返回列表 發帖
回復 97# fifty1205

Kay同sammi今年點會輸俾十年

男新人得謝偉倫同熊貓?

連詩雅用 只要和你在一起 攞數碼歌曲

其實點計GA?
美潼 榜都上吾到,都有 全年最高銷量國語唱片?
靚泳5Weeks都輸?
如果話計埋大陸簽唱會果d,咁星期榜係米無用架?

C AllStar拎左4個奬

頒晒未啊~美之咩奬~
doughnut 發表於 2015-3-11 22:07

我估係菀之論拎音樂會錄像產品銷量奬

日期: 11/3/2015
活動: 《IFPI 香港唱片銷量大獎2014頒獎典禮》錄影
嘉賓: 崔建邦、何雁詩、郭富城、容祖兒、
             張智霖、梁漢文、張敬軒、王菀之、
             鍾欣潼、泳兒、洪卓立、連詩雅、
             林欣彤、許廷鏗、羅力威、馮允謙、
             RubberBand、C AllStar、鍾舒漫、鍾舒祺 、
             田蕊妮、鄭俊弘、王君馨、許靖韻、
             謝文雅、柳妍熙、謝偉倫、歌莉雅、
             天堂鳥、FANTAZ、周美欣、鄭丹瑞、
             伍樂城、容偉雄、吳雨、張國林、
             陳志光、馮添枝。
時間: 20:00
地點: 將軍澳電視廣播城一廠
rubylovessss 發表於 2015-3-10 20:25

RubberBand 好耐冇入過電視城

數碼歌曲 出左 list 後,可以跟住呢個表對一對
我懷疑同舊年 化蝶 冇獎 情況一樣,劇集歌 唔計或唔報
(仲有 續集 唔應該前後兩年都冇)
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=6846&pid=579379
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

竟然冇Kontinue,係唔係唱片公司冇報到IFPI
任我行 失憶蝴蝶

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

今年計埋大陸銷量
Hanson 發表於 2015-3-12 01:36

係咪架~又小道消息?

今年計埋大陸銷量
Hanson 發表於 2015-3-12 01:36

錦之但係上面銷幾千隻都有個獎俾錢方法唔同左
錦 sell碟 sell 咩 je, 唔駛做歌啦是但有個靚女靚仔做 cover 入面全部係 mv 仲好啦

p.s. 同埋錦計既話如果宇宙漿報既話一定贏
跟本個人口唔同... 如果個 rule 係幾時 bend 都得既真係

我戥泳兒唔抵 lor
佢隻碟真係賣得(係 d 人自動自覺個種)

标题

回復 111# Hanson
    如果舊年記大陸銷量,美嬌就有兩張最高銷量國語碟,舊年雙白金啊啊啊

軒仔攞左3個獎....

簽名被屏蔽

Hanson 發表於 2015-3-12 14:12
邁亞真係冇報IFPI
任我行 失憶蝴蝶

【IFPI香港唱片銷量大獎2014】獲獎名單
IFPI(香港會)網站發佈,“香港數碼音樂大奬-十大數碼暢銷歌曲”無資料

十大銷量廣東唱片
C AllStar《時日如飛 C AllCollection》
RubberBand《Frank》
許廷鏗《時光 新曲+精選》
張智霖《DEJA VU》
張敬軒《Morph》
梅艷芳《追憶似水芳華》
葉振棠《笑傲江湖》
歌莉雅《Our Moments》
鄭秀文《Love Is Love》
鄭俊弘《熊貓的故事》

十大銷量國語唱片
FANTAZ《愛是懂你的》
S.H.E《2gether 4ever 演唱會影音館》
泳兒《愛 情歌》
柳妍熙《Who's Shay?》
張惠妹《姊妹SACD》
梁漢文《聽后感》
楊千嬅《色惑》
鍾欣潼《完整愛》
羅力威《創造 The Inventions》
蘇永康《28》

最暢銷音樂、電影、電視原聲及精選唱片
群星《天愛5》
群星《伍樂城-幻想集》
久石譲《天空之城 Castle In The Sky HQCD》
久石譲《輝耀姫物語 電影原聲大碟》
群星《分手100次電影原聲大碟》

最暢銷日、韓語唱片
w-inds.《Timeless》
Super Junior《The 7th album 'MAMACITA'》
Super Junior《The 7th album Special edition 'This is Love' (韓版)》

最暢銷本地現場錄製音像出品
C AllStar《我們的胡士托演唱會Live》
王菀之《菀之論王菀之2014演唱會》
呂珊《呂珊情兩牽演唱會》
巫啟賢《Back To Innocence 重回演唱會》
何韻詩《Memento 何韻詩演唱會2013》
容祖兒《1314容祖兒演唱會》
郭富城《郭富城舞臨盛宴世界巡迴演唱會「香港站」2011/13》
張敬軒《Hins Live in Passion 2014》
黃耀明《太平山下黃耀明演唱會2014》
甄妮《非. 甄妮音樂會》

最暢銷古典、戲曲唱片獲獎名單
香港中文大學合唱團《春風吻上我的臉-冉天豪合唱作品選》
梁兆明/陳咏儀《西廂記》
楊凱帆/潘千芊《仙侶會鵲橋.訪陸游》
楊麗紅/何華棧《楊麗紅粵劇瑰寶》
趙聰《聆聽中國》

十大銷量本地歌手獲獎名單
C AllStar
王菀之
何韻詩
泳兒
容祖兒
郭富城
張智霖
張敬軒
甄妮
鍾欣潼

最暢銷本地女新人:田蕊妮、何雁詩、柳妍熙

最暢銷本地男新人:陸寶、鄭俊弘、謝偉倫

最暢銷本地新人組合:BOP天堂鳥、FANTAZ

全年最高銷量廣東唱片:鄭秀文《Love Is Love》

全年最高銷量國語唱片:鍾欣潼《完整愛》

全年最高銷量本地現場錄製音像出品:容祖兒《1314容祖兒演唱會》

全年最高銷量本地女歌手:容祖兒

全年最高銷量本地男歌手:郭富城

全年最高銷量本地組合:C AllStar

FANTAZ 都有獎

城城都親自出席攞獎~
原來佢第一次攞呢個獎

IFPI 香港數碼音樂大獎 2014 - 十大數碼暢銷歌曲 Link

I’M YOURS
LOST STARS
只要和你在一起
你把我灌醉
那些年
青春常駐
歲月如歌
愛最大
熊貓
續集
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

越難越愛 冇,係有問題嘅,可能真係劇集歌?舊年 化蝶 已經係咁。
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=6846&pid=579379
Scroll 落少少,Post #196 有埋 銷售數字

越難越愛 喺 itunes 榜首,係 9-11月,一定唔會過遲,
就算當會計埋大陸(都幾唔可能),佢都應該係全年最高,
所以除非係 星夢 唔報 劇集歌。

itunes 全年十大裡面,(1)越難越愛,(6)護航,(7)愛我請留言 都冇

越難越愛 冇,係有問題嘅,可能真係劇集歌?舊年 化蝶 已經係咁。

Scroll 落少少,Post #196 有埋 銷售數 ...
Bluejays 發表於 2015-3-12 15:08

劇集歌版權屬于無線...無線可能不是ifpi 成員?

C AllStar終於拎到最暢銷本地組合了, 全靠時日如飛精選.

色惑都有 ......

【IFPI香港唱片銷量大獎2014】獲獎名單
IFPI(香港會)網站發佈,“香港數碼音樂大奬-十大數碼暢銷歌曲”無資 ...
魅影王子 發表於 2015-3-12 14:33

十大唱片有唔知咩歌莉雅都無越難越愛
仲有色惑,噴
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

色惑都有 ......
victor1991415 發表於 2015-3-12 15:47

色惑係限量几多隻?

十大唱片有唔知咩歌莉雅都無越難越愛
仲有色惑,噴
fifty1205 發表於 2015-3-12 16:22

歌莉雅係hifi 友 耳機友 買既, 佢地買好多cd

吳若希竟然白果 ... ???

美彤都冇嗄
本週冠軍歌: 白髮齊眉 - 鄧小巧

Sammi最高銷量冇十大歌手,反而菇有~

Sammi最高銷量冇十大歌手,反而菇有~
doughnut 發表於 2015-3-12 17:08

吳雨真係好野
肥婆馬上收皮

歌莉雅係hifi 友 耳機友 買既, 佢地買好多cd
lblemon 發表於 2015-3-12 16:46

佢銷量上過1 week only
肥婆馬上收皮

最高銷量國語唱片 鍾欣彤?

邊有可能呀,she呀?!
早幾年愛而為一最高銷量喎,
鍾小姐隻碟聽都未聽過,
畀楊千嬅都仲合理d
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

佢銷量上過1 week only
fifty1205 發表於 2015-3-12 17:30

hifi 碟銷量係細水長流式的....

2gether 4ever 剩係出過DVD同BD版點攞十大唱片

最暢銷本地男新人:陸寶

十大銷量國語唱片
有無賣到50隻?
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

色惑係限量几多隻?
lblemon 發表於 2015-3-12 16:45

1000隻

完全冇諗過1000隻都拎到

十大銷量國語唱片
有無賣到50隻? ...
hinz 發表於 2015-3-12 18:16

汽水?

究竟上年有幾多隻國語碟? 有邊 d 係報左架

都造馬到幾離譜

我買左 Kontiune、the fifth season、HIM(第二版)都係零得獎
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

e11無十大廣東碟唔係呀化

簽名被屏蔽

最高銷量國語唱片 鍾欣彤?

邊有可能呀,she呀?!
早幾年愛而為一最高銷量喎,
鍾小姐隻碟聽都未聽過,
畀楊 ...
liebe 發表於 2015-3-12 17:58

美千隻碟出限量一千隻 到時比佢你又點睇:? 護主MODE/ 早幾年 TWINS 其實都拎過最高銷量碟/女歌手/組合

算吧啦=_,= 作為FANS對呢個頒獎禮都係得啖笑 TAKE IT EASY
利申: 我有買完整愛呢隻碟 (而其實計唔計內地銷量你都唔可以排取真係會有人買佢的碟:-0 但去唔去到全年最高… 就一係真係造假 一係市道真係咁差LOR

有 d 賣得既碟都應該冇報/ 四大 e.g. kontinue, 米閃, 小塵埃隻碟, E11 etc.
不過上年可能唔算多國語碟掛
廣東碟 joey/ eason/ hacken etc. etc. 都冇新碟
班細既唔夠前前輩 fight

比較難理解係
1. 點解隻煩歌越難越愛無份?
2. 點解 1000 隻都可以入大碟榜?

我覺得唔 necessarily 造馬,不過碟都總有方法銷到既...

劇集歌 應該 唔報,如果唔係個 數碼 list 唔多合理

竟然冇Kontinue喔...咩回事呢

十大銷量國語唱片
有無賣到50隻? ...
hinz 發表於 2015-3-12 18:16

呢位就係6寶
http://www.yesasia.com/global/%E7%B4%B0%E8%81%BD-aqcd/1035906712-0-0-0-zh_TW/info.html#

呢位就係6寶
rubylovessss 發表於 2015-3-12 23:18

我估唔到咁耐年資
or 其實我應該估到,因為個名好上一(?)代 d 人既名

呢位就係6寶
rubylovessss 發表於 2015-3-12 23:18

新人?
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而