返回列表 發帖

是那天一臉倔強 - 林欣彤是這樣長大的

是那天一臉倔強 - 林欣彤是這樣長大的

林欣彤,背負著「超級巨聲2」冠軍的名聲;背負著90後的港女態度;背負著家人期望出道,她的路從來行得不易。出道5年,本應有著實力雄厚的公司及電視台背靠,可以一步青雲;可是背負著這麼多的東西成長,難免有點阻滯。即使這五年都仍是低谷,相信總有日有到上高山。一路走來第五個年頭,我是這樣看著她長大的。

90後的女生,站出來唱歌雖說是追夢但不少人都會說道是「發明星夢」。打從第一張專輯已經知道這位小女孩告訴我們她是一個熱血青年,《我們不是公主》、《平凡明星》、《鳥籠》,每一次都堅定地告訴世人90後的女生都可以追夢可以衝破鳥籠看看這個世界。但背負著太多出道的同時,《洗澡》亦開始聽得出林欣彤的少許抑鬱但,沒有放大的。之後的《樹藤》是延續《洗澡》的黑暗。雖然第二張大碟多了一點愛,是初戀的感覺,但同樣《海賊》《向玻璃鞋說再見》延續了拒絕做平凡港女的性格。

出道第3年,當日背負的東西加上千萬單的新聞,終於將情感爆發出來。節奏強勁的《番梘》及沈溺的《時間》都顯然是她的寫照。過了這一關,得到了詞人的《一千零一次人生》及《光源》,這位小妮子終於從低谷走出來,無他,因為我們都是這樣長大的。

看著追份詞,聽著這首曲很簡單溫暖的一首歌。人生從來都要經過起跌一路走來先有今天的自己。歌詞就如林欣彤本人一樣的堅強,「寧願相信生存空間一路膨脹」「我的青澀 面對漆黑更上漲」「無論趕我漂流邊疆堅持妄想」等等都聽得出她的堅定。由「可笑理想」到「收買理想」到最後「追我理想」,三段歌詞都是教人勿忘初衷。歌詞都刻意放進一些密碼「白羊」「搖籃曲」「清純娃娃」「傻孩子」「倔強」就是當日未出道前的自己。只能說王雙駿及林若寧太愛這位女生,一首又一首好歌交到林欣彤身上。你細聽一下,當日的鼻音已經開始減卻,音腔亦開始成熟 (幸好這不是舒文監的)。

沒有《一千零一次人生》的放開,就不會有《光源》的溫暖,亦未必會有這回的成熟。成長本來是失落的,從電影「Boyhood」「Stand By Me」及劇集「第二人生」中我們都知道成長帶來的責任大到根本應付不來,但這回林欣彤終於可能應付自如,唱得雖然是輕鬆但其實歌詞說的是很重的意義。

==========================
後記, 唔係想快過燈神出千字文,
不過呢隻歌真係好有感覺,
希望燈生收下手啦._.

評分人數

• Tonlo

睇title嚇左一跳 以為燈神咁快寫好千字文
入黎先知唔係燈燈

以為燈神x2
不過首歌淡淡的唱  都好有感覺
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

proofread下先啦._.
支持美mag但呢首要再觀察下先

好彩睇左facebook先上cm,唔係以為係燈神所為
...

《夜話港樂》行文風格~

比起好多歌手,我唔覺得 mag 算係好「低谷」
可能佢情緒上有低谷過,但我覺得佢嘅際遇未至於要用低谷
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

[[url=#]quote[/url]]比起好多歌手,我唔覺得 mag 算係好「低谷」
可能佢情緒上有低谷過,但我覺得佢嘅際遇未至於要用低谷 ...
星勤 發表於 2015-3-18 21:10 [/[url=#]quote[/url]]

X2其實佢條路算行得順

你做乜寫到咁燈神style既?
FIGHT for 陳柏宇

[]比起好多歌手,我唔覺得 mag 算係好「低谷」
可能佢情緒上有低谷過,但我覺得佢嘅際遇未至於要用低谷 ... ...
wchild 發表於 18-3-2015 21:16

x3, 雖然可能冇Alfred/Shiga咁順風順水,但Mag唔算「低谷」啦
起碼好過同年女新人(Joyce, Gin Lee)好多,同樣係巨聲幫出身+簽英皇既Jay Fung點都谷唔起,Hubert就有人氣但唱片公司唔理

睇title嚇左一跳 以為燈神咁快寫好千字文
入黎先知唔係燈燈
nicholashin 發表於 2015-3-18 18:33

-_-唔會啦

《夜話港樂》行文風格~
Issac_12A 發表於 2015-3-18 19:30

好似睇過下-_-但我無專燈參巧

比起好多歌手,我唔覺得 mag 算係好「低谷」
可能佢情緒上有低谷過,但我覺得佢嘅際遇未至於要用低谷 ...
星勤 發表於 2015-3-18 21:10

UM 我係focus係佢個心情, 搞到抑鬱咁所以先定佢係低谷._.

UM 我係focus係佢個心情, 搞到抑鬱咁所以先定佢係低谷._.
艾石仔 發表於 2015-3-19 00:35

但其實文章入面都前後矛盾左
又話五年都係低谷,跟住又話第 3 年走出低谷
所以直覺上大家會覺得講事業多過佢心情

而首歌個詞,正如另一篇所講,我唔覺得林若寧有幾錫佢,擺明靠害
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

但其實文章入面都前後矛盾左
又話五年都係低谷,跟住又話第 3 年走出低谷
所以直覺上大家會覺得講事業多過 ...
星勤 發表於 2015-3-19 00:40

明白 下次會留意下

首歌聽左幾次...都覺得有D悶
係正歌比副歌好聽D既

不過其實我本身係想講佢個人多過隻歌._.

好文,多謝艾石仔!!
x3, 雖然可能冇Alfred/Shiga咁順風順水,但Mag唔算「低谷」啦
起碼好過同年女新人(Joyce, Gin Lee) ...
XYZZY 發表於 2015-3-18 21:29

X4, 起碼去年頭1001次人生攞到佢第一首十大中文金曲!
MAG真正"低谷"要算2012年受失聲+抑鬱症影響那段閉關時期
你要去哪裏 不必講太多 我們同一夥
想我跨刀山撲火 你說即可

不過其實我本身係想講佢個人多過隻歌._.
艾石仔 發表於 2015-3-19 01:12

+1
睇佢plug 既歌就好可惜因為呢d一定唔係hit爆既歌
而佢都有能力去唱d高難度d既歌..
幾時先plug返樹藤/鳥籠個類歌........

佢一年又唔係plug得多歌
今次呢首好似好浪費quota咁

可能佢最hit個首歌叫little something

+1
佢一年又唔係plug得多歌
今次呢首好似好浪費quota咁

pkl 發表於 2015-3-20 09:27

唉, 這正是令人不爽的地方, 英記一年頂多只同佢plug兩首, 而且第二plug一定勁hea。今年第一plug就咁樣浪費法......

唉, 這正是令人不爽的地方, 英記一年頂多只同佢plug兩首, 而且第二plug一定勁hea。今年第一plug就咁樣浪 ...
thecool123 發表於 2015-3-20 09:56

唔好當一定係 1st plug 先啦,可能真係淨係做 饑饉歌 呢。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

唔好當一定係 1st plug 先啦,可能真係淨係做 饑饉歌 呢。
Bluejays 發表於 2015-3-20 12:50

呢首歌完全同饑饉無關啦…
論盡樂迷,敢愛敢恨

不錯

評分人數

• Tonlo

而家成績比預期好好多,值得嫁!!