返回列表 發帖

《博愛歡樂傳萬家》 討論 (2015.03.14)

3月14日 晚上8:30 翡翠台及高清翡翠台

2015.03.14 - 《博愛歡樂傳萬家》 以音樂頌揚善長仁心
播出日期: 2015.03.14 (六)        

2015年的《博愛歡樂傳萬家》由鄭裕玲(DoDo)、鄧梓峰和陳貝兒擔任司儀,聯同一眾歌手藝人,以音樂為各善長仁翁送上一場視聽饗宴。

殿堂級樂隊太極帶來<紅色跑車>、<緣>和<每一句說話>等多首熟悉的經典金曲,「樂迷」在他們的歌聲之中,細味昔日音樂情懷。梁漢文(Edmond)與國際知名的小提琴家姚珏則會大搞「Crossover」,究竟當古典樂器碰上流行曲調,二人的音樂會如何「纏綿」?謝安琪(Kay)與一眾可愛的小朋友以芭蕾舞來一個另類合作,小朋友活潑的舞步,加上正面積極的歌詞,Kay的歌聲相信會溫暖現場嘉賓的心。

久未在香港樂壇露面的泳兒,翻唱多位男歌手的經典歌曲,連場激烈的歌舞表演令氣氛掀起高潮;側田、C AllStar、Mr.和鄭俊弘(Fred)則展現男聲魅力,送上多首「串燒金曲」,讓觀眾聽出耳油。吳雨霏(Kary)為慈善也不遺餘力,傾力演唱,務求讓觀眾沉醉在他們的音樂之中,一一慷慨解囊,讓博愛的籌款數字節節上升。

《衝線》的演員為拍攝劇中的單車場面,不惜進行多月特訓,蔡思貝、林夏薇、吳若希和沈震軒等以遊戲方式,展現其「專業」功架,希望善款數字的上升速度猶如單車般疾風狂飆!謝雪心、林子博及小演員楊鎧凝則留守在捐款熱線中心,親自接聽每位善長的電話。節目還會介紹博愛醫院一系列的社會支援服務。

一千個假想結局Live
家明Live

我敢愛本身唔難唱, 所以kary整體ok, 係有一句滑音遮, 相對係小問題
kevinlai1621 發表於 2015-3-15 15:57

我都覺得 我敢愛 冇事,
我係唔得 Lost Stars,而 Lost Stars 嘅問題其實都唔喺唱度,係喺改編度。
可能因為要就男女 key,雖然加左和音,
但 cut 左原版 真假音 高低跳上跳落 呢個 feature,
令到首歌變得好平,冇左意思。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

其實 對你愛不完 嗰種唔夠氣我冇咁介意,因為始終跳緊,爭少少ok。
我嘅失望主要來自 浮誇 低音部份 好多 ...
Bluejays 發表於 2015-3-15 16:00

她好似有少少求其,低音頼過算,為爆高音而爆,不過明顯 支咪無 我為歌狂 果D甘清甘入聲

靚泳d跳唱需要多d努力
吾夠氣真係差好遠,或者開下半mic
hkbaby 發表於 2015-3-15 15:44

其實 對你愛不完 嗰種唔夠氣我冇咁介意,因為始終跳緊,爭少少ok。
我嘅失望主要來自 浮誇 低音部份 好多尾音 都冇聲。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

首歌個range咁窄,咁易唱,melody不斷重覆,霏霏都可以唱到咁,好多尾音飄晒,抵鬧啦。 ...
kayzzz 發表於 2015-3-15 14:32

美霏首歌,除左 茫茫人海,我完全聽吾出歌詞

我敢愛live 好差?
rubylovessss 發表於 2015-3-15 13:57

我敢愛本身唔難唱, 所以kary整體ok, 係有一句滑音遮, 相對係小問題
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告訴我 - 林欣彤

https://www.youtube.com/watch?v=wFi_RTbq4Ng
靚泳d跳唱需要多d努力
吾夠氣真係差好遠,或者開下半mic

泳兒真係唱得好好
kay好似唱番自己首正視愛先好d, 人地d歌都唔係好夠氣

我咪喺mytv cap個囉 轉檔後音質係差
rubylovessss 發表於 2015-3-15 14:59

咪就係話轉咗檔,音質差咗,所以聽唔真囉。
希望佢唱多幾次首歌嘅live,會有進步啦。

你上mytv聽翻啦,ruby post個video音質差過mytv,聽得唔真。
唔知點解佢會post嗰條link。 ...
kayzzz 發表於 2015-3-15 14:57

我咪喺mytv cap個囉 轉檔後音質係差

係咪我對耳有事
我覺得無咩問題wor
nicknicknick 發表於 2015-3-15 14:08

你上mytv聽翻啦,ruby post個video音質差過mytv,聽得唔真。
唔知點解佢會post嗰條link。

首歌個range咁窄,咁易唱,melody不斷重覆,霏霏都可以唱到咁,好多尾音飄晒,抵鬧啦。 ...
kayzzz 發表於 2015-3-15 14:32

好彩個 range 咁窄...我已經接受左飄係佢 live 既特色,雖然 kary d live 嘛...

我敢愛live 好差?
rubylovessss 發表於 2015-3-15 13:57

首歌個range咁窄,咁易唱,melody不斷重覆,霏霏都可以唱到咁,好多尾音飄晒,抵鬧啦。

係咪我對耳有事
我覺得無咩問題wor
nicknicknick 發表於 2015-3-15 14:08

我都覺得無咩野,係成個 performance 都唔太夠氣
梁炳我冇聽第一隻歌,纏綿遊戲都 okay geh

泳兒 今晚真係有唔夠氣嘅情況,
佢嘅改編需要有 attitude,但亦要好夠氣去完成,
今晚 attitude 演繹得好 ...
Bluejays 發表於 2015-3-15 01:10

已經有片,靚泳又唱又跳點解吾落和音,愛不完d尾音係吾夠氣,但佢吾係開半mic唱,可以接受
至於 浮誇 就最後一個高音,抖吾切氣,所以冇氣
但五算差

Cas有個病咗,同埋琴日佢地連走咗3場,所以冇乜精神
pooh1460 發表於 2015-3-15 05:41

唔怪之得 :) 佢地一向 set 得個 bar 太高喇,真係爭少少都覺。

今晚 attitude 演繹得好 ...
Bluejays 發表於 2015-3-15 01:10

Cas有個病咗,同埋琴日佢地連走咗3場,所以冇乜精神
Infinity & Eternity

若希唱得好,從頒獎禮開始真係穩咗好多
kop1874 發表於 2015-3-15 00:54

美好的時光真係好聽過越難越愛好多
Live都好過越難越愛

失望原因係?
doughnut 發表於 2015-3-15 01:01

今晚 attitude 演繹得好好,但唱本身未 project 到出嚟。

CAS 係唱得穩,但冇神采,好似唱得好小心咁。
我鍾意嘅 CAS,可以更好 :)

唔計 太極,我覺得 Kay 最好,泳兒、CAS 令我失望,
側田 除左有一句出左事 都唱得好好,
但 Edmond 就失準 ...
Bluejays 發表於 2015-3-15 00:47

失望原因係?

梁漢文真係..............
不如下次唱艦隊 好朋友 重新做人 etc
唱晒佢咁多年d 十大吧啦
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

若希唱得好,從頒獎禮開始真係穩咗好多

唔計 太極,我覺得 Kay 最好,泳兒、CAS 令我失望,
側田 除左有一句出左事 都唱得好好,
但 Edmond 就失準得太多 唔可以用「除左」嚟形容。
MR solo 都好,但 Lost Stars 唔得。

至衰今日吾得閒睇
香討有人話 靚泳 無氣又走音,仲扮HEBE 好嘔心 WOR 美霏LIVE無氣最差
女人湯丸唱得好好聽 ...
hkbaby 發表於 2015-3-15 00:01

我喺現場睇 睇到美泳我係叫左wah...

成晚唱得最好係泳泳
浮誇live唱得好勁
rubylovessss 發表於 2015-3-14 23:42

至衰今日吾得閒睇
香討有人話 靚泳 無氣又走音,仲扮HEBE 好嘔心 WOR 美霏LIVE無氣最差
女人湯丸唱得好好聽好淡定
事實係點?

全晩最噴:吴若h舊歡如夢~
doughnut 發表於 2015-3-14 23:45

老人家全部比唔到反應
開場個無敵走音小學合唱團都好噴

全晩最噴:吴若h舊歡如夢~

成晚唱得最好係泳泳
浮誇live唱得好勁

頭先無睇到, 但youtube唔見有片
平時好快就會有片

Kay出去同fans慶祝生日啊~
doughnut 發表於 2015-3-14 22:35

我都聽到佢地唱生日歌

唔唱一千個假想結局 係有啲失望

今晚邊個唱得好邊個唱得冇咁好呢

Kay媽翻趕住殭屍無出Eending...家明都唔比唱
Gipson係咪無機會唱live了
KyleHo 發表於 2015-3-14 22:31

Kay出去同fans慶祝生日啊~

Kay媽翻趕住殭屍無出Eending...家明都唔比唱
Gipson係咪無機會唱live了

纏綿遊戲 煙花呀!)

壓軸好弱雞~

梁漢文應該同太極一組
Happy and Blessed.

誰是神秘嘉賓

edmond 冇歌唱到唱七友
上次就唱半邊生命

kary live好聽到呢
fifty1205 發表於 2015-3-14 22:18

美霏走音live梗係世界級啦。

a霏叫巨band讀電話no.
我們的總和

投降吧都叫新歌?
我喺現場 睇到fred甩晒咀
rubylovessss 發表於 2015-3-14 21:55

人地個咪有事o者
咪屈人地啦
本週冠軍歌: Back In The Game - Collar

先敢愛~~~~~~~
kary讀錯電話no. 好qq

kary live好聽到呢
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

我敢愛live都OK啊~有進步~

lost stars好好聽
Happy and Blessed.

我敢愛
雖然走音。。。

影KAY 燈牌 攝影系咪體少佐個R

我敢愛有live哦