返回列表 發帖
2015DSE only?midtermjj 點算?

Anyways good luck to all, 尤其係retake嗰d
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 14:16

Midterm 加油呀 唔好上咁多cm 講真架傾下傾下時間好快無
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

中文真係運氣成分重啲
bagfgfcde而家得中四(?) 就練定啲中文
坊間啲閱讀理解唔好亂做 真心好多出到不倫不類 題目奇奇怪怪咁
如果你個老師正正常常咁教 同你地中五中六做下pastpaper應該無咩問題

文言文就可以操啦 就算份exercise出得唔好就可以自己上網搵語譯 總有啲用
讀中國文學真係對中文有幫助架 呢到有冇人修文學架
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

唔洗自己諗points我覺得好簡單姐  中文綜合先至chi ma gun  1 hr 15 min 寫1500-2000字 仲 ...
nicholashin 發表於 2015-3-3 22:21

中文綜合好彩之前搵到個補助老師開嗰啲一日特訓班 效果唔錯
最後狗衝佢份notes 5**咗
唔想賣廣告 不過真係有人想知先再講
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

係咪有神notes
nicholashin 發表於 2015-3-3 22:24

你同jose需要呀?
我建議你地去補多過問我拎notes
佢份notes無咩points 反而要你係咁抄佢講左啲咩
不倫不類 奇奇怪怪 咪正正係中文卷閱讀理解既特色
John 發表於 2015-3-3 22:39

john哥世事比你看透了
而家仲使唔使睇承教小記, 臭_潮同台北人???
John 發表於 2015-3-3 22:44

承教小記正野 想學下中文睇下真心唔錯
入面好多野學 強烈建議睇散文多過小說, 因為散文集文字短啲但精練
一本書有好多篇每一篇都可以做素材
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

咁我又覺得自己係中文閱讀 聆聽 綜合都有啲天分
可能我天生鍾意吹得就吹 有幾多寫幾多 所以綜合 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 22:46

2014dse 中文listening 考埋計數死唔死
因為文學科 我對自己寫字速度都好有信心 哈哈
做綜合ls 一定要計時啦-_-
me 作文都is 唔high marks 有橋但文筆差 所以咪用咩天氣做首尾呼應拉結構分(前面有講到)
說話要夠瞓 同真係睇對手 好講運氣.
我就咁啱做candidate 5 最後先講野+其他4個人啲points太廢又無例子然後比我屈左機
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

因為我地今日都要達成共識, 4號同學不如你考慮以大局為重, 唔好令我地5位同學撕裂?
係2010年, 民主黨同 ...
John 發表於 2015-3-3 22:57

真係會咁講? 好伏
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

講起中文LISTENING
我仲記得我個年CE中文個滕若飛
當年真係J死我
...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 23:13

好j到暈 成班第一次做個陣聽到佢把聲喺到笑
真心 之後有人上網search係邊個配音 搵到個配音員話多謝大家咁中意佢把聲
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

我係學校考每科都會拎部cal出黎以備不時之需
結果有次考中文作文有人問我 你拎部cal出黎計自己 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 23:13

態度正確

大家記得要寫vocab book 對學英文真係好重要
寫清楚part of speech 解釋 例句/點用 同義詞
坐車溫行路溫幾時都拎出嚟搵下
http://www.macmillandictionary.com/
呢個網幾好用 補習老師介紹
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

佢真人我記得好似好令仔
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 23:15

omg
https://www.facebook.com/groups/77023601842/
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

我今年個英文老師都逼我地抄低上堂見過既字落vocab book
望左半個學期寫左接近400個真係覺得好 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 23:20

我都係 見到寫滿半本+揭到爛爛地好開心
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

陽光與陰影啊我篇文硬tag左最好的時刻
如果akay果時出埋·勢不兩立我就可以有更多point寫,最 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 23:21

我好死板 我都係做陽光與陰影
一定做記敘文
開始結尾一定係天氣
內容一定係同friends 合作(學會/搞活動/相處)出現問題 之後點解決 學到啲咩

= level 5
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

唯一一條可以記敘既必要的沉默我真係完全諗唔到點寫
曾經有一刻寫見到人比人非禮但太驚所 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 23:35

其實free啲嘅題目姐係陽光與陰影真係記敘/議論都ok
必要的沉默有限制太難
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

我都係盡量做記敍文
議論文已放棄,背唔到咁多論據
HOTMAN 發表於 2015-3-3 23:35

hotman都係今屆dse?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

加油加油!!!!!!!!!!!

朋友同我講一句歌詞 好啱比考生睇
「難捱的關口請你記住原委 努力保衛」
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

加油呀 唔使太緊張!!!!
考得比想像中好 恭喜 小心jupas排位~ 唔好同啲friends show off 太多
考得同想像中一樣 咁就照原本計劃啦 ok嘅!
考得未如理想 唔緊要 跟你嘅plan B去啦 (理應會plan左拎到咩成績就報邊間嘅)

舊年我係呢到被安慰嘅一份子 而家叫返人加油感覺好神奇 LOL
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪