返回列表 發帖

Let’s Keep This Tonight - 馮允謙

單選投票, 共有 79 人參與投票
77.22% (61)
3.80% (3)
5.06% (4)
1.27% (1)
12.66% (10)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: moxy

歌曲: Let’s Keep This Tonight
主唱: 馮允謙

收錄大碟: (如有)
推出日期: (如有)

派台日期:2015/3/24

歌曲直接試聽或Youtube MV連結:

歌詞: (如有曲詞編等資料更好)
作曲:馮允謙
作詞:陳詠謙
編曲:Edward Chan / Tma @emp
監製:Edward Chan / Tma @emp

音響轉動靈魂的鎖
紅男和綠女 dance 今晚不要坐
香檳潑著人群的火
提皮鞋搖熱褲 dance 瘋癲不要拖

中間的一個 嬌小的身影是你麼
但身邊 恐怕不是我
假使捉緊你 彼此的好感尚有麼
尚有麼

Let's keep this tonight, sweet darling
你的身體 想不想我留低
Let's keep this tonight, sweet darling
你的芳心 怎麼當晚留不低
Yeah 那天 欠缺了 愛戀的智慧
時日太短 未熟習 大家的問題
沒法呼吸 知不知你如今 很美麗

喜歡你極柔情的笑
回頭還是你 man 不想蒸發掉
聽到你極迷糊的叫
朋友我已經瘋了

可否開始過 可不可親暱像最初
每一天 一吻攻陷我
多想追蹤你 追蹤到家中願意麼
願意麼

你的身體 想不想我留低
你的芳心 怎麼當晚留不低
Yeah 那天 欠缺了 愛戀的智慧
時日太短 未熟習 大家的問題
被你批改 准不准我留低

春風一吹 再次開花
我卻不驚訝 你尚懷疑嗎
終於一起 別再分岔
明明你也暗暗想過是嗎

你的身體 想不想我留低
你的芳心 只想今晚留得低
Yeah 我想 對你致 最高的敬禮
同樣眼光 互望著 是否都入迷
動魄驚心 知不知我如今 想發誓
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

覺得呢首其實系類似小情趣嘅feel 好un得~
5分

評分人數

無力將天氣逆轉。

你的身體 想不想我留低
聽到你極迷糊的叫
朋友我已經瘋了

其實佢根本就係暗咸嘅人
陳詠謙真係中意填呢啲詞

Edward chan 嘅team 不嬲都係擅長快歌
編曲正到一個點
我要俾100分嘎

你的身體 想不想我留低
聽到你極迷糊的叫
朋友我已經瘋了

其實佢根本就係暗咸嘅人
陳詠謙真係中意 ...
jasonng 發表於 2015-3-24 21:45

nei yum only sor
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

好正, 隻歌好好un, 希望呢隻歌有好好成績, 5分
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

嘩,呢首真係jay fung最正嘅快歌,好好un,5分
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

男:你的身體 想不想我留低
女:身可以留得低
男:你的芳心 怎麼當晚留不低
女:心恐怕留不低 

真心正 聽左兩次已經好上腦 5 分

死忠, 一定投5FUN...

第一次見到咁多正評

我都老來安慰

真系好正  5分
一直一直好鍾意jayfung把聲  好有磁性同外國feel
希望今年蛋公司唔好hea距
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

我都係鍾意呢個jayfung多啲
可惜今年淨係出EP aiiiiiiiiiii

男:你的身體 想不想我留低
女:身可以留得低
男:你的芳心 怎麼當晚留不低
女:心恐怕留不低  ...
CunninG 發表於 2015-3-24 23:06

「可否開始過 可不可親暱像最初」
依句又似曾相識嘅?
「可否乃念最初」

我都係鍾意呢個jayfung多啲
可惜今年淨係出EP aiiiiiiiiiii
ed8671ed 發表於 2015-3-25 13:09

真係比我估中,佢真係出EP

其實上隻碟都幾失敗
想用k歌r fans點知0回響
重點係eeg上年擺明捧佢多過林女士

呢隻當然過得去 5分
Happy and Blessed.

好正~~!!!!!!!!!!琴晚凌晨睇到追風INS話出咗新歌
即刻搵黎聽!!!!!!! 正到100個點lor

雖然成首歌好正, 但係個hook line唱得有啲怪,
不過死忠畀5分

突然覺得Let's keep this tonight, sweet darling呢句
好鬼adam levine

突然覺得Let's keep this tonight, sweet darling呢句
好鬼adam levine
ed8671ed 發表於 2015-3-25 18:57

其實成隻歌都好鬼maroon5,連歌詞都係
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

兩星期前看Ed Sheeran, 等朋友時見到同樣等人的馮允謙. 事後看instagram, 他等的其中一位是林奕匡. 我當時心想, 作為英皇較有潛力的新男聲, 馮允謙也有機會等到他的《高山低谷》嗎? 未等到另一首《高山低谷》前, 聽著這首歌, 我聽到馮允謙找到了他的《Goodman》.
《Let's Keep This Tonight》比起馮允謙出道以來的任何一首都groove. 歌曲本身有點懷舊的R&B, 但同時相當有boy band的感覺. 我聽著頭幾句歌詞, 忽然想起了Backstreet Boys的《As Long As You Love Me》, 而他中段的假音, 也似Take That及Maroon 5近年的唱法. (Maroon 5不是boyband, 我知道的)
上張專輯的《小情趣》已經不錯, 但這首歌更舒服更自在, 本人評高分, 若果馮允謙唱得更放, 就更加理想. 鬼仔唱這類歌, 應該要比地道香港人更加放.
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

係咪冇人覺得份詞好老土?
我唔知係咪刻意懷舊
但真係唔識欣賞
只有句英文最正常

好正又好loop,特別係lets keep this tonight個句
我都係鍾意依個追風多過我好想你個個
希望今次有好成績

係咪冇人覺得份詞好老土?
我唔知係咪刻意懷舊
但真係唔識欣賞
只有句英文最正常 ...
Crooks 發表於 2015-3-25 23:48

其實我覺英文幾句正常些。。

其他中文字佢唱得好怪咁

好好loop好好聽, dance同man笑左
5分! JF加油! 有無人覺得 '中間的一個 嬌小的身影是你麼' 呢part好熟, 好似一首歌但我諗極都諗唔到
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

好好loop好好聽, dance同man笑左
5分! JF加油! 又無人覺得 '中間的一個 嬌小的身影是你麼' 呢part好 ...
JasOh103 發表於 2015-3-26 17:48

80後時代曲?

80後時代曲?
hictons 發表於 2015-3-26 17:54

YES! 一飛衝天去一飛衝天去! 唔該晒
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

一聽就上腦 希望 903 rthk 繼續大力支持 Jay Fung

唔知佢會唔會拎呢首歌參賽呢 ???

好似yan ting首歌
【This is MC】澳門見

歌詞yum yum地
最高的敬禮
不過Jay 把聲唔夠yum,唔上唔落咁
3分

咬字始終都係佢既一大硬傷
不過只歌既曲風真係好arm un下un下既
佢寫呢D R&B 既STYLE真係有一手
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

咬字始終都係佢既一大硬傷
不過只歌既曲風真係好arm un下un下既
佢寫呢D R&B 既STYLE真係有一手 ...
Kenny 發表於 2015-3-28 13:32

不過佢唱live時候,咬字問題又唔會太礙耳
純粹係studio version 先會覺得怪怪地

然後FF呢隻EP唔好賣咁貴啦
60蚊左右好嗱

第一首鍾意JF既歌

我覺得隻歌有d似陳偉霆既歌
不過佢比威廉陳討好得多
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

JAY呢首快歌有feel
幾好loop

可以再放d 雖然overall已經好好

原來jay把聱咁岩唱快歌

呢首+sugar連住聽真系好正
成首歌真系好maroon5風格
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

想想想之後 又一首吸引到我不停聽既jf歌
中英歌詞分配得幾好吖 以前有幾首我寧願佢全首英文歌詞算
今次係幾啱feel

我好鍾意
我想 對你致 最高的敬禮 同樣眼光 互望著 是否都入迷
呢句

首歌咁正
點解份詞咁娘

靚歌
呢種曲風好似係咪funk?
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

已經拍咗TVB MV 嚕
期待電視唱Live gar

已經拍咗TVB MV 嚕
期待電視唱Live gar
PangChiYeung 發表於 2015-4-15 12:09

好好奇點解 tvb 會冇 lala 幫呢首歌拍個 mv
而家唔係多數唔拍等唱片公司比 mv plug 嗄咩?

咁幫唔幫美彤首 我_______的 拍嗄
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

JF唱呢啲歌真係冇得輸 超順耳 無限LOOP

個MV真係一貫TVB style 膠到冇朋友

JF係咁搏懵抽金金金水
我要保留自己個榜冠呢首嘅可能性

個MV真係一貫TVB style 膠到冇朋友

JF係咁搏懵抽金金金水
我要保留自己個榜冠呢首嘅可能 ...
ed8671ed 發表於 2015-4-24 21:47

咁都得嗄?

呢首歌有份TVB MV同官方MV??
番左去10年前??
仲以為呢個已經係官方MV
點知英皇都無放上youtube

d動作真係幾誇張
但如果呢個真係TVB版
都總好過廠景MV ge..

PS 播左27年的金曲挑戰站大結局就比左呢首歌喇
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

呢首歌有份TVB MV同官方MV??
番左去10年前??
仲以為呢個已經係官方MV
點知英皇都無放上you ...
hechart 發表於 2015-4-25 00:12

咁金曲挑戰站第一集係咩歌?

微電影~

Chorus 好槍耳,5分

尋日 JF 拍 OFFICIAL MV 嗄
幾時到美彤?