返回列表 發帖
我反而覺得呢條先考功夫
象徵意義要有根有據 中國文化要熟 如果呢題講得好好就一定好高分
利 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-13 21:08

中國民間文化應該唔多人認識
共識題都要睇其他組員表現 以呢題既難度真係比較大機會遇到九唔搭八既考生

16/3,第一題,5:00pm
有人說:「貧而無怨難,富而無驕易。」你同意嗎?

格言題出現啦
CY既「未富先驕」仲唔係出題靈感

所以今年呢題算好一來句野都幾出名,二來唔難解錯
HOTMAN 發表於 2015-3-16 20:16

呢句真係算易解 不過一時間好似難諗論點

另一題:
以下三項均是中學生教育的主要目的。試以重要性排列優次。
培養品德 探究知識 規劃人生
上年「按成效排優次」既變型 唔洗達成共識應該唔算太難處理

中文oral到而家都未出過評論題 好多選擇題 ._.
除左第一日 暫時5:00 o個題都好似難過6:30 o個題

其實SBA係咪即係要先fight低校入面既人 排得高啲位置
之後再寄望同級既人考好啲 自己出去會高分啲? ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-17 21:49

係呀 你SBA個分會比其他人公開考試個分影響 傻的嗎到一個點

距離中文科考試最後十二日,吳雨霏全力撐你!
吳雨霏全新大碟《豔羨》 三月二十三日閃耀登場。

最愛要你 ...
jose 發表於 2015-3-18 10:36
多謝kary鼓勵

而家覺得我考o個題真係好格格不入 lol

我覺得你果條易講但難有突破位
都係社會公民果條最好。。。
jose 發表於 2015-3-18 19:27

6:30 pm o個堆都唔難講 assume你知「擇善固執」點解
5:00 pm o個堆......eaa係咪有心想整死班考生

以下均是使社會安定的方法,試就其重要性排列優次
政府取信於民
社會治安良好
百姓不愁溫飽

同上年「時代最好的祝福」個題咁似既

開始出到技窮麼
希望到我果屆剩係練以前啲題目都輕鬆摘星
bagfgfcde 發表於 2015-3-18 19:44

所以真係要熟以前試題 因為口試太多題要出 改少少又扮新題目考
500果堆你果條真係最易 恭喜哂
bagfgfcde 發表於 2015-3-18 19:46
eaa等到第二日先開始玩野

經過十二生肖後,我覺得下屆有機係創意題考迷信既野
eg 八卦,金木水火土,拜神,祭祀,嫁娶習俗,用筷子 ...
jose 發表於 2015-3-18 20:29

近年都幾鍾意出中國民間文化
我覺得最易暫時都係呢題
HOTMAN 發表於 2015-3-18 20:29
呢題易到加入翻達成共識既要求都算輕鬆

pun 優次每人本身都夠多野講
仲加入共識的話咪好易壟斷?? 上年有咁既題型嗎 ...
jose 發表於 2015-3-18 20:41

上年題目:
為鼓勵中學生閱讀習慣,試就以下活動的成效排列優次,並達成共識。
作家分享講座 閱讀獎勵計劃 親子共讀計劃
以下都是吸引旅客來港的有效方法,試就它們的成效排優次,並達成共識。
增設大型商場 推廣綠色旅遊 舉辦巨星匯演

不過係成效,唔係重要性
eaa可能就係驚左壟斷發言先唔再要求達成共識

今日 5:00 pm
把平板電腦給兒童作為玩具,你同意嗎?
今日 6:30 pm
以下哪一項最能象徵老師的工作?談談你的看法。
橋樑 燈塔 港口

終於開始淺翻
雖然5:00 pm個題應該好快唔知講咩好
6:30 pm 個題係2014呢題既弱化版
以下哪一種關係最適合形容現今社會的師生關係? 教練與運動員 父母與子女 推銷員與顧客

今年d政治社會題都幾有毒
尤其個題咩百姓溫飽
John 發表於 2015-3-19 21:35
《論語》顏淵第十二之第七:“子貢問政。子曰:足食,足兵,民信之矣。子貢曰:必不得已而去,於斯三者何先?曰:去兵。子貢曰:必不得已而去,於斯二者何先?曰:去食。自古皆有死,民無信不立。”

其實只係照呢段文字直出 (連排優次都抄埋) 似考評局懶多啲

談談你的看法:6
你同意嗎:4
評論題:0 <----
共識題:2
重要性排優次:3
成效排優次:1
提供三項選擇:13

總結:下年唔洗train評論同共識題 瘋狂做三個選項排優次就得

評論題是本人最期待囉  
一題都冇只能痛哭
jose 發表於 2015-3-25 20:50

點解唔可以係共識題消失
雖然生肖呢d題目 共唔共識都死

其實我覺得共識係幾好玩既 (只限同人練果陣 )
jose 發表於 2015-3-25 21:03
我唔覺 因為轉立場好煩
同埋同豬隊友一組真係無得救 雖然DSE同組都係正常人

**** 本內容被作者隱藏 ****
jose 發表於 2015-3-28 17:13
通假字/一字多義麼
表示根本無可能記曬咁多個case 直接做文言文練習反而仲有意義

其實我係做完先打上黎-3-
jose 發表於 2015-3-28 18:27
你係咪想貼題
話說溫中文真係好悶 不停做練習作文做mock再做練習作文做mock

其實我一直對作文有個疑問 但成日都唔記得問
就係比唔比用白描
白描無修辭會令語言分低 但佢本身 ...
jose 發表於 2015-3-28 18:45
你要係篇作文show off 緊係適當用多d修辭啦 如果唔係marker點比高分既修辭分
就算最低能既排比明喻設問反問都要照用噶 老土既一句「他的鼓勵說話,就像為我打了一支強心針」都好過平鋪直述
話說你諗著作咩類型既文章 我唔太記到例子for論說文 但又完全諗唔到故事for記敘抒情

都係睇題目 (其實兩種都無咩把握)
不過上年果三題我一定揀必要的沉默 ...
jose 發表於 2015-3-28 18:51
我以前會以為「陽光與陰影」最好寫 後來發覺呢題係最難寫既一題
「不做第一」o個題我完全諗唔到point 但必要的沉默我又唔可以好快諗到好既故事 講到點解沉默好過力陳己見

第一篇
(1) 若 若你要說的講不了
我會靠緊你聆聽你心跳 隨時都來騷擾

(2) 如若 若你嘆見得不多了
我會說分 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-28 19:28

都唔易答喎 ._.

出題太單一了
全部都你認為
bagfgfcde 發表於 2015-3-28 19:50
可以問下修辭手法 e.g. 頂真 疊字
再唔係引段文言文做比較

沒有手提電話的日子

1. 以下是你日記的第一段:
「3月28日(六) 晴
今天我沒有帶手提電話外出,因而有不一樣的經歷和體會。」
試從第二段開始,以「沒有手提電話的一天」為題,續寫這篇日記。
2. 試在(1) (2) 兩句中任選一句為題,寫作一篇文章。
(1) 夢想看似不切實際,其實很有意義。
(2) 夢想看似很有意義,其實不切實際。
3. 古人說:「獨學而無友,則孤陋而寡聞。」意思是獨自學習,沒有朋友互相切磋解難,人便會淺陋而見識不廣。
在現今的學習生活中,你是否同意「獨學而無友,則孤陋而寡聞」? 試談談你的看法。

第1題好ce
第2題(1)有背例子應該唔難講 但(2)點寫 lol
第3題見到咁多重點要講就避左

2.1 不要只是有夢
2.2 有夢就很好了
jose 發表於 2015-3-30 13:42
其實我去中學期間有聽到有夢就很好了

而家考試扣題好緊要, 第一題記叙文一向最穩陣, 第二題好似有D複雜
  如果我考, 我估我都係第三條, 記 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-30 13:41
第三條要扣好多,又「獨自學習」又「沒有朋友」又「切磋解難」又「淺陋而見識不廣」又「現今的學習生活」

你錯喇  根據本人D wtsapp grps
近七成人揀第二題 兩成半第一題

利申: 第一題
p.s. 仆你 ...
jose 發表於 2015-3-30 17:00
唔係話EAA全面封殺YY Lam架咩 點解會貼中架 ._.

點知  不過佢果條係壞機而唔係無帶
(有人陰謀論話係想乘機捉哂班死背範文既人出黎, 我唔知篇文係點 ...
jose 發表於 2015-3-30 17:38
去紅外線系統試場既考生表示:電池?收音機?咩黎架 食得架?

本人揀第一條,經歷方面,我寫有人抄車,我冇帶電話報唔到警,而畀人破口大罵,出街唔帶電話。夠唔夠不一 ...
pooh1460 發表於 2015-3-30 19:18
咁點解路人唔自己打電話報警 走去罵人浪費時間......

其實係咪首先要講下而家學習生活係點先
再講好多個pt 冇朋友會點 有朋友會點樣切磋解離到

不過幾難下{: ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-30 19:25
所以呢題咁多位要扣緊 又要諗到適用例子 都幾麻煩下
我老師話文言文淺左。。
bagfgfcde 發表於 2015-3-30 19:26
我覺得上年孔子o個篇易d喎

考評局抄我啲題目類型噶
嬲到

都係第一條最保險
bagfgfcde 發表於 2015-3-30 19:29
如果係勁人好多例子 第2題應該易發揮過第3題掛

問下啲野先
如果第一條寫自己平時塞住隻耳聽歌 而家冇得塞住 反而對自己既社區同四周既人事有更多了解
有冇 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-30 19:33
咁點解題目寫「手提電話」而唔係「音樂播放器」 要講對身邊野多了解可以用手提電話其他功能去講

希望隻手捱得過綜合同通識嘅煎熬

eaa 真係好lun仆街 乜野叫陳再修
我就唔寫呢個既
jose 發表於 2015-3-31 15:01
辛一葉 = 新一頁

卷二揀咗第二題 愈寫愈覺得自己中咗大伏 最嘔心嘅係一路做個腦一路飄出第一題嘅論點同例子
雖然總算考完最驚嗰兩科

卷二三題問乜 ?_?
bagfgfcde 發表於 2015-4-1 13:12
新聞自由,標準工時,娛樂產業同軟實力

標準工時聽落應該較為正路
  好想睇下娛樂產業會點出 (呢條應該同舊年黃鴨一樣較難答) ...
kevinlai1621 發表於 2015-4-1 13:18
娛樂產業作為全球文化可能對受眾造成的影響
一睇就覺得無可能揀呢條

好心啦!
人地好心提你你又屈人!
揀第三條先可以好似人咁咁高學識囉 ...
bagfgfcde 發表於 2015-4-2 19:11
係囉 擺明佢收到可靠消息 揀第三條先有得滿分

hehe
加油加油
仲有12日就完哂core了 巧興奮
jose 發表於 2015-4-3 22:23

理科生表示 過曬core先係終極死去活來時刻

本人都要考econ
話說我唔查都唔知原來我英文oral係最尾一日最尾一個時段 ...
jose 發表於 2015-4-3 22:45
恭喜你成為最遲完全擺脫DSE既考生
我要考M2 不過早過Econ考

phy chem bio m2 表示想死
hkmusic 發表於 2015-4-4 22:30

有你有我

雖然唔係應屆考生
但我想講

dy/dx 真係好煩
又唔係難 但總要人計幾次先計到答案 ...
bagfgfcde 發表於 2015-4-5 23:27
m1連trigo同integration by parts都無 難得去邊

你地有冇做jointus既maths ex.?
真係chi ma gun
做左2sets 錯到飛起
疊埋心水數學拎2算 ...
jose 發表於 2015-4-7 11:31
我買左份mock paper 做左Set 1個MC已經覺得好痴線 好耐未試過3X/45
其實出到去無咁難 同埋有一大堆文科生數學好廢 肯train下數學要拎唔錯既成績唔係想像中咁難

係咪白色好厚果本?
真係令我大開眼界
jose 發表於 2015-4-7 11:43

係呀 難到chi sin

其實我買之前都略有聽聞呢本野係深既 但無諗過難到咁 x_X

其實數學係咪要差唔多啱哂先有5**
bagfgfcde 發表於 2015-4-7 12:04

大約9成 如果o個年出得淺咁要再高分d e.g. 上年比較淺就要92%
所以難既數學卷可能仲易拎5** (assume全部識做) 如果唔係一個careless mistake就無5**

廣告舉報
chanchan0909 發表於 2015-4-17 19:15
呢個係你係度第一個post

chem難唔難啊
bagfgfcde 發表於 2015-4-17 19:23

Paper 1有D位幾tricky 但唔算非常難
Paper 2大量背書題送分 應該算幾淺

各位聽日考BIO既人要加油呀

考M1/M2既bbg加油 ^3^
jose 發表於 2015-4-28 01:41

Thank you But你應該打^5**^咁我就拎到5**架啦