返回列表 發帖
佢地係成熟人, 當初咁高調已經預左押上事業. 明哥已經上岸, 但hocc之前事業如日中天, 犠牲不少, 點都好, 我好尊重兩位歌手, 希望佢地殺出一條新血路

其實都估到會咁, 不過天無絕人之路, ALL THE BEST TO BOTH
下一個會唔會係RB?
wchild 發表於 2015-3-17 11:35

rb 唔算好高調姐...同kay 差唔多level, 佢地都冇 領導社會活動

其實呢幾年寰亞開左幾多個brand?
goo music? 私人國? 紅線音樂?華星?
rb係獨立定有brand跟身架

...
艾石仔 發表於 2015-3-17 13:25

私人國係c allstar經理人公司, 唔係東亞集團成員

最荒謬係迫歌手只可做EP 不準做大碟

其實除夕hocc 都有倒數job, 心諗估唔到佢仲接到job ...
wchild 發表於 2015-3-17 14:16

cas, rb 果d 一樣做到大碟....

但今次cas 同 rb 都係得ep
wchild 發表於 2015-3-17 14:31

rb 去年一大碟一ep
cas 今年都係一大碟一ep 架, 今年仲有隻大碟

要夠銷量(好似要>5000)先出得大碟 如果唔係只可以出EP
ivana出左隻晴歌集 好似就係食住晴晴個勢賣多d 但 ...
nicholashin 發表於 2015-3-17 14:28

東亞否認左唔夠5000隻唔准出大碟, 阿簡在訪問中亦話了解過, 冇呢回事, 不過cas 大碟銷量係過到5000既.  此外, 以前睇jase 寫專欄, 佢地大碟銷量唔過10000, 即cas 出大碟的話, 銷量係5000-10000.

講真, 歌手底薪較低,宣傳費較少, 或者多代言,商演果d, 咪比較容易争取到出大碟咯.

ivana呢排接左几套戲, 黎緊呢隻專輯似乎係大碟

頭 3 個都係製作公司,只係發行搵寰亞

華星就係東亞買番黎嘅
RB 係 100% under 寰亞 ...
星勤 發表於 2015-3-17 14:39

寰亞都有cas 經理人約吧...

一半一半啦

私人國入面一樣有佢地嘅經理人
星勤 發表於 2015-3-17 15:15

唱片公司冇經理人約在手, 都唔肯捧人, 畢竟而家賣碟完全唔賺錢...

就咁睇,似乎上左位嘅歌手獨立開label/公司係個trend,唔知下個係咪ivana?
HOTMAN 發表於 2015-3-17 20:33

唔會卦,搞公司好多俗務要理,kay有專用經理人打理間公司先得

CAS係精選同EP
小白 發表於 2015-3-17 21:32

我指的一EP一大碟, EP係Collab Star, 大碟仲未出, 指2015年
RB 一大碟一EP是指2014年....一個14年一個15年, 相提並論, 導致誤會