返回列表 發帖

第一篇

(1) 若 若你要說的講不了
我會靠緊你聆聽你心跳 隨時都來騷擾

(2) 如若 若你嘆見得不多了
我會說分享時間更緊要 聊聊天 微微笑

(3)假使你很怕當我面流下眼淚
請謹記你是看著我大個 為何害怕拖累
命運像流水 坦率淌下去
假使你想歇一歇息 忘掉顧慮
請相信每日努力過下去 便無力再恐懼
太多心 才心虛

(4) 若 若你怕看不見未來
你我至少以談笑對感慨 仍能哭 仍能愛

(5) 假使你很怕當我面流下眼淚
請謹記你是看著我大個 為何害怕拖累
命運問誰 坦率去面對
假使你想歇一歇息 忘掉顧慮
請相信每日努力過下去 便無力再恐懼
看風箏 何必追

(6) 假使你想閉起眼睛平靜進睡
請相信這份愛定會讓我在來日再相聚
那一天 才頂嘴 你的風趣 記在心裡

林夕《若》

1. 第一篇共有6個段落,假若把結構分成五個部分,試指出第一至第四部分分別由哪些段落組成。(4分) 然後概述第二至第五部分的內容大意, 並把答案填寫在下表內。(8分)
第一部分 內容大意: 假設家人的擔憂及慨歎, 指出作者將會在他身邊陪伴著他, 直至其離去一天。
第五部分 段落: 第6段

2. 閱讀第二段, 指出作者及其家人當時的心情。(4分)
A. 絕望
B. 傷悲
C. 快樂
D. 害怕
E. 安慰
F. 平靜

(1) 作者
(2) 家人

3. 作者先後在第三段及第五段重覆「請相信每日努力過下去 便無力再恐懼」, 這對文章主題的表達起了甚麼作用?試略加說明。(3分)

4. 第三段中, 作者把命運比喻作流水, 你認為這比喻是否恰當? 試加以說明。(3分)

5. 第一段若果改寫成「若 若你要說的講不了 我會隨時都陪伴你」, 你認為是否比現時好? 試從文章表達及意象方面解釋。(6分)

6. 以下哪一句歌詞或名句所蘊含的感情, 與第四段作者所表達的感情最為貼近? (2分)
A. 活在當下
B. 願投入夢境 錯或會變好
C. 活在現實與過去之間
D. 悲觀的人悲觀不過盼被維護

7. 試分別指出第五段「看風箏 何必追」的表層意思及深層意義。 (5分)

8. 根據第六段「請相信這份愛定會 讓我在來日再相聚」, 你認為作者是否真的信奉佛教輪迴之說? 試加以說明。 (5分)

9. 總結全文, 你認為作者及其家人的關係到達甚麼樣的層次? (1分)
A. 說再見的對象
B. 蘇眉
C. 靈魂相認
D. 天然呆
承上題, 試解釋你的看法。(3分)

第一篇
(1) 若 若你要說的講不了
我會靠緊你聆聽你心跳 隨時都來騷擾

(2) 如若 若你嘆見得不多了
我會說分 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-28 19:28

都唔易答喎 ._.

都唔易答喎 ._.
nicholashin 發表於 2015-3-28 19:44

出題太單一了
全部都你認為

出題太單一了
全部都你認為
bagfgfcde 發表於 2015-3-28 19:50
可以問下修辭手法 e.g. 頂真 疊字
再唔係引段文言文做比較

可以問下修辭手法 e.g. 頂真 疊字
再唔係引段文言文做比較
nicholashin 發表於 2015-3-28 19:52

10. 試指出第一段運用的修辭手法。(1分)

11. 請判斷以下對本文內容的陳述, 選出正確答案, 然後塗滿與答案相應的圓圈; 每道分題限選一個答案, 多選者0分。(4分)
(1) 作者的家人疼愛作者。
(2) 作者並不會掛念家人。

12. 試把下文改為直接敍述, 並須保留原意。(答案須是四字詞)。(2分)
「你的風趣 記在心裡」
你風趣的一面, 我將會 _ _ _ _ 。

13. 試閱讀以下引文, 回答以下問題:
「由衷的慶幸 這季節我們愛得逼真
唇邊的震撼 在重燃人生
愛情這刻顯得很吸引 纏綿中 迷糊中 靈魂肉體於海裡不斷下沉
才擔心只有我一人

如果想繼續俘虜我 盼望你更操心
人多麼脆弱 又同時殘忍
我們和平渡過這一季 虔誠的 徬徨的 祈求下一章的你一樣動人
才斗膽將你當親人

(1) 本段引文的作者因第一季的到臨而抒發自己的心情。這運用了什麼的抒情手法? (2分)
(2) 本段引文粗體的兩句, 在文章結構上發揮甚麼樣的作用? (3分)
(3) 試比較本段引文與第一篇於思想感情上的異同。 (4分)

12. 試把下文改為直接敍述, 並須保留原意。(答案須是四字詞)。(2分)
「你的風趣 記在心裡」
你風趣的一面, 我將會 _ _ _ _ 。
bagfgfcde 發表於 2015-3-28 20:11

記 在 心 裡
照抄都make sense lol

記 在 心 裡
照抄都make sense lol
ed8671ed 發表於 2015-3-28 20:17

好囉! 我錯呀得未呀
四字成語呀!

好囉! 我錯呀得未呀
四字成語呀!
bagfgfcde 發表於 2015-3-28 20:19

四字詞咋嘛
eaa d衰嘢有時make sense就有分架啦(仲要係重災區中文reading)

咁 銘記於心 都只係四字詞 唔係成語wo

四字詞咋嘛
eaa d衰嘢有時make sense就有分架啦(仲要係重災區中文reading)

咁 銘記於心  ...
ed8671ed 發表於 2015-3-28 20:24

啱啱search
【名稱】:深銘肺腑

【拼音】:shēn míng fèi fǔ

【釋義】:指深深銘記於心。

【出處】:

【例子】:

【序號】:12321

我想問依家oral使唔使朗讀

啱啱search
【名稱】:深銘肺腑

【拼音】:shēn míng fèi fǔ

【釋義】:指深深銘記於心 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-28 20:31

各位考生可以作文用多個成語啦

我想問依家oral使唔使朗讀
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-28 20:32

cancel左lu

各位考生可以作文用多個成語啦
ed8671ed 發表於 2015-3-28 20:37

wow 估唔到我亂出既題目都咁有用
除左俾大家熟悉題目之外仲教大家成語

前幾日說話堂用左呢題

假如人類可以有一種特殊能力,哪一項對人類生活最有意義?試談談你的看法。
讀懂動物語言 看透他人思想 通曉所有文字

10. 試指出第一段運用的修辭手法。(1分)

11. 請判斷以下對本文內容的陳述, 選出正確答案, 然後塗滿與答 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-28 20:11
若完又若
仲唔係頂真!
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

若完又若
仲唔係頂真!
HOTMAN 發表於 2015-3-28 22:24

好聰明!
穩袋一分噶

各位考生加油啊
記得今晚早d訓, 千祈唔好太緊張
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

各位考生加油啊
記得今晚早d訓, 千祈唔好太緊張
kevinlai1621 發表於 2015-3-29 18:33

大家加油
附送幾個有用例子/句子/詞語
不改標準改變心態
舒拉寶娃在泥地場上一直表現糟糕。經過多年努力, 途中遭遇肩傷亦堅毅不屈, 終於在泥地上得到巨大的進步, 並獲得泥地場上份量最重的冠軍 - 法國大滿貫冠軍
岩隙窄路 盡處能見樂土
人就如蜉蝣, 生命雖短, 但若能超越生命的界限, 把握現在, 生命雖短而精彩 而非長而苦悶
密雲外還有清空 眼淚哪可遮掩眼睛
密雲曾蒙閉給沾濕的眼睛 認定雨天找不到星
一千個假想結局 賴床 歌詞

https://pwco.wordpress.com/2011/03/02/2-9/

同今年DESers  打打氣先
比心機呀
做語文科既卷係一定一定要訓得夠!!!!
所以今晚點都要早訓
溫唔哂都要去訓!!!
加油呀大家

想起他朝入到大學都會好興奮同開心

祝各位同學仔
聽日開考唔好咁緊張呀
唔好比隔離位擾敵成功呀
(衰d就作文作唔夠半個鐘加紙yiu返人哋la just kidding)

最後,祝各位祈求科科5**都會發生喔

加油加油!!!!!!!!!!!

朋友同我講一句歌詞 好啱比考生睇
「難捱的關口請你記住原委 努力保衛」
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

聽日真係考喇 好驚驚
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

原來聽日第一科LOL

大家要加油呀!!!!!
今晚最緊要既係早D訓聽朝早D起身^^
聽日記住唔好比太大壓力自己 平常心面對就得嫁啦
最緊要考之前記得記得去廁所XDDDD
廢事考考下曬時間啦^^
加油呀大家<33333!!!!!!!!!!!!!!!

某人加油!!!!!!
我相信霏姐會暗中祝福你!!!!
(我認我偏心:3)
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

某人加油!!!!!!
我相信霏姐會暗中祝福你!!!!
(我認我偏心:3) ...
dongbb2332 發表於 2015-3-29 22:29

好SWEET呀你地!!!!!

好SWEET呀你地!!!!!
harryharry 發表於 2015-3-29 22:34

hehe,你地係咪有路架到底^^

我代表CM管理團隊仝人同大家講聲加油!

祝各考生今日順利拎5**

沒有手提電話的日子

沒有手提電話的日子 same
Infinity & Eternity

沒有手提電話的日子
nicholashin 發表於 2015-3-30 12:57

沒有手機的空曠日子 想散步行到哪裡我都可以
EAA也愛霏
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

遲來的祝福,希望大家繼續努力,奪5**嗄
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

1. 以下是你日記的第一段:
「3月28日(六) 晴
今天我沒有帶手提電話外出,因而有不一樣的經歷和體會。」
試從第二段開始,以「沒有手提電話的一天」為題,續寫這篇日記。
2. 試在(1) (2) 兩句中任選一句為題,寫作一篇文章。
(1) 夢想看似不切實際,其實很有意義。
(2) 夢想看似很有意義,其實不切實際。
3. 古人說:「獨學而無友,則孤陋而寡聞。」意思是獨自學習,沒有朋友互相切磋解難,人便會淺陋而見識不廣。
在現今的學習生活中,你是否同意「獨學而無友,則孤陋而寡聞」? 試談談你的看法。

第1題好ce
第2題(1)有背例子應該唔難講 但(2)點寫 lol
第3題見到咁多重點要講就避左

第一題一定好多人寫老土野, 點突圍而出?
同埋最緊要扣題, 係手提電話

第二題好噴, bye

第三題都極難, 好難吹到咁多內容
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

「3月28日(六) 晴
試 ...
nicholashin 發表於 2015-3-30 13:30

而家考試扣題好緊要, 第一題記叙文一向最穩陣, 第二題好似有D複雜
  如果我考, 我估我都係第三條, 記叙文真係唔係好適合我

btw, 聽講reading 都好似好易, 有無評價?

「3月28日(六) 晴
試 ...
nicholashin 發表於 2015-3-30 13:30

2.1 不要只是有夢
2.2 有夢就很好了
Happy and Blessed.

2.1 不要只是有夢
2.2 有夢就很好了
jose 發表於 2015-3-30 13:42

見到吓好想唱出嚟
Infinity & Eternity

2.1 不要只是有夢
2.2 有夢就很好了
jose 發表於 2015-3-30 13:42
其實我去中學期間有聽到有夢就很好了

而家考試扣題好緊要, 第一題記叙文一向最穩陣, 第二題好似有D複雜
  如果我考, 我估我都係第三條, 記 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-30 13:41

reading易對我黎講絕對係不利
難先好 難到個個題題都唔識答就最好
利申: 歸寫左歸宿回去 準備去ifc

如果我考, 我估我都係第三條, 記 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-30 13:41
第三條要扣好多,又「獨自學習」又「沒有朋友」又「切磋解難」又「淺陋而見識不廣」又「現今的學習生活」

第三條要扣好多,又「獨自學習」又「沒有朋友」又「切磋解難」又「淺陋而見識不廣」又「現今的學習生活」 { ...
nicholashin 發表於 2015-3-30 13:47

其實因為我覺得第二好虛聽聞第二題都多人選

reading易對我黎講絕對係不利
難先好 難到個個題題都唔識答就最好
利申: 歸寫左歸宿回去 ...
jose 發表於 2015-3-30 13:44

我都覺
難先好 個個都識真係反而勁難高分

最怕作第一題依D咁有創意但其實又限死曬你既題目LOL
重點係冇手提電話 同埋個故仔要同平時生活好唔同
仲有最後要留番段泥學哈母太朗個主人咁講番自己有咩經歷同體會
加上我依D平時都唔寫開日記既人
跟本唔知究竟點落筆好 又唔清楚個語境意識
一味我我我我我我有胸部IS SO STRANGE
我寧願揀第二題

第一題應該最多人揀, 寫d野應該都千篇一律, 要突圍好q難
80%人: 發現而家d人好依賴電話, 減少左人同人真實既社交同溝通, 冇左電話令自己搵返自己etc
改卷員一字曰: 悶

第二題個人覺得幾爆, 哩題係三題中創作自由度最大, 要爆seed 唔難
硬係覺得哩題個靈感係黎至傘運
(要知道出卷果段時間就係傘題開始冇耐,最火紅火綠既時候)

第三題太多重點
好易捉錯用神或者錯放重心
最易中trap
是但寫少左其中一個重點係篇文一定係最多中下品

我中六個時未有手提電話
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

第一題應該最多人揀, 寫d野應該都千篇一律, 要突圍好q難
80%人: 發現而家d人好依賴電話, 減少左人 ...
Kyle_ 發表於 2015-3-30 15:54

你錯喇  根據本人D wtsapp grps
近七成人揀第二題 兩成半第一題

利申: 第一題
p.s. 仆你臭kai yylam tip中左題搞到我呢啲無補佢既都好似抄左佢篇範文咁

最怕作第一題依D咁有創意但其實又限死曬你既題目LOL
重點係冇手提電話 同埋個故仔要同平時生活好唔同
仲有 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-30 14:31

我成日都唔記得帶電話 見到呢題就一見鍾情左
我話 無得睇時間->逼住問人(唔高興) => 唔識路->又逼住要問人(少少唔高興,但開始發現多左同人交流) => 約左fd子但搵唔到佢,以為佢遲到點知佢準時 (高興,因為發現朋友間言而有信) => 同fd子食飯,佢話我竟然唔玩電話,me笑而不語 (巧高興,頓覺無電話會多左交流)

不過最尾兩個pt太趕住做
抒情位不足, 希望無傷大雅 嗚嗚

你錯喇  根據本人D wtsapp grps
近七成人揀第二題 兩成半第一題

利申: 第一題
p.s. 仆你 ...
jose 發表於 2015-3-30 17:00
唔係話EAA全面封殺YY Lam架咩 點解會貼中架 ._.

唔係話EAA全面封殺YY Lam架咩 點解會貼中架 ._.
nicholashin 發表於 2015-3-30 17:32

點知  不過佢果條係壞機而唔係無帶
(有人陰謀論話係想乘機捉哂班死背範文既人出黎, 我唔知篇文係點搞到我都好驚sosad)

BTW 各位記得買新電池啊

點知  不過佢果條係壞機而唔係無帶
(有人陰謀論話係想乘機捉哂班死背範文既人出黎, 我唔知篇文係點 ...
jose 發表於 2015-3-30 17:38

背文個d應該冇嫁啦
我記得之前都好似試過