返回列表 發帖
我查到「問鼎」系奪取冠軍嘅意思wor
講「問鼎金球獎劇情類影后」準確D ...
數彩虹 發表於 2015-2-6 14:15

問鼎
春秋時,楚莊王征伐陸渾的戎人,並於周室疆域上檢閱軍隊。周定王派遣王孫滿慰勞,楚莊王便探問九鼎之大小輕重。見左傳˙宣公三年。因九鼎為夏商周三代的傳國寶器,楚莊王問鼎有圖謀君位之意。後用以指覬覦王位,謀取政權;或指謀取最高榮譽、地位。晉書˙卷九十八˙王敦傳:「遂欲專制朝廷,有問鼎之心。帝畏而惡之。」
Source: http://dict.revised.moe.edu.tw/c ... No=2&op=f&imgFont=1

意思上接近「爭取」多過「奪得」

EXACTLY
我已經好耐覺得佢地似樣
-Prince- 發表於 2015-3-4 21:00

所以蔡思貝會係港姐第二名,當時仲要話係熱門,我覺得好離奇

肯定係前者啦 老套劇情
mamakin 發表於 2015-3-5 22:38

整容同人格分裂 都係TBB經典「懶有創意」橋段

好心作怪
我記得$12K整容做niki -_-
ed8671ed 發表於 2015-3-5 23:19

近期d仲有八卦神探 李思捷個兒時好友係hehe,暗戀李思捷但知道無可能一齊,就殺左個女人再整容+變性做o個個人

呢排無時間睇劇,得食飯時有得睇愛回家,公式化到呢
廟街媽兄弟?
周志文周志康?
Our_Souvenir 發表於 2015-3-7 02:17

你而家有10111分 差1000分就有5個1

omg trinity唱problemmmmmmmm
miss them so muchhhhhhhhhhhh
omggggg santana rappppppppppp is so jengggggggg <3
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-7 22:07

呢位會員請冷靜d先繼續

OMG 以後冇左星期日 21:30-22:30 嗰個綜藝檔?
仲要逢有 大show 就要停劇嚟做。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ...
Bluejays 發表於 2015-3-13 04:48

武則天首主題曲講流行度可能係護航2.0
學是學非就黎完 綜藝節目理論上可以食埋19:30-20:30?
飛虎意想不到有好收視 又或者星期六日晚上收視低影響廣告收益 唔知係咪tvb決心試下新檔期既考慮因素呢?
不過我而家要追tvb劇都係上返mytv算

咁又未必,
當日護航套劇咁多人插係因為係星期一至五播._.
你星期日播一次可能影響唔太大,
但我又想知, 隻 ...
艾石仔 發表於 2015-3-13 09:02

今次唔係星期一至日無間斷播咩?咁影響仲大過西遊 ._.

下-_-星期一至五邊有時間攝多套?
艾石仔 發表於 2015-3-13 10:09

乜唔係無論星期一至五定星期六日9:30-10:30都係播武則天咩?

睇翻全文 (http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/enter ... 0313_00862_001.html)
正在拍攝中的新劇《公公出宮》及《殭》都要加集數,實行全台上下極力配合,認真大陣仗!
-> 加集數唔係指一套劇集要播耐d咩?
祥仔全力支持
對於公司新變法,主演《公》劇的祥仔表示全力支持:「我都獻身畀TVB,所有工作都係以TVB為先,轉吓形式都好,有時觀眾都會喺網上留言話又要等兩日先再有得睇,依家一氣呵成都可以試試。
-> 一氣呵成唔係代表每日都有得追同一套劇咩?

星期六 一向得劇集或者電影可以有好少少嘅收視,轉播劇一定有幫助,
但 星期日 21:00-22:00 係最好嘅期, ...
Bluejays 發表於 2015-3-13 12:07

22:30-23:30應該唔會用啦 勁歌都係23:00-23:30播 可見呢個時段幾廢

仲有則新聞:
劇集大玩一連七日播放,平日星期六、日播映的節目亦會受到影響,而綜藝節目《Sunday靚聲王》及《今晚睇李》都收視不俗,屆時「武則天」駕到,未知會否有改動!對此,記者致電《今晚睇李》節目主持及監製李思捷,他承認節目其後在播映時間上會有些調動,而且由於收視理想,公司會加集數:「呢類型節目都知要觀眾慢慢去適應,依家觀眾都接受。(會唔會都想做足七日?)我諗做唔到,我依家已經好似返辦公室工作咁,又要請嘉賓、剪片乜都一腳踢,唔係咁簡單。」

即係《今晚睇李》一定留得低 而《明星愛廚房》4月中做完 就騰出一個鐘時間播劇...

我完全冇睇過套劇 vietnam viet love我咁睇
1. 個曲好K但唔流暢 好多突兀位
2. 有d位想接一生何求
3. 編 ...
John 發表於 2015-3-13 13:28
不幸既係 越難越愛係星煥/星夢一眾劇集歌曲中 上述問題相比之下已經算輕微 歌曲質素提高少少已經叫眼前一亮
加上瘋狂洗腦亂入至煩膠境界 引來大量諷刺歌曲亂入既二次創作 反而增加歌曲名氣
種種因素下首歌的確係hit左

愛‧回家會係第804集完 七月左右大結局
以後無得再問人做完愛‧回家之後做乜啦

之後咪又係同一班人做
馬強都由裘俊做到而家咁多套處境劇lu
ed8671ed 發表於 2015-3-28 12:34
大sir都做左唔少
好似話唔少原班人馬會留低

係XDD
唔該留底馬子仁 THZ
OR加番D令仔入去
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-28 17:13
睇仔定睇劇呀你

OF COURSE睇仔
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-28 17:56
會唔會太y_m
個人覺得愛‧回家既仔唔特別囉 女反而都ok喎

係 我都覺
真係冇乜邊個特別突出咁
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-28 18:29
但你之前連KC都話ok
D熟女都唔錯 起碼睇落順眼
雖然最近新加o個堆演員唔太得

唔突出 所以平時算做OKAY個D
例如KC都OKAY J得落咯
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-28 18:33
真心完全接受唔到KC
而且係劇入面佢係supposed做犯眾憎既角色
要揀既 鄭子誠都ok既

一口氣睇左2集大時代
個社會真係痴鬼線
jose 發表於 2015-4-22 10:42
唔洗温econ 定你係econ神人唔洗温

fb見人share~武則天d封胸cg假到.....
點解可以冇褶紋果d, 一睇就知係假=.=
真心唔明做咩要好似大陸 ...
Kyle_ 發表於 2015-4-27 00:35

係咁有呢類新聞 我反而更想睇喎
利申:無睇第一集

無cap呀~唔知港台個網有無得重溫
hehemamama 發表於 2015-5-5 21:02
通常一兩日內有重溫

有冇人有睇監警有道 有JASON bb
show 肌肉好大隻
hehemamama 發表於 2015-5-5 19:38

好想除左佢件小背心

好正咁!!!未得閒睇嘎

BTW 華麗轉身可以話係王梓軒拍劇以黎演得最自然既一套 ...
Kyle_ 發表於 2015-5-13 21:05
愛jason
佢咁大隻點解唔露肉 滿足下你呢D連Yan Ting都要j既人

好想撕爛佢件背心仔~

佢唔露肉有原因嫁, 佢背隻有個好大既紋身, 大到用盡哂背隻D位, 廢事嚇親人 ...
Kyle_ 發表於 2015-5-13 22:51

無所謂啦 唔會嚇親我

Monday blue. 聽左Taylor Swift快歌精神的

Blank Space
Red
Style1
Shake It Off
Welcome to New York
Ching2015 發表於 2015-7-6 14:00
新劇集 - Style1

鬼同你ot overall 係好睇既~
我覺得it man 出場d劇情就開始失控:o)
大結局係mk搵may 果part更加係 ...
Kyle_ 發表於 2015-8-9 23:38
熄電話嗰part好膠

可唔可以唔係淨係直播食飯
nicknicknick 發表於 2015-8-11 21:19

我想直播埋佢地之後一齊做既野

陪著你走 用咗 美埃首慢活做插曲
ed8671ed 發表於 2015-9-7 21:22
仲要播曬成首

召集全宇宙連詩雅fans一齊翻睇sheeeeeeeeeeega獻咗比亞洲亞洲嘅螢幕第一次
15集可以好快睇晒{:1_1 ...
ed8671ed 發表於 2015-10-18 18:10
開頭有shiga主唱既主題曲

當年嘅MK妹個個都係咁上下

開心。。。
shiga多方面進擊幾個電視台 樂視 vuitv 亞洲亞洲 tvb{:1_8 ...
ed8671ed 發表於 2015-10-20 23:28
華納安排工作都咁叻 一姐Shiga真係好幸福