返回列表 發帖

對於903的疑問

我對個流行榜唔熟悉, 所以真心想問問以下呢個問題:

點解903接受到連詩雅接受唔到吳若希?

華納同星夢已經係大區別

公司問題   wea>>>>>星夢
903都唔太like tbb d人Alfred算係例外
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

郑欣宜就转了唱片公司先开始慢慢支持

問題跟 “點解接受周柏豪,唔接受林峯” 一樣

問題跟 “點解接受周柏豪,唔接受林峯” 一樣
阿mark 發表於 2015-3-30 00:26

林峯都有首'同林'肯上下榜 , 唔藥HEY就.......
【This is MC】澳門見

我都唔接受啦
連詩雅黃絲 真心支持學生 人又好 又夠謙虛
吳小姐好似全部相反
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

似乎全世界將「連詩雅同吳若希」、「林峯同周柏」豪歸類為同一類歌手

因為我原以為903係唔like K歌, 而連詩雅同吳若希曲風相似, 所以有呢個問題

至於話903唔like TVB我就更加唔明, 明明903人都成日幫TVB拍野, 兩者應該無問題架...

因為我原以為903係唔like K歌, 而連詩雅同吳若希曲風相似, 所以有呢個問題

至於話903唔like TVB我就更加唔 ...
michaelycy_2007 發表於 2015-3-30 03:04

甘有唱功,又非tvb,又無得罪903的關心妍都被ban啦

我覺得呢d野都係在乎別人既感官
正如我會買shiga d歌聽但係接受唔到買吳若希d歌聽

無可能同時捧太多人?
劉華......
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

究竟電視台同電台係咪真係無可能和平共處呢?

甘有唱功,又非tvb,又無得罪903的關心妍都被ban啦
阿mark 發表於 2015-3-30 08:09

記得有人講過903接受唔到關心妍個唱腔??

許廷鏗有兩周冠喎,所以我唔太信關唱片公司事
許廷鏗又無拍劇,吳若希有拍劇
肯定的是903唔鍾意有一定 ...
小白 發表於 2015-3-30 12:17

許廷鏗如唔係唔係呢首歌我估佢個年乜都冇~基本上呢個例子係因為BUY歌>>>>>>BUY人

記得有人講過903接受唔到關心妍個唱腔??
kenny1102 發表於 2015-3-30 13:23

奇在家姐由出道去到第一次演唱會都仲播得幾好, 唱腔最冇變化就係個期
even髮調燈都有播

係慘得過我之後先全線仆直, 10年黎得兩首歌播得下
Jade Loves新唱腔新style
Lost & Found Jade I新唱腔唱返K歌, 另加一兩首怪雞野迎合商台口味
妍亮再試新野

全部死哂, 加入星煥, 用返舊唱腔唱K歌, 死多兩錢重
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

許廷鏗如唔係唔係呢首歌我估佢個年乜都冇~基本上呢個例子係因為BUY歌>>>>>>BUY人 ...
kenny1102 發表於 2015-3-30 13:25

連福氣同其他罐頭歌903都肯播咁多,我相信903都幾支持alfred
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

連福氣同其他罐頭歌903都肯播咁多,我相信903都幾支持alfred
fifty1205 發表於 2015-3-30 13:31

都係幾~

大部份903支持的歌手都有一個共通點~
就係做歌做音樂都係自己話事多過受唱片公司控制~~

可能903 BUY一D對自己音樂事業有自己主見方向的歌手更多~

到今時今日都仲有甘多人認同903系專業推介都幾可笑

都係幾~
大部份903支持的歌手都有一個共通點~
就係做歌做音樂都係自己話事多過受唱片公司控制~~
可能90 ...
kenny1102 發表於 2015-3-30 13:36

但咁又解釋唔到 903 support Shiga 多過 C12。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

我覺得許廷鏗因為無拍劇,所以903唔會封殺佢,星夢好似得許廷鏗無拍劇
但吳若希有拍劇 ...
小白 發表於 2015-3-30 13:55

吳若希 係 2014 入左 TVB 先拍劇,
但 2013 嘅 我懂了  炊煙  沒結果,三首 非劇集歌 都已經冇上榜。

如果你問我,我會覺得係 903 唔得 何哲圖 要做 K歌 背後嘅理念,
而唔介意 Warner 做 K歌 背後嘅理念。
Alfred 啲 K歌 上到榜,就應該係因為 903 buy 佢把聲。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

就等待我電話有SHIGA既歌;而無JINNY既歌一樣.
踩多腳! 作為歌手, JINNY咬字真係太差

咁我自己就覺得shiga嘅歌好聽過jinny嘅
利申:唔係鏡粉

碎雅D K歌擺明就高質好多啦

碎雅D K歌擺明就高質好多啦
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-30 14:50

係由 曲詞編 到監 到錄音 到拍MV 都係。
Warner 喺製作上係冇 cut the corners 嘅,
但 星煥 嘅 絕技 就係 大眾 聽唔出 睇唔出 嘅野就可以 cut 左佢。

Warner 喺製作上係冇 cut the corners 嘅,
但 星煥 嘅 絕技 就 ...
Bluejays 發表於 2015-3-30 14:56

其實跟本係唱片公司問題
全間公司係得零鏗咁好彩

ga姐啲k歌有質量保證喔
雨霏若希就...
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

講真, 碎雅d歌高質過吳小姐好多

連詩雅好過吳若希
我估錯這個世界得到教訓

我更正下係演員
吳若希2013年一拍多左電影,903即刻唔上佢的所有歌

許廷鏗都有唱k歌,螞蟻同欣宜的有 ...
小白 發表於 30-3-2015 19:51

咁連詩雅都有拍戲, 2011年有LKF, 2012年有LKF2, 2013年有溝女不離三兄弟(呢套Jinny都有份拍)

但 星煥 嘅 絕技 就 ...
Bluejays 發表於 2015-3-30 14:56

得閒先走去睇下羽田若A d mv
真係世界級 完全明白咩叫 cut得就cut

得閒先走去睇下羽田若A d mv
真係世界級 完全明白咩叫 cut得就cut ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-30 20:03

我唔識聽,但我相信 mastering 一定可以 cut 好多。
而呢個係未計 編曲、監製、錄音、混音 已經可以 cut 幾多。

我唔識聽,但我相信 mastering 一定可以 cut 好多。
而呢個係未計 編曲、監製、錄音、混音 已經可以 cut  ...
Bluejays 發表於 2015-3-30 20:10

i mean 個budget cut得就cut
d mv真係hea到一個點~

i mean 個budget cut得就cut
d mv真係hea到一個點~
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-30 20:17

我咪就係呢個意思囉 :) MV 係咁 cut 嘅時候,
mastering 會唔會 唔用 少啲錢呢?

我咪就係呢個意思囉 :) MV 係咁 cut 嘅時候,
mastering 會唔會 唔用 少啲錢呢? ...
Bluejays 發表於 2015-3-30 20:20

get錯你意思lol
唔覺何哲圖會咁好將係拍mv cut左既budget放係其他地方

原來mv拍得差會搞到被903封殺,原來根本唔關若希個人唱功事
小白 發表於 2015-3-30 20:40

如果係咁,除左Fiona香港無乜邊個唔洗俾人封殺
肥婆馬上收皮

其實兩個d K歌我都有loop開
不過Piece雅一定高質過羽田
但903未免太針對羽田
肥婆馬上收皮

從來唔會完整聽哂全首吳若希既歌

於我而言 佢唔稱得上係一位歌手

從來唔會完整聽哂全首吳若希既歌

於我而言 佢唔稱得上係一位歌手
bagfgfcde 發表於 2015-3-30 20:48

其實我一直覺得佢個定位似係
tvb藝人唱番主題曲咁
完全唔似一個歌手
依家拍埋劇個感覺仲勁

原來mv拍得差會搞到被903封殺,原來根本唔關若希個人唱功事
小白 發表於 2015-3-30 20:40

而家係講緊,MV 都咁 cut 錢法,做歌嘅製作過程應該都有 cut。
而做歌製作過程 cut 左錢之後,對歌曲質素嘅影響,識聽嘅人會聽得出。
MV 拍成點樣,唔係結論,而係徵狀。