返回列表 發帖

黃耀明和何韻詩不獲寰亞續約

簽名被屏蔽

都估到寰亞會咁做
唔知佢兩個最後係自組公司定專心參政
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

佢哋第日唔會入埋邁亞吧……

都估到唔會續約....
但佢地各自都有自己既brand(人山人海, goomusic), 會唔會繼續靠自己呢?

佢哋第日唔會入埋邁亞吧……
Jacko·HW 發表於 2015-3-17 10:52

唔會掛 感覺kay同佢地唔多交流

阿C話唔係話去參選嗎?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

阿C話唔係話去參選嗎?
Kenny 發表於 2015-3-17 11:14

佢話會考慮者~~~

都估到... 不過見阿詩有份帶起東亞跟著依家冇得續約覺得有 d 唏噓
搞政治隨時連公司都唔敢幫佢地搵野做 = =

唉。

但阿菇好似講過佢都唔打算同寰亞續約
因為佢知自己做既野可能對公司有影響
佢唔想公司難做所以都唔會諗續約
(況且林生應該都唔會想同佢續約...)
菇係4月台灣個演唱會都係goomusic主辦
希望佢之後會以goomusic出歌啦
反正佢自己都有studio :3

佢地係成熟人, 當初咁高調已經預左押上事業. 明哥已經上岸, 但hocc之前事業如日中天, 犠牲不少, 點都好, 我好尊重兩位歌手, 希望佢地殺出一條新血路

其實都估到會咁, 不過天無絕人之路, ALL THE BEST TO BOTH
下一個會唔會係RB?

其實都估到會咁, 不過天無絕人之路, ALL THE BEST TO BOTH
下一個會唔會係RB?
wchild 發表於 2015-3-17 11:35

RB 冇阿詩咁"癲"... 又或者應該錦講冇咁多人識 RB,
冇咁多 attention, 冇咁多人捉住佢地黎鬧
而且好多人接受 band 會唱/講政治野
相對比阿詩同明哥好 d

Ellen 都受惠於冇咁出名... 阿 Kay 就適當時收下聲錦

下一個會唔會係RB?

唔會啦 RB仲未被吹捧做咩民主icon (雖然係好事

走左都係好事, 寰亞比起10年前已經變哂質,
05-09年做得勁好, 簽d人番黎都ok,
但自從華星brand開番就出事,
好似無左個重心,
一峰二汶邦邦走埋, 仲有fama ching歌都無出就走左
最感人都係08定09年東亞大合唱果首最好的朋友同唔知乜乜乜東亞萬歲

...
艾石仔 發表於 2015-3-17 12:57

好似分左寰亞東亞仲衰多幾錢重.___."
美之都唔知泥緊仲留唔留係東亞

...
艾石仔 發表於 2015-3-17 12:57

以前真係歌手/唱作人天堂可以發揮又唔駛被逼做 K 歌
其實東亞/ 寰亞都有做到好既野既
但係越黎越唔理音樂,淨係顧電影
sammi 千嬅 ivana 都係錦拍電影錦
碟又唔想人出

淨係 li 兩(?)年
邦邦 杜生 一峰 師兄 農夫 Janice(?) 全部走曬 你睇番東亞華星個 concert,走左一半錦

唯一安慰係燒烤叉 RB 都做得幾好
邦邦走之前兩隻碟脫胎換骨

其實呢幾年寰亞開左幾多個brand?
goo music? 私人國? 紅線音樂?華星?
rb係獨立定有brand跟身架

呢個時期真係最好

「其實舊公司冇講過要我唔好講嘢,我多謝佢尊重我私人選擇」

呢樣都算係寰亞特色,比着另外嗰間大公司,
已經搵左 十個同事 用十個唔同角度 去勸喻同威迫 佢收聲。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

...
艾石仔 發表於 2015-3-17 13:25

依首真係好正正子<3
個陣時真係最top既唱片公司
依家就真係

依首真係好正正子
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-17 13:41

睇番 li 個 mv 好唏噓呀
以前好鐘意金牌, 跟著就東亞
見住金牌執笠,東亞越做越頹
跟著望下間英皇娛樂仲係䇄立不倒...

「其實舊公司冇講過要我唔好講嘢,我多謝佢尊重我私人選擇」

呢樣都算係寰亞特色,比着另外嗰間大公司,
...
Bluejays 發表於 2015-3-17 13:34

係。同埋唔會特登打壓自己既歌手去捧其中一個。

睇番 li 個 mv 好唏噓呀
以前好鐘意金牌, 跟著就東亞
見住金牌執笠,東亞越做越頹
跟著望下間英皇娛樂仲係 ...
mix_nzi 發表於 2015-3-17 13:53

環球同英皇都仲係到果下好野._.

都估到...寰亞呢d公司應該都系希望多一事不如少一事
距地兩個近年重心都系搞政治多於搞音樂
希望距地響台灣發展得好d吧~
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

依首真係好正正子
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-17 13:41

最荒謬係迫歌手只可做EP 不準做大碟

其實除夕hocc 都有倒數job, 心諗估唔到佢仲接到job

下一個會唔會係RB?

rb 唔算好高調姐...同kay 差唔多level, 佢地都冇 領導社會活動

...

私人國係c allstar經理人公司, 唔係東亞集團成員

最荒謬係迫歌手只可做EP 不準做大碟

其實除夕hocc 都有倒數job, 心諗估唔到佢仲接到job ...
wchild 發表於 2015-3-17 14:16

cas, rb 果d 一樣做到大碟....

lblemon 發表於 2015-3-17 14:24
要夠銷量(好似要>5000)先出得大碟 如果唔係只可以出EP
ivana出左隻晴歌集 好似就係食住晴晴個勢賣多d 但最後都未再出大碟囉
RB CAS本身累積一定fans 就算未夠數應該有能力fight到

lblemon 發表於 2015-3-17 14:24

但今次cas 同 rb 都係得ep

但今次cas 同 rb 都係得ep
wchild 發表於 2015-3-17 14:31

rb 去年一大碟一ep
cas 今年都係一大碟一ep 架, 今年仲有隻大碟

rb 去年一大碟一ep
cas 今年都係一大碟一ep 架, 今年仲有隻大碟
lblemon 發表於 2015-3-17 14:33

oic~~我無follow 得咁貼.....

btw hocc 除左翻唱梅姐d歌之外, 都無出過廣東大碟, 賈寶玉都三四年前

要夠銷量(好似要>5000)先出得大碟 如果唔係只可以出EP
ivana出左隻晴歌集 好似就係食住晴晴個勢賣多d 但 ...
nicholashin 發表於 2015-3-17 14:28

東亞否認左唔夠5000隻唔准出大碟, 阿簡在訪問中亦話了解過, 冇呢回事, 不過cas 大碟銷量係過到5000既.  此外, 以前睇jase 寫專欄, 佢地大碟銷量唔過10000, 即cas 出大碟的話, 銷量係5000-10000.

講真, 歌手底薪較低,宣傳費較少, 或者多代言,商演果d, 咪比較容易争取到出大碟咯.

ivana呢排接左几套戲, 黎緊呢隻專輯似乎係大碟

...

頭 3 個都係製作公司,只係發行搵寰亞

華星就係東亞買番黎嘅
RB 係 100% under 寰亞
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

頭 3 個都係製作公司,只係發行搵寰亞

華星就係東亞買番黎嘅
RB 係 100% under 寰亞 ...
星勤 發表於 2015-3-17 14:39

寰亞都有cas 經理人約吧...

寰亞都有cas 經理人約吧...
lblemon 發表於 2015-3-17 15:11

一半一半啦

私人國入面一樣有佢地嘅經理人
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

一半一半啦

私人國入面一樣有佢地嘅經理人
星勤 發表於 2015-3-17 15:15

唱片公司冇經理人約在手, 都唔肯捧人, 畢竟而家賣碟完全唔賺錢...

唔會掛 感覺kay同佢地唔多交流
nicholashin 發表於 2015-3-17 11:00

其實係開玩笑嘅話,邁亞應該冇咁多錢……不過對於佢哋嘅合約問題,應該唔少公司睇到佢哋之前嘅事會定一定

oic~~我無follow 得咁貼.....

btw hocc 除左翻唱梅姐d歌之外, 都無出過廣東大碟, 賈寶玉都三四年前 ...
wchild 發表於 2015-3-17 14:37

正路架, 寶玉做左百幾場(唔知回唔回到本)
我真係想知佢隻RECOLECTION錄左幾錢-_-
林二汶話佢隻大碟夠比首期, recollection仲要無錢落袋
係香港做音樂真係何其艱難

林二汶話佢隻大碟夠比首 ...
艾石仔 發表於 2015-3-17 15:54

所以我地更加要買碟支持佢地以行動話比佢地知香港係仲有好多人聽佢地D 音樂嫁

林二汶話佢隻大碟夠比首 ...
艾石仔 發表於 2015-3-17 15:54

我即刻諗起小明今年叱吒得獎感受

...

岩岩再聽番 果然最特別係美麗嬅d國語
同埋bonbon 笑都唔笑下

sing a song before we say goodbye果然唱完之後 個個都開始走曬

所以我地更加要買碟支持佢地以行動話比佢地知香港係仲有好多人聽佢地D 音樂嫁 ...
Kyle_ 發表於 2015-3-17 16:04

英皇仲 afford 到狂出大碟個下好野
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

就咁睇,似乎上左位嘅歌手獨立開label/公司係個trend,唔知下個係咪ivana?
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

就咁睇,似乎上左位嘅歌手獨立開label/公司係個trend,唔知下個係咪ivana?
HOTMAN 發表於 2015-3-17 20:33

唔會卦,搞公司好多俗務要理,kay有專用經理人打理間公司先得

HOTMAN 發表於 2015-3-17 20:33

如果要保持質素, 自組係最好方法, 不過前提係有錢同蝕得起
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

...

AARIF 好靚仔

如果要保持質素, 自組係最好方法, 不過前提係有錢同蝕得起
kevinlai1621 發表於 2015-3-17 21:11

所以KAY 都要拍劇