返回列表 發帖
可唔可以討論12點衝上雲霄...
咁快就做左1/3 真係百看不厭

我細個鍾意睇donald belle
大左都一樣咁愛belle, 仲鍾意天然呆woy同sam gor
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

第一次睇衝線,啲劇情十級老套

我真係覺得佢做得幾好

相反蔡思貝把聲聽到就煩做得又差

天眼
煎pan真係好型 開始變衰 ...
rubylovessss 發表於 2015-3-12 21:23

同之前 4 個女仔 3 個 BAR 兩個同屆港姐比
呢個蔡思貝完全被比下去嗄
本週冠軍歌: 白髮齊眉 - 鄧小巧

可唔可以討論12點衝上雲霄...
咁快就做左1/3 真係百看不厭

我細個鍾意睇donald belle
...
John 發表於 2015-3-12 21:23

呢套我都好中意睇
衝 2 完全同呢套冇得比嗄

3月 天眼又係早播
如果係台慶前先播 陳展鵬視帝就係佢
真係覺得佢好鬼型 演技比上個幾套好

3月 天眼又係早播
如果係台慶前先播 陳展鵬視帝就係佢
真係覺得佢好鬼型 演技比上個幾套好 ...
rubylovessss 發表於 2015-3-12 22:45

點會係佢
唔覺佢做得好好

btw 膠永真係好型<333
成日食kfc真係唔厭既咩

點會係佢
唔覺佢做得好好

btw 膠永真係好型
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-12 23:19

嘉穎都型
煎pan之後會越變越奸
佢個角色就係個悲劇人物

我頭像今晚都仲係好傻又hiccup又跌倒
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

衝線
林峯堂妹做得好好喎
演技進步左
rubylovessss 發表於 2015-3-12 21:12

比之前同洪永城 個套好
musiclife

belle真係好正
個太太漏左本"passport" 咬字好有風味
著制服又靚
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

嗚呀donald真係好正
點解唔可以同issac一齊 造福人群造福人群呀 嗚呀

OMG 以後冇左星期日 21:30-22:30 嗰個綜藝檔?
仲要逢有 大show 就要停劇嚟做。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TVB改革播劇制度,星期一至星期日無間斷式播劇!將於下月27日正式實行,由當日起,無綫翡翠台及高清翡翠台晚上九點半黃金時段,將會無間斷播劇播足七日,讓劇迷可以一氣呵成追劇,而八時半時段的檔期則保持不變。外購劇《武則天》(原名《武媚娘傳奇》)打響頭炮。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

斷估 武則天 主題曲都係 Jinny 啦
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

係wiki 睇到ar fi會 唱梟雄主題曲
今生再續緣(TVB電視劇《梟雄》主題曲)
有冇人知堅定流?
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

OMG 以後冇左星期日 21:30-22:30 嗰個綜藝檔?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ...
Bluejays 發表於 2015-3-13 04:48

武則天首主題曲講流行度可能係護航2.0
學是學非就黎完 綜藝節目理論上可以食埋19:30-20:30?
飛虎意想不到有好收視 又或者星期六日晚上收視低影響廣告收益 唔知係咪tvb決心試下新檔期既考慮因素呢?
不過我而家要追tvb劇都係上返mytv算

武則天首主題曲講流行度可能係護航2.0
學是學非就黎完 綜藝節目理論上可以食埋19:30-20:30?
飛虎意想不到 ...
nicholashin 發表於 2015-3-13 07:55

咁又未必,
當日護航套劇咁多人插係因為係星期一至五播._.
你星期日播一次可能影響唔太大,
但我又想知, 隻歌真係唔弱希唱-_- 一至五果隻衝線已經聽到好煩
又唔好聽, 好心佢收收啦

咁又未必,
當日護航套劇咁多人插係因為係星期一至五播._.
你星期日播一次可能影響唔太大,
但我又想知, 隻 ...
艾石仔 發表於 2015-3-13 09:02

今次唔係星期一至日無間斷播咩?咁影響仲大過西遊 ._.

今次唔係星期一至日無間斷播咩?咁影響仲大過西遊 ._.
nicholashin 發表於 2015-3-13 09:20

下-_-星期一至五邊有時間攝多套?

下-_-星期一至五邊有時間攝多套?
艾石仔 發表於 2015-3-13 10:09

乜唔係無論星期一至五定星期六日9:30-10:30都係播武則天咩?

睇翻全文 (http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/enter ... 0313_00862_001.html)
正在拍攝中的新劇《公公出宮》及《殭》都要加集數,實行全台上下極力配合,認真大陣仗!
-> 加集數唔係指一套劇集要播耐d咩?
祥仔全力支持
對於公司新變法,主演《公》劇的祥仔表示全力支持:「我都獻身畀TVB,所有工作都係以TVB為先,轉吓形式都好,有時觀眾都會喺網上留言話又要等兩日先再有得睇,依家一氣呵成都可以試試。
-> 一氣呵成唔係代表每日都有得追同一套劇咩?

乜唔係無論星期一至五定星期六日9:30-10:30都係播武則天咩?

睇翻全文 ()
正在拍攝中的新劇《公 ...
nicholashin 發表於 2015-3-13 10:20

我仲以為套強國劇係星期六日播咋,
乜咁大獲星期一至六都播,
睇黎轉hktv又會多左人

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ...
Bluejays 發表於 2015-3-13 04:48

啱啱好做完子珊姐姐個套

睇翻全文 ()
正在拍攝中的新劇《公 ...
nicholashin 發表於 2015-3-13 10:20

Kay唔駛再唱歌拍劇算

係wiki 睇到ar fi會 唱梟雄主題曲
今生再續緣(TVB電視劇《梟雄》主題曲)
有冇人知堅定流? ...
Timmy147 發表於 2015-3-13 05:06

上次話係 Kay 唱梟雄嗰個 source,一定堅過 wiki,
咁但係當然一個劇可以有兩首歌嘅。

隻歌真係唔弱希唱-_-

係我斷估係 Jinny 唱,
因為何生有 成功過一次就會照跟一個 formula 去做嘅習慣,
咁 武則天 點都係女歌手歌啦。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

飛虎意想不到有好收視 又或者星期六日晚上收視低影響廣告收益 唔知係咪
nicholashin 發表於 2015-3-13 07:55

星期六 一向得劇集或者電影可以有好少少嘅收視,轉播劇一定有幫助,
但 星期日 21:00-22:00 係最好嘅期,綜藝 呢個時段都ok,
未至於需要到用劇去救。
而家咁樣,綜藝 星期日 就只得翻較弱嘅 19:30-21:30 同 22:30-23:30。

星期六 一向得劇集或者電影可以有好少少嘅收視,轉播劇一定有幫助,
但 星期日 21:00-22:00 係最好嘅期, ...
Bluejays 發表於 2015-3-13 12:07

22:30-23:30應該唔會用啦 勁歌都係23:00-23:30播 可見呢個時段幾廢

仲有則新聞:
劇集大玩一連七日播放,平日星期六、日播映的節目亦會受到影響,而綜藝節目《Sunday靚聲王》及《今晚睇李》都收視不俗,屆時「武則天」駕到,未知會否有改動!對此,記者致電《今晚睇李》節目主持及監製李思捷,他承認節目其後在播映時間上會有些調動,而且由於收視理想,公司會加集數:「呢類型節目都知要觀眾慢慢去適應,依家觀眾都接受。(會唔會都想做足七日?)我諗做唔到,我依家已經好似返辦公室工作咁,又要請嘉賓、剪片乜都一腳踢,唔係咁簡單。」

即係《今晚睇李》一定留得低 而《明星愛廚房》4月中做完 就騰出一個鐘時間播劇...

22:30-23:30應該唔會用啦 勁歌都係23:00-23:30播 可見呢個時段幾廢
nicholashin 發表於 2015-3-13 12:21

廢係因為佢係 音樂節目姐 ,音樂節目放 21-22 都會死架啦

但我又想知, 隻歌真係唔弱希唱-_- 一至五果隻衝線已經聽到好煩
又唔好聽, 好心佢收收啦

我其實好想問一個完全冇睇過部劇嘅人,喺冇受劇情影響嘅情況下,
就咁去聽 越難越愛,覺得首歌點?

我其實好想問一個完全冇睇過部劇嘅人,喺冇受劇情影響嘅情況下,
就咁去聽 越難越愛,覺得首歌點? ...
Bluejays 發表於 2015-3-13 12:32

我有朋友無睇劇, 但傳唱到勁到佢都聽到,
佢只係覺得好難聽, 份詞仲要好奇怪又唔知up乜咁,
咩叫做 哄處境比賽._. 份詞真係好多沙石

煩歌一首 但個個都識唱~

我完全冇睇過套劇 vietnam viet love我咁睇
1. 個曲好K但唔流暢 好多突兀位
2. 有d位想接一生何求
3. 編曲好渣 一貫星煥質素
4. 個曲真係好夾硬好唔順xx(
5. 吳若希呢個大陸人xx( sor已變人身攻擊

純括而言 我冇睇劇 真係完全唔明點解隻歌會紅sosad

但係武則天好似好HIT下._.

3. 編 ...
John 發表於 2015-3-13 13:28

一集差唔多播 3-4 次 副歌 , 可以話有追呢套一定識

一集差唔多播 3-4 次 副歌 , 可以話有追呢套一定識
chanchan0909 發表於 2015-3-13 13:37

個陣時BLUEJAYS計埋AP出埋名 TIM

個陣時BLUEJAYS計埋AP出埋名 TIM
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-13 13:37

梗係記得 仲要唔知比邊個 copy 左

3. 編 ...
John 發表於 2015-3-13 13:28
不幸既係 越難越愛係星煥/星夢一眾劇集歌曲中 上述問題相比之下已經算輕微 歌曲質素提高少少已經叫眼前一亮
加上瘋狂洗腦亂入至煩膠境界 引來大量諷刺歌曲亂入既二次創作 反而增加歌曲名氣
種種因素下首歌的確係hit左

不幸既係 越難越愛係星煥/星夢一眾劇集歌曲中 上述問題相比之下已經算輕微 歌曲質素提高少少已經叫眼前一亮 ...
nicholashin 發表於 2015-3-13 13:51

Alex Lester都幫隻歌唔少

@HkChannel【TVB九點半檔劇播足七日】TVB改革播劇制度,星期一至星期日無間斷式播劇!將於下月27日正式實行,由當日起,無綫翡翠台及高清翡翠台晚上九點半黃金時段,將會無間斷播劇播足七日,讓劇迷可以一氣呵成追劇,而八時半時段的檔期則保持不變。外購劇《#武則天#》(原名《武媚娘傳奇》)打響頭炮。

唔係嘛,每周連續七日播武則天,悶死
任我行 失憶蝴蝶

@HkChannel【TVB九點半檔劇播足七日】TVB改革播劇制度,星期一至星期日無間斷式播劇!將於下月27日正式實行 ...
remus 發表於 2015-3-13 14:18

悶就啱啦, 可以轉去 HKTV 睇導火新聞線

煩歌一首 但個個都識唱~
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-13 13:24

多得FB 洗版

Alex Lester都幫隻歌唔少
John 發表於 2015-3-13 13:54

依個真呀

楊怡 珍妮呢個角色真係幾可愛 最鍾意佢做呢個角色 之前個幾套對佢無咩感覺

楊怡 珍妮呢個角色真係幾可愛 最鍾意佢做呢個角色 之前個幾套對佢無咩感覺 ...
rubylovessss 發表於 2015-3-13 22:48

我都想佢做多d呢種角色 喊苦喊忽好辛苦下
真係好可愛啊
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

belle真係好正
個太太漏左本"passport" 咬字好有風味
著制服又靚
John 發表於 2015-3-13 00:35

聽你講完即刻開電視睇

聽你講完即刻開電視睇
-Prince- 發表於 2015-3-14 00:21

成班老野晚晚追衝1

4月27日開始,九點半檔一周連播七日,《武則天》(范冰冰版)打頭陣,播出兩個半月。週日:《SUNDAY靚聲王》提早半小時播出,《今日睇李》延遲半小時播出,中間播出《武則天》。

4月27日開始,九點半檔一周連播七日,《武則天》(范冰冰版)打頭陣,播出兩個半月。週日:《SUNDAY靚聲王 ...
Bluejays 發表於 2015-3-14 14:08

咁勁歌金曲搬去邊嗄?

4月27日開始,九點半檔一周連播七日,《武則天》(范冰冰版)打頭陣,播出兩個半月。週日:《SUNDAY靚聲王 ...
Bluejays 發表於 2015-3-14 14:08

我覺得呢個policy係自掘墳墓....
如果套戲唔好睇嘅 七晚都唔想開電視

tvb仲係想行宮廷戲爭師奶支持嘅路?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

tvb仲係想行宮廷戲爭師奶支持嘅路? ...
hehemamama 發表於 2015-3-14 18:48

我覺得好耐都冇播過宮廷鬥爭劇
餓左好耐嗄

咁勁歌金曲搬去邊嗄?
Our_Souvenir 發表於 2015-3-14 18:46

星期六 22:30 兄弟幫決戰姊妹淘 剛剛先開始又有睇頭,應該唔會搬,
咁睇嚟 勁歌金曲 又搬翻去 24:00 吧,睇下係 星期六 定 星期日。

我覺得好耐都冇播過宮廷鬥爭劇
餓左好耐嗄
Our_Souvenir 發表於 2015-3-14 19:10

係咩我聽到就覺得好悶 仲要係大陸
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

hehemamama 發表於 2015-3-14 18:48

我估呢個 policy 未必會行好耐。
想靠劇集谷起星期六嘅收視係可以理解,佢地有信心去咁試法,
亦因為之前無論星期六定星期日做大結局個收視都好好,
但始終 非大結局 喺星期六播依然有危險性,
如果星期六嘅收視,拖低全劇嘅平均收視,
甚至因為啲人 miss 左星期六就直程唔追星期一至五嘅話,
佢地就局住要改翻轉頭。

仲有就係,戲劇組裡面一向都爭 21:30 而唔想要低啲收視嘅 20:30,
而家咁樣,變左爭到 21:30 都未必有好處,
嗰啲拍慣 21:30 劇嘅監製,都可能會搵藉口叫佢地改翻轉頭。

所以用武則天嚟試,除左佢夠長可以試清楚啲,
又可以比夠時間後面啲劇去加集數之外,
仲有就係可以由節目部孭起晒成敗嘅後果,唔駛啲監製孭
(外購劇係由 節目部 而唔係 戲劇組 負責)。