返回列表 發帖

而家係講緊,MV 都咁 cut 錢法,做歌嘅製作過程應該都有 cut。
而做歌製作過程 cut 左錢之後,對歌曲質素 ...
Bluejays 發表於 2015-3-30 21:08

人地見dse開始考啦
係到完美展示出咩叫做偷換概念&以偏概全
我地識條鐵咩

me 個人真係喜碎雅rather than 羽田

你肯定??
咁舉越難越愛做例子
呢首歌係咪低質素到連上榜都唔值先?
小白 發表於 2015-3-30 21:11

903覺得係呀
我覺得係呀
你覺得唔係呀

討論完畢。

我都唔係問你 ,
你覺得係關我咩事
我覺得唔係又關你咩事 ...
小白 發表於 2015-3-30 21:26

唔同人有唔同matter of opinion
你話你覺得佢唔係連1 wk都唔值 我先收收你 話你知903覺得1 wk都唔值 你吹佢唔脹姐 ^^

本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽

首小白咁低質素都有第 2 , 越難越愛咁高質素就上唔到 , 903 真係算吧啦

首小白咁低質素都有第 2 , 越難越愛咁高質素就上唔到 , 903 真係算吧啦
chanchan0909 發表於 2015-3-30 21:33

totally agree
小白睇個名都知衰過人 xx(
希望903快啲摺 吳若希就有全冠既歌

你有你意見就自己返去你個發帖榜度發表飽佢
咪亂咁quote我的說話黎回應,仲要quote我句說話發表埋要 ...
小白 發表於 2015-3-30 21:34

乜你有 1000 分啦 , 你又知人地講廢話 , 唔該收收啦

唔同人有唔同matter of opinion
你話你覺得佢唔係連1 wk都唔值 我先收收你 話你知903覺得1 wk都唔值 你 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-30 21:28

係由 曲詞編 到監 到錄音 到拍MV 都係。

見到佢d logic 就已經得淡笑
一開頭我地已經講緊羽田所有野都係低質既時候
之後再拎mv泥講 之後再引申其他野都有可能cut budget

佢又可以走出黎話我地齋講mv 然後唔知點跳到因為mv拍得差所以903唔上
真係世界級演繹呀^^

我又唔係同你講,要收都你收先啦,講埋唔關Post事的廢話
小白 發表於 2015-3-30 21:38

咁你都 OT 囉好無 , 講講下又會講左發帖榜嘅

小白咁低質嘅歌都有 no.2 , 百年不合都上到榜 , 就知 903 變曬質啦 , 仲有咩好傾

咁你都 OT 囉好無 , 講講下又會講左發帖榜嘅

從小白咁低質嘅歌都有 no.2 , 百年不合都上到榜 , 就知 9 ...
chanchan0909 發表於 2015-3-30 21:42

好想吳若希咁高質既歌手唱Pacoho :(((((

你自己ot就咪懶公正啦
小白 發表於 2015-3-30 21:43

問題係邊個 ot 先囉好無 !

有人灌水 wo

唔該討論番吳若希啦

做歌有創作過程,亦有製作過程。
創作質素 我地會易啲去 judge,但 製作質素 就要專人先識聽。
種種跡象都顯示,星煥 嘅製作質素係冇 Warner 咁好。
咁 專業推介 要考慮埋 製作質素,係無可厚非嘅。

我一路用 星煥 唔用 星夢,因為 Jinny 喺 星夢 出嘅全部係劇集歌,
咁一到劇集歌,就天王天后都冇面比。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

我諗樓主個重點唔係吳若希有幾差~
而係連詩雅有咩好令903 BUY~~

我對個流行榜唔熟悉, 所以真心想問問以下呢個問題:

點解903接受到連詩雅接受唔到吳若希? ...
michaelycy_2007 發表於 2015-3-29 15:36

1. 吳若希唱太多主題曲,
你認為903會幫TBB宣傳戲劇嗎?

2. 歌曲本身質素問題
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

胡鴻鈞咪又係得新人個年有榜上
留名睇隻熊貓...
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

我真係新黎, 無乜意見可言, 或者可以嘗試綜合一下大家既寶貴意見, 其實我覺得以上任何一則留言都好有point, 從唔同角度去了解呢個問題

1. 903唔會宣傳劇集, 不過我有兩個問題, 第一係當年別怪她唱者非歌手又係劇集歌但係上到第20位, 究竟點解呢? 至於點解我會發現, 係因為我太學術型同研究型, 專登上wiki做research, 希望大家唔好怪我過分認真 ==" 第二個問題係咁點解劇集歌唔播, 電影歌就播呢?

2. 星夢製作欠認真, 背後音樂理念都唔太深, 錄歌資源同時間都少, MV就可以話係資源一種, 不過呢個論點又有得駁, 容祖兒充電器, 我要玩, 出色呢D歌其實背後更加無理念可言啦, 不過起碼上到榜, 所以資源會唔會其實都唔一定關事呢?

有一個point我想重提, 就係Jinny係TVB人, 而903又咁多TVB人, 自己人應該幫番自己人啦, 我呢個推斷係咪有D咩問題呢?

我真係新黎, 無乜意見可言, 或者可以嘗試綜合一下大家既寶貴意見, 其實我覺得以上任何一則留言都好有point, ...
michaelycy_2007 發表於 2015-3-31 00:15

(1) 唔只別怪她。都有其他劇集歌上過榜,但位置同播放率都好低(除左Little Something)。但劇集歌整體而言,係唔會上榜嘅,上到嘅都係例外或有其他外在因素。

(2) 我試下用唔牽涉歌手或公司嘅方法去解答呢個問題(雖然你咁比較嘅時候,歌手同公司係邊個佔好大因素): 劇集歌 vs 廣告歌 - 劇集歌曲式係唔 hip 嘅,越唔 hip,先越可以喺佢嘅特定觀眾層度紅起嚟;廣告歌曲式係 hip 嘅,越 hip,先越可以達到做廣告嘅效用。基本上,劇集歌係 catered for non-消費者市場,而廣告歌係 catered for 消費者市場。903 pro-hip,一啲都唔出奇。

(3) 903DJ 同 TVB 嘅關係,係以個人身份,唔係以公司身份。你呢個 point 係完全冇關係嘅。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

其實DJ播歌係自由咁播定係公司有規定呢?

即係其實每週冠軍歌播放率多數都拋離第二位唔少, 咁其實D DJ係咪預先夾定呢?

另外, 如果劇集歌同廣告歌有分別, 咁電影歌又算係邊種呢?

即係其實每週冠軍歌播放率多數都拋離第二位唔少, 咁其實D DJ係咪 ...
michaelycy_2007 發表於 2015-3-31 01:21

講到尾903鐘意d咩 我地都係估估下
跟本冇話有個必定岩既algorithm跟住泥行
只係通常劇集歌就一定唔會點播 就算播都唔會高位
唔好講越南越愛 連某會員最鐘意攻擊既美祖首連續劇當年hit到咩咁咪又係唔上

提到美祖你都話可能美祖某d歌唔值上榜 係 冇錯
所以另一個最大問題係唱片公司既關係
一直電台同唱片公司關係都好曖昧
只可以講星夢同903關係應該好差
除左零鏗似係播得幾好之外 其他歌手新人之後一律收_

碎雅d歌雖然係k 但k得泥高質
加上碎雅近期d歌個班底都係903愛將
903好難唔捧
引申到另一個問題就係個班底
你地覺得好唔掂既 我要玩 出色 充電器依d
一係就y文一係就舒文
所以先有得上下榜

jade就唔使講
跟本奇葩 可能佢本身真係得罪左903
亦都可能903高層就係個個太古廣場既三家姐
janice係人都知係因為黎明
講泥都曬氣

我諗樓主個重點唔係吳若希有幾差~
而係連詩雅有咩好令903 BUY~~
kenny1102 發表於 2015-3-30 23:00

有間好公司
Happy and Blessed.

吳若希的歌就算再差,903連一周榜都唔比上,其實都好過份

吳若希的歌就算再差,903連一周榜都唔比上,其實都好過份
阿mark 發表於 2015-4-1 23:49

唔係偏幫商台~而係不嬲4台各自都有唔會上既歌手嫁喇~
咁岩JINNY 係商台既BLACKLIST 者....

回復 75# michaelycy_2007

1.tvb劇集基本不用怎麼宣傳都會有人體,而電影就不一定了。而資源是有限的,既然星夢的歌手有劇集作為推力的話,點解還需要903再推動。903選擇幫助宣傳更少的四大(在tvb和四大關係僵住的情況下),903的確有一些輔助相對弱勢的責任在來維持樂壇平衡。你想想,如果903和tvb都捧羽田,而碎雅剩番903情況下,兩人地位是不是不均衡了。而實際兩人如今地位差不多也是一種平衡下的結果。周柏豪和林峰也同理。
2.joey的充電器,出色大多都是廣告歌,播的少廣告商都會有意見,話曬都係商業電台,點都要有點妥協,實際上這些歌播放次數也並不算高。

回復 80# 小白

她相對來說在當年屬於較為年輕的女歌手,樂壇需要新一點的當紅女歌手。正好她那時有喜愛夜蒲和到此為止的高點擊。903都係順水推舟而已。時機問題。Janice和關心妍在相對新人時也是很受903力捧的。Janice出道一年就拿到叱咤女歌手,碎雅這些還是做不到的。

好一句維持樂壇平衡!!
其實有一點我都想順口一提, 就係903 ban TVB人係自從2010年開始, 2009年或之前就算903唔會宣傳TVB人, 都唔會完全ban
就算一D唔係歌手既演員派歌, 如果首歌本身hit都可能有得上下榜尾, 相反2010年之後就連Jinny, Hubert呢D本身係歌手既TVB人都ban

回復  michaelycy_2007

1.tvb劇集基本不用怎麼宣傳都會有人體,而電影就不一定了。而資源是有限的, ...
谢耳仔 發表於 2015-4-2 11:45

睇完你講, 諗起當年個LANB個女銅都係死谷爛谷返黎狠BAN 美長+狂谷離家出走&深愛

好一句維持樂壇平衡!!
其實有一點我都想順口一提, 就係903 ban TVB人係自從2010年開始, 2009年或之前就算90 ...
michaelycy_2007 發表於 2015-4-6 20:02

唔關事啦 林峰?黃宗澤?
02 著地 - 鄧麗欣

回復 89# hinz

林峯同黃宗澤待遇都好過吳若希同胡鴻鈞... 雖然四個成績都係好差

回復  hinz

林峯同黃宗澤待遇都好過吳若希同胡鴻鈞... 雖然四個成績都係好差 ...
michaelycy_2007 發表於 2015-4-6 21:54

林峯成十年得Let's Get Wet / 同林 兩首歌上榜喎 而且兩首都係09年後

吳若希唔多唔少可以話係佢自己攞黎
02 著地 - 鄧麗欣

狠ban吳若希係903其中一樣做得最好嘅事。況且TBB日播夜播,903唔需要做重覆嘅野,推廣多啲其他歌手好過。

即係其實每週冠軍歌播放率多數都拋離第二位唔少, 咁其實D DJ係咪 ...
michaelycy_2007 發表於 2015-3-31 01:21

自由播歌既話會播到每個禮拜條數咁靚嗎?

你可以睇返低AP冠既星期, 冠軍AP低但又岩岩好冠軍到,
自由選歌播可以播到咁岩岩好嗎?

回復 92# kayzzz

雖然呢個講法好正確, 但係我覺得一個歌手如果四台中無左其中一台support, 始終好似有D美中不足, 如果歌手本身差, 咁就無得講, 但係人地首歌始終咁hit, 你個榜叫專業推介, 都起馬上下榜尾啦... 你做得香港其中一個流行榜, 就有責任緊貼潮流, 每個台可以有各自特色, 但係無理由有一D好hit既歌好似失左蹤, 無出現過係樂壇咁...

2010年之後就連Jinny, Hubert呢D本身係歌手既TVB人都ban
michaelycy_2007 發表於 2015-4-6 20:02

再講一次,Jinny 係 2014 先開始係 TVB人,
但 2013 三首派台歌都已經冇上 903 榜。
Jinny 唔上榜,係 星煥 年代嘅事,TVB 年代只係一個延續
(而且喺呢個延續期,佢派嘅全部係劇集歌)。
請唔好再將 Jinny 嘅 「TVB身份」 混淆嚟討論。

其實係咪所有歌手都係如果新人年成績差, 903就一定會keep住ban, 相反新人年成績好, 先有機會繼續support?
Jinny新人年成績有幾差, 大家有目共睹
Alfred新人年成績好, 所以之後都有得玩下

PS如果新人年有三甲咁當然成績好, 不過就算無, 如果D歌整體都入到三甲, 咁就算最後無獎都可以叫成績ok好掛

其實係咪所有歌手都係如果新人年成績差, 903就一定會keep住ban, 相反新人年成績好, 先有機會繼續support?
J ...
michaelycy_2007 發表於 2015-4-7 14:24

你又令我想起jade 2002系新人金

你又令我想起jade 2002系新人金
阿mark 發表於 2015-4-7 14:34

搵返條片先, 當時佢真係好被睇好

老老實實關心妍得罪左邊個搞到幾乎首首派台都BAN?
長期唔過16位

衛蘭又係咁, 唔知咩事

搵返條片先, 當時佢真係好被睇好

老老實實關心妍得罪左邊個搞到幾乎首首派台都BAN?
長期唔過16位

衛蘭 ...
liebe 發表於 2015-4-7 14:58

2003年極速上位,仲有唯一的四台冠軍歌優先訂座,唱片銷量直逼十年歌後,不過之後就開始被打壓,商台又ban,都幾慘

所以903唔ban連詩雅真係好出奇, 因為佢D歌比關心妍同衛蘭更K