返回列表 發帖

一(編)曲兩用

本來一首歌嘅編曲應該係一首歌獨有
但小弟先後發現咗有兩pair歌
都用咗比較類似嘅編曲格局
或者用一樣嘅element去編一首歌
當然兩首歌曲同詞都唔同嘅

1.
跩跩 - 容祖兒(2003年《我的驕傲》)
八 - 梁漢文(2003年《10號》)
間場啲fit-fit聲同埋電子聲,幾乎係一樣咁用
都係陳輝陽編曲,而且係同一年推出

2.
收到 - 鄭希怡(2005《Yumiko's Space》)
借過 - 謝安琪(2011《你們的幸福》)
主要係一開頭個鼓,臨開始唱嗰下鼓聲,一模一樣
都係Eric Kwok編曲,而且有趣嘅係兩首歌出街相隔6年
(都唔出奇Eric Kwok中間幾年顧住打機)

小弟覺得幾有趣
唔知仲有冇其他嘅case?

我第一下諗到【下一站天后】同埋古天樂的【吻不到愛不到】
都是伍樂城都是差不多同期,除了編曲連曲都似似地

我諗起<囍帖街>同<好不容易遇見愛>
兩首都係ERIC作品, 副歌頭句係一樣音==

編曲就<新天地>同<囍帖街> 都好似

阿sa《錯過》同許靖韻《仍未心死》,曲編都一模一樣咁濟.......
FIGHT for 陳柏宇

我沒有傷心 吳若希
vs
尋開心 趙學而
love wins!

艦隊  阿牛  90%相似

方皓玟 Dt'z it容祖兒 愛一個上一課 jazz版
開頭個intro
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

比較近期嘅,就諗到梁漢文嘅《一步步》同任賢齊嘅《不在乎》,班底(無計監製)一模一樣

《富士山下》、《不吐不快》、《不方便的真相》呢三首結尾嘅弦樂可以話表表者

但利申︰CC Fans、超鍾意陳珀嘅編曲

比較近期嘅,就諗到梁漢文嘅《一步步》同任賢齊嘅《不在乎》,班底(無計監製)一模一樣 ...
Jacko·HW 發表於 2015-4-7 11:01

呢兩首歌係同一首…
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

我諗起同

編曲就同 都好似
Kyle_ 發表於 2015-4-7 00:14

相愛無門同囍帖街仲似

我覺得美祖《時不與我》同ivana《永遠幾遠》幾似下

相愛無門同囍帖街仲似
bagfgfcde 發表於 2015-4-7 12:36

EK 又自己抄自己

我諗起同

編曲就同 都好似
Kyle_ 發表於 2015-4-7 00:14

囍帖街同好不都係得嗰一句似啫
我覺得新天地可以直接接喺好不最後繼續唱就真

阿sa《錯過》同許靖韻《仍未心死》,曲編都一模一樣咁濟.......
~蛋撻~ 發表於 2015-4-7 00:50

都係徐浩作曲Randy Chow編曲
可以拼埋一齊唱,同埋都押埋一個韻

我沒有傷心 吳若希
vs
尋開心 趙學而
ivanbb 發表於 2015-4-7 01:00

都係得chorus嗰幾粒音似啫

艦隊  阿牛  90%相似
阿mark 發表於 2015-4-7 01:49

呢個淨係個拍子係一樣啫
艦隊用成隊弦樂,但阿牛係先鋼琴然後後面比較pop band
不過有啲位係有少少似,都係雷頌德編曲

方皓玟 Dt'z it容祖兒 愛一個上一課 jazz版
開頭個intro
風見志郎 發表於 2015-4-7 09:56

呢啲jazz好難唔似哈哈
但其實愛一個個sexaphone主要啲,Dt'z it主要都係吉他
愛一個上一課Jazz版係邊個編曲?
Dt'z it係許創基,Edmond Tsang,應該唔係同一個人?

《富士山下》、《不吐不快》、《不方便的真相》呢三首結尾嘅弦樂可以話表表者

但利申︰CC Fans、超鍾意陳 ...
johnny0113 發表於 2015-4-7 11:18

其實一向都覺得CC啲歌首首都好似……
佢啲曲本來就限定咗個格局係咁

相愛無門同囍帖街仲似
bagfgfcde 發表於 2015-4-7 12:36

chorus啲停頓幾乎一樣……
同埋啲chord嘅走向都幾似

我覺得美祖《時不與我》同ivana《永遠幾遠》幾似下
數彩虹 發表於 2015-4-7 13:03

主要係個過場似
但我覺得美祖唱得激昂好多
兩首都係馮翰銘編曲

心亂如麻 (Chorus 後) 作:Mark
對你太在乎 (INTRO) 作:吳國敬

《红日》
《有种》

冷門D~
黃凱芹既易愛難收唱到雙失情人節,
仲有笑中有淚+可惜我是水瓶座

初頭聽 A2A 隻 Love Me 就覺得有啲熟
而家終於醒起係似 唇印
班底都係差唔多

美麗同小日子中間段 bridge
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

冷門D~
黃凱芹既易愛難收唱到雙失情人節,
仲有笑中有淚+可惜我是水瓶座
艾石仔 發表於 2015-4-7 23:31

笑中有淚同水瓶座邊度似

笑中有淚同水瓶座邊度似
Frankie318 發表於 2015-4-9 10:12

笑中有淚副歌唱水瓶座副歌 match到

趙學而 自欺欺人 (1999)
Joey 逃避你 (1999)
兩首都是伍樂城, 100%match

仲有以前試過 點 KKK 重複犯錯 唱 野孩子 (第二個verse入)
同埋 紅綠燈 chorus 唱 放生 chorus

趙學而 自欺欺人 (1999)
Joey 逃避你 (1999)
兩首都是伍樂城, 100%match

仲有以前試過 點 KKK 重複犯錯 唱 ...
masterdragon 發表於 2015-4-9 17:45

紅綠燈個底唱放生呢個堅得

天橋  留下嘆息令花香四飄  同kary噶《我願意》來到此刻好應該制止  一樣音
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼

天橋  留下嘆息令花香四飄  同kary噶《我願意》來到此刻好應該制止  一樣音
disappoint 發表於 2015-4-14 14:55

唔怪得似曾相識...
FIGHT for 陳柏宇

而家又有
新貴同C3PO既編法真係超似
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

不將就 同 高山低谷 Live Take釋放版 其實都有幾分相似 (ESP開頭)

近年Eric Kwok自己編嘅曲基本都係超似
換張子堅編就冇似得咁過分

愛得太遲 VS 我自問

囍帖街同好不都係得嗰一句似啫
我覺得新天地可以直接接喺好不最後繼續唱就真

都係徐浩作曲Ran ...
Frankie318 發表於 2015-4-7 19:16

愛一個上一課 jazz 版 係Ted Lo編既

一直以為講緊一曲兩用...第一時間諗起失戀有獎同不要講很愛我
後備先發現一編曲兩用,十面埋伏bridge果五粒音同最後晚餐果五粒音好似 有冇人覺得

冇人講 遠在咫尺 同埋 暫時分開?
兩首歌可以交換唱咁濟

猜情尋 VS 任我行

悲哀代言人 (副歌) VS 天窗 (副歌)

張敬軒 - 笑忘書 VS JW - 小故事

我甚麼都沒有 VS 忘記歌詞

評分人數

Dan Fogelberg - Longer VS 陳奕迅 - 失戀大少

評分人數

Dear Jane - 無可避免 VS 何雁詩 - 無需要勇氣

評分人數

李克勤 - 愛是情願 VS 吳業坤 - 演員

評分人數

Supper Moment - 飛 VS 狄易達 - 弗雷德之夢

評分人數

最緊要快同lucky star都係用同一個編曲元素, 好明顯的陳換人
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

C AllStar - 時日如飛 VS I Love You Boyz - 中居與正廣

C AllStar - 時日如飛 VS I Love You Boyz - 中居與正廣
CLWR 發表於 2017-3-5 20:42

其實您可以組合所有回應為一個唷