返回列表 發帖

瑕疵 - 麥浚龍/莫文蔚

單選投票, 共有 127 人參與投票
89.76% (114)
3.94% (5)
2.36% (3)
0.79% (1)
3.15% (4)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Hinz

歌曲: 瑕疵
主唱: 麥浚龍 莫文蔚

派台日期: 4/5

http://www.tudou.com/programs/view/pPmjuc8Dk9Y/

作曲:Bert
填詞:黃偉文
監製:Juno / Jerald

差些想放棄吧 為何未放手
差一些不要我吧 為何又再忍
並沒什麼虧欠我吧
為何犯罪作惡都找到藉口 作罷
曾懷疑與後悔嗎

差一些失去你吧 為何沒法改
明明瑕疵多似亂麻 不去掩蓋一下
其實你也很多景仰者愛你吧
很感激依然留下

情人間 能容許小秘密嗎
應該揭穿但揭穿擔心更卑下
情人間 能容許小錯處嗎
真的想過沒送花也沒情話
也算是愛情吧(但我不只有這點錯)
嚴重多幾倍吧
忍耐到底 光陰都不算白花
(為何人性會這麼可怕)
天就算灰 始終想守到月牙
    (得寵的更惡吧) 
這算愛嗎 或是感化嗎 讓到底無代價
(這算愛嗎 還是欺壓嗎 無餘地任我花)

差些想放棄吧 為何未放手 差一些不要我吧
(真的不要再查 如若愛 不必將真相徹查)
為何又再忍 並沒什麼虧欠我吧
(能預計 會掃興的不要亂查)
為何犯罪 都找藉口作罷 曾懷疑與後悔嗎
    (情人應將黑暗的夢幻化 如誠實令人容怕)
差一些失去你吧 為何沒法改 明明瑕疵多似亂麻
(不忍將真相徹查 如若愛 那細節不管也罷)
(也罷)不看(也罷)不聽
何事你會肯這麼徹底放下 仁慈地再讓我一馬
(願意受受苦因記著你舊時 極甜蜜剎那)

先變笨吧 換我忍忍得到嗎
其實曾內心掙扎嗎(就當贈你的禮物吧)
罪案不去調查 亦想聽你講一下

差些想放棄吧 為何未放手
差一些不要你吧 為何又再忍
是未服輸的個性吧
才能夜夜 將好記憶放大來彌補眼下
    (替你將 種種缺點浪漫化)
早知道誰也有很多不美好
  (十分想將惡習全部也制限住)
只需要還有美好那面蒙住
  (但始終本性未能抑壓一次)
要是病態漸露出請記住漂亮時
(還是我也想 偷偷靠此証實
 頑皮極你亦會寬恕)或懷念某次

盼你能明白 用這詭計也有一點羞恥
     (誰人用愛煉藥將你治癒)
要愛我有陣時(不捨得不寬恕)不易

早知道原理吧 因此我也沒驚訝
找快樂先修課程是要接受最差
登天國拿勝利也一秒吧
不過謫仙之路遙遠又可怕
我共你關係如等大石開花
美好一剎 可殺死我吧
因此不捨這滿場 頹垣敗瓦
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

hinz 2015-5-6 12:12
moxy 2015-5-7 10:37
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

《曚》的续集?
讓我對這世界好奇
讓我信自己的真理

成首歌好亂.. 有D失望

佢地d聲ok夾,不過今年都係仲係鍾意念念不忘多D

得唔得嚟个独唱版 乱到听唔清歌词

想問莫文蔚係咪好耐無出粵語歌??

想問莫文蔚係咪好耐無出粵語歌??
kicy200 發表於 2015-5-7 13:20

好似係 5 年前太多太多 嗰時仲要係 fans 想佢出廣東歌佢先做

幾鍾意呢個曲風,獨唱入獨唱出個效果幾好,
但係唔睇歌詞真係聽唔到,
要聽幾次,每次淨係聽一邊先得
FIGHT for 陳柏宇

歌詞係好正
佢地獨唱個段都好正

好耐都無二重唱嘅廣東歌
兩把聲都好柔,好有mood, 5分
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告訴我 - 林欣彤

份詞好正~
karen同juno把聲喺呢首歌好夾
尤其是男聲底較女聲弱 幾match到份詞個意境

編曲係邊個? 應該都係jerald搞埋?

勁鍾意呢類曲風
5分
不過更加想Juno獨唱
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

比咗4分,扣左的1分在於對唱部份頗亂

好正, 好似將兩首唔同歌嘅melody合併,
好特別嘅感覺

好似係 5 年前太多太多 嗰時仲要係 fans 想佢出廣東歌佢先做
chanchan0909 發表於 2015-5-7 13:53

上次哥哥只碟出過翻唱 偷情

諗起同樣係Wyman寫嘅“瑕疵不小必須靠近看還要看嗎”——《濛》

好多人嫌合唱位太亂
不過就系特登亂喔

li 個配搭好正
如果 live 超難入 = ="

這首比起《念念不忘》好聽好多好多好多, 並非因為我偏心莫文蔚, 但他們兩個的確夾得好, 至少比早兩年前與關淑怡夾得好. 而bert的旋律舒服, catchy, 但又不老土, 很好.
Wyman的歌詞很真, 女朋友一直不放手, 忍受男友的種種, 而男友偶而會不明白為何兩人一直戀愛至今, 身邊總有這種女友人吧. 若果與《耿耿於懷》及《念念不忘》放在一起, 歌詞中的男主角就不是真正出軌, 而是對舊愛念念不忘, 意境又高了一層.
題外話, 謝西嘉在播歌後提到, 作曲人bert來自supper moment. 作為他們的小fans, 我的認知應該是無這位團員, 上網再找找, 她提到的應該是為supper moment彈琴的bert, 但他也並非真正的團員. 再加上叱咤樂壇的facebook post上月已經寫錯這首歌的歌名, 我覺得應該更小心.
(有錯請指正)
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

http://www.tudou.com/listplay/eaxqQWQ-z40/L7fGOwhaOos.html
CD version
瑕疵不小必須靠近看還要看嗎”——《濛》
無力將天氣逆轉。

這首比起《念念不忘》好聽好多好多好多, 並非因為我偏心莫文蔚, 但他們兩個的確夾得好, 至少比早兩年前與關 ...
hiraoka 發表於 2015-5-7 22:59

上次訪問 嘉姐話sm個個?juno話係

評分人數

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

li 個配搭好正
如果 live 超難入 = ="
mix_nzi 發表於 2015-5-7 22:16

肯定冇乜機會live gar啦

回復 13# ed8671ed

作曲:Bert
填詞:黃偉文
編曲:Jerald
監製:Jerald, 麥浚龍

好多人嫌合唱位太亂
不過就系特登亂喔
chb23 發表於 2015-5-7 21:08

咁 concept 同 容祖兒唱 樂觀 有咩分別

hinz 發表於 2015-5-8 08:10

不過佢都經常同SM一齊live,有時唔熟SM的人真係以為佢都係SM入面

hinz 發表於 2015-5-8 08:10

但隊員當中又真係無bert, 幫佢地彈琴就有, -_-", 即係JUNO本身都錯
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

chanchan0909 發表於 2015-5-7 13:53

好正啊!! karen把聲好獨特,唱廣東歌好好聽!!

肯定冇乜機會live gar啦
PangChiYeung 發表於 2015-5-8 08:46

咪係
都唔知幾多年無聽過JUNO LIVE

咪係
Lewis 發表於 2015-5-10 12:37

Juno 又唔洗出show開concert搵銀 點會聽到佢live

聽係幾好聽既
但係首歌被beat好亂呀.
不如一人一句的合唱歌好嗎?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

可唔可以出個獨唱版?對唱版聽得好辛苦( ⊙ o ⊙ )啊!

回復 31# ksquare

Juno 話2016年有計劃開紅館喎

3分
JUNO個人好D~

仲好過上次同關淑怡既鎖骨,點可以唔俾5分

好好聽:)

咪係
Lewis 發表於 2015-5-10 12:37

唱現場我驚會嚇親我..
佢離開環球之後 D 歌首首都咁難唱..

唱現場我驚會嚇親我..
佢離開環球之後 D 歌首首都咁難唱..
lorbat 發表於 2015-5-12 08:09

最易唱應該係耿耿於懷/酷兒

想聽莫文蔚獨唱,我最喜歡佢唱嗰部分,因為佢唱得好聽好多
任我行 失憶蝴蝶

九成1分呀!!
FIGHT for 陳柏宇

好正,希望903播上十大啦(想karen 1.1 上台攞獎!
所以我不會臉紅和不好意思,更加不會宣佈不攞獎

比起念念不忘呢首仲值十大啵 ._.

好亂 同唔係幾夾
karen好聽
juno好聽
加埋無咁好聽:(

日日狂loop 太正

專業推介 叱咤十大
love wins!

好聽, 支持JUNO不斷搵唔同歌手合作出新歌

聽到好亂

覺得呢首一定有十大,好過鎖骨好多。
karen咁有實力,可惜唔出廣東歌。

攝個段好亂,但後面flow 得好靚
係唔係「瑕疵」嘅一種表現
47. Bring Him Home
week20
1 . per se 也許沒有未來神

Y 今年好給力呀!