返回列表 發帖
回復 51# kevinlai1621

蘋果真係好夠薑,帶頭笑阿姐

回復 52# 楊千炒飯
唔緊要啦,反正無線唔比蘋果採訪, d 人都覺得蘋果賤架 la...
星夢個 4 位又慘 d 既,公司用 d 咁核突既方法放佢地上台

p.s. 我都想問點解阿姐既颱風咁特別,自轉速度達 1s 一周

回復  楊千炒飯
唔緊要啦,反正無線唔比蘋果採訪, d 人都覺得蘋果賤架 la...
星夢個 4 位又慘 d 既,公司 ...
mix_nzi 發表於 2015-5-10 00:01

何雁詩系未入左星夢
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

其實阿姐keep得幾好, 完全唔似67歲。

Liza好high wor, 猛咁表演華麗轉身
阻住 發表於 2015-5-9 13:04

驚過那些年
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

回復 53# mix_nzi

Lisa姐既華麗轉身早係千FA演唱會,佢唱少女的祈禱時表演過,真利害,唔怕暈

http://hk.apple.nextmedia.com/entertainment/art/20150510/19142008

2015年5月8日
演唱會曲目
1.《今晚夜》陳潔靈
2.《星夜星塵》+《夢》陳潔靈
3.《啼笑姻緣》仙杜拉
4.《風雲》仙杜拉
5.《狂潮》關菊英
6.《過客》關菊英
7.《倆忘煙水裡》關菊英、張敬軒
8.《摘星》張敬軒
9.《當年情》張敬軒
10.《忘盡心中情》葉振棠
11.《戲班小子》葉振棠
12.《難為正邪定分界》葉振棠、區瑞強
13.《相識在童年》區瑞強
14.《那天再重聚》區瑞強
15.《乘風破浪》鄭俊弘、吳若希、胡鴻鈞、何雁詩
16.《明日之歌》謝安琪
17.《奮鬥》謝安琪
18.《網中人》張德蘭
19.《鮮花滿月樓》+《願君心記取》張德蘭
20.《季節》羅嘉良
21.《近代豪俠傳》羅嘉良
22.《女黑俠木蘭花》葉麗儀
23.《上海灘》+《萬般情》+《上海灘龍虎鬥》 medley葉麗儀
24.《用愛將心偷》汪明荃
25.《愛你變成害你》汪明荃
26.《心債》汪明荃
27.《勇敢的中國人》汪明荃
28.印度皇朝medley《書劍恩仇錄》+《倚天屠龍記》+《楚留香》+《陸小鳳》鄭少秋
29.《輪流轉》鄭少秋
30.《鐵血丹心》+《世間始終你好》群星
31.《獅子山下》群星

乘風破浪 咁都要排隻舞 比四位獻下醜

何雁詩系未入左星夢
KYC0347 發表於 2015-5-10 00:09

入左一排啦

睇咗第一場,尿點居然系Kay媽
讓我對這世界好奇
讓我信自己的真理

《奮鬥》謝安琪

巨肺佢得唔得呀
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

好想睇軒軒
【This is MC】澳門見

《奮鬥》謝安琪

巨肺佢得唔得呀
風見志郎 發表於 2015-5-11 11:04

其實唔太得咯……不過都已經比佢之前的live好好多了!
讓我對這世界好奇
讓我信自己的真理

好想睇軒軒
lemontea1069 發表於 2015-5-11 11:22

軒軒好得,又識講野又唱得好!!!
讓我對這世界好奇
讓我信自己的真理

終於睇左汪呀姐唱心債
佢d 華麗不停轉身勁到....睇到我眼暈
其實佢自己唔暈嫁咩

軒軒好得,又識講野又唱得好!!!
cincinp 發表於 2015-5-11 14:36

仲好靚仔

《奮鬥》謝安琪

巨肺佢得唔得呀
風見志郎 發表於 2015-5-11 11:04

不過不失,不過無乜感情
比美軒、美棠、美蘭差好遠

美轉同美蟹唱得最差...
尤其《心債》

不過不失,不過無乜感情

尤其《心債》{:4_10 ...
l00540 發表於 2015-5-11 16:17

但美轉和美蟹壓軸架喎...再一次証明, 70年代開始偶像派已經紅過實力派.

其實cover因住尼d 歌, 最好真係揾國際漿. 不過顧sir 應該唔夠膽揾國際漿, 免煩

不過不失,不過無乜感情

尤其《心債》{:4_10 ...
l00540 發表於 2015-5-11 16:17

從造型都聲音都…………毀咗成只歌
讓我對這世界好奇
讓我信自己的真理

但美轉和美蟹壓軸架喎...再一次証明, 70年代開始偶像派已經紅過實力派.

其實cover因住尼d 歌, 最好真係 ...
lblemon 發表於 2015-5-11 17:04

唱功就無乜嘎啦,不過睇住68歲的佢系臺上跳來跳去,舉手踢腿一點不馬虎,動作全部都到曬位,又真系幾佩服咯!   相比之下美希和何岩石就真系簡直hea到無眼睇
   (我睇第一場)
讓我對這世界好奇
讓我信自己的真理

其實cover因住尼d 歌, 最好真係揾國際漿. 不過顧sir 應該唔夠膽揾國際漿, 免煩

想聽 顧Sir 嘅嗰個年齡層,又點會想聽 GEM 唱嘅 cover 呢?
嗰個年齡層要嘅,係屬於嗰個年代嘅聲線,同嗰個年代嘅技巧。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

其實cover因住尼d 歌, 最好真係 ...

美轉大可以唱京華、萬水千山....
點解要越級挑戰... ?

終於睇左汪呀姐唱心債
佢d 華麗不停轉身勁到....睇到我眼暈
其實佢自己唔暈嫁咩 ...
Kyle_ 發表於 2015-5-11 15:52
笑咩笑 不知轉得幾華麗

美轉.....,..,.
呢個名笑到噴

軒軒唱當年情簡直係完勝匡匡

想聽 顧Sir 嘅嗰個年齡層,又點會想聽 GEM 唱嘅 cover 呢?
嗰個年齡層要嘅,係屬於嗰個年代嘅聲線,同嗰 ...
Bluejays 發表於 2015-5-11 19:17

咁要睇下國際漿肯唔肯改用因住尼唱腔了, 但漿夠powerful又夠氣, 好似因住尼

上左年紀既人, 都鍾意大大聲巨肺的, 你唔見D 老人家成日話而家D歌手冇聲冇氣咩.

Kyle_ 發表於 2015-5-11 23:15

軒軒唱摘星都好聽到暈,見到台下的叔叔阿姨拍爛手掌啊!
讓我對這世界好奇
讓我信自己的真理

軒軒唱摘星都好聽到暈,見到台下的叔叔阿姨拍爛手掌啊!
cincinp 發表於 2015-5-12 11:19

對!後輩歌手得軒仔能登大雅之堂~

對!後輩歌手得軒仔能登大雅之堂~
l00540 發表於 2015-5-12 18:17

我軒係個老人精

Kyle_ 發表於 2015-5-11 23:15

軒軒喎, 當然唔會失禮

四位星夢表現不錯, 排埋舞算有誠意, 但我覺得全程都有好大聲既和音墊住...大家同意嗎?

四位星夢表現不錯, 排埋舞算有誠意, 但我覺得全程都有好大聲既和音墊住...大家同意嗎? ...
lblemon 發表於 2015-5-12 23:55

重新編曲加埋跳舞的確令首歌青春活力咗,佢四個整體都算唔錯,係跳舞兩個女仔hea咗少少,基本上我唔係好聽到何雁c把聲,Hubert都只係聽到少少咋

四位星夢表現不錯, 排埋舞算有誠意, 但我覺得全程都有好大聲既和音墊住...大家同意嗎? ...
lblemon 發表於 2015-5-12 23:55

比想像中好,算是有誠意的演出!Fred跳得好落力啊
讓我對這世界好奇
讓我信自己的真理

比想像中好,算是有誠意的演出!Fred跳得好落力啊
cincinp 發表於 2015-5-13 10:44

有d 估唔到熊貓跳舞幾得,唔知何生會唔會改變主意俾佢做下跳舞歌

重新編曲加埋跳舞的確令首歌青春活力咗,佢四個整體都算唔錯,係跳舞兩個女仔hea咗少少,基本上我唔係好 ...
AAYoung 發表於 2015-5-13 08:36

我都覺得唔係咁聽到佢地把聲, 基本上只係和音唱緊

今晚美祖唱咩歌~

回復 88# doughnut

查到其中一首系 《明日天涯》,師父羅文的歌
讓我對這世界好奇
讓我信自己的真理

今晚美祖唱咩歌~
doughnut 發表於 2015-5-13 22:44

明日天涯 and 畫出彩虹

明日天涯 and 畫出彩虹
毛弟 發表於 2015-5-14 10:25

有無合唱?

咁要睇下國際漿肯唔肯改用因住尼唱腔了, 但漿夠powerful又夠氣, 好似因住尼

上左年紀既人, 都鍾意大大聲 ...
lblemon 發表於 2015-5-11 23:53

事實而家d歌星係冇聲冇氣

事實而家d歌星係冇聲冇氣
lemontea1069 發表於 2015-5-14 17:39

所以我話老人家會接受到國際漿唱歌, 至少夠聲夠氣丫嘛.

Chilam 唱當年情
佢唱哩首歌個唱腔真係幾似哥哥
同平時聽開既chilam 把聲好唔同

Chilam 唱當年情
佢唱哩首歌個唱腔真係幾似哥哥
同平時聽開既chilam 把聲好唔同 ...
Kyle_ 發表於 2015-5-19 01:06

你有去睇?
我好想睇chilam呀

chilam 唱當年情好聽,畫出彩虹麻麻
美轉唱京華春夢驚嚇度100分,勁過華麗轉身

你有去睇?
我好想睇chilam呀
lemontea1069 發表於 2015-5-19 18:51

冇去睇嘎, 我都係睇片咋~

美轉今晚唱左5首 ...

美轉今晚唱左5首 ...
melodysa 發表於 2015-5-19 23:32

美轉好似無再唱心債
加左京華春夢、萬水千山總是情繼續華麗轉mode

尾場關正傑有無現身

美轉好似無再唱心債
加左京華春夢、萬水千山總是情繼續華麗轉mode ...
l00540 發表於 2015-5-19 23:47

當以為心債係世界級震音,京華春夢原來係宇宙級

1.《今晚夜》陳潔靈
2.《星夜星塵》+《夢》陳潔靈
3.《啼笑姻緣》仙杜拉
4.《風雲》仙杜拉
5.《狂潮》關菊英
6.《過客》關菊英
7.《倆忘煙水裡》關菊英、張敬軒
8.《摘星》張敬軒
9.《隨想曲》張敬軒
10<乘風破浪>鄭俊弘、吳若希、胡鴻鈞、何雁詩
11.《忘盡心中情》葉振棠
12.《戲班小子》葉振棠
13.《難為正邪定分界》葉振棠、區瑞強
14.《相識在童年》區瑞強
15.《那天再重聚》區瑞強
17.《明日之歌》謝安琪
16.《奮鬥》謝安琪
18.《網中人》張德蘭
19.《鮮花滿月樓》+《願君心記取》張德蘭
20.《季節》羅嘉良
21.《近代豪俠傳》羅嘉良
22.《女黑俠木蘭花》葉麗儀
23.《上海灘》+《萬般情》+《上海灘龍虎鬥》 medley葉麗儀
24     當年情  畫出彩虹 張智霖
25.《用愛將心偷》汪明荃
26.《愛你變成害你》汪明荃
26.《京華春夢》 <萬水千山總是情> 汪明荃
27.《勇敢的中國人》汪明荃
28.印度皇朝medley《書劍恩仇錄》+《倚天屠龍記》+《楚留香》+《陸小鳳》鄭少秋
29.《輪流轉》鄭少秋
30.《鐵血丹心》+《世間始終你好》群星
31.《獅子山下》群星
32。晚安歌。同群星最後感謝

8:23-11:55