返回列表 發帖

頭先睇左cinderella啦<3
以下劇透

再一次被騙 完全童話故事式既劇情
只可以講my queen真係太elegant啦<3333
明明請得Lady Cate 泥就好心加重佢劇情啦
雖然已經比所謂童話故事講多左
成件事勁奇怪 片尾都寫cate做第一女主角
但又唔係好似黑魔后咁focus講個後母

個王子又唔係話十分之令仔x_x
不過睇得出佢條褲真係好緊
換衫個part係幾令既
helena個look....可能同佢以前d戲有關
個feel完全唔似係fairy godmother

簡單泥講 可以一戰
但唔算話太凸出<3
同期imitation game 太正

最重要一點係 唔該各會員如果有興趣睇依套戲
真係要揀好時間去睇 避免揀d小朋友會睇既時間.....
今日大半個場都係細路同埋佢地d阿媽
簡直嘈到呢.... 個啊媽死左又要問 兩個係到咀又要嘩 隻老鼠識講野都要笑
片頭會播幾分鐘frozen 續集?既短片
呀elsa一出場簡直係全場烘動

不過幾欣賞一樣野
套戲做完好多細路都會拍手掌
唔錯的說

原來the perks of being a wallflower真係好好睇
幾年前因為唔中意emma 無睇到真係走左寶 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-12 21:32

點解會唔鐘意emma

依套真係一絕
去到後面知道成件事真係勁surprise

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

因為之前(其實而家都系)好多fb post share親距d野都讃到距天上有地下無咁
覺得好煩

同埋 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-12 21:58

但佢真係好完美<33333
繼續讚xDDDD

logan lerman真係好可愛<33333

果時睇Percy Jackson都未咁覺得
但係呢套真係J得過

但我中意套戲入面emma個細佬定唔知啊哥多d ...
nicknicknick 發表於 2015-3-12 22:10

個個HEHE
我鐘意LOGAN多D<33333
好可愛<33

回復 205# nicknicknick

但如果睇左本書再睇部戲都幾失望 有無睇The Fault In Our Stars? 同書唔會偏太多, 套戲都好正, 睇到我喊曬
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

回復 212# nicknicknick
開始係架 我又係睇左TFIOS書先, 差d棄架啦, 不過好戲在後頭, 好多金句, 後面都好感動 而Wallflower本書explicit好多好多 最後個part都描述得比較清楚, 部戲抽起好多啊其實 (死啦變左書區添) 講真TFIOS係好睇, 女主Shailene做得好, 依家期待緊Insurgent

有啲想去睇五個小孩的校長

有啲想去睇五個小孩的校長
mamakin 發表於 2015-3-13 18:25

睇完記住要SHARE嗄

睇完記住要SHARE嗄
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-13 20:30

想睇姐 有時想睇得九龍啲戲院先有得睇

想睇姐 有時想睇得九龍啲戲院先有得睇
mamakin 發表於 2015-3-13 20:31

咁咪特登出黎睇咯 哈哈哈

咁咪特登出黎睇咯 哈哈哈
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-13 20:35

我唔係好鍾意自己一個人睇戲

我啲fd子應該對呢啲戲冇乜興趣

我唔係好鍾意自己一個人睇戲

我啲fd子應該對呢啲戲冇乜興趣
mamakin 發表於 2015-3-13 20:37

我當初都唔鐘意但唔自己睇既話 好多戲都冇得睇

我當初都唔鐘意但唔自己睇既話 好多戲都冇得睇
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-13 20:39

成日收到既答覆都係 : not interest ahhhh
好彩就會同媽媽睇 唔係既話就要等網上面有
而家睇阿雨套技術者們先 阿雨喺戲入面食煙同講粗口

成日收到既答覆都係 : not interest ahhhh
好彩就會同媽媽睇 唔係既話就要等網上面有
而家睇阿雨套技術者 ...
mamakin 發表於 2015-3-13 20:42

咪就係 一係就話冇錢
再唔係就話同左其他人睇

寫個簡短感想先,有時間再出長文詳談:

到底有多久沒有在戲院這樣觸動過呢?

《五個小孩的校長》催淚威力猶勝 87枚催淚彈,還要一幕又一幕的連環襲擊,小朋友一哭,就無力招架。說是楊千嬅從影以來的最佳作品,也不為過,但驚喜之處在於綠葉與小孩。印象中香港的電影,有沒有這樣優秀的小朋友群戲? 這部應可稱為代表了。

感謝關信輝一路相信「以生命影響生命」的價值,每一部作品都是一樣積極善良。誠然後半段過於直白說教,森美的客串破壞了真實性,開放日一段劇本出現時間謬誤,然而這不改電影的真誠,特別是從小朋友眼光看事物的單純態度,讓夢想的畫面份外感人。

看過電影已近一星期,腦海仍不時縈迴著這一首歌 -
「以真誠我祝福你 會踏上那光明前路」
感謝每一位在我生命中出現過的好老師。

我前幾日終於睇左多啦a夢
雖然炒冷飯 但好感動
未來靜香個段真係
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

後日去支持校長呢套吸,以生命影響生命。
雖然拍片唔系好多,但係呢類電影需要支持,關注社會弱勢團體。

真係好想睇 五個小孩的校長
點解我冇得睇

今晚入左場睇五個小孩的校長
真係近年好少見既題材同埋正能量既電影
哩個社會真係好需要多D正能量同埋好人好事
睇完好多既反思...感人既片段一幕接一幕, 我都喊左幾次
現場都聽到唔少人喊, 心諗以為自己去左睇叮噹3D

演員方面
五個細路仔真係好搞笑, 又有演技, 並非平時果堆TVB 童星可比疑
特別係嘉嘉....佢真係話爆SEED就爆到
一班做家長既老戲骨, 真係好正...仲有好多(EX) HKTV 既人
男主角係古仔( 千嬅連續三套戲都同佢PARTNER)
但好明顯佢係套戲真係唔算多戲份同發揮(以男一黎計),
唯一可喜係好少見一個咁溫柔既古仔
最後就緊係女主角呂校長
今次千嬅既演技非常自然, 冇左陣港女味, 多左份母愛既感覺
一路都覺得千嬅D戲路都係事業型女性/港女為多
今次真係繼香港仔一個有過去既人妻後, 又一個大突破
佢D 喊戲真係好有感染力
真係留明睇D 反嬅既人點講今次千嬅既演出,
是咪今次扮校長都「又係做返自己」

哩個真人真事改篇既故事
我諗入面果句「以生命影響生命」除左係講緊呂校長點影響五個小朋友外
更加係影響到你同我, 去搵返自己當初果份純真同埋愛心

今晚入左場睇五個小孩的校長
真係近年好少見既題材同埋正能量既電影
哩個社會真係好需要 ...
Kyle_ 發表於 2015-3-21 02:10

我真係好LLLLLLL憎d人話佢做戲做自己
點解佢地就係唔可以承認下楊千嬅係有演技架呢

YEAH!! 今晚到我睇五個小孩的校長
期待美千喊戲

Do姐話唔care個金像獎影后獎座,咩意思?嫌棄?

睇完五個小孩

催淚既

睇左Imitation game
見到佢計probability bayes有少少興奮
非hehe
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

無機會睇校長
要睇出碟

支持下啦,要過千萬票房架
小白 發表於 2015-3-22 19:48

暫時不在港啊。

五個小孩的校長正如火如荼咁上映緊
今日又有<差一點, 我們會飛>(前名:愛的根源) 預告片播出, 雖然冇講幾時上映, 我估暑假上映~
奇 袋 嘎 !!
美千今年影壇又可以大豐收

五個小孩的校長正如火如荼咁上映緊
今日又有(前名:愛的根源) 預告片播出, 雖然冇講幾時上映, 我估暑假上映~ ...
Kyle_ 發表於 2015-3-24 22:04

如果出年兩齣都提名點算
好驚分薄票源

五個小孩的校長過埋今日應該正式過千萬票房,成績好好!

2010年都有兩套好評
千嬅今年影壇又大豐收
小白 發表於 2015-3-27 18:50

抱抱俏佳人其實評價好似一般
但係反而攞到獎

抱抱俏佳人其實評價好似一般
但係反而攞到獎
electric 發表於 2015-3-28 13:43

YES...當年美千雙提名嘎我都唔明當年點解會係抱抱俏佳人拎獎而唔係志明與春嬌

五個小孩的校長過埋今日應該正式過千萬票房,成績好好!
aussie2013 發表於 2015-3-27 23:03

今晚準備睇第2次

希望成績好過sammi最近果套衝上的票房啦
小白 發表於 2015-3-28 20:56

SAMMI 果套CAST 大咁多, 又係超旺既賀歲片檔期同而家半淡季冇得比

聽日終於約到朋友出去睇Insurgent希望唔會失望啦

kingsman近期先係內地正式上映,今日去睇,真係好精彩!
不過睇完揾花絮先知,內地版cut咗教堂屠殺噶幕...

但係SAMMI果套咁爛都有好成績
我想千嬅多一套戲票房高過SAMMI
小白 發表於 2015-3-29 21:15

其實點解要比較lol, 論影后都贏左啦, 不如比下賭城風雲啦(個套有金像獎影后架)

因為我不忿氣一套爛到透的電影都可以有好票房
咁我唯有將千嬅同嘉玲姐姐比黎安慰自己啦{: ...
小白 發表於 2015-3-29 21:24

票房唔代表到d乜既...衝上咁既cast一定較吸引, 中左伏就開始比其它爬頭