返回列表 發帖

Jason要練下回眸一笑live喎 ._.
Yan Ting無PS真係唔靚仔

好開心見到 阿Moon 翻左嚟
Bluejays 發表於 2015-5-11 07:31

佢之前去左韓國3個幾月
其實做d咩?

btw今日無間音樂播左幾首挑戰歌
鄭融 - Love Hard
Gentlemen - C'mon Gentlemen
AGA - 若
仲有派歌陣: 林子博 - 小人兒
華語熱選: 吳克群 - 你是我的星球
無播過超級勁歌推介

嘉賓係Yellow!, 播時間靜止器
佢地揀首舊歌係stephy 青山散步, 因為佢地會翻唱
而佢地自己ge舊歌就係著襪浸溫泉
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

pakho終於冠到
同行之後plug plug都慘死

2015.05.17 - 台灣搖滾巨人rock爆《勁歌》
播出日期: 2015.05.17 (日)        

《勁歌金曲》播放三十多年來,陪伴數代人成長,林欣彤也來唱出自己作曲、關於成長經歷的<我們都是這樣長大的>,鼓勵在現實環境中長大的大家要不忘小時候的直率和純粹,勇往直前地追尋自己的理想。

兩年沒有訪港的台灣「搖滾巨人」信,帶來以愛為出發點的<反正我信了>,以及用成熟男人角度審視過去遺憾的<如果你還在就好了>。香港的「搖滾教父」夏韶聲亦作客節目,用結他演繹全新改編的陳慧嫻經典歌曲<飄雪>,解說這首作品壓軸出現在其發燒碟內的原因。

「超級勁歌推介」有黃宇希(Shimica)和樂壇新人陳凱彤(Lillian)分別獻唱<愛你愛到沒自己>及<第一眼>,Shimica表示歌曲是第一首讓她「唱到喊」的作品,Lillian則以追夢的心情代入<第一眼>這首講述在愛情中一見鍾情的歌曲;此外還會播放容祖兒(Joey)的<飄紅>MV,Joey特別感謝馮寶寶久休復出,為她客串MV演出。本周「勁歌金榜」冠軍位置由周柏豪的<百年不合>拿下,他會現場獻唱這首充滿詩情畫意的作品。

=====================
有magbb

《勁歌金曲》播放三十多年 ...
ed8671ed 發表於 2015-5-13 23:33
充滿詩情畫意 :o):o):o):o):o)
侮辱左ivana
pakho終於冠到
同行之後plug plug都慘死
星夢情真 發表於 2015-5-13 23:31
高質既小白唔冠 hit既傳聞唔冠 走去冠首垃圾

《勁歌金曲》播放三十多年 ...
ed8671ed 發表於 2015-5-13 23:33

百年不合有冠, 即係欣宜慘死同埋pakho多首四台冠

不過呢集除左mag, 好似唔係好吸引
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

以為上星期Joey換咗件中國風既衫
會唱 飄紅 Live tim

真·王梓軒、謝安琪、吳業坤錄左勁歌
btw kay去唱咩歌?

真·王梓軒、謝安琪、吳業坤錄左勁歌
btw kay去唱咩歌?
PangChiYeung 發表於 2015-5-14 14:31

篋神
  斷估都唔會新歌獨家plug去tvb先掛

2015.05.16 - Soler、黃宇希  

星爺有云:「人無夢想,同條鹹魚有咩分別!」Soler和黃宇希,與你與我都一樣,每天都為了夢想而努力發奮。他們在樂壇追夢時,均會使用Soler口中「操縱腦部的方法」來完成作曲大計。要成為一個歌手,最重要竟是閒來無事「發吽哣」?

街上盡是不相同的面孔,其實內心都<一樣>有着不同夢想。Soler的新歌<一樣>正正是希望帶出每個人都會為夢想發奮,不應與他人比較。2015年適逢Soler成立十周年,他們有何「新搞作」與樂迷一同慶祝?

在黃宇希心目中,<愛你愛到沒自己>是每個人的必經階段,她還會分享自己的愛情觀,當中又有多少引你共鳴?最近,她在某美國音樂電台當DJ,擔任歌手與DJ最大的分別是甚麼?而與本地資深音樂人合作,黃宇希的反應竟然是「好煩!」

今天醒來,昨天的你何以不再屬於我?「超級勁歌推介」由容祖兒帶你重溫馮寶寶的經典角色<飄紅>,感受不會隨記憶消逝的愛。節目亦會送上陳嘉樺<有何不可>、Pitbull及Ne-Yo<Time of our lives>、清水翔太<I miss you-refrain->、李逸朗及鄭敬基<風繼續追>。

篋神
  斷估都唔會新歌獨家plug去tvb先掛
kevinlai1621 發表於 2015-5-14 17:29

殭主題曲獨家先唱???

殭主題曲獨家先唱???
PangChiYeung 發表於 2015-5-14 21:29

排左期上啦咩 上次CAS唱都話有個期

排左期上啦咩 上次CAS唱都話有個期
kevinlai1621 發表於 2015-5-14 21:39

或者啟動出道十年?? 上去唱幾首自己既金曲?

J2 今晚超級勁歌推介播飄紅之後music cafe 一做就介紹第一首超級勁歌推介又係飄紅
5 分鐘內播兩次
(雖然我鍾意聽)
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

下個禮拜六830萬眾同心公益金有Eason!
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

下個禮拜六830萬眾同心公益金有Eason!
JayantL 發表於 2015-5-16 14:09
希望係壓軸出場啦,因為冇咁早番到屋企
任我行 失憶蝴蝶

希望係壓軸出場啦,因為冇咁早番到屋企
remus 發表於 2015-5-16 15:11

Edmond 壓軸

Edmond 壓軸
sosomusic 發表於 2015-5-16 16:04
梁漢文竟然係壓軸,OMG
任我行 失憶蝴蝶

回復 168# remus

年度慈善盛會《萬眾同心公益金》,由鄭裕玲、陳百祥(叻哥)、黎芷珊等司儀帶領一眾歌手、藝員、各界名人及團體落力演出,喚起觀眾的愛心,共襄善舉。李克勤聯同兒童合唱團打頭陣獻唱;久未亮相TVB的陳奕迅也會送上新歌。另外,中國殘疾人藝術團的聾啞舞者,帶來千手觀音舞蹈。為善最樂,叻哥自然不甘後人,跟善長比拼閉氣潛水,誓把善款數字拉高!中國乒乓球國家隊的男、女子猛將,則與陳展鵬、邵珮詩等互鬥球技,加上善長嘉賓加入較量,合演慈善激戰!梁漢文壓軸登場,帶來金曲及新作,「唱好」善款金額。

回復  remus

年度慈善盛會《萬眾同心公益金》,由鄭裕玲、陳百祥(叻哥)、黎芷珊等司儀帶領一眾歌手、 ...
sosomusic 發表於 2015-5-16 18:56

Eason會唔會得閒去錄埋勁歌金曲咧

《萬眾同心公益金》得3個唱歌環節咁少?

Eason會唔會得閒去錄埋勁歌金曲咧
PangChiYeung 發表於 2015-5-16 20:02

公益金直播,勁歌錄影專登改期?

公益金直播,勁歌錄影專登改期?
sosomusic 發表於 2015-5-16 20:51

反正依家都唔知佢地幾時錄既⋯

反正依家都唔知佢地幾時錄既⋯
PangChiYeung 發表於 2015-5-16 21:05

係唔係仲係星期三?

Btw, 宣傳片出左,仲有 Alfred , 泳兒 , Jinny , kary, 周筆暢

係唔係仲係星期三?

Btw, 宣傳片出左,仲有 Alfred , 泳兒 , Jinny , kary, 周筆暢 ...
sosomusic 發表於 2015-5-16 21:46

公益金?

公益金?
PangChiYeung 發表於 2015-5-16 23:21

Yes

報榜個畫面咩事

報榜啲MV我唔想笑
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

真係好正個報榜
第一眼d抖氣聲大到我本身無留意都聽到完

係唔係仲係星期三?

Btw, 宣傳片出左,仲有 Alfred , 泳兒 , Jinny , kary, 周筆暢 ...
sosomusic 發表於 2015-5-16 21:46

依家好似星期四定星期五錄,我見主持都係呢兩日發ins

四大唱片d冠軍歌好似都cut到好短....

一千個 + 百年不合 都係 主歌+副歌 就唱完... cut到咁鬼短

四大唱片d冠軍歌好似都cut到好短....

一千個 + 百年不合 都係 主歌+副歌 就唱完... cut到咁鬼短 ...
PangChiYeung 發表於 2015-5-17 13:13

我記得上次美祖冠這麼近那麼遠唱得好長
本週冠軍歌: 白髮齊眉 - 鄧小巧

我記得上次美祖冠這麼近那麼遠唱得好長
Our_Souvenir 發表於 2015-5-17 15:08

係,兩段主歌兩段副歌

今晚無間音樂嘉賓係mag喎

挑戰歌: 約誓
糖衣
回憶氣味

鍾偉強 - 朦朧夜雨裡
小人兒 (派歌陣)

嘉賓選歌: 好時辰
嘉賓舊歌: 洗澡 我估中左, 都係我想聽ge一首

睇咗J2版, 信 唱Live好難聽...

btw報榜個畫面正常咗...

今晚無間音樂嘉賓係mag喎

挑戰歌: 約誓
糖衣
回憶氣味

鍾偉強 - 朦朧夜雨裡
小人兒 (派歌陣)

嘉賓選歌:  ...
hechart 發表於 2015-5-19 02:27

SSD
Miss 左添

想問下邊首好時辰?
Gigi or Ivana?

2015.05.23 - 吳業坤、迪子  

播出日期: 2015.05.24 (日)       

近日有報道指港人「微笑指數」偏低,首次以嘉賓身份現身樂勢力的「坤哥」吳業坤和創作歌手迪子(林柏迪)有何方法提高心理質素,面對壓力,令生活變得輕鬆簡單?而「超級勁歌推介」會送上陳柏宇的新歌<回眸一笑>。

坤哥成功加盟唱片公司,而這件喜事何以會與翠如BB(黃翠如)扯上關係?新歌<原來她不夠愛我>,由監製舒文為坤哥度身訂造,合作過後,舒文竟笑指他是個「怕羞仔」,但坤哥在節目上卻經常賣萌裝可愛,哪個才是他的真實性格?坤哥亦會詳談有關首張個人專輯的事宜,希望樂迷能夠「望梅止渴」。

日前,迪子到韓國旅行,除了消閒購物,還特地報讀當地的唱歌課程,她在這個課程中有何得着?迪子最近還參演了一齣微電影,同時演唱主題曲<回憶氣味>。氣味與回憶之間有着甚麼關係,而聽着輕鬆抒情的一首歌,你又會想起誰?

節目亦會送上Rihanna、Kaye West、Paul McCartney<Four Five Second>、吳克群<你是我的星球>、金賢重<Imademo>、Public Service Broadcasting<Gagarin>及胡夏<替我照顧她>等精采MV。

近日有報道指港人「微笑指數」偏低,首次以嘉 ...
matt0605 發表於 2015-5-20 16:57

做得超級勁歌推介, 應該可以上到榜, 希望可以攞埋冠軍

近日有報道指港人「微笑指數」偏低,首次以嘉 ...
matt0605 發表於 2015-5-20 16:57

MV好似未出... 唔通TVB首播?

MV好似未出... 唔通TVB首播?
PangChiYeung 發表於 2015-5-20 20:04
勁歌live MV?

勁歌live MV?
nicholashin 發表於 2015-5-20 20:07

可能唔會掛, sony成日都好遲出mv既, 我愛京達卡 從此喜歡孤單一個 都係tvb播咗先既

可能唔會掛, sony成日都好遲出mv既, 我愛京達卡 從此喜歡孤單一個 都係tvb播咗先既 ...
PangChiYeung 發表於 2015-5-20 20:11

希望真係 OFFICIAL MV 啦

2015.05.24 - A2A、狄易達合唱

一直以來,《勁歌金曲》撮合了很多歌手在舞台上合作,今集有A2A和狄易達合唱<Price Tag>,他們還各自帶來新歌<Love Me>及<乘著光影戀愛>。另外,今年決定轉做獨立歌手的創作歌手迪子,唱出自己包辦曲詞創作的<回憶氣味>;專注舞台劇工作,兩年沒有跟《勁歌金曲》觀眾見面的朱紫嬈也送上<大愛>,宣揚愛的訊息。

「超級勁歌推介」有梁漢文介紹找來側田作曲、陳詠謙作詞,為他總結逾二十年音樂事業的作品<一路走來>,又播放容祖兒主唱的劇集《武則天》主題曲<女皇>,以及直擊吳業坤<原來她不夠愛我>的MV拍攝實錄,當中更見坤哥在鏡頭前「換衫、露點、被打格仔」的畫面……本週「勁歌金榜」冠軍歌屬於林欣彤的<我們都是這樣長大的>,她會現場獻唱這首由她親自作曲的作品。

今集有A2A和狄易達合唱<Price Tag>,他們還各自帶來新歌<Love Me>及<乘著光影戀愛>

新歌? 唔係幾年前嘅咩

恭喜magbb

下?上個星期先推介飄紅
咁快又女皇?
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

今集有A2A和狄易達合唱,他們還各自帶來新歌及

新歌? 唔係幾年前嘅咩

恭喜magbb ...
ed8671ed 發表於 2015-5-21 18:18

可能打錯左 tvb不嬲都係是是旦旦
  恭喜mag 港台個面磨左咁耐都無精選, 應該都就死

SSD
Miss 左添

想問下邊首好時辰?
Gigi or Ivana?
Our_Souvenir 發表於 2015-5-20 02:47

ivana

btw 上星期三同今星期三 超級勁歌推介都淨係播歌, 無播嘉賓介紹/花絮

今集有A2A和狄易達合唱,他們還各自帶來新歌<Love Me>及<乘著光影戀愛>

新歌? 唔係幾年前嘅咩
ed8671ed 發表於 2015-5-21 18:18

我見到第一時間都係咁諗
其實"新歌"係咪淨係形容緊 <Love Me> 架咋

下?上個星期先推介飄紅
咁快又女皇?
hinz 發表於 2015-5-21 19:27

飄紅未推介完已經上第6位, 會唔會極速out架
我鍾意飄紅多過女皇好多

一路走來又係挑戰歌又係超級勁歌推介
仲有段描述寫 "為他總結逾二十年音樂事業的作品<一路走來>"
唔係完左先會總結架咩?

今個禮拜改咗咩時間播勁歌金曲gar?
無力將天氣逆轉。

moxy 發表於 2015-5-23 22:04

11:30 -11:45
  應該係唱冠軍歌算

moxy 發表於 2015-5-23 22:04

11:30