返回列表 發帖
琴晚睇左嚦咕嚦咕
John 發表於 2017-1-6 23:06

未到新年咁快煲
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

未到新年咁快煲
kevinlai1621 發表於 2017-1-6 23:15

因為想打牌 但神來也又壞壞地
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

其實 我覺得套戲條大橋 好唔錯
劇本上都有具體情節去承載
個三位舞台劇演員 (代表三種元素)同主角嘅 ...
tributehotel 發表於 2017-1-8 23:44
話說從嚴格角度講 三位舞台劇演員真係時間、愛情、死亡既化身 所以先有最後一幕
anyway 我覺得係捉到鹿脫唔到角 比如話主角話聽過太多所謂既道理好厭倦 但最尾又係無乜承接咁接受左佢個女既死亡
同埋套戲好多部份都太巧合 例如三個演員會咁o岩match有相應難題既配角 會令我覺得唔夠truthful
而且本身配角所做既行為真係好自私 劇情上又安排到好似幫左主角咁 意圖令人覺得行為合理 好難令人感受良好

咁做戲嘛 我反而覺得 咁岩三位化身 夾返三位 配角 係一個好有心思安排
套戲就係想比新reference 點去面 ...
tributehotel 發表於 2017-1-9 00:28
咁故事本身好簡單 如果無三位化身夾三位配角 應該好難做到一套電影 只係呢個情節令我覺得成件事太計算太唔真實 多過一個有心思既安排

我就係覺得三位化身講既野其實就係Smith聽左好多次既說教 o個D聽落好有意義但又唔知對個情況有咩實質意義既說話
加上編劇唔太link到再度接觸前妻同三位化身的說話點樣影響到Smith 結果Smith接受個女既死亡就會黎得好突然

其實三位配角就係為左自身既利益先會作出一個自私既行為
同埋三位化身雖然有影響Smith 但再次接觸前妻都係一個重要既point 呢樣野三位配角係唔知情既
出賣Smith最終幫到佢接受事實 我會話係撞彩 i.e. 所謂既「collateral beauty」多過做左件正確既事

btw 其實想睇多D有關互助會既情節

尋日被迫去睇《最美好的安排》 個故事愈諗愈on9
根本就係一班大星演繹黑暗版既A Christmas Carol { ...
nicholashin 發表於 2016-12-25 21:15
平安夜被人迫睇戲

WOOOH(李志剛聲)
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

我覺得我依家先第一次睇FIGHT CLUB真係好失敗
點解可以咁正 我決定要煲曬Ed Norton有份做男主男配既戲

我覺得我依家先第一次睇FIGHT CLUB真係好失敗
點解可以咁正 我決定要煲曬Ed Norton有份做男主男配既戲 ...
屮SiU霖屮 發表於 2017-1-9 01:40

我早你兩個月第一次睇
套野其實想睇好耐但一直都冇時間
以為係勵志片但估唔到係cult片 :o
Happy and Blessed.

la la land
silence
assassin's creed
a monster calls
fantastic beasts
passengers
揀一套入場睇 邊套好
(依家有得online睇果d就不了)

la la land
silence
passengers
揀一套入場睇 邊套好{ ...
kel_kelvin 發表於 2017-1-9 02:37

assassin's creed 大伏
Happy and Blessed.

la la land
silence
passengers

OF COURSE
la la land's great too!
(lei sun: haven't watched)
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

la la land
silence
passengers

la la land

must watch item

我早你兩個月第一次睇
套野其實想睇好耐但一直都冇時間
以為係勵志片但估唔到係cult片 :o ...
jose 發表於 2017-1-9 01:59

我都係想睇好耐 琴日冇野做得制走去睇
套戲係幾cult下
但係好多細節位一明就會完全感受到點解套戲會咁神
真係勁迷依類由一開頭就開始勁鋪伏線 最後先清楚一切既懸疑戲
加上暴力動作懸疑愛情裸露扑野乜都齊
Ed Norton做戲真係好正正子
Brad Pitt後生真係

assassin's creed 大伏
jose 發表於 2017-1-9 02:52

OF COURSE
la la land's great too!
(lei sun: haven't watched)
JasOh103 發表於 2017-1-9 10:03

la la land

ed8671ed 發表於 2017-1-9 10:51

Okay
fantastic beasts應該冇得睇了
或者去睇la la land

樹大招風
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

初一去睇生化危機好唔好呢

la la land

ed8671ed 發表於 2017-1-9 10:51

今日睇左So good!

<劇透>

男主角為左女主角入左隊自己唔likey既band
但係女主角反而覺得佢忘記初衷
男主角為左影輯相仲要搞到無得去女主角首映
媽呀! 好老套既劇情但係又做得好感人呀

金像獎幾時公布提名名單? 阿sa套原諒他77次唔玩偷步上映博提名?
舞來舞去 不日內開始錄音。

但係女主角反而覺得佢忘記初 ...
kel_kelvin 發表於 2017-1-19 03:34

真係好好好好touching
睇到我眼濕濕

但係女主角反而覺得佢忘記初 ...
kel_kelvin 發表於 2017-1-19 03:34

我都睇左
雖然一開頭有啲悶場
但最後都喊左架

Ps: 唔明點解香港咁遲先上
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

我都睇左
雖然一開頭有啲悶場
但最後都喊左架

Ps: 唔明點解香港咁遲先上 ...
dongbb2332 發表於 2017-1-19 12:50

其實最後兩個可唔可以喺埋一齊只係睇個編劇鍾意個結局點
明明山長水遠叫女主角去試鏡之後兩個人關係其實都仲okay
轉個頭5年後就走左去同人結婚生仔
或者唔完美既結局先有種遺憾美啦

後生索女拍到做埋人老母:DDDDDDDDD
女人味濃到想變番直
提都唔提ADA WONG
李冰冰IS SO陰公豬

後生索女拍到做埋人老母:DDDDDDDDD
女人味濃到想變番直
提都唔提ADA WONG
李冰冰IS SO陰公 ...
屮SiU霖屮 發表於 2017-1-20 21:46

竟然冇仔評

竟然冇仔評
HOTMAN 發表於 2017-1-20 22:08
所以篇文短過平時好多

又重睇左次音樂人生 點解紀錄片可以好睇成咁

Oscar nomination公佈了
狂賀La La Land平Titanic 14項提名記錄

Best Picture
Arrival
Fences
Hacksaw Ridge
Hell or High Water
Hidden Figures
La La Land
Lion
Manchester by the Sea
Moonlight

Best Director
Denis Villeneuve, “Arrival”
Mel Gibson, "Hacksaw Ridge"
Damien Chazelle, “La La Land”
Barry Jenkins, “Moonlight”
Kenneth Lonergan, “Manchester by the Sea”

Best Actor in a Leading Role
Casey Affleck, “Manchester by the Sea”
Andrew Garfield, “Hacksaw Ridge”
Ryan Gosling, “La La Land”
Viggo Mortensen, “Captain Fantastic”
Denzel Washington, “Fences”

Best Actor in a Supporting Role
Mahershala Ali, “Moonlight”
Jeff Bridges, “Hell or High Water”
Lucas Hedges, “Manchester by the Sea”
Dev Patel, “Lion”
Michael Shannon, “Nocturnal Animals”

Best Actress in a Leading Role
Emma Stone, “La La Land”
Natalie Portman, “Jackie”
Ruth Negga, “Loving”
Meryl Streep, “Florence Foster Jenkins”
Isabelle Huppert, “Elle”

Best Actress in a Supporting Role
Viola Davis, “Fences”
Naomie Harris, "Moonlight"
Nicole Kidman, “Lion”
Octavia Spencer, “Hidden Figures”
Michelle Williams, “Manchester by the Sea”

Oscar nomination公佈了
狂賀La La Land平Titanic 14項提名記錄

Best Picture
Arrival
Fences
Ha ...
ed8671ed 發表於 2017-1-24 22:51

女配好激烈
女主希望Emma贏 男配私心想Mahershala

梅麗史翠普又入圍

男主八成都應該係Casey

女主好希望又係梅姨<333333
好希望佢上台講下次都唔知拎咩好<3

男主八成都應該係Casey

女主好希望又係梅姨
屮SiU霖屮 發表於 2017-1-25 16:38

挑戰嘉芙蓮協賓四屆女主角紀錄
雖然入圍次數一定破咗

終於睇佐生化危機 呼 好耐冇依種唔捨得佢終於完結既感覺

其實我真係好鐘意佢依種一開頭就重頭講一次成個故事既INTRO
每次睇D回憶都番曬泥
可惜今集竟然唔係以一貫咩衫都唔著訓係LAB做開頭
可惜今集舊人得claire 佢呀哥呢/_____\??
可惜今集D配角毫無發揮機會 真係完全冇
陰公連WESKER都係齋吹 打都冇得打
男主角果然係Dr Isaacs 反派靠曬佢
除佐佢之外 打戲比較多既就仲已經唔認得個樣既李準基

撇開成套戲冇乜靚仔場面之外 都終於拍番一套好戲
由頭打到落尾 絕對冇冷場
以前舊有每集既元素都加曬落去
終於多番d所謂既驚嚇位
(坐我左邊個2x歲既男仔每次都嚇到震一震 反而我右邊個小學生完全冇嚇親仲係咁笑...)

碎屍個幕都幾緊張下 成個拳頭揸到勁緊 可惜可惜
睇到咁上下開始估alice其實就係red queen個真人
點知個真相仲爆 but i like it
打大佬個part有d唔夠喉 打完wesker再打isaacs咪好睇咯 可惜可惜
地點仍然係經典laser room

最後起身個幕都幾感人

總結泥講 至少拍得好過前兩集好多
作為一個系列既完結 亦都算任務完成
其實今集我覺得最好既地方係
唔再似上兩集咁為打而打
而係好輕描淡寫咁提起唔同既hidden message
複製人唔知自己係複製人 複製人會隊霖真身
聖經 洪水 清洗
not very impressive 但起碼令套戲唔再枯燥乏味

雖然好唔捨得alice 但真係唔好再拍落去 依個ending已經好完美

原來今集red queen係milla個大女泥

睇完La La Land sad到而家 :(

MOANA d 畫面好壯麗
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

本帖隱藏的內容需要積分高於 2500 才可瀏覽
我們的總和

睇完La La Land sad到而家 :(
HOTMAN 發表於 2017-1-28 14:15

最後一幕

btw. Ryan Gosling原來幾好J

最後一幕

btw. Ryan Gosling原來幾好J
hehehaha 發表於 2017-1-30 01:01

請參閱佢以前d舊片
諗到都濕

請參閱佢以前d舊片
諗到都濕
electric 發表於 2017-1-30 10:36

屮SiU霖屮 發表於 2017-1-31 01:21

晨早流流睇到d咁嘅嘢

晨早流流睇到d咁嘅嘢
electric 發表於 2017-1-31 06:01

搞到你即刻做手部運動抒發情緒
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

Ocean's 8個cast勁到

Ocean's 8個cast勁到
JasOh103 發表於 2017-2-1 11:46

極度期待嗄

成龍

FANTASTIC BEASTS!!!

COTTONMOUTH!!

成龍
艾石仔 發表於 2017-2-27 09:52

其實除左香港人之外 好多人都仲當佢神咁拜架
尤其鬼佬

Viola Davis

如果我可以咁樣入場 我一定捉住ryan gosling係咁咀
當然如果chris evans坐第一排 咁就緊係咀佢先

如果我可以咁樣入場 我一定捉住ryan gosling係咁咀
當然如果chris evans坐第一排 咁就緊係咀 ...
屮SiU霖屮 發表於 2017-2-27 11:24

口味一樣㗎

City of Stars
我們的總和