返回列表 發帖
EM i.e. 電磁學好好好好煩
尤其討厭Hall Effect同Potential個兩部份

[溫書mode]壓力 -> Pressure = Normal force exerted on a surface / area of the surface [/溫書mode]

Do revision la
Jong yiu seung CM ark AP
ed8671ed 發表於 2015-3-3 14:03
AP = atmospheric pressure
We are not crushed by atmospheric pressure because it is balanced by an equal pressure inside our body pushing outwards.
溫緊Gas

phy此終都係mechanics最易讀
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 14:23

wave motion先易讀 做ale題目都好輕鬆 反而mechanics可以出到好難

其實幾時開始考
我淨係知math係15/4 from my補習學生
ed8671ed 發表於 2015-3-3 14:34

3/12 5:00 pm開始中文Oral 我就係呢個時間
3/30 中文卷一卷二

你補maths?? 利申:完全唔需要

me補緊form4,5,6 math各一個 :)
呃緊巧多人錢嘎
ed8671ed 發表於 2015-3-3 16:11

數學差唔多係我最有信心既一科

其實係咪可以再報來玩下考
我好記得第一年有人中文小組討論有人話
我都幾BUY你既意見 你既comment 都幾 OK  ...
Nicholas 發表於 2015-3-3 16:13

可以做自修生 有d「補習名師」走去報 然後show off d 5**

我都想試下走去小組討論狂搗亂
又講粗口又講英文又講笑話
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 16:24

講足15分鐘野 壟斷發言先好玩

有題材寫「己所不欲,勿施於人」啦

中文最憎writing speaking都唔鍾意
反而而家覺得英文啲卷其實冇乜特別 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 18:39

及早背名言同經典例子 (孔孟個類) 如果唔係會後悔

白話文啲題目又真係幾pk
文言文最驚譯啲字詞去白話文 成日錯到七彩 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 19:25

白話文完全唔知eaa點解讀篇文既感情 就好難答o岩
語譯佔好多分 但又成日錯
快d買定SET文言練習做啦 去到中六你會發現乜都做唔切

我到依家都唔係好清楚點分 部分正確同埋錯誤
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:27

而家無左「部份正確」 得「正確」、「錯誤」、「無從判斷」

召集所有讀 M1(AMaths??) Geog Chem ICT 的面孔
本人現正修讀以上科目 係咪好雜呢 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 19:27

我知有人ECO CHS BIO
me knife study chemistry

好想知ICT要讀D咩 使唔使寫PROGRAM
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:32

淨係聽聞SBA好好好好好煩

依家CU PHY唔係獨立一科揀嫁?
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:49

好似有個獨立出黎既PHY Enrichment?

我都好淆呢份
又要搵pt又要整合又要顧措辭又要唔好抄太多垃圾落去
啲pt又要打散 chimagun ...
jose 發表於 2015-3-3 21:12

唔洗自己諗points我覺得好簡單姐 中文綜合先至chi ma gun 1 hr 15 min 寫1500-2000字 仲要自己諗曬d解釋同論點 SSD

中文綜合好彩之前搵到個補助老師開嗰啲一日特訓班 效果唔錯
最後狗衝佢份notes 5**咗
唔想賣廣告 不過真 ...
hehemamama 發表於 2015-3-3 22:22
係咪有神notes

綜合真係好睇PREP未聽就已經要諗定點作點寫
寫字速度亦係重點 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 22:34
我學校中文老師叫我最少寫1000字,但後來發現高分作品要寫五、六頁 i.e. 2000-2400字 完全chi sin
最勁都只係寫到5頁

咁我又覺得自己係中文閱讀 聆聽 綜合都有啲天分
可能我天生鍾意吹得就吹 有幾多寫幾多 所以綜合 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 22:46
中文閱讀有天分
但你而家綜合寫到幾多字先

903 班 DSE 雞笑死人
問人有無罐頭句子
係咪無睇考試報告呀
kwanie 發表於 2015-3-3 22:47

In a nutshell, it's crystal clear that we should not burn the midnight oil to study for DSE. (唔好執我grammar pls
two-edged sword算唔算
jose 發表於 2015-3-3 22:48

我一向寫double-edged sword

好啦我問野先:AL PHY MC見到個term average molecular translational kinetic energy
咩叫translational?
**** 本內容被作者隱藏 ****

閱讀果種天分係我會明一啲比較深既句子
但通常問親題題都冇咁啲分  ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 22:54

文言靠操練姐

用咁多都唔得
其實英文作文要點先高分 用多啲唔同既vocab 但唔可以太多idiom??
句式多 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 22:57
唔好諗得咁複雜 主力狂塞vocab (當然要o岩grammar) 再係咁整d participle phrase (Loved singing since 2, Kary ...) adverbial (Kary Ng, a beautiful singer,...) inversion (not only....but also...) relative phrase (which...) To....之類 就會覺得你「好似」好勁

pV = nRT ?_?

講緊 ideal gas 呀
kwanie 發表於 2015-3-3 22:59

係呀 其實我識做條MC 想問下個term姐 因為好少見KE前見加TRANSLATIONAL 呢個字

1/2mv^2 咪講呢樣囉,
因為旋轉都要energy 架嘛 (out sy)
kwanie 發表於 2015-3-3 23:04

多謝曬 不過out of syll 囉

以前做PP最開心就係聽到依題OUT C依題OUT C
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 23:07

不過當你知道今年要考既難野下年已經cut曬真係喊出聲

其實已經無乜野係難架啦喎
kwanie 發表於 2015-3-3 23:12
「難」係指以前AL部份 好似我所講Hall Effect Electric Potential個類
不過當dipole moment佢地都覺難要改做molecular polarity 應該好快cut到同ce無分別

多口講多句
考完就真係千其千其唔好再諗
同埋死都唔好信你d fd d事後comment
我記得考完中文作文以為自己離 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 23:15
自我感覺良好 若無其事咁準備下一科

陽光與陰影啊我篇文硬tag左最好的時刻
如果akay果時出埋·勢不兩立我就可以有更多point寫,最 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 23:21
愛kay噶
呢條題目係睇落好容易 寫落先知中左個大伏
我記得想當年CE作文係樓梯與升降機
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 23:28

而家無咁「短」既題目
就算陽光與陰影都有幅美圖

你而家考幾多科?
HOTMAN 發表於 2015-3-7 10:57

[路過]4C+3X+M2[/路過] 好辛苦

我發現我啲英文真係...
雖然都叫fluent 但組織好差囉嗚嗚 (其實中文都係)
不過都有開心事既 3號同學既作狀 ...
jose 發表於 2015-3-7 14:59

出去就係不斷爭野講 唔好亂咁讓比人

唉 呢樣野對我黎講係一種障礙
因為我好驚同人鬥嘈
jose 發表於 2015-3-7 15:02

I know that feel bro
其實我都好怕爭野講
校內Oral Practice會dead air幾秒比未講野既人講野 可惜出到去唔會

我諗中文dead air情況應該嚴重過英文
話說12月做左次聯校中文oral
我同組另外果3個都極之passive ...
jose 發表於 2015-3-7 15:08

唔係喎 我聽所有中文oral既marker、老師、舊生,都係話中文dead air機會好好好低
佢地話每次討論最少一半時間講廢話/離題
就算拎1/U既學生都會係咁爭野講 而且每次用2分鐘講一大堆廢話 一講野全組就gg了
英文反而情況好好多 因為大部份人對講英文唔太大信心

我地學校搞左兩次聯校中文oral practice 一次撞CU Open Day (邊個揀日期架)一次抽唔中 結果我一次都無做過
而家要自己搞個聯校中文oral pratice
反而英文好似有4次

頭一次同人撞聲可以先讓人, 咁樣可以俾人有個印象你有禮貌
第二次再撞就千祈唔好讓, 唔係自己都無發言機會
...
kevinlai1621 發表於 2015-3-7 15:40

好似係過70s就計壟斷發言 但正常發言應該係一分鐘內
你上年做左咩題目?

尾二個日個條排次序
  我唔記得大慨係咩, 好似係發展香港, 總之就排商業城,大型匯演, 同綠色旅遊

...
kevinlai1621 發表於 2015-3-7 15:47

以下都是吸引旅客來港的有效方法,試就它們的成效排優次 並達成共識。
增設大型商場 推廣綠色旅遊 舉辦巨星匯演

呢題係新題型,仲要係協商題 你真係好唔好彩

其實我有好多point, 都要好多方面可以討論
   但係15分鐘根本唔夠時間討論 (個次仲要係當日最後一組, ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-7 15:55

好似話協商題無共識意識唔會過3/4級

其實我地都算有趨向共識, 起碼foul左大型匯演, 但我個組有人強奸民意, 明明我無講過話唔轉軚, 但佢最 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-7 16:00
話你o個個學生應對個方面個分應該好低 你澄清左marker應該唔會當你有問題
所謂共識意識係咪只要你有嘗試說服人就得??
jose 發表於 2015-3-7 16:01

我中文好廢 但應該係全組都要嘗試收窄分歧 達成共識掛

總之個次之後就最憎達成共識啦
kevinlai1621 發表於 2015-3-7 16:06
但唔考多次既話 憎黎都無意思

唔知, 純粹發洩下 總之見到呢四個字就唔多like
   希望大家都唔好抽到呢d題目 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-7 16:16

我開頭諗著自己第一日第一個time slot考 應該唔會撞到共識題 題目唔會太難
點知睇翻2012第一題係共識題
2014愈後考題目愈貼近社會 i.e. 愈黎愈易諗points

挑逗 = 前戲
目的: 吸引情人,宣揚我敢愛訊息
因此,色惑顯然是最有效
雖然加大力度及壯舉均為戲肉部份 ...
jose 發表於 2015-3-8 23:08

評價:應在開始時表明立場 更應舉出例子解釋論點
利申:做Oral Practice,老師話我係第2級表現

oral 狂操就得嫁喇想當我會考果陣仲好怕羞, 考果陣都好驚青又唔多出聲, 執人口水尾為主
結果得lv2{:1_117: ...
Kyle_ 發表於 2015-3-9 12:20

我老師就係好廢o個d 「卷」、「券」都分錯
今年mock先第一次要做共識題

btw 依家仲使唔使錄住黎考
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-9 20:50

oral要錄

就黎考oral 有啲驚
帥小寶` 發表於 2015-3-10 23:16

你都係今年? 加油呀

例題:「近年越來越多藝人習慣於社交平台與外界交流,試評論這種做法。」
ed8671ed 發表於 2015-3-9 19:21
算唔算貼中2/25題
藝人擔任公益事務的宣傳大使是利多於弊,還是弊多於利?

我tip題原來咁勁架
ed8671ed 發表於 2015-3-12 21:05

希望你會tip多兩題比jose/帥小寶參考 應該唔會再出藝人

睇下今次中幾多個字

諗到1題
有人提出家庭教育比學校教育更重要,試談談你的看法。

呢 ...
ed8671ed 發表於 2015-3-12 21:35
「談談你的看法」太易中

網上見到今日已經出現共識題 而且極度無聊

假如十二生肖外增加一個生肖,你認為以下那一種最為適合?試達成共識。
龜 貓 鳳

咩料啊呢題
鳳應該冇乜人知佢個特質?
會唔會有人講返個傳說 話老鼠搶左貓貓個位  ...
mamakin 發表於 2015-3-13 18:46

我想知d考生點舉例子 99%時事、名人故事、古語、名言都唔適用
咁樣討論會好「虛」
仲要達成共識 又係第二日考 考呢題既人真係好慘

呢題共識題真係極度無聊
抽到喊三聲
John 發表於 2015-3-13 19:17
仲要第二日考 好難諗準則篩選
雖然上年第二日就出左大量考生陣亡既「寧吃人虧,勿使人吃我虧」

以下均是現代社合公民的素養,何者最為重要,談談你的看法。
尊重私隱 包容異見 秉持公德

好講好多 ...
jose 發表於 2015-3-13 19:19

起碼無咁無聊
包容異見可以用少數 勢不兩立 我們他們 tag ^333333^
bagfgfcde 發表於 2015-3-13 19:21

kay 私隱線 好多人唔尊重他人私穩

3個候選生肖
全部都噴
逼你揀一個﹙達成共識﹚

你懂的
John 發表於 2015-3-13 19:26

「揀個無咁爛既橙」

所以hk人咪好多都有呢種心理
貓勇猛啲呀!!! 雖然條命冇咁長 但「不在乎天長地久 只在乎曾經擁有 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-13 19:47
我諗起藝人o個題 閱讀資料有kay但無kary 嬲

我覺得呢題難d
話明最即係有優次啦,三樣都係美德,咁點解呢個比其餘兩個重要呢?
我覺得呢個論證過 ...
HOTMAN 發表於 2015-3-13 20:32

其實有少少似呢題 不過唔洗達成共識
(2011 HKCEE) 在文明社會裡,你認為以下哪一種核心價值是不能失去的?試討論並達成共識。 尊重自由 繁榮進步 關愛包容
呢題應該係CE年代其中一題比較艱深 好似問你邊種身體功能係人唔可以失去:呼吸、排洩、心跳