
屮SiU霖屮 發表於 2017-3-24 22:11
無追開表示唔知

咁就要追下啦~ 好睇呀
屮SiU霖屮 發表於 2017-3-25 01:47
睇戲用好多時間

林奕匡同許廷鏗去拍愛情片 邊個更有能力爭金草莓最差男主角?

諗住四月睇La La Land

本帖隱藏的內容需要積分高於 3325 才可瀏覽

前日睇咗銀河守護隊2 唔錯嘅 但pacing可以再好啲

東方快車唔錯

大娛樂家好睇又好聽!
玩轉極樂園都幾Cliché 雖然個plot twist又真係好估唔到

係無睇trailer 無睇任何credit既情況下去睇Bumblebee
真係寫得超級好 完全無expect過咁好
HOTMAN 發表於 2018-12-29 17:05

#風靡你未來的
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

想睇淪落人