返回列表 發帖
如果真係唔做挑戰歌.. d歌可以塞到下個世紀先plug得完
PangChiYeung 發表於 2015-5-3 18:04

TVB 可以 PLUG 少好多歌
唔洗 PLUG 埋晒 D 佢地唔中意既歌
本週冠軍歌: 白髮齊眉 - 鄧小巧

今個星期四首入面有兩首係tvb既歌
不知所謂 摺左去啦
hinz 發表於 2015-5-3 18:11

可能下次有女皇同眼淚的秘密
再之後就有銀河同閃爍登場 不顧一切仲有李治廷果首武則天插曲

可能下次有女皇同眼淚的秘密
再之後就有銀河同閃爍登場 不顧一切仲有李治廷果首武則天插曲 {:5_132 ...
Our_Souvenir 發表於 2015-5-3 23:30

女皇無MV, 遭遇可能同連續劇同續集一樣, 相反Jinny拍MV易好多

有你每集嘅報告同評論,真係太好了 :)
TVB嘅音樂節目,真係需要有把咁嘅聲音。
加油!等睇你以後嘅 報告/ ...
Bluejays 發表於 2015-5-3 11:30

哈 太過誇獎了
其實我一向夜訓所以先睇無間音樂
勁歌就間中睇, Music Cafe因為得J2播所以好少睇
樂勢力/360 每個星期六播放時間都有d唔同, 所以有時都會miss, 尋晚都miss左第一節 (但而家有alvin要支持下 )
無間音樂就日日定時, 睇左幾年已經變到好似fans咁
自從勁歌改革做而家呢個模式 我就覺得無間音樂仲好睇
以前最期待每個星期二晚播舊歌同星期五晚有邊個嘉賓同播咩挑戰歌
所以好唔希望點藏點樂真係取消
但其實o係度發聲都無用
真係要有途徑反映先得...

btw 我覺得樂勢力同360分別只係個名唔同左同多左個主持
以前360 d訪問都係亂亂地
不過我估唔到alfred會上深夜音樂節目 (其實4月頭佢都上過360, 應該係話估唔到上得咁密)
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

以後兩個禮拜得四首新歌 plug 嗄
貴精不貴多
Our_Souvenir 發表於 2015-5-3 17:50

你sure係精??
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

但其實o係度發聲都無用
真係要有途徑反映先得...
hechart 發表於 2015-5-4 04:27

任何人喺邊度發聲,TVB 都唔會理架啦,
我係講緊 你喺呢度發聲 比我地睇呀 :)

我平時睇 TVB,八成係靠睇 mytv 重溫,
所以差不多未睇過 無間音樂 :P
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

女皇無MV, 遭遇可能同連續劇同續集一樣, 相反Jinny拍MV易好多
michaelycy_2007 發表於 2015-5-4 00:16

眼淚的秘密已經拍左 MV 啦

哈 太過誇獎了
其實我一向夜訓所以先睇無間音樂
勁歌就間中睇, Music Cafe因為得J2播所以好少睇
樂 ...
hechart 發表於 2015-5-4 04:27

以前 Sam and Benji 果時 d 訪問質素真係好好多
而家睇見果條坤哥真係冇眼睇

你sure係精??
hechart 發表於 2015-5-4 04:28

係 Herman 同佢老婆眼中精咪得囉

哇第一次見到個個謝文欣
佢把聲同個打扮咩料
9到縮囉
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

哇第一次見到個個謝文欣
佢把聲同個打扮咩料
9到縮囉
hinz 發表於 2015-5-4 11:35

今集係新歌進場定上禮拜五個集?

今集係新歌進場定上禮拜五個集?
PangChiYeung 發表於 2015-5-4 11:40

of coz is 上禮拜五
02 著地 - 鄧麗欣

哇第一次見到個個謝文欣
佢把聲同個打扮咩料
9到縮囉
hinz 發表於 2015-5-4 11:35

same 真係嚇一嚇
個鼻歪嘅 xx(

今日嘉賓係譚嘉荃

好緊張呀 唔知會唔會有挑戰歌播呢
-------------
有挑戰歌呀!!! 好開心
第一首係Mr. 邊城, 正

鄭敬基 李逸朗 風繼續追
華語熱選: 孫燕姿 Radio

林泳 - I Dare You
派歌陣: A2A - Love Me

嘉賓選歌: 謝安琪 - 獨家村
許美靜 - 傾城 (?! 點藏點樂併左落呢個環節?? 同"新歌進場"完全相反喎)
嘉賓舊歌: B2 - 要求太高

--------------------
照今日咁睇, 我諗點藏點樂真係取消左, 今個星期三應該再播多次果4首超級勁歌推介再加多另外幾首華語歌
但我想講咁樣改革真係好差
播一首嘉賓舊歌呢樣幾好, 雖然唔係新歌, 但起碼配合番個嘉賓
但無啦啦播首傾城想點? 雖然首歌好聽, 揀得幾好, 但唔match"新歌進場"之餘仲要完全唔關事

以前點藏點樂用一個主題去貫穿全集播ge歌 (12首), 相反而家係完全唔知根據乜黎播一首舊歌
我明白加超級勁歌推介環節應該都係被order而做, 因此要犧牲點藏點樂, 但睇得出節目想盡量保留播舊歌環節, 原意係好, 但其實可以做得好d

反正超級勁歌推介+華語歌都係一個唔match的配搭
點解唔將星期三變做超級勁歌推介+點藏點樂?
咁至少可以播6首舊歌, 仍然可以用主題黎貫穿
以前點藏點樂都係做3節, 最後一節倒序播勁歌金榜冠亞季
縮做2節都好過突然間o係新歌進場播1首舊歌
而星期一最後一節可以係 嘉賓選歌 + 嘉賓舊歌 + 精選華語歌一首
咁做會好好多囉....

另外"嘉賓選歌"其實都幾假
上集眼淚極黑、傳聞同今集獨家村都係2014年歌
真係比嘉賓選歌我諗唔會係揀呢d掛
我覺得係求其揀首2014年ge歌黎播, 再屈係個嘉賓揀, 又或者真係比2014年ge歌list比個嘉賓叫佢求其揀首黎播
所以星期一最後一節根本係:
一首舊年ge歌
一首陳年舊歌 (如果多過一個嘉賓就用多一首舊年ge歌黎代替)
一首嘉賓以前ge歌
變做一個全新簡短版點藏點樂

但我仲係唔明點解要轉日子播
照番以前咁
淨係星期二轉做超級勁歌推介+華語
咪得囉
咁樣挑戰歌又可以o係星期五播番, 唔會好似而家咁lag左去下個星期一

華麗轉身同wetouch都未挑戰架喎
係咪會係其中兩首
02 著地 - 鄧麗欣

華麗轉身同wetouch都未挑戰架喎
係咪會係其中兩首
hinz 發表於 2015-5-5 02:33

肯定啦...

好犀利呀
真係有挑戰歌嘎

鄭敬基唱歌有d似哥哥

林泳係邊個... 好老... 有種中年hehe既感覺

有yum k
02 著地 - 鄧麗欣

傾城
無力將天氣逆轉。

我眼花定點??? 突然一秒鐘獨家村變咗傾城?? 我個電視lag咗?
個節目好似完啦wor

咁WeTouch同華麗轉身算唔算挑戰歌??

定係超級勁歌推介咗就唔會再做挑戰歌?

傻的嗎
已經無左一個星期既挑戰歌
今個星期又得三首挑戰歌
仲要有一首係明顯上唔到榜既
02 著地 - 鄧麗欣

傻的嗎
今個星期又得三首挑戰歌
仲要有一首係明顯上唔到榜既 ...
hinz 發表於 2015-5-5 03:16

其實會唔會系三首挑戰歌(每周)+四首超級勁歌推介(持續兩周)
兩個禮拜一共挑戰 3+4+3=10首 同以往每個禮拜五首都一樣
無力將天氣逆轉。

我眼花定點??? 突然一秒鐘獨家村變咗傾城?? 我個電視lag咗?
個節目好似完啦wor

咁WeTouch同華麗轉身算唔算 ...
PangChiYeung 發表於 2015-5-5 03:12

TVB 唔比美荃挑戰

其實會唔會系三首挑戰歌(每周)+四首超級勁歌推介(持續兩周)
兩個禮拜一共挑戰 3+4+3=10首 同以往每個禮拜 ...
moxy 發表於 2015-5-5 03:18

我都同意
但真相同let's keep this tonight 唔知點解又係挑戰又係超級勁歌推介
希望只係過渡期而出現ge情況

傻的嗎
今個星期又得三首挑戰歌
仲要有一首係明顯上唔到榜既 ...
hinz 發表於 2015-5-5 03:16

一路走來
    LKTT
    華麗轉身
    WeTouch
    Love Me
    +
    邊城 風繼續追 其實都有7首等住上榜

挑戰歌幾時播~

挑戰歌幾時播~
doughnut 發表於 2015-5-5 12:32

星期一無間音樂

2015.05.09 - 吳國敬、陳凱彤
播出日期: 2015.05.10 (日)       

作為歌手,不論參與作曲、演繹新曲,還是翻唱舊歌,只有獨特的個人風格,才可令自己的名字烙印於聽眾心中。而今集的嘉賓吳國敬和陳凱彤,會用甚麼方法在云云人海中突出自己?

入行三十年,吳國敬剛舉行了首個作品展,同為作曲人及歌手的他,為自己籌備新專輯同時,亦不忘為圈中好友作曲。在他心目中最好的作品,會選擇送給好友還是秘密收藏?吳國敬新歌<你卻叫我更快樂>,為<我說過要你快樂>下集,事隔十數載,何以決定寫這一首歌?

趁年輕在戀愛的路上瘋狂地任性一次,是<第一眼>所送出的訊息,這又可會是歌者陳凱彤的心聲?參加歌唱比賽出身的陳凱彤,經常要翻唱別人的歌曲,首次擁有專屬於自己的歌曲,演繹前沒有任何參考對象,是對她的重大挑戰。且聽她即席演唱,與過去翻唱歌曲有何分別!

今集「超級勁歌推介」有黃家強親述其新歌<沉香>的意義,當中運用了大量弦樂,是想要營造甚麼氣氛?節目亦送上世界各地的精采MV,包括AAA<微風徐徐的夏日記憶>、While She Sleeps<Four Walls>、林欣彤<我們都是這樣長大的>、孫燕姿<Radio>及Sam Smith<Lay Me Down>。
02 著地 - 鄧麗欣

一凍一熱冠軍 from di2da ig
02 著地 - 鄧麗欣

很久沒見,勁歌金曲。

有冇人可以睇謝小姐講聲
佢好唔自然仲有小小造作
我相信佢本人平時唔係咁嘎

很久沒見,勁歌金曲。
Our_Souvenir 發表於 2015-5-7 02:52

好驚佢同劉浩龍一樣幫第二個台拍劇而低位落榜,EVEN唔上榜...

好驚佢同劉浩龍一樣幫第二個台拍劇而低位落榜,EVEN唔上榜...
darren0607 發表於 2015-5-7 18:44

仲要系环球嘅歌手~
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

2015.05.10 - 陳柏宇、AGA的首次合唱  

播出日期: 2015.05.10 (日)       

出道八年,樣貌依舊「靚仔」青春,但歌藝成熟了的陳柏宇(Jason)帶來新歌<回眸一笑>,而忙著錄製新歌的AGA亦送上自己作曲的<若>;兩位歌手還首次合作,合唱英文歌<Say Something>及<A Thousand Years>。

節目還有第一次作客《勁歌金曲》的Yan Ting及五人男子組合Gentlemen,Yan Ting細說新歌<Gonna Be Alright>請到吳雨霏為他負責rap部分的機緣,Gentlemen則跳唱曲風佻皮,歌詞中有很多「潮語」的<C’mon Gentlemen>。

「超級勁歌推介」有容祖兒分享作詞人黃偉文利用電影《92黑玫瑰對黑玫瑰》的角色飄紅來為她創作的歌曲<飄紅>,直擊黃家強拍攝<沉香>MV的花絮,以及黃宇希剖白獻唱首支國語歌曲<愛你愛到沒自己>的難度。本周「勁歌金榜」冠軍歌是狄易達的<一凍一熱>,他會現場演繹作品。

呢到係半個鐘?
咁多首歌?
02 著地 - 鄧麗欣

呢到係半個鐘?
咁多首歌?
hinz 發表於 2015-5-8 18:15

Crossover同超級勁歌推介肯定係J2啦

btw 我以為AGA只藥唔準備plug tim 咁耐都冇挑戰

呢到係半個鐘?
咁多首歌?
hinz 發表於 2015-5-8 18:15

EPG轉晒用1小時版,日期都改咗做星期日
半個鐘版應該會cut走埋 gentlemen / 王梓軒 其中一個 / crossover

mytv而家都淨係放J2版

超級勁歌推介得3首?
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

啱啱電視見到個預告
今晚半個鐘版好似得 jason/aga crossover ( + 新歌 ) + 容小姐介紹飄紅+播MV

若 降咗Key??

正wo...有陳柏宇

睇黎Yan Ting個d cut曬

竟然唱A Thousand Years!!!!!!!!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

竟然唱say something
a thousand years後面和音有d怪

雖然狄易達嘅Live即興感十足
但避唱/唔唱 嘅部分真係好多XD
Anyway
Jason x AGA呢類跨公司crossover令我有翻睇以前勁歌金曲嘅感覺
好事來噶
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

yan ting close up 個樣好ma ma

d step 好怪lol, 不過唱功都過得去嘅
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

搵Jason同AGA合唱係咪因為都係專業推介第三位 Say Something正! 但係1000Yrs AGA既live唔穩
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

好開心見到 阿Moon 翻左嚟
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝