返回列表 發帖
Glee EP04真係好好笑, Figgins Sue原來係燈神(EP05)
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

痴線 nightcrawler 好正呀
好在有入場睇
頭段講佢生平講佢做初哥幾有笑點
後段情節好緊湊!毫無冷場
十級推介 totally underrated

乜朱利安摩亞攞咗奧斯卡影后了咩?做乜《Still Alice》廣告話佢「問鼎金像影后」,雖然佢都十拿九穩..

乜朱利安摩亞攞咗奧斯卡影后了咩?做乜《Still Alice》廣告話佢「問鼎金像影后」,雖然佢都十拿九穩.. ...
數彩虹 發表於 2015-2-5 14:37

問鼎 意思同 角逐 一樣,即係未拿
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

問鼎 意思同 角逐 一樣,即係未拿
Bluejays 發表於 2015-2-5 15:12

我查到「問鼎」系奪取冠軍嘅意思wor
講「問鼎金球獎劇情類影后」準確D

我查到「問鼎」系奪取冠軍嘅意思wor
講「問鼎金球獎劇情類影后」準確D ...
數彩虹 發表於 2015-2-6 14:15

問鼎
春秋時,楚莊王征伐陸渾的戎人,並於周室疆域上檢閱軍隊。周定王派遣王孫滿慰勞,楚莊王便探問九鼎之大小輕重。見左傳˙宣公三年。因九鼎為夏商周三代的傳國寶器,楚莊王問鼎有圖謀君位之意。後用以指覬覦王位,謀取政權;或指謀取最高榮譽、地位。晉書˙卷九十八˙王敦傳:「遂欲專制朝廷,有問鼎之心。帝畏而惡之。」
Source: http://dict.revised.moe.edu.tw/c ... No=2&op=f&imgFont=1

意思上接近「爭取」多過「奪得」

角逐 係要爭先有得贏,問鼎 係將會贏(但未贏)
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

#Cool Cafe 劇集區#

All about Drama

tvb劇集呢個po講唔講得?

四個女仔三個bar 終於睇晒
黎近天眼同衝線好似幾好睇
想睇下吳若希

tvb劇集呢個po講唔講得?

四個女仔三個bar 終於睇晒
黎近天眼同衝線好似幾好睇
想睇下吳若希 ...
rubylovessss 發表於 2015-2-27 23:51

四個女仔真係幾好睇,今晚大結局都幾多爆位~

其實大家會去邊個網傾美劇 (除左呢度
JM 2016

doughnut 發表於 2015-2-28 00:45

唐詩詠真係越黎越靚

doughnut 發表於 2015-2-28 00:45

有個細路做姚子羚同黃智賢個仔
Joebee都幾搞笑

唐詩詠真係越黎越靚
electric 發表於 2015-2-28 00:47

陳滢bb都靚

其實大家會去邊個網傾美劇 (除左呢度)
張少 發表於 2015-2-28 00:45

冇的<3你有冇咩好介紹 除左某HEHE論壇之外-__-

咁我應該去韓劇po定呢度好

咁我應該去韓劇po定呢度好 同問
我們的總和

依到係for 歐美劇 ^^ tvb d 劇要諗諗
港視 韓劇自己去番個邊<333

咁我應該去韓劇po定呢度好  同問
Wonders 發表於 2015-2-28 01:26

咦抄人
好啦我地返返去果邊自high啦

咦抄人
好啦我地返返去果邊自high啦
mamakin 發表於 2015-2-28 02:05

好啦好啦 踩唔到場呀
我們的總和

呢排tvb做乜咁肯俾錢買maroon5既歌
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

某會員又出現啦<3333
天眼好似幾好J

某會員又出現啦
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 22:30

其實衝線都好好 J 嗄
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

Glee Finale既劇照出左, Rachel大肚, 唔知係做Klaine既surrogate或者真係同Jesse呢?
今季真係好好睇, 最後3集啦. Sectionals有Chandelier, Take Me To Church. Finale兩集一齊播, Tina有solo I Kissed A Girl, 聽聞最後個group number(全部回歸拍)係I Lived by One Republic

我想問呢度比唔比講外國D 真人騷架?

Glee Finale既劇照出左, Rachel大肚, 唔知係做Klaine既surrogate或者真係同Jesse呢?
今季真係好 ...
JasOh103 發表於 2015-3-4 11:55

好唔捨得
今季係好睇咗好多

某會員又出現啦
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 22:30

鄭嘉穎整容後變咗.......

回復 127# hihi

我喜歡班newbies多過S4個班. 佢地既故事其實有好大既空間可以去寫, 唱功我又覺得比S4個班好太可惜啦...

我想問呢度比唔比講外國D 真人騷架?
wchild 發表於 2015-3-4 12:00

sure~

好唔捨得
今季係好睇咗好多
hihi 發表於 2015-3-4 14:20

真係!!?? 我仲未睇, S5尾果幾集都未睇 SOSAD
sure~
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-4 15:30

咁就好啦
唔知仲有無人追ANTM, BUT C21 有個參賽者, 佢個BF & FRD, 三個都比人射殺左
RIP

雖然唔係特別鍾意mirjana

但係咁後生就離世真係有啲心up
nicknicknick 發表於 2015-3-4 15:48

唔係特別鍾意mirjana X2
我都係琴日先知, 原來班戰友幾錫佢
再次懷愈佢既招牌動作

Keith好似會幫佢搞個追思會定咩

Denzel響ig整咗條片比佢
呢年啲NTM真係好邪 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-4 16:01

友壇都有人講
AUSNTM 其中一個評判都逝世左一年

其實衝線都好好 J 嗄
Our_Souvenir 發表於 2015-3-4 02:40

謙謙同大孖都肯著藍色緊身褲J凸, 沈震軒全部黑色乜都睇唔到
   仲要TVB拍出來全部截走下身,一個Close Up都無

回復 132# nicknicknick

真架! Jane Lynch/Sue講既, 我到時實喊死

依家先睇TWO AND A HALF MAN
原來幾好睇

謙謙同大孖都肯著藍色緊身褲J凸, 沈震軒全部黑色乜都睇唔到  
   仲要TVB拍出來全 ...
KyleHo 發表於 2015-3-4 16:33

蔡思貝啲演技認真一般

蔡思貝啲演技認真一般
rubylovessss 發表於 2015-3-4 19:30

另外 個個大隻仔 d戲仲屎

survivor 有冇睇緊

算唔算劇集

之前bb嗰個post沉左

另外 個個大隻仔 d戲仲屎
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-4 20:52

羅仲謙?

羅仲謙?
rubylovessss 發表於 2015-3-4 20:57

吾係啦
公司同team 另外個個大隻仔

尋晚睇左半集天眼 都還可以接受
未差到要轉台

究竟蔡思貝同J.Arie分別大d定Yanting同黃子軒分別大d?
同埋]蔡思貝把聲真係好煩 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-4 20:58

EXACTLY
我已經好耐覺得佢地似樣

吾係啦
公司同team 另外個個大隻仔
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-4 20:59

羅生都唔係好得好多

EXACTLY
我已經好耐覺得佢地似樣
-Prince- 發表於 2015-3-4 21:00

所以蔡思貝會係港姐第二名,當時仲要話係熱門,我覺得好離奇

未差到要轉台
mamakin 發表於 2015-3-4 21:00

太得閒 兩套都追下先

未差到要轉台
mamakin 發表於 2015-3-4 21:00

真係好睇...追得過

所以蔡思貝會係港姐第二名,當時仲要話係熱門,我覺得好離奇
nicholashin 發表於 2015-3-4 21:01

一個輸比AGA 一個輸比陳凱琳

真係好睇...追得過
rubylovessss 發表於 2015-3-4 21:01

其實無記呢啲題材係唔差

係果啲懶好笑但唔好笑既喜劇 / 懶溫馨既家庭劇唔知想表達啲乜

其實無記呢啲題材係唔差

係果啲懶好笑但唔好笑既喜劇 / 懶溫馨既家庭劇唔知想表達啲乜  ...
mamakin 發表於 2015-3-4 21:03

小倩不知幾好睇!!!!!!!個大結局簡直係神ENDING!

小倩不知幾好睇!!!!!!!個大結局簡直係神ENDING!
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-4 21:04

我冇話佢唔好睇 上年新抱喜相逢都OK好笑

但係小倩我淨係睇左大結局 低級得黎又OK好笑