返回列表 發帖
用咁多都唔得
其實英文作文要點先高分 用多啲唔同既vocab 但唔可以太多idiom??
句式多 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 22:57
唔好諗得咁複雜 主力狂塞vocab (當然要o岩grammar) 再係咁整d participle phrase (Loved singing since 2, Kary ...) adverbial (Kary Ng, a beautiful singer,...) inversion (not only....but also...) relative phrase (which...) To....之類 就會覺得你「好似」好勁

有冇人讀中史???

d 12分評論題真係好難答
John 發表於 2015-3-3 22:58

AL讀左半年頂唔順QUIT左

pV = nRT ?_?

講緊 ideal gas 呀
kwanie 發表於 2015-3-3 22:59

係呀 其實我識做條MC 想問下個term姐 因為好少見KE前見加TRANSLATIONAL 呢個字

AL讀左半年頂唔順QUIT左
艾石仔 發表於 2015-3-3 23:01

其實 一直想知文科AL要讀D咩之前中屎 CE唔係讀曬成個中國歷史嫁啦咩

其實 一直想知文科AL要讀D咩之前中屎 CE唔係讀曬成個中國歷史嫁啦咩 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 23:02

中五果D好HEA咋, 制度史黎
中六中七仲有咩考試制度同交通史要記,
仲有宗教史同文學史都要

其實 一直想知文科AL要讀D咩之前中屎 CE唔係讀曬成個中國歷史嫁啦咩 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 23:02

仲有交通史 宗教史 etc
我們的總和

btw, 如果識既話, 例子梗係用最新既'Jihadi John' Emwazi, 仲有德國肥婆乜乜乜, show下國際視野
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

係呀 其實我識做條MC 想問下個term姐 因為好少見KE前見加TRANSLATIONAL 呢個字  ...
nicholashin 發表於 3/3/2015 23:02

1/2mv^2 咪講呢樣囉,
因為旋轉都要energy 架嘛 (out sy)

中五果D好HEA咋, 制度史黎
中六中七仲有咩考試制度同交通史要記,
仲有宗教史同文學史都要 ...
艾石仔 發表於 2015-3-3 23:03

好正 我好鍾意 好全方位同埋多角度咁探討中外既關係
政治史往往好中國本位, 簡單d就係大中華, 滿清情況最嚴重, 大唐就好d
但交通史呢d往往會將中國同外國放係相對平等既角度去睇
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

1/2mv^2 咪講呢樣囉,
因為旋轉都要energy 架嘛 (out sy)
kwanie 發表於 2015-3-3 23:04

多謝曬 不過out of syll 囉

btw, 如果識既話, 例子梗係用最新既'Jihadi John' Emwazi, 仲有德國肥婆乜乜乜, show下國際視野 ...
John 發表於 2015-3-3 23:04

依家就緊係要引用漿啦宇宙視野W0R

多謝曬  不過out of syll 囉
nicholashin 發表於 3/3/2015 23:05

out sy 野千祈唔好記

係咪有神notes
nicholashin 發表於 2015-3-3 22:24

你同jose需要呀?
我建議你地去補多過問我拎notes
佢份notes無咩points 反而要你係咁抄佢講左啲咩
不倫不類 奇奇怪怪 咪正正係中文卷閱讀理解既特色
John 發表於 2015-3-3 22:39

john哥世事比你看透了
而家仲使唔使睇承教小記, 臭_潮同台北人???
John 發表於 2015-3-3 22:44

承教小記正野 想學下中文睇下真心唔錯
入面好多野學 強烈建議睇散文多過小說, 因為散文集文字短啲但精練
一本書有好多篇每一篇都可以做素材
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

out sy 野千祈唔好記
kwanie 發表於 2015-3-3 23:05

以前做PP最開心就係聽到依題OUT C依題OUT C

屮SiU霖屮 發表於 3/3/2015 23:07

見到d 字眼唔對路即刻一個大交叉, nexxxxxxt!

咁我又覺得自己係中文閱讀 聆聽 綜合都有啲天分
可能我天生鍾意吹得就吹 有幾多寫幾多 所以綜合 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 22:46

2014dse 中文listening 考埋計數死唔死
因為文學科 我對自己寫字速度都好有信心 哈哈
做綜合ls 一定要計時啦-_-
me 作文都is 唔high marks 有橋但文筆差 所以咪用咩天氣做首尾呼應拉結構分(前面有講到)
說話要夠瞓 同真係睇對手 好講運氣.
我就咁啱做candidate 5 最後先講野+其他4個人啲points太廢又無例子然後比我屈左機
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 23:07

不過當你知道今年要考既難野下年已經cut曬真係喊出聲

不過當你知道今年要考既難野下年已經cut曬真係喊出聲
nicholashin 發表於 3/3/2015 23:11

其實已經無乜野係難架啦喎

講起中文LISTENING
我仲記得我個年CE中文個滕若飛
當年真係J死我

個句 正所謂不在乎天長地久 只在乎曾經擁有 出血啦

2014dse 中文listening 考埋計數死唔死
因為文學科 我對自己寫字速度都好有信心 哈哈
做綜合ls 一定要計時 ...
hehemamama 發表於 2015-3-3 23:10

我係學校考每科都會拎部cal出黎以備不時之需
結果有次考中文作文有人問我 你拎部cal出黎計自己寫左幾多粒字呀

因為我地今日都要達成共識, 4號同學不如你考慮以大局為重, 唔好令我地5位同學撕裂?
係2010年, 民主黨同 ...
John 發表於 2015-3-3 22:57

真係會咁講? 好伏
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

其實已經無乜野係難架啦喎
kwanie 發表於 2015-3-3 23:12
「難」係指以前AL部份 好似我所講Hall Effect Electric Potential個類
不過當dipole moment佢地都覺難要改做molecular polarity 應該好快cut到同ce無分別

當年真係J死我
...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 23:13

好j到暈 成班第一次做個陣聽到佢把聲喺到笑
真心 之後有人上網search係邊個配音 搵到個配音員話多謝大家咁中意佢把聲
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

結果有次考中文作文有人問我 你拎部cal出黎計自己 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 23:13

比帶嫁咩

當年真係J死我

個句 正所謂不在乎天長地 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 23:13

滕若飛把聲真係好靚仔

好j到暈 成班第一次做個陣聽到佢把聲喺到笑
真心 之後有人上網search係邊個配音 搵到個配音員話多謝大家咁 ...
hehemamama 發表於 2015-3-3 23:14

佢真人我記得好似好令仔

比帶嫁咩
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 23:15

學校姐仲要中四 邊執得咁嚴

多口講多句
考完就真係千其千其唔好再諗
同埋死都唔好信你d fd d事後comment
我記得考完中文作文以為自己離 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 23:15

_ 我個班FD ON_到SAVE低D MC ANS 周圍係咁對痴MAGUN

結果有次考中文作文有人問我 你拎部cal出黎計自己 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 23:13

態度正確

大家記得要寫vocab book 對學英文真係好重要
寫清楚part of speech 解釋 例句/點用 同義詞
坐車溫行路溫幾時都拎出嚟搵下
http://www.macmillandictionary.com/
呢個網幾好用 補習老師介紹
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

多口講多句
nicknicknick 發表於 2015-3-3 23:15
自我感覺良好 若無其事咁準備下一科

多口講多句

樂觀啲啦

佢真人我記得好似好令仔
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 23:15

omg
https://www.facebook.com/groups/77023601842/
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

當年真係J死我

個句 正所謂不在乎天長地 ...
屮SiU霖屮 發表於 3/3/2015 23:13

咦乜同一年架咩 =3=

想當年考完一份 就忍住唔去小卒
但次次都頂唔順 走去CHECK ANS

多口講多句
等待燃燒的火焰?
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

態度正確

大家記得要寫vocab book 對學英文真係好重要
寫清楚part of speech 解釋 例句/點用 同 ...
hehemamama 發表於 2015-3-3 23:16

我今年個英文老師都逼我地抄低上堂見過既字落vocab book
望左半個學期寫左接近400個真係覺得好有滿足感 如果我自己邊會咁有恒心

我今年個英文老師都逼我地抄低上堂見過既字落vocab book
望左半個學期寫左接近400個真係覺得好 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 23:20

我都係 見到寫滿半本+揭到爛爛地好開心
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

Fantasia On "Greensleeves 唔該同我聽到麻木左佢, 到時就唔洗緊張

咦乜同一年架咩 =3=
kwanie 發表於 2015-3-3 23:18

唔講唔知

咦乜同一年架咩 =3=
kwanie 發表於 2015-3-3 23:18

滕若飛連續出現過2年架

me係第2年

滕若飛連續出現過2年架

me係第2年
ed8671ed 發表於 2015-3-3 23:25

我只係記得我係09考CE尾2個隔

陽光與陰影啊我篇文硬tag左最好的時刻
如果akay果時出埋·勢不兩立我就可以有更多point寫,最 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 23:21

陽光與陰影好難作 你好ging
Happy and Blessed.

我記得想當年CE作文係樓梯與升降機

Fantasia On "Greensleeves 唔該同我聽到麻木左佢, 到時就唔洗緊張
kwanie 發表於 2015-3-3 23:24

greensleeves 好好聽 而家得閒都會上utube開返嚟聽
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 23:28

原來係同屆
我都係作呢條 到最後唔知寫咗D 乜

如果akay果時出埋·勢不兩立我就可以有更多point寫,最 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 23:21

我又係成日寫作tag kay歌上次考試搬左勢不兩立落去,最後好彩都有7字頭
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 23:28

出卷D人係咪亂咁出
有冇電單車與肥蘭

我好死板 我都係做陽光與陰影
一定做記敘文
開始結尾一定係天氣
內容一定係同friends 合作(學會/搞活動/相處)出現問題 之後點解決 學到啲咩

= level 5
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

我又係成日寫作tag kay歌上次考試搬左勢不兩立落去,最後好彩都有7字頭 ...
HOTMAN 發表於 2015-3-3 23:29

我覺得流行曲比到好多IDEA中文
中五果陣有次用左高妹正傳個故黎作文

CM 都貌似唔少 09/10 CE 既人喎

出卷D人係咪亂咁出
有冇電單車與肥蘭
艾石仔 發表於 2015-3-3 23:30

其實我依題唔知點解係中學已經作過
中學成日撞中D 題目