返回列表 發帖
其實sba 係睇你同老師關係, 如果佢手鬆就係幫你拉高d分
  當年我個班同英文老師反面, 結果大部份人被 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-17 21:51

但SBA個分會再同出面個分調.__.如果相差太多
你個老師都唔會好過

但SBA個分會再同出面個分調.__.如果相差太多
你個老師都唔會好過 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-18 12:35

老師唔會有事, 有事個個係自己, 因為出面大多數都會調低, 所以俾高d一定有著數
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

瓢 字點讀
Happy and Blessed.

對於是日考6:30pm嘅我,巧緊張
Infinity & Eternity

老師唔會有事, 有事個個係自己, 因為出面大多數都會調低, 所以俾高d一定有著數 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-18 12:58

咁當然你自己都有事.__.
但如果你成班個分都太大分別
即係個呀sir判斷有問題
hkeaa係要佢寫report的

同埋sba個分係睇你出面份卷泥再調
所以你講既情況 如果你出面份卷好既
甚至會向上調tim我之前份phy sba都係咁~
個呀sir一早講到明會好tight
但係年年交番泥既report都話冇乜點調過我地班d分:D

頂 我唔識解有所為 有所不為呀嗚嗚
所以全程都不斷比例子講第3個
但我真係自信十足 點都唔會係最低分果件。。。呱
因為1號同5號同學講野鬼食泥咁
3號同學毒l唔敢望人

對於是日考6:30pm嘅我,巧緊張
pooh1460 發表於 2015-3-18 16:14

加油呀!!!!!!! 其實我驚左成日 但我一入到備試室成個人定哂
好神奇

頂 我唔識解有所為 有所不為呀嗚嗚
所以全程都不斷比例子講第3個
但我真係自信十足 點都唔會係最低分果件。 ...
jose 發表於 2015-3-18 19:07

全條題目係乜東東呀

全條題目係乜東東呀
bagfgfcde 發表於 2015-3-18 19:09
2015 DSE 口試題目

12/3 5:00 PM
以藝人擔任公益事務的宣傳大使,是利多於弊,還是弊多於利?

12/3 6:30 PM
以下三項方法,哪一項最能培養批判思考能力?試談談你的看法。
1. 參加辯論學會
2. 閱讀政論文章
3. 研習古今歷史
---------------------
13/3 5:00 PM
假如你能在十二生肖中外加一個生肖,你會選擇以下哪一項?試討論並達成共識。
           龜         貓         鳳

13/3 6:30 PM
現代社會公民應有的素養,以下哪一項最為重要?
尊重私隱      包容異見        秉持公德
16/3   5:00 PM
有人說:「貧而無怨難,富而不驕易」你同意嗎?

16/3  6:30 PM
以下三項為中學生接受教育的主要目的。試按其重要性排優先次序。

培養品德 探究知識 規劃人生
17/3  5:00 PM
「曾子殺豬」、「孟母三遷」,哪個故事對現今父母培育子女更有啟發性?

17/3  6:30 PM
以下哪一項最適合現今的年輕人做座右銘,試談談你的看法。

三思而行 勇往直前 擇善固執
18/3  5:00 PM
年輕人立身處世,以下哪種態度最可貴?試談談你的看法。

有所為
有所不為
知其不可為而為

12/3 6: ...
jose 發表於 2015-3-18 19:12

17/3  6:30 PM
以下哪一項最適合現今的年輕人做座右銘,試談談你的看法。
三思而行 勇往直前 擇善固執

霏b噶

btw 我都覺得好難解

而家覺得我考o個題真係好格格不入 lol

而家覺得我考o個題真係好格格不入 lol
nicholashin 發表於 2015-3-18 19:24

我覺得你果條易講但難有突破位
都係社會公民果條最好。。。

我覺得你果條易講但難有突破位
都係社會公民果條最好。。。
jose 發表於 2015-3-18 19:27

6:30 pm o個堆都唔難講 assume你知「擇善固執」點解
5:00 pm o個堆......eaa係咪有心想整死班考生

「曾子殺豬」、「孟母三遷」,哪個故事對現今父母培育子女更有啟發性?
要拎齊欣的母親泥講嗄<3333

咁當然你自己都有事.__.
但如果你成班個分都太大分別
即係個呀sir判斷有問題
hkeaa係要佢寫report的
...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-18 16:24

總之sba就美其名減輕考試壓力, 其實就最不知所謂

以下均是使社會安定的方法,試就其重要性排列優次
政府取信於民
社會治安良好
百姓不愁溫飽

同上年「時代最好的祝福」個題咁似既

12/3 6: ...
jose 發表於 2015-3-18 19:12

今年說話咁多中國文化野

政府取信於民
社會治安良好
百姓不愁溫飽

同上年「時代 ...
nicholashin 發表於 2015-3-18 19:42

開始出到技窮麼
希望到我果屆剩係練以前啲題目都輕鬆摘星 <3

6:30 pm o個堆都唔難講 assume你知「擇善固執」點解
5:00 pm o個堆......eaa係咪有心想整死班考生 ...
nicholashin 發表於 2015-3-18 19:34

500果堆你果條真係最易 恭喜哂

開始出到技窮麼
希望到我果屆剩係練以前啲題目都輕鬆摘星
bagfgfcde 發表於 2015-3-18 19:44

所以真係要熟以前試題 因為口試太多題要出 改少少又扮新題目考
500果堆你果條真係最易 恭喜哂
bagfgfcde 發表於 2015-3-18 19:46
eaa等到第二日先開始玩野

所以真係要熟以前試題 因為口試太多題要出 改少少又扮新題目考
eaa等到第二日先開始玩野 {:4_169 ...
nicholashin 發表於 2015-3-18 19:50

上年俾人投訴定成績太好, 所以今年要玩野

開始出到技窮麼
希望到我果屆剩係練以前啲題目都輕鬆摘星
bagfgfcde 發表於 2015-3-18 19:44

經過十二生肖後,我覺得下屆有機係創意題考迷信既野
eg 八卦,金木水火土,拜神,祭祀,嫁娶習俗,用筷子定刀叉

政府取信於民
社會治安良好
百姓不愁溫飽

同上年「時代 ...
nicholashin 發表於 2015-3-18 19:42

我覺得最易暫時都係呢題
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

經過十二生肖後,我覺得下屆有機係創意題考迷信既野
eg 八卦,金木水火土,拜神,祭祀,嫁娶習俗,用筷子 ...
jose 發表於 2015-3-18 20:29

近年都幾鍾意出中國民間文化
我覺得最易暫時都係呢題
HOTMAN 發表於 2015-3-18 20:29
呢題易到加入翻達成共識既要求都算輕鬆

我覺得最易暫時都係呢題
HOTMAN 發表於 2015-3-18 20:29

咁排完優次之後仲可以講啲乜?

近年都幾鍾意出中國民間文化呢題易到加入翻達成共識既要求都算輕鬆
nicholashin 發表於 2015-3-18 20:38

pun 優次每人本身都夠多野講
仲加入共識的話咪好易壟斷?? 上年有咁既題型嗎

仲加入共識的話咪好易壟斷?? 上年有咁既題型嗎 ...
jose 發表於 2015-3-18 20:41

上年題目:
為鼓勵中學生閱讀習慣,試就以下活動的成效排列優次,並達成共識。
作家分享講座 閱讀獎勵計劃 親子共讀計劃
以下都是吸引旅客來港的有效方法,試就它們的成效排優次,並達成共識。
增設大型商場 推廣綠色旅遊 舉辦巨星匯演

不過係成效,唔係重要性
eaa可能就係驚左壟斷發言先唔再要求達成共識

仲加入共識的話咪好易壟斷?? 上年有咁既題型嗎 ...
jose 發表於 2015-3-18 20:41

其實排完優次都系冇乜野講,到最後都系會趨向達成共識,而我個組就系咁,不斷狂插點解揀政府取信於民果兩個人

其實排完優次都系冇乜野講,到最後都系會趨向達成共識,而我個組就系咁,不斷狂插點解揀政府取信於民果兩 ...
pooh1460 發表於 2015-3-18 23:25

其實互相攻擊對方論點係可以玩好耐架,不過睇對手
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

今日 5:00 pm
把平板電腦給兒童作為玩具,你同意嗎?
今日 6:30 pm
以下哪一項最能象徵老師的工作?談談你的看法。
橋樑 燈塔 港口

終於開始淺翻
雖然5:00 pm個題應該好快唔知講咩好
6:30 pm 個題係2014呢題既弱化版
以下哪一種關係最適合形容現今社會的師生關係? 教練與運動員 父母與子女 推銷員與顧客

今年d政治社會題都幾有毒
尤其個題咩百姓溫飽
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

尤其個題咩百姓溫飽
John 發表於 2015-3-19 21:35

本人就系考百姓溫飽個題。。。。完全冇討論空間可言

本人就系考百姓溫飽個題。。。。完全冇討論空間可言
pooh1460 發表於 2015-3-20 00:25

我覺得口技有好大問題 係夾硬出D考生唔識既概念 然後要佢地夾硬講d好表面既野
以你個題為例 治安本身已經係好麻煩既概念
而咩溫飽都係好恐怖好中共既野
取信於民僅限政府 更見eaa本身都冇乜視野
三者冇實質內容之餘 亦冇得比 優次根本就無從說起

其實出實少少是咪真係咁難
呢d似實但無內容先玩死人
一係就直接出紅與綠 圖片題呢d 反而好d
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

尤其個題咩百姓溫飽
John 發表於 2015-3-19 21:35
《論語》顏淵第十二之第七:“子貢問政。子曰:足食,足兵,民信之矣。子貢曰:必不得已而去,於斯三者何先?曰:去兵。子貢曰:必不得已而去,於斯二者何先?曰:去食。自古皆有死,民無信不立。”

其實只係照呢段文字直出 (連排優次都抄埋) 似考評局懶多啲

談談你的看法:6
你同意嗎:4
評論題:0 <----
共識題:2
重要性排優次:3
成效排優次:1
提供三項選擇:13

總結:下年唔洗train評論同共識題 瘋狂做三個選項排優次就得

評論題:0
nicholashin 發表於 2015-3-25 20:43

評論題是本人最期待囉
一題都冇只能痛哭

評論題:0
nicholashin 發表於 2015-3-25 20:43

點解會無評論題ga, 排優次根本就玩死人, 除非佢加時間有充足討論

評論題是本人最期待囉  
一題都冇只能痛哭
jose 發表於 2015-3-25 20:50

點解唔可以係共識題消失
雖然生肖呢d題目 共唔共識都死

點解唔可以係共識題消失
雖然生肖呢d題目 共唔共識都死
nicholashin 發表於 2015-3-25 20:55

其實我覺得共識係幾好玩既 (只限同人練果陣 )

其實我覺得共識係幾好玩既 (只限同人練果陣 )
jose 發表於 2015-3-25 21:03
我唔覺 因為轉立場好煩
同埋同豬隊友一組真係無得救 雖然DSE同組都係正常人

我唔覺 因為轉立場好煩
同埋同豬隊友一組真係無得救 雖然DSE同組都係正常人 ...
nicholashin 發表於 2015-3-25 21:09

"不怕神一樣的對手, 只怕豬一樣的隊友" 呢句真係好精警

"不怕神一樣的對手, 只怕豬一樣的隊友" 呢句真係好精警
kevinlai1621 發表於 2015-3-25 21:11

舉四肢認同
黎緊有個presentation同個好食懶飛既肥仔做
真係好想殺他死

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

**** 本內容被作者隱藏 ****
jose 發表於 2015-3-28 17:13
通假字/一字多義麼
表示根本無可能記曬咁多個case 直接做文言文練習反而仲有意義

通假字/一字多義麼
表示根本無可能記曬咁多個case 直接做文言文練習反而仲有意義 ...
nicholashin 發表於 2015-3-28 18:15

其實我係做完先打上黎-3-

其實我係做完先打上黎-3-
jose 發表於 2015-3-28 18:27
你係咪想貼題
話說溫中文真係好悶 不停做練習作文做mock再做練習作文做mock

你係咪想貼題
話說溫中文真係好悶 不停做練習作文做mock再做練習作文做mock  ...
nicholashin 發表於 2015-3-28 18:29

其實我一直對作文有個疑問 但成日都唔記得問
就係比唔比用白描
白描無修辭會令語言分低 但佢本身又係一種描寫技巧

其實我一直對作文有個疑問 但成日都唔記得問
就係比唔比用白描
白描無修辭會令語言分低 但佢本身 ...
jose 發表於 2015-3-28 18:45
你要係篇作文show off 緊係適當用多d修辭啦 如果唔係marker點比高分既修辭分
就算最低能既排比明喻設問反問都要照用噶 老土既一句「他的鼓勵說話,就像為我打了一支強心針」都好過平鋪直述
話說你諗著作咩類型既文章 我唔太記到例子for論說文 但又完全諗唔到故事for記敘抒情

你要係篇作文show off 緊係適當用多d修辭啦 如果唔係marker點比高分既修辭分
就算最低能既排比明喻設問反問 ...
nicholashin 發表於 2015-3-28 18:48

都係睇題目 (其實兩種都無咩把握)
不過上年果三題我一定揀必要的沉默

都係睇題目 (其實兩種都無咩把握)
不過上年果三題我一定揀必要的沉默 ...
jose 發表於 2015-3-28 18:51
我以前會以為「陽光與陰影」最好寫 後來發覺呢題係最難寫既一題
「不做第一」o個題我完全諗唔到point 但必要的沉默我又唔可以好快諗到好既故事 講到點解沉默好過力陳己見