返回列表 發帖

陳僖儀慈善基金成立 摯友懷念笑聲:佢好識照顧人

陳僖儀(Sita)雖然前年4月不幸因車禍離世,不過樂於做慈善工作的Sita依舊遺愛人間。「陳僖儀慈善基金」昨晚在觀塘舉行簡介會,讓Sita的歌迷了解基金會運作。

「陳僖儀慈善基金」由Sita胞妹陳楚晶(Crystal)擔任基金主席,她謂Sita生前經常參與義工工作,雖然已經離開了,不過Crystal和媽媽都希望繼承Sita這個願望。Crystal說:「好多歌迷會買公仔或者禮物放喺Sita靈前,我哋就覺得不如送暖俾老人家或者小朋友更加好,又可以集合大家嘅力量同愛心,所以希望歌迷們參與一齊做。」

Crystal又提到基金主要會幫助長者和小朋友,不過陳媽媽昨晚因為事忙,未能出席。而Sita生前好友,Hotcha成員Crystal亦有到場支持,她說:「其實係Sita妹妹邀請我,希望多啲人會響應Sita愛同關心人嘅精神。」

Crystal@Hotcha成又提到Sita生前經常主動向身邊的人提出幫助,她說:「佢好識照顧人,有次參加佢嘅生日會,但係我一個人都唔識,佢一直都好驚我悶,又成日讓啲衫俾我著,做朋友佢真係好好、好主動。」她續道:「我最懷念佢嘅笑聲,因為我哋同公司,成日一齊玩好開心,又會互相傾訴。之前佢生日(忌)我都諗起佢,希望佢喺另一個地方生活得快樂。」

陳僖儀慈善基金有限公司(Sita Chan Foundation Limited)
公司編號:1947533
成立日期:2013年08月05日
公司類別:Guarantee
facebook專頁:
http://on.fb.me/1MTPOyD

其實我之前都想過報名做義工
希望sita嘅願望可以達成

其實我之前都想過報名做義工
希望sita嘅願望可以達成
rubylovessss 發表於 2015-3-29 12:42

咁你仲唔報

咁你仲唔報
Lewis 發表於 2015-3-29 14:22

我可能都未必有時間,同埋等我儲錢先

两個Crystal

两個Crystal
阿mark 發表於 2015-3-29 20:01

大小Crystal

sita同crystal同公司咩
小白 發表於 2015-3-29 20:16

sita簽太陽之前都簽過星娛樂

sita簽太陽之前都簽過星娛樂
jun518 發表於 2015-3-29 20:43

同一個歌唱老師添

星娛樂咁浪費人才架
小白 發表於 2015-3-29 21:16

Paco睇中佢wor,唔通唔去咩

真係幾掛住Sita Chan
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

但星娛樂無捧sita喎,其實簽左幾耐?
小白 發表於 2015-3-29 21:43

簽咗2年..佢所出嘅3張碟都系太陽+星娛樂夾埋出品

聽聞佢妹妹都唱得兩咀

聽聞佢妹妹都唱得兩咀
lblemon 發表於 2015-3-29 22:58

上年生日會..佢妹妹出嚟唱過 讓風箏飛

簽咗2年..佢所出嘅3張碟都系太陽+星娛樂夾埋出品
jun518 發表於 2015-3-29 22:40

星娛樂只係做發行,太陽d碟全部都係
就好似華納幫寰亞做發行咁
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

sosad 話咁快sita已經響天堂兩年了
still remember her songs
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

4月17 呢日如果搞義工我會去...兩年前嘅呢日好多人都好振驚
我都有喊過

Miss her very much.
Remember 417.
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

而家每到四月天我都會好掛住Sita。

年年4月17都會記得佢,每日經過個度附近都會諗起佢