返回列表 發帖

#Cool Cafe 學業區#

#HKDSE 2015 USE ONLY#

本帖討論範圍:

- 比考生問野
- 比勁人答野

- 比考生發S
- 比勁人恥笑

- 提醒考生讀書
>>>>>>>>> 比壓力呢兩件: <<<<<<<<<<
@JXXX @NXXXXXXXXXN
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

EM i.e. 電磁學好好好好煩
尤其討厭Hall Effect同Potential個兩部份

[溫書mode]壓力 -> Pressure = Normal force exerted on a surface / area of the surface [/溫書mode]

加油呀各位2015考生
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

Do revision la
Jong yiu seung CM ark AP

Do revision la
Jong yiu seung CM ark AP
ed8671ed 發表於 2015-3-3 14:03
AP = atmospheric pressure
We are not crushed by atmospheric pressure because it is balanced by an equal pressure inside our body pushing outwards.
溫緊Gas

AP = atmospheric pressure
We are not crushed by atmospheric pressure because it is balanced by an eq ...
nicholashin 發表於 2015-3-3 14:05

Ok u win lor
Add oil ah

我真係好愛你
又開個區比我自high

- 此訊息由XXX區自修室發出 -
Happy and Blessed.

2015DSE only?midtermjj 點算?

Anyways good luck to all, 尤其係retake嗰d

phy此終都係mechanics最易讀

Anyways good luck to all, 尤其係retake嗰d
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 14:16

好似啲人jam野食咁jam lorrr^3^
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

phy此終都係mechanics最易讀
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 14:23

wave motion先易讀 做ale題目都好輕鬆 反而mechanics可以出到好難

wave motion先易讀 做ale題目都好輕鬆 反而mechanics可以出到好難
nicholashin 發表於 2015-3-3 14:30

Nuclear 先最易

其實幾時開始考
我淨係知math係15/4 from my補習學生

其實幾時開始考
我淨係知math係15/4 from my補習學生
ed8671ed 發表於 2015-3-3 14:34

3/12 5:00 pm開始中文Oral 我就係呢個時間
3/30 中文卷一卷二

你補maths?? 利申:完全唔需要

有冇文科人呀
我們的總和

3/30 中文卷一卷二

你補maths?? 利申:完全唔需要 ...
nicholashin 發表於 2015-3-3 14:35

補maths 好似呃人錢咁 出/印幾條數就幾百蚊

利申 呃緊人錢

有冇文科人呀
Wonders 發表於 2015-3-3 14:35

讀過geog算唔算?

咁又一年 2015 dse既加油

nicholashin 發表於 2015-3-3 14:30

wave em 同matter太虛幻mechanics實制d易諗d易明白成條問題講咩

於Cool Cafe的大部份現存主題設立閱讀權限會否造成「富者越富,貧者越貧」的問題?
Happy and Blessed.

3/30 中文卷一卷二

你補maths?? 利申:完全唔需要 ...
nicholashin 發表於 2015-3-3 14:35

me補緊form4,5,6 math各一個 :)
呃緊巧多人錢嘎 <333

need help?

me補緊form4,5,6 math各一個 :)
呃緊巧多人錢嘎
ed8671ed 發表於 2015-3-3 16:11

數學差唔多係我最有信心既一科

其實係咪可以再報來玩下考
我好記得第一年有人中文小組討論有人話
我都幾BUY你既意見 你既comment 都幾 OK = =
我而家都想去玩多次討論玩到人笑/_\
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

我都幾BUY你既意見 你既comment 都幾 OK  ...
Nicholas 發表於 2015-3-3 16:13

可以做自修生 有d「補習名師」走去報 然後show off d 5**

我都幾BUY你既意見 你既comment 都幾 OK  ...
Nicholas 發表於 2015-3-3 16:13

我都想試下走去小組討論狂搗亂
又講粗口又講英文又講笑話

可以做自修生 有d「補習名師」走去報 然後show off d 5**
nicholashin 發表於 2015-3-3 16:14

成日D 名師話果年有乜 132 粒5**
我心諗... 年年有五粒係咪佢自己考?_?
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

於Cool Cafe的大部份現存主題設立閱讀權限會否造成「富者越富,貧者越貧」的問題? ...
jose 發表於 2015-3-3 15:47

設立閱讀權限目的是為了令漿粉遊客不能搗亂的說

屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 16:24

引人笑真係好P_
我個FD考果年就係因為隔離條友係咁講廢話+英文
笑左出聲 自己都2埋-_-

屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 16:24

講足15分鐘野 壟斷發言先好玩

有題材寫「己所不欲,勿施於人」啦

講足15分鐘野 壟斷發言先好玩

有題材寫「己所不欲,勿施於人」啦 ...
nicholashin 發表於 2015-3-3 16:26

仲要係人地嘗試插咀既時候狂鬧佢 咪阻住我發言我諗我跟本唔使旨意出到間班房

數學差唔多係我最有信心既一科
nicholashin 發表於 2015-3-3 16:12

數學神童ahhhh

prepare for ielts exam...
I have no faith now
有無經驗豐富既人指點下
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

數學神童ahhhh
ed8671ed 發表於 2015-3-3 16:32

補數真係好呃錢- -
講兩講 就叫佢再做多次 咁多數佢唔識做 就可以DUM多15分鐘 然後同佢講多次
咁就已經差唔多半堂啦:P 如果個半鐘一堂

對於一個勁度唔小心既人泥講
數學真係好難高分

補數真係好呃錢- -
講兩講 就叫佢再做多次 咁多數佢唔識做 就可以DUM多15分鐘 然後同佢講多次
咁就已經 ...
Nicholas 發表於 2015-3-3 16:35

我每堂有2/3時間教書/technique,其餘時間做數
間唔中一堂全做數/測驗
其實我唔係好呃錢架

RVHOCPC 發表於 2015-3-3 14:16

Midterm 加油呀 唔好上咁多cm 講真架傾下傾下時間好快無
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

我每堂有2/3時間教書/technique,其餘時間做數
間唔中一堂全做數/測驗
其實我唔係好呃錢架 ...
ed8671ed 發表於 2015-3-3 16:42

我都鬼唔望個學生講完都唔明
跟住同佢講 做多D就會識 跟住叫佢係咁做/_\

Midterm  加油呀 唔好上咁多cm 講真架傾下傾下時間好快無
hehemamama 發表於 2015-3-3 16:42

唔上cm都會有其他引誘咖啦

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

好想到我果陣自己揀多科 Arts 呀 中國文學呀 呢啲黎搗亂減壓

**** 本內容被作者隱藏 ****

好想到我果陣自己揀多科 Arts 呀 中國文學呀 呢啲黎搗亂減壓 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 18:25

其實中文真係好難 好不容易先lvl 4

唔上cm都會有其他引誘咖啦
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 17:19

當你要溫書既時候 任何野都會變成引誘

其實中文真係好難 好不容易先lvl 4
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 18:33

中文最憎writing speaking都唔鍾意
反而而家覺得英文啲卷其實冇乜特別

當你要溫書既時候 任何野都會變成引誘
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 18:34

我都係 搞到響房溫書每15分鐘出去斟一次水 睇下有冇機打

反而而家覺得英文啲卷其實冇乜特別 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 18:39

我最憎reading 都唔知睇文言文做咩

同埋好憎背嘢 好彩我嗰屆冇範文

我都係 搞到響房溫書每15分鐘出去斟一次水 睇下有冇機打
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 18:39

寫report做assignment
寫夠50字     就上一上cm
寫夠100字   就上一上fb
寫夠200字   就聽首歌
寫夠250字   就打鋪lol
寫夠500字   就食下野
寫夠1000字 就沖個沖寫
夠2000字 就訓下覺

反而而家覺得英文啲卷其實冇乜特別 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 18:39

及早背名言同經典例子 (孔孟個類) 如果唔係會後悔

寫report做assignment
寫夠50字     就上一上cm
寫夠100字   就上一上fb寫夠200字    ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 18:41

咁一日要沖幾多次涼

我最憎reading 都唔知睇文言文做咩

同埋好憎背嘢 好彩我嗰屆冇範文
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 18:40

以前雖然冇範文但其實都好多野要背
d 中國文化真係好惡梗

咁一日要沖幾多次涼
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 18:42

兩三次到啦
不過通常寫夠一半limit 就已經放棄
等聽日再做