返回列表 發帖
so yum
ed8671ed 發表於 2015-2-23 10:55

我唔係睇緊live
可唔可以話比我知發生咩事?

有身材唔怕露
屮SiU霖屮 發表於 2015-2-23 10:57

讓世界艷羨

燈神真係燈力無邊 lol

我想推介一套戲比大家
男朋友男朋友 (NIGHT FLIGHT)
雖然係HEHE戲 但其實我覺得唔係想講HEHE
而係透過HEHE呢件事去講一埋社會問題
而睇完我第一時間反問左自己一聲:
X! 我咁辛苦讀咁多年書其實為左咩

ANYWAY, 有性趣睇既朋友唔好EXPECT有SEX
雖然係三級, 其實最色情都只係果1秒既蜻蜓點水式KISS(仲要KISS得有D唔好睇)

睇左CMBYN
抽離唔到,好想保護elio同日日瘋狂同佢做愛
不過好彩套嘢會拍續集 ...
Lewis 發表於 2018-3-12 09:41

琴晚入戲院睇果時, 什至睇完都無咩感覺
覺得電影同書比較應該有D野無交代到
一直都代入唔到

但係瞓左一晚, 慢慢回想番D劇情
又開始感受到套戲想表達既野
雖然都係未交入到
但又奇怪地理解果種互相吸引既美同最尾分別既痛
應該係我暫時睇過既戲
aftertaste最濃烈既一套

利申: 應該會買番本書睇下

仲諗住可以誕生一個年輕既本土影后.....
點知又係敬老PARTY

不過相愛相親拎到編劇都開心既
雖然我想張姐拎埋導演獎

春夏?
JayantL 發表於 2018-4-16 17:36

但佢始終唔係香港演員
今年金像獎真係 0 興趣睇 啲提名影片弱到 明明上年好正

無論當年 sammi 千嬅 定係《雛妓》阿 sa 同依家嘅  ...
just11256 發表於 2018-4-16 17:00

Sammi同阿Sa最可惜既係撞正強敵, 非戰之罪
至於千嬅就比較好彩, 只係春嬌1撞正要還獎比劉嘉玲
春嬌2既時候又無咩好突出既對手/要還獎
成功封后

不過其實今次Stephy經過空手道
我相信將來會有更好既劇本比佢發揮
希望未來會成功封后啦

其實點解成日可以咁 自己幻想就當事實
然後就講多變真 搞到其他人都以為係

還獎比劉嘉玲個年 第二係薛凱琪 ...
-Prince- 發表於 2018-4-17 14:44

你唔講我真係唔知原來金像獎係Fiona第二
一直只係記得當年電影評論學會當年既最佳女主角係楊千嬅
(雖然係抱抱俏佳人, 但其實當年志明與春嬌既表現都有入五強)
好自然就覺得金像獎佢都係大熱, 輸只係輸在還獎比劉嘉玲

不過Anyway, 都多謝你既指正

真心咩 前哨戰都輸曬
今年睇怕都係要輸得漂亮worrrr
JasOh103 發表於 2020-4-20 15:58

輸得漂亮好過比人話唔值 like.... 我都係唔講邊個啦,反正你都知我想講邊個

今日睇左金都
覺得Stephy做得好好好自然
比空手道做得更好

叔叔今日睇咗 最後係咩意思?
kaman921 發表於 2020-6-16 23:37

我覺得係想講雖然太保叔揀左家庭,但去教堂亦表示佢心中仲掛住袁富華
希望死左可以搵到佢

香港影壇新希望

但cm竟然冇乜noise
powerful 發表於 2020-7-4 22:50

比起支持本土電影,感覺CM人更喜歡討論謝容楊三人
but anyway
我身邊有啲唔係成日睇戲嘅朋友都入場支持幻愛仲讚好睇
希望各大院線見到有口碑可以開多啲場

利申未睇,但一定會入場支持

金都 幻愛 叔叔都入場睇左

最鍾意係金都
一黎係大角嘴讀書對附近嘅太子都有好多回憶
二黎剪接應記一功
成個故事好多位都做到點到即止

幻愛覺得有啲位太造作(例如黑羊)
亦都有啲位太累贅同畫公仔畫出腸
不過in average 都拍得唔差
同埋劉俊謙嘅表現的確令人impressed

叔叔無咁鍾意嘅原因主要係認為成個故事雖然取材特別
但成個故事走向驚喜不大

I prefer 麥路人
好多角色獎有提名
josey 發表於 2020-9-1 19:33

我都好期待
千千好耐無做女主角
而且呢套戲又入圍最佳男主角、最佳男配角同最佳女配角
好想知點解佢地可以入圍

Netflix幾時會有 好想睇
btw 《親愛的房客》 香港有冇上
小伙子. 發表於 2020-10-28 12:59

11月中上
我早兩日係影展優先場睇左
好鍾意個故事,正式公映應該會睇多次

原來嘅主唱有陳昊森 我一直以為得小隊長
恭喜法蘭好開心佢拎到配樂獎 ...
小伙子. 發表於 2020-11-21 22:29

法蘭拎到我都好開心
配樂有幫助到情感嘅推進

希望香港都會上同學麥娜絲同孤味
呢兩套我都想睇
特別係後者  

幻愛 狂舞 改編邊個
b01091018 發表於 2020-11-22 00:16

電影嘅改編劇本英文係adapted screenplay
用得adapted 姐係取材一啲已出版嘅佢品
所以除左改編書本或者舞台劇故事之外
所有續集都會當成改編劇本

幻愛嘅劇本係base on 短片《樓上傳來的歌聲》
而狂舞派3就係續集

呢啲改編提名獎資格係幾奇怪,不過美國奧斯卡準則都係咁
powerful 發表於 2020-11-22 00:26

規則係人定
佢叫 adapted screenplay count 埋績集我都理解到

不過當 adapted 呢個字翻譯中文做改編
對於以中文成為母語嘅人嚟講就真係有啲misleading

睇完親愛的房客又唔覺得個配樂有幾出眾或配合故事,似乎評審係基於對法蘭本身既欣賞予以肯定,類同林二汶 ...
powerful 發表於 2020-12-10 11:43

親愛的房客嘅配樂係勾畫角色嘅情感同痛苦都做得幾好
套戲我其實都睇左成個幾月
但對健一嘅印象都仲好深刻
除左莫子儀嘅演出外
亦都係因為事後聽OST就好快感受番果份寂寞、冰冷
放係電影入面有幫助到我當時去體會健一嘅痛苦