返回列表 發帖
其實我依題唔知點解係中學已經作過
中學成日撞中D 題目
屮SiU霖屮 發表於 3/3/2015 23:32

我淨係諗到天梯不可只往上爬咋

我好死板 我都係做陽光與陰影
一定做記敘文
開始結尾一定係天氣
內容一定係同friends 合作(學會/搞活動/相 ...
hehemamama 發表於 2015-3-3 23:30

我都係盡量做記敍文
議論文已放棄,背唔到咁多論據
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

唯一一條可以記敘既必要的沉默我真係完全諗唔到點寫
曾經有一刻寫見到人比人非禮但太驚所 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 23:35

其實free啲嘅題目姐係陽光與陰影真係記敘/議論都ok
必要的沉默有限制太難
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

呢度有冇人讀中史
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

呢度有冇人讀緊中史
HOTMAN 發表於 2015-3-3 23:43

追POST啦

我都係盡量做記敍文
議論文已放棄,背唔到咁多論據
HOTMAN 發表於 2015-3-3 23:35

hotman都係今屆dse?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

呢度有冇人讀中史

中史真係太難合格 讀左一年就quittt :(
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

陽光與陰影啊我篇文硬tag左最好的時刻
如果akay果時出埋·勢不兩立我就可以有更多point寫,最 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 23:21
愛kay噶
呢條題目係睇落好容易 寫落先知中左個大伏
我記得想當年CE作文係樓梯與升降機
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 23:28

而家無咁「短」既題目
就算陽光與陰影都有幅美圖

呢度有冇人讀中史

我覺得中史真係要到公開試水平, 同埋讀得通透, 先會係一科好科
初中中史=國民教育, 洗腦到爆
漢朝版圖根本從無出過敦煌, 但d書就畫到去中亞
唐朝既西域北庭都護府亦唔係正式郡縣, 根本冇得咁畫
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

中史真係太難合格 讀左一年就quittt :(
Nicholas 發表於 2015-3-4 00:56

合格秘笈: 全執(1), (2)part d低能題先
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

合格秘笈: 全執(1), (2)part d低能題先
John 發表於 2015-3-4 18:34

最近合格果次都差成十分:(
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

愛kay噶
呢條題目係睇落好容易 寫落先知中左個大伏

而家無咁「短」既題目
就算陽光與 ...
nicholashin 發表於 2015-3-4 07:16

其實看圖寫故事題真係唔太知道佢想點
小一至中六都寫到看圖寫故事 但係點先show到比人睇我係中六

我覺得中史真係要到公開試水平, 同埋讀得通透, 先會係一科好科
初中中史=國民教育, 洗腦到爆
漢朝版圖根 ...
John 發表於 2015-3-4 18:29

我覺得初中中史最大問題係,背史料佔太多,分析佔太少
所以理解得真係差咁d

但無辨法,初中好多人對中史無興趣,你仲要佢分析?好多人會炒

所以理解得真係差咁d

但無辨法,初中好多人對中 ...
HOTMAN 發表於 2015-3-4 20:39

係架
初中死背爛背就會高分 同高中課程銜接得太差
Hist 都係架其實 不過情況好似冇咁嚴重

其實看圖寫故事題真係唔太知道佢想點
小一至中六都寫到看圖寫故事 但係點先show到比人睇我係中六{:1_ ...
RVHOCPC 發表於 2015-3-4 20:35

講下大道理
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

greensleeves 好好聽 而家得閒都會上utube開返嚟聽

原來係同屆
我都係作呢條 到最後唔知寫 ...
jh1090_2005 發表於 2015-3-3 23:29

我當年都係作哩條~寫埋d老套野
結果真係得lv2

所以理解得真係差咁d

但無辨法,初中好多人對中 ...
HOTMAN 發表於 2015-3-4 20:39

我都咁覺得初中中史課程本身已經偏向背書
日校d老師又唔肯花多D時間教評論/分析題型(即係公開試果D 咩有人認為/有指XXXXX, 你同意嗎? )
以致有D人以為中史係死背, 係高中揀做選修諗住DSE 好容易
結果上到高中先發現高中中史同初中中史個落差都幾大
高中中史個學習重心放左係評論分析果邊, 背書只係基本野, 背哂都只會拎到好少分

仲有讀中史分高下既地方一定係(3) (4)(3) 要拎到4分-6分(哩題都仲叫做背書>分析)
(4) 要唔低過3分, 有見解及史實 (哩題真係見真章睇實力)

利申當年會考中史A

講起中文LISTENING
我仲記得我個年CE中文個滕若飛
當年真係J死我

個句 正所謂不在乎天長地 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 23:13

我當年都係寫佢.....果陣硬係覺佢好正好靚仔既書生黎, J死好多謝佢
CE中文唯一一份卷有5*

我當年都係寫佢.....果陣硬係覺佢好正好靚仔既書生黎, J死好多謝佢
CE中文唯一一份卷有5*{ ...
Kyle_ 發表於 2015-3-5 16:15

我都係 因為佢把聲特登揀佢<33333
以前佢好似好令仔
但依家再CHECK番肥左好多
幻想破滅

仲有讀中史分高下既地方一定係(3) (4)(3) 要拎到4分-6分(哩題都仲叫做背書>分析)
(4) 要唔低過3分 ...
Kyle_ 發表於 2015-3-5 16:11

唔好話拎A 學到一半拎到合格都已經好好= =
當年中四中史得20幾分= =

最差始終都係數學 level 2
好彩冇1左入唔到U
月尾就考喇 同學仔溫書加油

容我自救~~~
Happy and Blessed.

容我自救~~~
jose 發表於 2015-3-6 11:07

你而家考幾多科?

你而家考幾多科?
HOTMAN 發表於 2015-3-7 10:57

6  econ ict 頹噶

你而家考幾多科?
HOTMAN 發表於 2015-3-7 10:57

[路過]4C+3X+M2[/路過] 好辛苦

nicholashin 發表於 2015-3-7 11:26

me is M1
其實我覺得M1課程真係少 半科都不如

nicholashin 發表於 2015-3-7 11:26

癲wor
加油兩位

我發現我啲英文真係...
雖然都叫fluent 但組織好差囉嗚嗚 (其實中文都係)
不過都有開心事既 3號同學既作狀表現都只係比我本人高1分 呵呵
我會繼續努力 爭取更多發言次數 thankq (我本人真係好毒 成日都讓人講先)

我發現我啲英文真係...
雖然都叫fluent 但組織好差囉嗚嗚 (其實中文都係)
不過都有開心事既 3號同學既作狀 ...
jose 發表於 2015-3-7 14:59

出去就係不斷爭野講 唔好亂咁讓比人

出去就係不斷爭野講 唔好亂咁讓比人
nicholashin 發表於 2015-3-7 15:01

唉 呢樣野對我黎講係一種障礙
因為我好驚同人鬥嘈

唉 呢樣野對我黎講係一種障礙
因為我好驚同人鬥嘈
jose 發表於 2015-3-7 15:02

I know that feel bro
其實我都好怕爭野講
校內Oral Practice會dead air幾秒比未講野既人講野 可惜出到去唔會

I know that feel bro
其實我都好怕爭野講
校內Oral Practice會dead air幾秒比未講野既人講野  ...
nicholashin 發表於 2015-3-7 15:03

我諗中文dead air情況應該嚴重過英文
話說12月做左次聯校中文oral
我同組另外果3個都極之passive 我先勉強做住個leader

我諗中文dead air情況應該嚴重過英文
話說12月做左次聯校中文oral
我同組另外果3個都極之passive ...
jose 發表於 2015-3-7 15:08

唔係喎 我聽所有中文oral既marker、老師、舊生,都係話中文dead air機會好好好低
佢地話每次討論最少一半時間講廢話/離題
就算拎1/U既學生都會係咁爭野講 而且每次用2分鐘講一大堆廢話 一講野全組就gg了
英文反而情況好好多 因為大部份人對講英文唔太大信心

我地學校搞左兩次聯校中文oral practice 一次撞CU Open Day (邊個揀日期架)一次抽唔中 結果我一次都無做過
而家要自己搞個聯校中文oral pratice
反而英文好似有4次

頭一次同人撞聲可以先讓人, 咁樣可以俾人有個印象你有禮貌
第二次再撞就千祈唔好讓, 唔係自己都無發言機會

聽聞上年中文speaking過1mins已當壟斷發言, 結果我舊年考, 得我一個次次講野唔過1mins, 其餘個個都過, 搞到我最後得lv.3

...
kevinlai1621 發表於 2015-3-7 15:40

好似係過70s就計壟斷發言 但正常發言應該係一分鐘內
你上年做左咩題目?

好似係過70s就計壟斷發言 但正常發言應該係一分鐘內
你上年做左咩題目? ...
nicholashin 發表於 2015-3-7 15:44

尾二個日個條排次序
  我唔記得大慨係咩, 好似係發展香港, 總之就排商業城,大型匯演, 同綠色旅遊

因為要排次序所以個個都講好長

尾二個日個條排次序
  我唔記得大慨係咩, 好似係發展香港, 總之就排商業城,大型匯演, 同綠色旅遊

...
kevinlai1621 發表於 2015-3-7 15:47

以下都是吸引旅客來港的有效方法,試就它們的成效排優次 並達成共識。
增設大型商場 推廣綠色旅遊 舉辦巨星匯演

呢題係新題型,仲要係協商題 你真係好唔好彩

以下都是吸引旅客來港的有效方法,試就它們的成效排優次 並達成共識。
增設大型商場 推廣綠色旅遊 舉辦巨 ...
nicholashin 發表於 2015-3-7 15:49

其實我有好多point, 都要好多方面可以討論
   但係15分鐘根本唔夠時間討論 (個次仲要係當日最後一組, 結果得4個人12分鐘)

其實我有好多point, 都要好多方面可以討論
   但係15分鐘根本唔夠時間討論 (個次仲要係當日最後一組, ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-7 15:55

好似話協商題無共識意識唔會過3/4級

...
kevinlai1621 發表於 2015-3-7 15:40

我都好遵守規則 每次最多5x秒就收工 點到即止
但同我練親啲同學仔都好長氣。。
聽完你咁講有啲驚添

nicholashin 發表於 2015-3-7 15:56

其實我地都算有趨向共識, 起碼foul左大型匯演, 但我個組有人強奸民意, 明明我無講過話唔轉軚, 但佢最後30秒conclude時話我唔肯唔轉軚lol
  雖則我都有10秒澄清, 但我諗個marker可能當左我係掛

nicholashin 發表於 2015-3-7 15:56

所謂共識意識係咪只要你有嘗試說服人就得??

其實我地都算有趨向共識, 起碼foul左大型匯演, 但我個組有人強奸民意, 明明我無講過話唔轉軚, 但佢最 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-7 16:00
話你o個個學生應對個方面個分應該好低 你澄清左marker應該唔會當你有問題
所謂共識意識係咪只要你有嘗試說服人就得??
jose 發表於 2015-3-7 16:01

我中文好廢 但應該係全組都要嘗試收窄分歧 達成共識掛

話你o個個學生應對個方面個分應該好低 你澄清左marker應該唔會當你有問題
我中文好廢 但應該係全組都要嘗試 ...
nicholashin 發表於 2015-3-7 16:04

總之個次之後就最憎達成共識啦

總之個次之後就最憎達成共識啦
kevinlai1621 發表於 2015-3-7 16:06
但唔考多次既話 憎黎都無意思

但唔考多次既話 憎黎都無意思
nicholashin 發表於 2015-3-7 16:08

唔知, 純粹發洩下 總之見到呢四個字就唔多like
   希望大家都唔好抽到呢d題目

唔知, 純粹發洩下 總之見到呢四個字就唔多like
   希望大家都唔好抽到呢d題目 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-7 16:16

我開頭諗著自己第一日第一個time slot考 應該唔會撞到共識題 題目唔會太難
點知睇翻2012第一題係共識題
2014愈後考題目愈貼近社會 i.e. 愈黎愈易諗points

我開頭諗著自己第一日第一個time slot考 應該唔會撞到共識題 題目唔會太難
點知睇翻2012第一題係共識題 {: ...
nicholashin 發表於 2015-3-7 16:19

不過第一日考d考官都係會鬆d手, 題目程度會係適中, 唔係實俾人

話說最近搵工要英文5*,就係當年炒左份writing,D 星星就咁灰飛煙滅