返回列表 發帖
唔講唔知之前
我地好似係就咁JUPAS收 仲要係收好高.__.
好似係 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:52

最尾嗰幾屆要1條A囉聽講我便是冇5**的例子

最尾嗰幾屆要1條A囉聽講我便是冇5**的例子
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:54

3大CHUR科之一
你要加油啦

3大CHUR科之一
你要加油啦
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:57

GPA已曝跌至2的邊緣 各位midtermjj要加油

依家CU PHY唔係獨立一科揀嫁?
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:49

好似有個獨立出黎既PHY Enrichment?

GPA已曝跌至2的邊緣 各位midtermjj要加油
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:59

好在我依家依D19DEGREE
GPA已經變得唔重要

咩sustainability呀 點解嗰區係industry嗰d嘢
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:50

但呢d較生活化其實都幾易吹, 而且好配合ls, 可以一雞兩味
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

提起LS 其實LS要讀D咩

好似有個獨立出黎既PHY Enrichment?
nicholashin 發表於 2015-3-3 20:00

都係science broadbase入的數enrichment就好似唔係

屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 20:02

total 6個module囉 如果我未outdate嘅話
modern china 最煩 個人認為

屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 20:02

其實ls 真係好易讀, 你識睇題目就一定lv4, 有point就lv5

總括黎講係讀答題技巧

total 6個module囉 如果我未outdate嘅話
modern china 最煩 個人認為
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 20:04

真係陰公豬要讀中國D威水史

其實ls 真係好易讀, 你識睇題目就一定lv4, 有point就lv5

總括黎講係讀答題技巧 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-3 20:04

唔 咁樣講 即係我一定得3

真係陰公豬要讀中國D威水史
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 20:04

答題盡量避免揀呢個module嘅題目噶

老老豆豆我考之前重溫緊Econ
LS根本就係中文綜合能力既終極寫到手殘版 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 20:07

要寫好多字嫁??

老老豆豆我考之前重溫緊Econ
LS根本就係中文綜合能力既終極寫到手殘版 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 20:07

paper 1黎講係ge, 寫到我手都瘸個科係ers

要寫好多字嫁??
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 20:07

paper1 就填滿佢d line, paper 2就at least 5-6pages (我考英文ls)

paper1 就填滿佢d line, paper 2就at least 5-6pages (我考英文ls)
kevinlai1621 發表於 2015-3-3 20:09

有幾多時間LOL?

當自己講野已經無咩point既時候
唔9吹多d扮內容豐富真係會下年見架 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 20:09

同我地中化文化卷有異曲同工之妙

總括黎講係讀答題技巧 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-3 20:04

+1
much easier than chin eng maths

有幾多時間LOL?
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 20:10

paper 1 個半鐘3條, 7個分題, paper 2 75分鐘兩條4個分題

+1
much easier than chin eng maths
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 20:11

真心覺得中英文真係好難

paper 1 個半鐘3條, 7個分題, paper 2 75分鐘兩條4個分題
kevinlai1621 發表於 2015-3-3 20:11

75分鐘寫 6 7版??????????????
點寫

真心覺得中英文真係好難
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 20:12

比較下LS真係算好易

比較下LS真係算好易
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 20:13

中英文吹唔到水要食老本 真係一考見底

kevinlai1621 發表於 2015-3-3 20:09

SO 變態

SO 變態
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 20:14

我都係考英文 題題加紙寫一行

LS已經夠死,重要英文d term咪有排記
nicknicknick 發表於 2015-3-3 20:13

睇下你記開邊範, 我係英中用開英文教, 熟左就ok, 況且英文字長d好快就填滿張紙

睇下你記開邊範, 我係英中用開英文教, 熟左就ok, 況且英文字長d好快就填滿張紙 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-3 20:15

即係好似PHY CHEM BIO咁
平時記開 會易D

睇下你記開邊範, 我係英中用開英文教, 熟左就ok, 況且英文字長d好快就填滿張紙 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-3 20:15

我都係英中
但LS用中文

得一分鐘要瘋狂呃CM分

英文先易lor
記曬d萬用字同萬用框架一定用得翻

中文先系真正大伏(重要舊年撞正YYlam比人封殺{:1_9: ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 20:42

英文同ls 都係易嘅, 始終跟住個框框唔會死得去邊

但我仲耿耿於懷明明eng speaking 係我lead 最後都係得lv3

英文先易lor
記曬d萬用字同萬用框架一定用得翻

中文先系真正大伏(重要舊年撞正YYlam比人封殺{:1_9: ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 20:42

Chin>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Eng>>>>Maths>>>>>>LS

Eng捉到路其實都OK
ME Eng係Listening聽果part失分多啲

Chin>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 20:50

eng list 最怕做唔曬

又一份寫到手殘嘅卷

eng list 最怕做唔曬

又一份寫到手殘嘅卷
kevinlai1621 發表於 2015-3-3 21:07

我都好淆呢份
又要搵pt又要整合又要顧措辭又要唔好抄太多垃圾落去
啲pt又要打散 chimagun
Happy and Blessed.

我都好淆呢份
啲pt又要打散 chimagun ...
jose 發表於 2015-3-3 21:12

小tips:   
   prep個時可以係同task相關嘅data mark 定先, for example, 封信係同task8有關就大大隻字寫定t8先, 萬一最後做得好趕都唔會咁慌

我考個時都係岩岩好寫完

我都好淆呢份

下英文LISTENING 依家要攪埋咁多野嫁??

我都好淆呢份

我響學校好勁的,出去考就..... :O)

我響學校好勁的,出去考就..... :O)
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 21:17

me too
會考綜合卷
學校份份全班最高
出去考得 3 :0)

MOCK 永遠出到最難架啦 -_-"

中文真係運氣成分重啲
bagfgfcde而家得中四(?) 就練定啲中文
坊間啲閱讀理解唔好亂做 真心好多出到不倫不類 題目奇奇怪怪咁
如果你個老師正正常常咁教 同你地中五中六做下pastpaper應該無咩問題

文言文就可以操啦 就算份exercise出得唔好就可以自己上網搵語譯 總有啲用
讀中國文學真係對中文有幫助架 呢到有冇人修文學架
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

我都好淆呢份

唔洗自己諗points我覺得好簡單姐 中文綜合先至chi ma gun 1 hr 15 min 寫1500-2000字 仲要自己諗曬d解釋同論點 SSD

唔洗自己諗points我覺得好簡單姐  中文綜合先至chi ma gun  1 hr 15 min 寫1500-2000字 仲 ...
nicholashin 發表於 2015-3-3 22:21

中文綜合好彩之前搵到個補助老師開嗰啲一日特訓班 效果唔錯
最後狗衝佢份notes 5**咗
唔想賣廣告 不過真係有人想知先再講
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

中文綜合好彩之前搵到個補助老師開嗰啲一日特訓班 效果唔錯
最後狗衝佢份notes 5**咗
唔想賣廣告 不過真 ...
hehemamama 發表於 2015-3-3 22:22
係咪有神notes

MOCK 永遠出到最難架啦 -_-"
kwanie 發表於 2015-3-3 21:30

係想當年MOCK既成績真係慘不忍睹
雖然AL出去考都係

想當年MOCK既成績真係慘不忍睹
雖然AL出去考都係 ...
屮SiU霖屮 發表於 3/3/2015 22:33

講呢D 既喂
[我都有 4 年啦]

唔洗自己諗points我覺得好簡單姐  中文綜合先至chi ma gun  1 hr 15 min 寫1500-2000字 仲 ...
nicholashin 發表於 2015-3-3 22:21

綜合真係好睇PREP未聽就已經要諗定點作點寫
寫字速度亦係重點

綜合真係好睇PREP未聽就已經要諗定點作點寫
寫字速度亦係重點 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 22:34
我學校中文老師叫我最少寫1000字,但後來發現高分作品要寫五、六頁 i.e. 2000-2400字 完全chi sin
最勁都只係寫到5頁

講呢D 既喂
[我都有 4 年啦]
kwanie 發表於 2015-3-3 22:33

依個壇都唔少老野嫁啦未排到我地:D

依個壇都唔少老野嫁啦未排到我地:D
屮SiU霖屮 發表於 3/3/2015 22:36

起碼我地都仲係有綜合既年代
咩叫範文呀 ? 白鴿黨呀

我學校中文老師叫我最少寫1000字,但後來發現高分作品要寫五、六頁 i.e. 2000-2400字 完全chi sin
最勁都只 ...
nicholashin 發表於 2015-3-3 22:35

1000字的確算係濕濕碎但1500字開始就真係難
想當年我都好似1500字左右

起碼我地都仲係有綜合既年代  
咩叫範文呀 ? 白鴿黨呀  
kwanie 發表於 2015-3-3 22:36

敬業與樂業
驀然回首

SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安