返回列表 發帖
兩三次到啦
不過通常寫夠一半limit 就已經放棄
等聽日再做 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 18:43

咁你咪白過小白

我通常一日通頂 一日7訓

我最憎reading 都唔知睇文言文做咩

同埋好憎背嘢 好彩我嗰屆冇範文
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 18:40

我下一屆先有範文 好險
reading我反而唔太憎 可能自己平時考得幾好
writing試過連續N次都係唔合格or exactly 50分 可能有陰影

我下一屆先有範文 好險
writing試過連續N次 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 18:50

writing 通常作d 中三lvl嘅描寫文 岩岩50分而中六岩岩學識listening同integrated 2份卷加埋有3粒星

writing 通常作d 中三lvl嘅描寫文 岩岩50分而中六岩岩學識listening同integrated 2份卷加埋有3粒星{:1_111 ...
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 18:52

咁你reading oral考成點? 得出黎成科4?

咁你reading oral考成點? 得出黎成科4?
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 18:57

reading 2
Writing 3
Oral 5*
Listening 5**
Integrated 5*

其實好彩d應該有5

咁你咪白過小白?

我通常一日通頂 一日7訓
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 18:46

沖涼其實好減壓
做太耐溫太耐書 個頭好重
沖個涼輕鬆d 諗野都清晰d

reading 2
Writing 3
Oral 5*
Listening 5**
Integrated 5*

其實好彩d應該有5 ...
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 18:58

其實主科應該計分囉
呢啲差少少拎高一個lv 結果要同勉強升到你個lv既人同成績 好慘噶

其實主科應該計分囉
呢啲差少少拎高一個lv 結果要同勉強升到你個lv既人同成績 好慘噶 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 19:01

都讀到想讀嘅嘢算啦

沖涼其實好減壓
做太耐溫太耐書 個頭好重
沖個涼輕鬆d 諗野都清晰d ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:01

我會開支啤酒解決
(唔夠18歲唔好飲酒)

我下一屆先有範文 好險
writing試過連續N次 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 18:50

一直覺得中文既reading好難我實在太唔明白佢地考緊d咩
加上跟本個d所謂既閱讀理解都唔係作者親身出既問題
所以所謂既文章中心思維跟本只係教授局主觀思維
我試過retake中文ce 第一次reading明明有5*  第一次跌到得1
太難理解~

最怕個4式題 好多時有兩個答案都岩既時候
跟本口同鼻拗

加上跟本個d所謂既閱讀理解都唔 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:06

我都試過retake數學

加上跟本個d所謂既閱讀理解都唔 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:06

白話文啲題目又真係幾pk
文言文最驚譯啲字詞去白話文 成日錯到七彩

心灰了還未碎 心死了還在醉
Happy and Blessed.

文言文最驚譯啲字詞去白話文 成日錯到七彩 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 19:25

白話文完全唔知eaa點解讀篇文既感情 就好難答o岩
語譯佔好多分 但又成日錯
快d買定SET文言練習做啦 去到中六你會發現乜都做唔切

我到依家都唔係好清楚點分 部分正確同埋錯誤

n會員你好似仲得閒過我喎

召集所有讀 M1(AMaths??) Geog Chem ICT 的面孔
本人現正修讀以上科目 係咪好雜呢

屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:27

而家無左「部份正確」 得「正確」、「錯誤」、「無從判斷」

屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:27

而家mo部份正確la

召集所有讀 M1(AMaths??) Geog Chem ICT 的面孔
本人現正修讀以上科目 係咪好雜呢 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 19:27

我知有人ECO CHS BIO
me knife study chemistry

N會員點解長崎都可以響到架 太強了*0*
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

文言文最驚譯啲字詞去白話文 成日錯到七彩 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 19:25

以前會考前學校d文言文練習冇次高過3分(10分滿分)
結果Reading僥倖攞4 (會考最高係5*架)

我 m2 phy chem geog

而家mo部份正確la
jose 發表於 2015-3-3 19:28

而家無左「部份正確」 得「正確」、「錯誤」、「無從判斷」
nicholashin 發表於 2015-3-3 19:28

果然老了

早就應該冇啦!!! 害人不淺

好想知ICT要讀D咩 使唔使寫PROGRAM

我知有人ECO CHS BIO
me knife study chemistry
nicholashin 發表於 2015-3-3 19:29

chem已經成為我三科覺得最悶既科
Geog暫時讀既自然地理都好好玩

屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:32

淨係聽聞SBA好好好好好煩

Geog暫時讀既自然地理都好好玩 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 19:32

我都整係識natural嗰d

HUman geography 讀到死

好彩學校係個19老師教chem令到我諗都無諗過讀 呵呵

屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:32

不如你問下ajose啦
我讀左半年講 data office automation word processor spreadsheet等等

我都整係識natural嗰d

HUman geography 讀到死
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:35

plate boundary managing river <3 大愛噶

不如你問下ajose啦
我讀左半年講 data official automation word processor spreadsheet等等 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 19:37

想當年我讀CIT都好似唔使點讀個堆WORD同埋EXCEL
如果ICT朋友仔SBA要寫PROGRAM 隨時可以問我~
我絕對幫到你手嗄<333333

我絕對 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:38

我係讀MM

我絕對 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:38

sba做完好耐
46/50囉開心子

我 m2 phy chem geog
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:31

phy其實難唔難?
我見自己啲同學讀埋啲唔知乜 好似好抽象咁

phy其實難唔難?
我見自己啲同學讀埋啲唔知乜 好似好抽象咁
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 19:40

其實好睇你有冇science嘅頭腦 我覺得中學嘅phy唔太難 例如話E=mc² 由細到大都聽過啦
利申依家讀緊大學phy

plate boundary managing river
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 19:38

D plates 嘅名我唔知點解記到

其實好睇你有冇science嘅頭腦 我覺得中學嘅phy唔太難 例如話E=mc² 由細到大都聽過啦
利申依家讀緊大學ph ...
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:41

@@邊間U
但係中學教既E=mc² 都唔係太深入
想當年自己走去睇書睇relativity都學得syllabus多

@@邊間U
但係中學教既E=mc² 都唔係太深入
想當年自己走去睇書睇relativity都學得syllabus多 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:44

中大jj 依家都唔識計relativity d數
利申:五六歲嗰陣以為微積分係大學先讀嘅嘢

利申:五六歲嗰陣以為微積分係大學先讀嘅嘢 ...
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:45

W0W 入到中大PHY 西利子啦
本帖隱藏的內容需要積分高於 500 才可瀏覽

好鍾意geog (除左rainforest, d字記死人)
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

利申:五六歲嗰陣以為微積分係大學先讀嘅嘢 ...
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:45

SAME HERE!!!!不過我到依家 D數一難小小就已經唔識IN

W0W 入到中大PHY 西利子啦
**** 本內容被作者隱藏 ****
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:46

中大science只需23分 對某d人係水抱科

D plates 嘅名我唔知點解記到
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:42

其實ok易記
咩South American Plate Caribbean Plate
有啲好細好少見既老師叫我地唔洗記

想知下human geography有乜讀

SAME HERE!!!!不過我到依家 D數一難小小就已經唔識IN
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:47

只能說物理係數學嘅好朋友 數差千奇唔好讀phy

中大science只需23分 對某d人係水抱科
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:47

依家CU PHY唔係獨立一科揀嫁?

好鍾意geog (除左rainforest, d字記死人)
kevinlai1621 發表於 2015-3-3 19:47

me 2~~^^
初中三年讀果啲淺野個個都話悶 landslides rainforest flooding climate changes果啲
但我偏偏好有興趣

其實ok易記
咩South American Plate Caribbean Plate
有啲好細好少見既老師叫我地唔洗記

想 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 19:48

咩sustainability呀 點解嗰區係industry嗰d嘢

依家CU PHY唔係獨立一科揀嫁?
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:49

所有sci fac都係broadbase收生

所有sci fac都係broadbase收生我的命
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:52

唔講唔知之前
我地好似係就咁JUPAS收 仲要係收好高.__.
好似係