返回列表 發帖
都係幾~
大部份903支持的歌手都有一個共通點~
就係做歌做音樂都係自己話事多過受唱片公司控制~~
可能90 ...
kenny1102 發表於 2015-3-30 13:36

但咁又解釋唔到 903 support Shiga 多過 C12。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

我覺得許廷鏗因為無拍劇,所以903唔會封殺佢,星夢好似得許廷鏗無拍劇
但吳若希有拍劇 ...
小白 發表於 2015-3-30 13:55

吳若希 係 2014 入左 TVB 先拍劇,
但 2013 嘅 我懂了  炊煙  沒結果,三首 非劇集歌 都已經冇上榜。

如果你問我,我會覺得係 903 唔得 何哲圖 要做 K歌 背後嘅理念,
而唔介意 Warner 做 K歌 背後嘅理念。
Alfred 啲 K歌 上到榜,就應該係因為 903 buy 佢把聲。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

碎雅D K歌擺明就高質好多啦
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-30 14:50

係由 曲詞編 到監 到錄音 到拍MV 都係。
Warner 喺製作上係冇 cut the corners 嘅,
但 星煥 嘅 絕技 就係 大眾 聽唔出 睇唔出 嘅野就可以 cut 左佢。

得閒先走去睇下羽田若A d mv
真係世界級 完全明白咩叫 cut得就cut ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-30 20:03

我唔識聽,但我相信 mastering 一定可以 cut 好多。
而呢個係未計 編曲、監製、錄音、混音 已經可以 cut 幾多。

i mean 個budget cut得就cut
d mv真係hea到一個點~
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-30 20:17

我咪就係呢個意思囉 :) MV 係咁 cut 嘅時候,
mastering 會唔會 唔用 少啲錢呢?

原來mv拍得差會搞到被903封殺,原來根本唔關若希個人唱功事
小白 發表於 2015-3-30 20:40

而家係講緊,MV 都咁 cut 錢法,做歌嘅製作過程應該都有 cut。
而做歌製作過程 cut 左錢之後,對歌曲質素嘅影響,識聽嘅人會聽得出。
MV 拍成點樣,唔係結論,而係徵狀。

做歌有創作過程,亦有製作過程。
創作質素 我地會易啲去 judge,但 製作質素 就要專人先識聽。
種種跡象都顯示,星煥 嘅製作質素係冇 Warner 咁好。
咁 專業推介 要考慮埋 製作質素,係無可厚非嘅。

我一路用 星煥 唔用 星夢,因為 Jinny 喺 星夢 出嘅全部係劇集歌,
咁一到劇集歌,就天王天后都冇面比。

我真係新黎, 無乜意見可言, 或者可以嘗試綜合一下大家既寶貴意見, 其實我覺得以上任何一則留言都好有point, ...
michaelycy_2007 發表於 2015-3-31 00:15

(1) 唔只別怪她。都有其他劇集歌上過榜,但位置同播放率都好低(除左Little Something)。但劇集歌整體而言,係唔會上榜嘅,上到嘅都係例外或有其他外在因素。

(2) 我試下用唔牽涉歌手或公司嘅方法去解答呢個問題(雖然你咁比較嘅時候,歌手同公司係邊個佔好大因素): 劇集歌 vs 廣告歌 - 劇集歌曲式係唔 hip 嘅,越唔 hip,先越可以喺佢嘅特定觀眾層度紅起嚟;廣告歌曲式係 hip 嘅,越 hip,先越可以達到做廣告嘅效用。基本上,劇集歌係 catered for non-消費者市場,而廣告歌係 catered for 消費者市場。903 pro-hip,一啲都唔出奇。

(3) 903DJ 同 TVB 嘅關係,係以個人身份,唔係以公司身份。你呢個 point 係完全冇關係嘅。

2010年之後就連Jinny, Hubert呢D本身係歌手既TVB人都ban
michaelycy_2007 發表於 2015-4-6 20:02

再講一次,Jinny 係 2014 先開始係 TVB人,
但 2013 三首派台歌都已經冇上 903 榜。
Jinny 唔上榜,係 星煥 年代嘅事,TVB 年代只係一個延續
(而且喺呢個延續期,佢派嘅全部係劇集歌)。
請唔好再將 Jinny 嘅 「TVB身份」 混淆嚟討論。