返回列表 發帖
碎雅D K歌擺明就高質好多啦

係由 曲詞編 到監 到錄音 到拍MV 都係。
Warner 喺製作上係冇 cut the corners 嘅,
但 星煥 嘅 絕技 就 ...
Bluejays 發表於 2015-3-30 14:56

其實跟本係唱片公司問題
全間公司係得零鏗咁好彩

Warner 喺製作上係冇 cut the corners 嘅,
但 星煥 嘅 絕技 就 ...
Bluejays 發表於 2015-3-30 14:56

得閒先走去睇下羽田若A d mv
真係世界級 完全明白咩叫 cut得就cut

我唔識聽,但我相信 mastering 一定可以 cut 好多。
而呢個係未計 編曲、監製、錄音、混音 已經可以 cut  ...
Bluejays 發表於 2015-3-30 20:10

i mean 個budget cut得就cut
d mv真係hea到一個點~

我咪就係呢個意思囉 :) MV 係咁 cut 嘅時候,
mastering 會唔會 唔用 少啲錢呢? ...
Bluejays 發表於 2015-3-30 20:20

get錯你意思lol
唔覺何哲圖會咁好將係拍mv cut左既budget放係其他地方

從來唔會完整聽哂全首吳若希既歌

於我而言 佢唔稱得上係一位歌手
bagfgfcde 發表於 2015-3-30 20:48

其實我一直覺得佢個定位似係
tvb藝人唱番主題曲咁
完全唔似一個歌手
依家拍埋劇個感覺仲勁

而家係講緊,MV 都咁 cut 錢法,做歌嘅製作過程應該都有 cut。
而做歌製作過程 cut 左錢之後,對歌曲質素 ...
Bluejays 發表於 2015-3-30 21:08

人地見dse開始考啦
係到完美展示出咩叫做偷換概念&以偏概全
我地識條鐵咩

唔同人有唔同matter of opinion
你話你覺得佢唔係連1 wk都唔值 我先收收你 話你知903覺得1 wk都唔值 你 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-30 21:28

見到佢d logic 就已經得淡笑
一開頭我地已經講緊羽田所有野都係低質既時候
之後再拎mv泥講 之後再引申其他野都有可能cut budget

佢又可以走出黎話我地齋講mv 然後唔知點跳到因為mv拍得差所以903唔上
真係世界級演繹呀^^

唔該討論番吳若希啦

其實DJ播歌係自由咁播定係公司有規定呢?

即係其實每週冠軍歌播放率多數都拋離第二位唔少, 咁其實D DJ係咪 ...
michaelycy_2007 發表於 2015-3-31 01:21

講到尾903鐘意d咩 我地都係估估下
跟本冇話有個必定岩既algorithm跟住泥行
只係通常劇集歌就一定唔會點播 就算播都唔會高位
唔好講越南越愛 連某會員最鐘意攻擊既美祖首連續劇當年hit到咩咁咪又係唔上

提到美祖你都話可能美祖某d歌唔值上榜 係 冇錯
所以另一個最大問題係唱片公司既關係
一直電台同唱片公司關係都好曖昧
只可以講星夢同903關係應該好差
除左零鏗似係播得幾好之外 其他歌手新人之後一律收_

碎雅d歌雖然係k 但k得泥高質
加上碎雅近期d歌個班底都係903愛將
903好難唔捧
引申到另一個問題就係個班底
你地覺得好唔掂既 我要玩 出色 充電器依d
一係就y文一係就舒文
所以先有得上下榜