返回列表 發帖
無其他人????
mrshadowll 發表於 2015-3-9 18:36

資料只係來至 星蹤 嘅留言,未出 official
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

因為星蹤唔齊,攪到呢度變左 FC 報到站,好好睇
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

之前往年都係 11 月 30 日截數嗄
Our_Souvenir 發表於 2015-3-11 06:26

你舊年咪懷疑過星煥冇報數嘅?(因為 化蝶 冇理由乜都冇)
我就懷疑係因為 星煥 同 TVB Music 都移交緊啲 copyright,所以報唔到。
或者今年啲精選碟仲係有影響?

TVB主辦,好睇都有限
mrshadowll 發表於 2015-3-10 12:42

前幾年呢個 IFPI show 都係 何生 做統籌,
何生入左 TVB 之後,由舊年開始個 show 就變左 TVB 協辦喇。

數碼歌曲 出左 list 後,可以跟住呢個表對一對
我懷疑同舊年 化蝶 冇獎 情況一樣,劇集歌 唔計或唔報
(仲有 續集 唔應該前後兩年都冇)
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=6846&pid=579379

IFPI 香港數碼音樂大獎 2014 - 十大數碼暢銷歌曲 Link

I’M YOURS
LOST STARS
只要和你在一起
你把我灌醉
那些年
青春常駐
歲月如歌
愛最大
熊貓
續集

越難越愛 冇,係有問題嘅,可能真係劇集歌?舊年 化蝶 已經係咁。
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=6846&pid=579379
Scroll 落少少,Post #196 有埋 銷售數字

越難越愛 喺 itunes 榜首,係 9-11月,一定唔會過遲,
就算當會計埋大陸(都幾唔可能),佢都應該係全年最高,
所以除非係 星夢 唔報 劇集歌。

itunes 全年十大裡面,(1)越難越愛,(6)護航,(7)愛我請留言 都冇

續集都係電視主題曲喎,都係The Voice出品
AAYoung 發表於 2015-3-13 07:08

十大數碼暢銷歌曲係 under CASH,唔係 under IFPI,
所以 會員 可能有唔同。

續集 因為係 Joey,TVB 嘅 copyright 亦可能會比 EEG bargain 到唔同。

總之 越難越愛 冇,只可能係 行政問題,唔可能關 時間 或 銷售量 事。
我之前 link 嘅嗰個 post,連 銷售量 實數 都有埋 (除左 Jan Feb 兩個月),
減翻 五大 嘅歌,其他嘅就係 行政問題。

蛋記youtube有續集lyric video,一定有copyright架啦

真係唔明星夢明明可以憑劇集歌攞多幾個獎
點解會唔 ...
ed8671ed 發表於 2015-3-13 11:46

我諗都應該係關 十大數碼暢銷歌曲 係 under CASH 嘅事了。

Sammi 拿最高銷量廣東唱片 但唔入 十大銷量本地歌手,
得一個方法計到出嚟:

(1) C AllStar  王菀之  何韻詩  容祖兒  郭富城  張敬軒  甄妮
      嘅 現場錄製音像 銷量 cover 左佢地 廣東唱片 輸比 Sammi 嗰段距離

(2)  張智霖 仲有一個冇上榜嘅產品
       cover 左佢廣東唱片 輸比 Sammi 嗰段距離

(3)  鍾欣潼  泳兒  嘅 國語唱片銷量 高過 廣東唱片 嘅 最高銷量

Kay隻碟都應該數一數二好賣
仲要之前唔出itunes逼人買碟
John 發表於 2015-3-13 14:25

邁亞 就真係唔係 IFPI 會員喇
http://www.ifpihk.org/Member-List/

話說我見過泳兒個隻碟係大陸簽售的係買港版
jun518 發表於 2015-3-13 14:27

香港歌手去大陸簽唱,唔用香港出貨嘅碟,去嚟做乜?

第三點似乎無咩可能……
IL.T. 發表於 2015-3-13 23:26

喺香港出貨,喺香港比錢,唔代表係喺香港賣比香港人架麻。

Fi、安仔、 J aire 都冇
睇黎綠 van 既幫助冇想像中咁大(?)
mix_nzi 發表於 2015-3-13 15:02

點解叫 綠van 嘅?