返回列表 發帖
中文真係運氣成分重啲
bagfgfcde而家得中四(?) 就練定啲中文
坊間啲閱讀理解唔好亂做 真心好多出到不倫不類 ...
hehemamama 發表於 2015-3-3 22:21

不倫不類 奇奇怪怪 咪正正係中文卷閱讀理解既特色
SSN Chart (24 May)  冠軍: 九秒九 - 祖兒  |  亞軍: 戀愛腦之死 - 陳健安

敬業與樂業
驀然回首
John 發表於 3/3/2015 22:38

聽陳雲氏的YUM僧

成班老_ _ 出曬泥

中5讀過D課文 咩我都唔係好記得啦
最記得係宋定伯捉鬼同埋口技

成班老_ _ 出曬泥

最記得係宋定伯捉鬼同埋口技{:1 ...
屮SiU霖屮 發表於 3/3/2015 22:40

爸爸的花兒落了
當然有賣YUM 翁啦

成班老_ _ 出曬泥

屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 22:40

嗯...

反OT: 中五數學好多垃圾鏟
唔知中文口技又會出咩噴題目呢
SSN Chart (24 May)  冠軍: 九秒九 - 祖兒  |  亞軍: 戀愛腦之死 - 陳健安

成班老_ _ 出曬泥

屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 22:40

孔乙己
我們的總和

中文綜合好彩之前搵到個補助老師開嗰啲一日特訓班 效果唔錯
最後狗衝佢份notes 5**咗
唔想賣廣告 不過真 ...
hehemamama 發表於 2015-3-3 22:22

Happy and Blessed.

爸爸的花兒落了
當然有賣YUM 翁啦
kwanie 發表於 2015-3-3 22:41

嬅潮

嗯...

反OT: 中五數學好多垃圾鏟
唔知中文口技又會出咩噴題目呢 ...
John 發表於 3/3/2015 22:41

INEQUALITIES 出的士
我打開份卷嗰陣真係撞著辣司機來環遊千里啦

INEQUALITIES 出的士
我打開份卷嗰陣真係撞著辣司機來環遊千里啦
kwanie 發表於 2015-3-3 22:42

已忘記
淨係記得macro最尾個題係計稅 易到喊
但如果做唔切就 gg

嬅潮
jose 發表於 2015-3-3 22:42

而家仲使唔使睇承教小記, 臭_潮同台北人???

仲有依首唔知詞定曲
枯藤老樹昏鴉 小橋流水人家 古道西風瘦馬 夕陽西下 斷腸 人在天涯

已忘記
淨係記得macro最尾個題係計稅 易到喊
但如果做唔切就   gg ...
John 發表於 3/3/2015 22:43

AL 簡直係天天也在鍛鍊

唐山大地震

唐山大地震
屮SiU霖屮 發表於 3/3/2015 22:45

3000 字 理科仔寫到咁多字真係CMG
一人生最大成就應該係AL 嗰刻, GG

而家仲使唔使睇承教小記, 臭_潮同台北人???
John 發表於 2015-3-3 22:44

無看過

中文真係運氣成分重啲
bagfgfcde而家得中四(?) 就練定啲中文
坊間啲閱讀理解唔好亂做 真心好多出到不倫不類 ...
hehemamama 發表於 2015-3-3 22:21

咁我又覺得自己係中文閱讀 聆聽 綜合都有啲天分
可能我天生鍾意吹得就吹 有幾多寫幾多 所以綜合呀 英文聆聽B part呀 LS呀我都唔驚趕唔切
閱讀我好多時明佢講乜 雖然表達出黎一般般 但唔至於get唔到咁大獲

中文最煩既都係作文
就算me內容高分 都會俾文句個分拉低翻 何況本身我既內容分又唔高分

說話我覺得好考我果日既感覺 不過通常都冇乜感覺 即係不過不失咁

爸爸的花兒落了
當然有賣YUM 翁啦

雖然me唔洗考範文
but都有讀過呢啲

爸爸的花兒落了
仲記得個女仔叫 英子

3000 字  理科仔寫到咁多字真係CMG
kwanie 發表於 2015-3-3 22:45

唐山 我哋學校以前寫咗600字咋,呵呵呵
3000字真係誇張

903 班 DSE 雞笑死人
問人有無罐頭句子
係咪無睇考試報告呀

3000 字  理科仔寫到咁多字真係CMG
kwanie 發表於 2015-3-3 22:45

我個篇SBA好似仲係到依家睇番 真係以前的我係咪傻的嗎

問人有無罐頭句子
係咪無睇考試報告呀
kwanie 發表於 2015-3-3 22:47

Every coin has two sides 嗄

咁我又覺得自己係中文閱讀 聆聽 綜合都有啲天分
可能我天生鍾意吹得就吹 有幾多寫幾多 所以綜合 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 22:46
中文閱讀有天分
但你而家綜合寫到幾多字先

仲有依首唔知詞定曲
枯藤老樹昏鴉 小橋流水人家 古道西風瘦馬 夕陽西下 斷腸 人在天涯 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 22:44

風住塵香花已盡 日晚倦梳頭
物是人非事事休 欲語淚先流
聞說雙溪春尚好 也擬泛輕舟
只恐雙溪舴艋舟 忘懷心想往哪裡走
無形無相 不過一回頭 載不動 許多愁

Every coin has two sides 嗄
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 22:47

two-edged sword算唔算

爸爸的花兒落了
當然有賣YUM 翁啦

全部有讀過既 初中課程黎既
仲有咩采蓮曲 咩花臉 六國論

唐山大地震最近寫左個學校既廢廢600字讀書報告 雖然我一頁都冇睇

我當年考口技
用左梁詠琪做例子 同埋用辯論隊學返黎d野亂咁片人
(A左)

[離地]仲有無人補現代架其實 ?_?[/離地]

問人有無罐頭句子
係咪無睇考試報告呀
kwanie 發表於 2015-3-3 22:47

In a nutshell, it's crystal clear that we should not burn the midnight oil to study for DSE. (唔好執我grammar pls
two-edged sword算唔算
jose 發表於 2015-3-3 22:48

我一向寫double-edged sword

我當年考口技
用左梁詠琪做例子 同埋用辯論隊學返黎d野亂咁片人
(A左) ...
John 發表於 3/3/2015 22:49

最好勝的小孩

In a nutshell, it's crystal clear that we should not burn the midnight oil to study for DSE. {:4_96 ...
nicholashin 發表於 2015-3-3 22:49

Yo to be honest, actually, Kary Ng...well, might got a smaller nose if she could be given a chance to born again

最好勝的小孩
kwanie 發表於 2015-3-3 22:50

2號同學你頭先話...但你個例子...咁其實你係認同定唔認同呢???
你咁樣係倒果為因...

最好勝的小孩
kwanie 發表於 2015-3-3 22:50

女都生埋啦

In a nutshell, it's crystal clear that we should not burn the midnight oil to study for DSE. {:4_96 ...
nicholashin 發表於 2015-3-3 22:49

想當年CE定中6背左勁多美字/IDIOM
個MISS先同我講唔好用咁多我真係比佢地吹到脹一脹

女都生埋啦
艾石仔 發表於 2015-3-3 22:52

西班牙女兒Sergigio

反ot: 未見過西班牙老公同我同場應考

2號同學你頭先話...但你個例子...咁其實你係認同定唔認同呢???
你咁樣係倒果為因... ...
John 發表於 3/3/2015 22:51

次次都係我做司儀, 仲差d 要搞埋氣氛添呀

大家唔好騎劫呢個post 啦
要搶post過隔離
班dse 考生唔得閒追post 無得問野嫁
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 靈魂有路 - 雷同二友

中文閱讀有天分
但你而家綜合寫到幾多字先
nicholashin 發表於 2015-3-3 22:48

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

閱讀果種天分係我會明一啲比較深既句子
但通常問親題題都冇咁啲分 尤其係語譯果part啲分成日好低

我間中學中文科要我睇沉淪的國土
睇到頭暈

睇到頭暈
艾石仔 發表於 2015-3-3 22:55

再老一個LEVEL既人終於出現

睇到頭暈
艾石仔 發表於 3/3/2015 22:55

拿呢d 咪老野囉

拿呢d 咪老野囉
kwanie 發表於 2015-3-3 22:55

喇喇喇我有考過dse架做咩啫

好啦我問野先:AL PHY MC見到個term average molecular translational kinetic energy
咩叫translational?
**** 本內容被作者隱藏 ****

閱讀果種天分係我會明一啲比較深既句子
但通常問親題題都冇咁啲分  ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 22:54

文言靠操練姐

想當年CE定中6背左勁多美字/IDIOM
個MISS先同我講唔好用咁多我真係比佢地吹到脹一脹 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 22:52

用咁多都唔得
其實英文作文要點先高分 用多啲唔同既vocab 但唔可以太多idiom??
句式多變啲 但又唔可以太過修飾?

次次都係我做司儀, 仲差d 要搞埋氣氛添呀
kwanie 發表於 2015-3-3 22:53

因為我地今日都要達成共識, 4號同學不如你考慮以大局為重, 唔好令我地5位同學撕裂?
係2010年, 民主黨同民協就決定左放下身段, 顧全大陸, 係最後一刻棄明投暗, 我相信4號同學你都會聽從民意, 回頭是岸, 你睇下125號同學, 雖然佢地立場全部同4號位同學你一樣, 但佢地係樂意同我溝通, 我都好願意打開溝通之門, 點解你仲要咁樣去騎劫大家意願呢?

有冇人讀中史???

d 12分評論題真係好難答

好啦我問野先:AL PHY MC見到個term average molecular translational kinetic energy
咩叫translational? ...
nicholashin 發表於 3/3/2015 22:57

pV = nRT ?_?

講緊 ideal gas 呀

me嘅中文oral tips 之 避之則吉篇
唔好做組長(開得唔好=搵位比人扣分)
唔好做總結(原因同上)
唔好講公式對白(u know that...)
唔好問「呢位同學有咩睇法」(mo禮貌

利申: CE oral 美麗grade^^

用咁多都唔得
其實英文作文要點先高分 用多啲唔同既vocab 但唔可以太多idiom??
句式多 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 22:57

英文paper 可以show off, 係ls先唔得
   當然最好就多d sentence pattern la
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 靈魂有路 - 雷同二友

用咁多都唔得
句式多 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 22:57

以前D MISS最鐘意就係講作文你用D簡單既字就得
成篇文越簡單越好 唔好用深字
好啦之後我成日用D小學雞英文比佢 佢真係比個小學分我

英文paper 可以show off, 係ls先唔得
   當然最好就多d sentence pattern la
kevinlai1621 發表於 3/3/2015 23:00

有本 A5 咁大既書仔叫Sentence Pattern 又真係幾有用