返回列表 發帖
香港製造真不得了港產片玩咁嚴肅
b01091018 發表於 2015-7-23 17:58

如果講到嚴肃 呢部戲都尚未達到八十年代初新浪潮電影嘅程度
當然最令大家估唔到係部戲投資者係華仔咯

我呀媽同我講想睇
我話人地叫
KITSTON 發表於 2015-7-27 13:44

老到無朋友新歌名
但真係幾好睇
HOTMAN 發表於 2015-7-27 14:23

乜料
尋日睇左,只可以講,故事世界級
pixar說故事能力真係好高
tungbilly 發表於 2015-7-27 13:46

聽fd講會睇到喊 係咪架? 我未睇過

聽fd講會睇到喊 係咪架? 我未睇過
rubylovessss 發表於 2015-8-2 17:29

我就覺得係會感動,未必每個情節都好身同感受
例如(搬屋咁,香港搬極都唔會有離鄉別井既感覺,但佢其中一個失落位係佢要同以前生活既地方say bye)
但係會有種夭到你個心果下既感覺
同埋(乒乓自我犧牲果下係即時recall返toy story 3胡迪佢地係火爐果幕出黎,真係好sad)
講到尾有成長有經歷既人睇點都易投入好多既
當然仲有其他位都係touching既,但唔好劇透太多
自己有興趣反白()睇喇

迷你兵團都幾好笑,不過3D戲飛好貴。

玩轉腦朋友真係超級好睇
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

呢到無人睇低俗殭屍玩出征?

Paper Towns好差, 可能因為讀左本書既關係, 真係好失望, 明明上次TFIOS好正
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

玩轉腦朋友真係超級好睇
**** 本內容被作者隱藏 ****
nicholashin 發表於 2015-8-3 21:47

今日先去睇.....
[劇透]
我又係BB個到已經開始喊
乒乓消失個到喊到我呢........
絕對唔係一套卡通片咁簡單
真係超好睇......

BTW 美之一開頭把聲真係認唔出

[/劇透]

未睇既快D去睇啦<333333

今日先去睇.....
[劇透]
我又係BB個到已經開始喊
乒乓消失個到喊到我呢........
絕對唔係一套卡通片 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-8-4 11:53

五把聲只是認得二汶
同父母睇,佢地問我點解你會喊得咁勁

五把聲只是認得二汶
同父母睇,佢地問我點解你會喊得咁勁
Yan 發表於 2015-8-4 12:06

好在冇同個親戚睇X___X
   就咁當卡通片睇其實好好笑好好睇
但係講既野太中
太似自己發生既事情
就真係咩感覺都出黎泥

好在冇同個親戚睇X___X
   就咁當卡通片睇其實好好笑好好睇
但係講既野太中
太似自己發生既事情
就真係咩 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-8-4 22:58

套戲真係可以令我不停喊+笑
但係我又唔敢大聲喊,我驚我仲嘈過前面嗰個細路

套戲真係可以令我不停喊+笑
但係我又唔敢大聲喊,我驚我仲嘈過前面嗰個細路 ...
Yan 發表於 2015-8-4 23:11

講起D細路-____-
算啦 睇卡通就預左
不過見場內都有唔少情侶

岩岩搵番幾年前套Burlesque睇
XTina講野同唱歌把聲真係好唔同
Cher真係好老原來就泥70啦x_x
要佢出黎表演又真係幾...........
個男主角好正<3 雖然唔係標準令仔
但睇佢望住xtina個樣真係好正<3333
仲要露埋股<3

成套片跟本就係XTina既寫照7歲父母離異 比朋友排擠
仲要加埋個唔底得xtina紅過佢既nicki泥扮一齊做童星一齊紅但係勁多負野既britney
故事算係okay la 不過不失 睇完一半就估到下一半會點個類啦
當成人版glee咁睇都okay既

佢真係好唱得<3333

不過最有feel反而係cher獨唱依首

又抽左少少時間補旺角卡門

連續睇左3齣唔知戲名點解ge戲我好蠢
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

卡士超弱的
燈塔下的戀人

除左有美麗欣 估唔到有美鹿

本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

Paper Town 都好睇
Pokemon Pokemon~~
week13

Paper Town 都好睇
Pokemon Pokemon~~
b01091018 發表於 2015-8-21 13:58

可能係我讀左本書既事, 真係好差好失望, 成件事唔同曬 由原本講人生, 生死, 對生命/人與人唔同既睇法變左好似套coming off age, teen graduation戲咁. 差d撞牛過後簡直WTF, 同本書完全不同, 我好懷疑我究竟係咪入場睇緊Paper towns 好多場重要既scene cut左, 好多多餘既戲加入來 明白唔可能跟足成本書, 但都唔好離題都咁呀 :(
    唯一滿意係配樂以及Cara 佢真係演活Margo

由楊千嬅、古天樂、姜浩文、吳耀漢、吳浣儀等人演出,改編自真人真事嘅電影《五個小孩的校長》,唔經唔覺已經喺香港上映咗151日,最終以$46,729,492港元票房,暫居本年度港產片票房第一位,更成功打入「香港最高電影票房」華語電影第12位,恭喜晒!
任我行 失憶蝴蝶

我之前看了追風者 值得推薦

可能係我讀左本書既事, 真係好差好失望, 成件事唔同曬  由原本講人生, 生死, 對生命/人與人 ...
JasOh103 發表於 2015-8-21 14:17

其實套戲幾飛越 agloe後更係反晒高潮
青春劇當造咪跟下風 表達力差咁d 但係易明易食 冇咩文學修養係咁 一笑置之
week13

我都想睇喎  你係咪搵埋數字會員一齊睇
nicholashin 發表於 2015-7-27 13:34

我睇咗兩次喇
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

由楊千嬅、古天樂、姜浩文、吳耀漢、吳浣儀等人演出,改編自真人真事嘅電影《五個小孩的校長》,唔經唔覺已 ...
remus 發表於 2015-8-21 20:17

好似聽日(22/8) 出dvd今次係千嬅首部破4500萬票房電影~
真心當初上畫果陣都冇諗過套戲咁勁.....
btw 希望出年金像獎果陣大家仲記得套戲

破風真係想去一睇~~~~~~

其實套戲幾飛越 agloe後更係反晒高潮
青春劇當造咪跟下風 表達力差咁d 但係易明易食 冇咩文學修養係 ...
b01091018 發表於 2015-8-22 00:26

Exactly. Agloe開始我o曬嘴, 明明之前我都幾滿意, 算啦哈哈, 我同朋友講當唔係睇左本書既Paper towns, 係套咁啱叫paper towns既青春戲

PIXELS估唔到又幾好笑
好多笑位XDD
成套片真係好CULT
估唔到打機都可以拉到落外星人XDDDDDD

雖然冇令仔(但有令女)
但都值得一戰

今年只係睇左全力扣殺

Inside Out真係好好睇呀好想睇多次!期待續集
想睇有美之美汶配音既, 實好正

沒女神探 睇預告好似好好笑
柏豪好na型 美之唔知今次做成點

rubylovessss 發表於 2015-9-2 22:05

諗緊幾時去睇好

諗緊幾時去睇好
屮SiU霖屮 發表於 2015-9-4 01:19

有謝票活動 你咪睇下撞唔撞到美之囉

諗緊幾時去睇好

睇左  都有笑位既

套戲完全靠ivana先救到套戲
唔劇透太多嚕><
帶起音樂 Music Onair
一個推廣本地獨立音樂的平台
https://www.facebook.com/hkmusiconair
IG:music.onair

諗緊幾時去睇好
記得搵埋ed一齊睇

rubylovessss 發表於 2015-9-2 22:05

非典型葉念琛作品
准我喜愛的都可伸手抱抱

啱啱睇完沒女神探 超搞笑
笑足全場

啱啱睇完沒女神探 超搞笑
笑足全場
Ald 發表於 2015-9-8 18:18

今日終於有時間去睇
講真真係幾好笑 好過之前套低能DEL愛人多多聲
笑位其實都幾多 不過估唔到會幾多黃色笑話位
先講周柏豪 雖然我真係唔係太鐘意佢D歌
但佢真係好令仔<3333333咁令仔咁高大扮乸型好岩我口味
扮又扮得幾似 可能佢現實跟本就係HEHE!!! FF下先
好想要佢D床照呀
配角最出位非呀BOB莫屬.....雖然我真係好唔鐘意依條友
但無可否認 佢個D笑位又真係幾好笑
岡本女神相比之下就差好多 某幾個位好似睇緊中學生話劇咁
MY DEAR 美之就發揮正常啦 喊位可以再好D
扮靚模全場都有笑 算係咁啦~
不過有個位要讚既係
講對白自然左好多
冇咁STRANGE 甚至好過金雞個陣時TIM
總括而言 都幾好笑既 值得一戰

燈塔下的戀人 今日睇咗
好少人睇
三段感情線最好睇係師兄同心悠個Part
師兄今次都做得好好
第二好就慧敏哥同Babyjohn
慧敏哥清唱個Part好好聽 第一次做戲唔錯
STEPHY同又南個PART無咩特別
STEPHY個角色無咩點發揮
笑位唔係好多
最好笑係欣宜同又南,同飾演師兄個仔
尹揚明同林俊賢兩位前輩演員都做得好好
FIONA同STEPHY 對手戲都少
可以多番D就好..
FI同小煜個PART最後最後做咗插曲
結尾都算滿意嘅..係得慧敏哥同Babyjohn SAD ENDING..

燈塔下的戀人 今日睇咗
好少人睇
三段感情線最好睇係師兄同心悠個Part
師兄今次都做得好好
第二好就慧敏哥 ...
rubylovessss 發表於 2015-9-20 21:30

咁啱?我尋日睇咗,不過我覺得就唔多掂,明明時間有限,但導演要講嘅嘢太多,搞到有些小進退失據,變成清湯寡水
Stephy同Fiona都不在狀態

咁啱?我尋日睇咗,不過我覺得就唔多掂,明明時間有限,但導演要講嘅嘢太多,搞到有些小進退失據,變成清 ...
林仔 發表於 2015-9-20 23:13

睇到預告其實覺得套戲一般,我最期待睇係葉導套紀念日

電視劇睇過無數次,電影版要睇一次....
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

電視劇睇過無數次,電影版要睇一次....
rubylovessss 發表於 2015-9-20 23:42

過咗十五六年先出電影版
食唔正條水

第八十八屆奧斯卡金像獎雖然在明年二月才舉行,不過各地區已陸續公佈其代表參展電影。繼中國大陸及台灣分別宣佈以《狼圖騰》及《刺客聶隱娘》作為出表後。香港代表亦於今天選出。英皇發行、梁鳳英監製、林超贀執導的《破風》將成為香港代表。

奧斯卡的香港代表由香港電影製片家協會決定,而協會董事局則於今天舉行會議決定其推薦代表。而評審小組在審視多部電影包括林嶺東的《迷城》、張婉婷的《三城記》及劉浩良的《衝鋒車》等後,最終選出林超賢執導的《破風》。
《破風》由彭于晏、崔始源、竇驍等主演,描述三位職業單車選手的經歷為主題。

你估部部體育題材電影都係烈火戰車咩

熱血的破風

前日睇左maze runner
以adventure黎講算幾好睇 好多高潮位
不過真係唔知同maze有咩關係囉sosad
同埋中間無啦啦走左去個淫亂派對唔知做乜9
Happy and Blessed.

我的少女時代 10月香港上映
台灣票房咁好 想睇下
王大陸好靚仔嗎?

台灣票房咁好 想睇下
王大陸好靚仔嗎?
rubylovessss 發表於 2015-9-24 23:23

真係好似森美

台灣票房咁好 想睇下
王大陸好靚仔嗎?
rubylovessss 發表於 2015-9-24 23:23

我覺得還好 未去到驚訝程度有無人有睇我的變身男友?
https://www.facebook.com/hkmusiconair

我覺得還好 未去到驚訝程度有無人有睇我的變身男友?
hictons 發表於 2015-9-30 08:26

有興趣睇 一個男主角變晒所有陌生嘅男人

第52屆金馬獎提名名單
最佳電影
醉生夢死/踏血尋梅/刺客聶隱娘/塔洛/山河故人
最佳導演
張作驥-醉生夢死/徐克-智取威虎山/侯孝賢-刺客聶隱娘/萬瑪才旦-塔洛/賈樟柯-山河故人
最佳男主角
董子健-德蘭/郭富城-踏血尋梅/鄧超-烈日灼心/李鴻其-醉生夢死/馮小剛-老炮兒
最佳女主角
宋芸樺-我的少女時代/張艾嘉-華麗上班族/舒淇-刺客聶隱娘/林嘉欣-百日告别/趙濤-山河故人
最佳男配角
王千源-解救吾先生/鄭人碩-醉生夢死/張少懷-青田街一號/白只-踏血尋梅/柯宇綸-念念
最佳女配角
蔣雯麗-師父/馬思純-左耳/呂雪鳳-醉生夢死/金燕玲-踏血尋梅/簡嫚書-菜鳥
最佳新演員
春夏-踏血尋梅/白只-踏血尋梅/阿洛卡力亭白奇辣-太陽的孩子/李鴻其-醉生夢死/蘇麗姗-哪一天我們會飛
最佳新導演
蘇有朋-左耳/陳玉珊-我的少女時代/李中-青田街一號/畢贛-路邊野餐/相國強-少年巴比倫
最佳原著劇本
百日告别/醉生夢死/踏血尋梅/山河故人/老炮兒
最佳改編劇本
刺客聶隱娘/華麗上班族/太陽的孩子/師父/塔洛
最佳攝影
踏血尋梅/醉生夢死/刺客聶隱娘/山河故人/塔洛
最佳剪接
念念/刺客聶隱娘/解救吾先生/我的詩篇/醉生夢死
最佳美術指導
華麗上班族/捉妖記/刺客聶隱娘/一步之遙/智取威虎山
最佳服裝設計
華麗上班族/捉妖記/刺客聶隱娘/一步之遙/德蘭
最佳音效
華麗上班族/捉妖記/刺客聶隱娘/山河故人/青田街一號
最佳視效
捉妖記/智取威虎山/一步之遙/黃飛鴻英雄有夢/狼圖騰
最佳動作指導
黃飛鴻英雄有夢/師父/智取威虎山/刺客聶隱娘/殺破狼2
最佳配樂
百日告别/刺客聶隱娘/念念/醉生夢死/山河故人
最佳歌曲
何必呢-華麗上班族/小幸運-我的少女時代/糾纏-青田街一號/漆黑的海上-踏血尋梅/不要放棄-太陽的孩子
最佳紀錄片
32+4/明天會更好/我的詩篇/灣生回家/大同
最佳創作短片
日光之下/無無眠/保全員之死/孝悌兒童/吉日安葬
最佳動畫片
西遊記大聖歸來/麥兜 我和我媽媽

睇左火星仼務
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

有興趣睇 一個男主角變晒所有陌生嘅男人
rubylovessss 發表於 2015-9-30 11:54

我睇左嚕。幾好睇。主角其中有個分身跳tone得好正。
笑死左特別係依個分身同女主約會個幕
[唔劇透嚕><]