返回列表 發帖

903 二次創作人音樂會

身體力行, 對抗惡法, 雖然我現在在香港地區不是宣傳期亦未派新歌, 但這個我都要出席的. 星期日, 2-4pm, 時代見!
【叱咤903 惡搞~嘢】好好搞個二次創作人音樂會
日期:5月6日(星期日)
時間:下午2時至4時
地點:時代廣場大電視下

自己搞自己歌手:
謝安琪★農夫★C AllStar★劉浩龍★藍奕邦★林一峰★林二汶★盧凱彤★古巨基

同場搞埋:
填詞人-周博賢
網絡創作單位-Ming仔★Eminleo★鍵盤戰線

即時SHARE ~ 再發聲支持:

強烈遣責! 「網絡 23條」的《版權條例》修訂草案危害創作自由!

已經不止是創作人的事;5月9日立法之前,請去信表態,香港人的言論自由危機已經迫在眉睫!

全部都係唱作人除左謝安琪, 不過周博賢識法律
支持反對23 條!!

值得支持 !!

其實佢地係去唱人地寫既二次創作
所以本身係咪創作歌手唔重要既
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

支持二次創作!!!
由當事人唱返d改歌係最好ge抗爭方法!

有無人知到時佢地會唱邊D改歌?

除咗KKK同Kay,以為係東亞群星tim:)

叱咤 903 現場直播

正呀, 我想聽卡卡的祈禱 (原曲: 少女的祈禱)
John 發表於 2012-5-3 18:25

邊個唱先?

叱咤 903 現場直播
discovered 發表於 2012-5-3 18:41

咁正??
一定會支持~

除咗KKK同Kay,以為係東亞群星tim
chris 發表於 2012-5-3 18:24

一峰二汶農夫都唔係東亞
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

一峰二汶農夫都唔係東亞
星勤 發表於 2012-5-3 22:09

唔知佢地轉會tim

正呀, 我想聽卡卡的祈禱 (原曲: 少女的祈禱)
John 發表於 2012-5-3 18:25

唔知有冇人唱彌敦道...................

kenny1102 發表於 2012-5-3 22:49

仲有而我不知道陳偉霆是誰..

感謝叱咤 903 大是大非前有態度有行動!

論盡樂迷,敢愛敢恨

kenny1102 發表於 2012-5-3 22:49

陰陽道:funk:
我想聽"蝗蟲天下":lol

陰陽道
我想聽"蝗蟲天下"
marco9517 發表於 2012-5-3 23:00

我指個首係__ 邊度~

我指個首係__ 邊度~
kenny1102 發表於 2012-5-3 23:01

另 1 version:lol

今日就係啦
希望可以響現場見到大家啦~
論盡樂迷,敢愛敢恨

古巨基排最後嘅:O

古巨基排最後嘅:O
bowbowbow 發表於 2012-5-6 13:29

押濁

無題 live :lol
叱咤903主辦,@香港時代廣場 舉行的【903二次創作人音樂會】,開始了!首來@谢安琪 @周博賢 為嘉賓!Kay 更率先獻唱二次創作由偉哥改詞的年度之歌!

有關二次創作的立場
- 林一峰(LYFE Co. Ltd./版權持有人)

我身為我大多數詞曲,著作,與及錄音版權持有人,立場很簡單:
我尊重版權及法律精神,亦同時認為既得利益者應該與時並進。

當大家搖旗吶喊之前,請大家明白:版權意識是讓香港能夠繼續在
中國人社會有著中西文化交會領導地位的重要因素,版權持有人始
終要得到保障,就是這麼簡單;為了香港的前途,法要立,但要立
得很小心,而在任何情況下,版權法只可以保護版權持有人,政
府絕對不可以越過有關單位直接干預,而為了安定民心,有關立
法機關亦好應該站出來澄清這一點;在今年「無國界記者」發布的
最新年度報告中,香港的新聞自由排名竟然大幅下跌20位,落至
54位,政府好應該為香港做點事。我好希望政府將二次創作白紙
黑字地非刑事化,甚至豁免,在保障網絡的言論自由及保護知識產
權之間取得平衡;是白紙黑字。

其實,「澳洲和歐洲多數國家,例如比利時、法國、立陶宛、盧森
堡、馬爾他、荷蘭、波蘭、西班牙等,都明文容許以諷刺形式使用
版權物品作再創作,而北歐國家、奧地利、德國和葡萄牙,就和美
國做法相似,以不同程度的法定『公平使用(fair use)』原則,保
障以諷刺形式取用版權物品的權利」。 (莫乃光 - 香港互聯網協會主席)

身為大城市公民,我們應該懂得大是大非,但係不拘小節;講到底
,容不容許二次創作是原創版權持有人的決定,作為我自己絕大部
分歌曲及錄音版權的擁有者,我絕對歡迎大家改編我的作品,與及
在網上作非商業性分享。

白色恐怖,永遠比強權施壓令人心寒;法律保障我們的生活,但幽
默感才能讓我們生活得快樂。

我都唔明~
eyt咁多年~
之後又有福祿壽~
tvb d大型show善慈節目港姐`~

咁多年咁多惡搞都相安無事~
冇創作人話唔開心ga wo~