返回列表 發帖
大家邊到買碟多?
deepsee18 發表於 2015-7-5 23:59

屋企附近間碟鋪
有時會去CD WAREHOUSE同埋2手碟鋪買

千嬅個人生好完美
由護士到大明星再到今日幸福太太。 Envy!
//

DVD 300蚊可接受啦,但最近真係好窮。 ...
Nathan 發表於 2015-7-5 23:39

但佢有一段時間係幾晤開心架
不過可能個啲係得著黎既
同埋佢唔開心,先會有個一系列既好歌

原來貴成40% 咁多長知識鳥~
雖然唔打算係HMV買
Kyle_ 發表於 2015-7-5 23:56

之前美祖個水晶球700幾 嚇死左大家
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

原來可能仲平咁多而家HMV 同街價差咁遠嫁咩
以前都係差20-30蚊~ ...
Kyle_ 發表於 2015-7-5 23:55

我唯一一次係hmv買碟係home,仲貴過係紅館外面啲紀念品攤位買

屋企附近間碟鋪
有時會去CD WAREHOUSE同埋2手碟鋪買
Kyle_ 發表於 2015-7-6 00:00

我多數CD WAREHOUSE買...

我同你差唔多年紀嫁我記得同你一L樣....由中學到大學到而家做野, 1X年都係千嬅陪我長大
...
Kyle_ 發表於 2015-7-5 23:02

原來你04年開始鍾意千嬅...我07年先開始鍾意
入左谷底, 就開始愛嬅 越墮落越愛

千嬅真係陪我渡過好多歡笑, 好多眼淚
當年原來過得很快樂, 咁啱我都(以為)找到使我自信的人
當年翅膀下的風, 我都開始係自己既低谷走出黎
然後好不容易遇見愛, 回望每寸滄海, 每一步都好不容易, 好似千嬅話齋, 所有有發生過既事, 其實都係自己成長一部分, 圓滿左自己人生既一部分,
但過程係有好多眼淚, 所以好感激千嬅既歌, 陪我喊過咁燃多次

這也是let's begin的主題之一吧 (夾硬反ot)
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

Lets Begin 之後真係睇得出千嬅心態唔同佐,可能有個老公同埋個仔,其他野已經冇以前睇得咁重要了

大人 ...
Jacz 發表於 2015-7-5 23:05

你地真係呢
其實大人細路都好啦
有個家庭真係好好
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

千嬅個人生好完美
由護士到大明星再到今日幸福太太。 Envy!
//

DVD 300蚊可接受啦,但最近真係好窮。 ...
Nathan 發表於 2015-7-5 23:39

如果講順利, 娛樂圈Kelly真係無人能比
但千嬅由平凡人咁樣一步一步, 有好多人愛護, 好多幸運底下上去, 又係另一回事
如果我都有千嬅咁好命水就好 千嬅應該前世做左好多好事

DVD...其實我唔會睇, 買黎都唔知做乜

我唯一一次係hmv買碟係home,仲貴過係紅館外面啲紀念品攤位買
Jacz 發表於 2015-7-6 00:03

我周不時係hmv買碟...
其實新碟唔係爭好遠, 但舊碟就爭好遠
hmv算叫做平過hk records
後者個唔知咩價黎, 離地過堅離地城

但佢有一段時間係幾晤開心架
不過可能個啲係得著黎既
同埋佢唔開心,先會有個一系列既好歌 ...
Jacz 發表於 2015-7-6 00:01

好變態 千嬅既唔開心, 反而幫大家一齊排解大家既唔開心
大家失戀時, 都會聽返哂d冰點愛人稀客笑中有淚水瓶座野孩子自由行煉金術二丁目少女的祈禱

原來你03年開始鍾意千嬅...我07年先開始鍾意
入左谷底, 就開始愛嬅 越墮落越愛

千嬅真係陪我渡過好多歡笑, 好多眼淚
當年原來過得很快樂, 咁啱我都(以為)找到使我自信的人
當年翅膀下的風, 我都開始係自己既低谷走出黎
然後好不容易遇見愛, 回望每寸滄海, 每一步都好不容易, 好似千嬅話齋, 所有有發生過既事, 其實都係自己成長一部分, 圓滿左自己人生既一部分,
但過程係有好多眼淚, 所以好感激千嬅既歌, 陪我喊過咁燃多次

這也是let's begin的主題之一吧 (夾硬反ot)
John 發表於 2015-7-6 00:07

原來你由谷底既千嬅鍾意起架
同埋原來甲音樂時期既美麗嬅真係有吸到新fans架

佢堅係好圓滿囉,歌后影后都攞晒,婚結埋仔生埋都仲可以人氣不跌反升(對比甲音樂個期算係升返掛)

你地真係呢
其實大人細路都好啦
有個家庭真係好好
John 發表於 2015-7-6 00:08

唔講清楚好易令人誤會架嘛

老土啲講句,人大個佐真係覺得屋企人先係最可靠最重要
以前好抗拒出席family gathering,但近一年心態唔同佐,反而幾享受同屋企人一齊

佢堅係好圓滿囉,歌后影后都攞晒,婚結埋仔生埋都仲可以人氣不跌反升(對比甲音樂個期算係升返掛)
Jacz 發表於 2015-7-6 00:37

我記得個陣個個鬧爆化, 每當, 話佢娘, 老土, 黎生唔_掂
我好奇下走去聽返Unlimited 就咁慢慢越聽越多愛上左
之後有AAL, 但又突然有啦啦誇啦啦d噴野, 一啖砂糖一啖_
終於到真命天子一出, 忍唔住寫樂評大大力鞭撻佢, 當然鞭鞭有力啦, 但原來過得很快樂全隻碟我聽左200幾次, 圓缺都過150
完美演繹越爛越愛

反而之前佢紅個陣, 雖然有聽野孩子, 仲好鍾意笑中有淚(呢隻真係奇葩, 唔知點解明明好細個, 一出已經好鍾意, 證明同千嬅天生有connection)
但大概係04年個陣覺得佢成日扮笑扮喊, 唔係太鍾意佢

佢而家比08 09年紅好多
連瓊姐都唔再追擊佢 我記得以前未被bam個陣, 係_登一開千嬅post, 瓊姐就會貼楊千嬅16宗罪
今次DVD都應該賣得唔錯

如果講順利, 娛樂圈Kelly真係無人能比
但千嬅由平凡人咁樣一步一步, 有好多人愛護, 好多幸運底下上去, 又係另一回事
如果我都有千嬅咁好命水就好 千嬅應該前世做左好多好事

DVD...其實我唔會睇, 買黎都唔知做乜
John 發表於 2015-7-6 00:10

咁Kelly樣靚身材好,又有家底,條件點都比千嬅好既
佢既順利就會變得好理所當然
但千嬅條件嘛嘛,佢既順利就比較難得

你先廿幾歲仔,咁快就知自己命水唔好?

我部電腦直頭冇CD Drive, 直頭係買黎儲架咋

唔講清楚好易令人誤會架嘛

老土啲講句,人大個佐真係覺得屋企人先係最可靠最重要
以前好抗拒出席family gathering,但近一年心態唔同佐,反而幾享受同屋企人一齊
Jacz 發表於 2015-7-6 00:43

我想有自己既家庭 自己既屋企
入面要有廚房, 最好有gym room, 要企企理理(雖然我做唔到呢樣)
有小朋友有小朋友的好, 睇住自己小朋友長大, 慢慢學習, 有佢既天地, 係好神奇
冇小朋友就有自己空間, 可以同鍾意既人一齊修行, 都係好神奇

屋企人好多缺點, 但好神奇, 明明成日嫌棄, 又會成日一齊, 有事又好似焗住會幫咁
好似係一個習慣
尤其是長輩, 我成日覺得生命倒數緊, 見一次就少一次, 見面機會買少見少, 大家每次相聚都好不容易

咁Kelly樣靚身材好,又有家底,條件點都比千嬅好既
佢既順利就會變得好理所當然
但千嬅條件嘛嘛,佢既 ...
Jacz 發表於 2015-7-6 00:49

所以呢個係千嬅更有觀眾緣其中一個原因
佢貼近平民, 加上唱歌有感情, 大家好易代入
睇下let's begin幾多人喊死就知

其實我本人so far都算一世夠運, 順風順水, 冇咩挫折架啦
當然人總有遇到好事壞事, 可能我夠樂觀(?)掛

我我周不時係hmv買碟...
其實新碟唔係爭好遠, 但舊碟就爭好遠
hmv算叫做平過hk records
後者個唔知咩價黎, 離地過堅離地城
John 發表於 2015-7-6 00:11

我聽開外國歌,HK Records 可以買到好多外國band,alternative, indie歌手既碟,而且係好多國家既版本都有
但HMV好似冇咁齊呀

我記得個陣個個鬧爆化, 每當, 話佢娘, 老土, 黎生唔_掂
我好奇下走去聽返Unlimited 就咁慢慢越 ...
John 發表於 2015-7-6 00:46

噴...圓缺都可以聽150次...我聽左一次就DEL左

好變態 千嬅既唔開心, 反而幫大家一齊排解大家既唔開心
大家失戀時, 都會聽返哂d冰點愛人稀客笑中有淚水瓶座野孩子自由行煉金術二丁目少女的祈禱
John 發表於 2015-7-6 00:16

總之暗戀,失戀,冷戰,吵交個陣就一定要聽楊千嬅啲歌

總之暗戀,失戀,冷戰,吵交個陣就一定要聽楊千嬅啲歌
Jacz 發表於 2015-7-6 00:54

其實千嬅過去兩年冇出歌
我以為冇以前咁愛嬅 甚至失戀都係聽kary
可能就好似筆債咁 係凍結左
當遇上返適當既人生事件 千嬅既歌就會重新係自己人生入面出現返

我好奇下走去聽返Unlimited 就咁慢慢越聽越多愛上左
之後有AAL, 但又突然有啦啦誇啦啦d噴野, 一啖砂糖一啖_
終於到真命天子一出, 忍唔住寫樂評大大力鞭撻佢, 當然鞭鞭有力啦, 但原來過得很快樂全隻碟我聽左200幾次, 圓缺都過150
完美演繹越爛越愛

反而之前佢紅個陣, 雖然有聽野孩子, 仲好鍾意笑中有淚(呢隻真係奇葩, 唔知點解明明好細個, 一出已經好鍾意, 證明同千嬅天生有connection)
但大概係04年個陣覺得佢成日扮笑扮喊, 唔係太鍾意佢

佢而家比08 09年紅好多
連瓊姐都唔再追擊佢 我記得以前未被bam個陣, 係_登一開千嬅post, 瓊姐就會貼楊千嬅16宗罪
今次DVD都應該賣得唔錯
John 發表於 2015-7-6 00:46

我睇返自己lastfm既record,原來過得很快樂隻碟我咁憎,都聽佐過千次,但我唔敢list出泥
btw,愛過 你聽佐幾多次?
甲音樂個三隻碟,我當時都係cm勁數佢

let's begin之後瓊姐好似未出過post數千嬅  

噴...圓缺都可以聽150次...我聽左一次就DEL左
Kyle_ 發表於 2015-7-6 00:53

我聽千嬅聽得好濫...尤其早多幾年讀書得閒, 真係得閒就聽得閒就聽
我到而家都背得哂Wonder Miriam由「強壯得好比鋼一樣」到最尾「只此一家」每一句點唱

我諗我記歌詞功力勁過楊千嬅本人

入面要有廚房, 最好有gym room, 要企企理理(雖然我做唔到呢樣)
有 ...
John 發表於 2015-7-6 00:50

講得太好了 心底一顫動 so touching
love wins!

我睇返自己lastfm既record,原來過得很快樂隻碟我咁憎,都聽佐過千次,但我唔敢list出泥
btw,愛 ...
Jacz 發表於 2015-7-6 01:00

你仲要過千次 甘拜下風#adore#
我當年討厭愛過到我播CD時set做播完大慈就直去捉伊人

睇返自己last fm
原來我聽得最多既歌係原來過得很快樂, 第二係火鳥, 第三係梁詠琪既夏花秋葉
頭十名有七隻楊千嬅

不過後期用電話聽歌, 所以好多冇涵蓋到了

講得太好了 心底一顫動 so touching
ivanbb 發表於 2015-7-6 01:01

所以舊年聽到好不容易遇見愛 我係好感動
因為的確係好不容易先可以遇見愛 林夕講得啱 歌名重點就係好不容易

今年最好的債一樣, 隻歌意思好廣泛, 可以係好大既野,
例如人生命其實好脆弱, 誰這樣強大, 轉眼間就可以收皮
所以好多野, 無謂咁計較

當然講係容易, 做係好不容易, 要有返千嬅咁上下經歷同修行
Let's begin, 開始做吧

有小朋友有小朋友的好, 睇住自己小朋友長大, 慢慢學習, 有佢既天地, 係好神奇
冇小朋友就有自己空間, 可以同鍾意既人一齊修行, 都係好神奇

屋企人好多缺點, 但好神奇, 明明成日嫌棄, 又會成日一齊, 有事又好似焗住會幫咁
好似係一個習慣
尤其是長輩, 我成日覺得生命倒數緊, 見一次就少一次, 見面機會買少見少, 大家每次相聚都好不容易
John 發表於 2015-7-6 00:50

嘩,你直頭係模範先生喎,相信你呢個post一出,會有好多hehe打你主意
我比較簡單,可以同自己鍾意既人一齊生活,一齊周圍去就夠了

呢幾年真係感受深刻,同埋睇佐幾部關於人生既電影,體會更深,同埋好怕老佐之後既生活

因為的確係好不容易先可以遇見愛 林夕講得啱 歌名重點就係好不 ...
John 發表於 2015-7-6 01:09

你講中哂.....哩兩首歌真係好顛好痴線......好多唔明點解我對哩兩首歌咁瘋狂, 正正因為聽到既野遠比歌詞表面表達既野為多

因為的確係好不容易先可以遇見愛 林夕講得啱 歌名重點就係好不 ...
John 發表於 2015-7-6 01:09

欣賞你的文字。luv
love wins!

其實千嬅過去兩年冇出歌
我以為冇以前咁愛嬅 甚至失戀都係聽kary
可能就好似筆債咁 係凍結左
當遇上返適當既人生事件 千嬅既歌就會重新係自己人生入面出現返
John 發表於 2015-7-6 00:59

前幾年直頭冇乜點聽佢啲歌(除佐失戀冷戰嘈交個陣),火鳥都好少聽,係直到let's begin先狂聽返
講真,以前聽歌會睇歌詞,但唔一定會理解啲歌詞,但失戀同埋人大左經歷多佐之後聽返,真係句句到肉

前幾年直頭冇乜點聽佢啲歌(除佐失戀冷戰嘈交個陣),火鳥都好少聽,係直到let's begin先狂聽返
講真,以前 ...
Jacz 發表於 2015-7-6 01:13

火鳥真係又一神曲......我人生最DOWN 果陣哩首歌就出現, 好恐怖果陣聽到痴左線, 晚晚都忍唔住會流淚甚至喊
做一隻火鳥真係好不容易....但千嬅用佢既歌路歷程(AMUSIC 去新華星既絕地反彈)話我地知係可以做到

我聽千嬅聽得好濫...尤其早多幾年讀書得閒, 真係得閒就聽得閒就聽
我到而家都背得哂Wonder Miriam由「強壯得好比鋼一樣」到最尾「只此一家」每一句點唱

我諗我記歌詞功力勁過楊千嬅本人
John 發表於 2015-7-6 01:01

wonder miriam好多歌已經唔記得點唱,莫講話啲歌詞

我記詞功力超差,好似冇一首歌既歌詞我可以由頭記到尾

嘩,你直頭係模範先生喎,相信你呢個post一出,會有好多hehe打你主意
我比較簡單,可以同自己鍾意既人一齊生活,一齊周圍去就夠了
呢幾年真係感受深刻,同埋睇佐幾部關於人生既電影,體會更深,同埋好怕老佐之後既生活
Jacz 發表於 2015-7-6 01:11

暫時大家都唔好厹我住 我而家想真係放低以往一個人先, 然後再重新開始
如果唔係只係不斷重複犯錯, 無意思
一起生活本身已經唔容易啦, 尤其香港樓價咁貴 其實我覺得好多hehe想要既野都好簡單, 只係簡單既野, 都唔係咁容易
簡單的人原是最開心的人啊

我都係, 越黎越諗老左會點
尤其自己生活習慣唔健康, 唔知到時點算

講真,以前聽歌會睇歌詞,但唔一定會理解啲歌詞,但失戀同埋人大左經歷多佐之後聽返,真係句句到肉
Jacz 發表於 2015-7-6 01:13

千嬅就算同一首歌, 唔同時候睇都唔同
我鍾意左笑中有淚好多年, 中學時聽, 同而家聽, 既有相似, 又有唔同
集體回憶以前聽唔出, 而家越黎越感受到歌入面個種佛理
live都係一樣, 今次let's begin唱出埃及記, 真係演繹到神髓, minor classics個陣都係爭少少

火鳥真係又一神曲......我人生最DOWN 果陣哩首歌就出現, 好恐怖果陣聽到痴左線, 晚晚都忍唔住會 ...
Kyle_ 發表於 2015-7-6 01:16

火鳥隻碟, 我最鍾意係翅膀下的風, 可能鍾意藍奕邦
但個陣因為大左肚, 宣傳問題令首歌成績好差, 出碟都冇得上冠軍
所以今次有唱, 好開心

你仲要過千次 甘拜下風#adore#
我當年討厭愛過到我播CD時set做播完大慈就直去捉伊人

睇返自己last fm
原來我聽得最多既歌係原來過得很快樂, 第二係火鳥, 第三係梁詠琪既夏花秋葉
頭十名有七隻楊千嬅

不過後期用電話聽歌, 所以好多冇涵蓋到了
John 發表於 2015-7-6 01:03

過千次之後好多歌都唔記得點唱了
even當時都ok鍾意既我在橋上看風景   

岩岩check佐lastfm,我既頭十,竟然有兩首係千嬅,不過好意外既竟然係 斗零踭 同 呼吸需要

電話都可以裝lastfm架,even ipad都得

wonder miriam好多歌已經唔記得點唱,莫講話啲歌詞

我記詞功力超差,好似冇一首歌既歌詞我可以 ...
Jacz 發表於 2015-7-6 01:17

聽得太多, 我連塗鴉, 一葉舟, 捉伊人都倒背如流
係唔記得愛過囉, 淨係識副歌, 咩至少我還有 你曾經陪在我左右

佢堅係好圓滿囉, ...
Jacz 發表於 2015-7-6 00:37

我都係甲音樂時期先至鍾意千嬅

lblemon 發表於 2015-7-6 01:24

我都係...我甚至有諗過入A Music做 幫下班宣傳人員

你講中哂.....哩兩首歌真係好顛好痴線......好多唔明點解我對哩兩首歌咁瘋狂, 正正因為聽到既野遠比歌詞表面表達既野為多
Kyle_ 發表於 2015-7-6 01:11

呢兩隻真係好正,特別係 好不容易
我上年聽得最多都係好不容易

火鳥真係又一神曲......我人生最DOWN 果陣哩首歌就出現, 好恐怖果陣聽到痴左線, 晚晚都忍唔住會流淚甚至喊
做一隻火鳥真係好不容易....但千嬅用佢既歌路歷程(AMUSIC 去新華星既絕地反彈)話我地知係可以做到
Kyle_ 發表於 2015-7-6 01:16

火鳥同翅膀下的風啲歌詞好沈重

火鳥隻碟, 我最鍾意係翅膀下的風, 可能鍾意藍奕邦
但個陣因為大左肚, 宣傳問題令首歌成績好差, 出碟都冇得上冠軍
所以今次有唱, 好開心
John 發表於 2015-7-6 01:23

我都鍾意藍生寫比人啲歌
所以火鳥隻碟我最鍾意翅膀下的風,金絲雀,當然少不了火鳥

但火鳥隻碟好似賣得唔差?

暫時大家都唔好厹我住 我而家想真係放低以往一個人先, 然後再重新開始
如果唔係只係不斷重複犯錯, 無意思
一起生活本身已經唔容易啦, 尤其香港樓價咁貴 其實我覺得好多hehe想要既野都好簡單, 只係簡單既野, 都唔係咁容易
簡單的人原是最開心的人啊

我都係, 越黎越諗老左會點
尤其自己生活習慣唔健康, 唔知到時點算
John 發表於 2015-7-6 01:20

咁好多時緣份既野,黎到你想擋都擋唔到既,好似千嬅遇上丁生咁

但hehe既感情通常都唔長久

特別睇佐桃姐,amour,Tokyo Tower之後會更加擔心,最擔心就係健康,好可怕

聽得太多, 我連塗鴉, 一葉舟, 捉伊人都倒背如流
係唔記得愛過囉, 淨係識副歌, 咩至少我還有 你曾經陪在 ...
John 發表於 2015-7-6 01:24

犀利,一葉舟,女飛俠,撈月亮,明日再會我都記得,其他好似冇乜印象了愛過 個句高八度既 我愛~過 好難令人唔記得喎

lblemon 發表於 2015-7-6 01:24

我記得你係let's begin 個演唱會post有講過呀師姐!
同埋印象中你好似講過係千禧年頭個幾年好似冇乜點聽華語歌

呢兩隻真係好正,特別係 好不容易
我上年聽得最多都係好不容易

火鳥同翅膀下的風啲歌詞好沈重

...
Jacz 發表於 2015-7-6 01:43

我上年聽得最多始終都係阿kay
無他, 係舊年呢個咁獨特既時勢, 佢隻碟真係好應棍, 獨家村又係我舊年唔開心時就會聽
跟住kary都聽得多
年尾就好不容易遇見愛, 唔開心時就聽張敬軒既最卑微的願望 陪著我 陪著我 如像你吻他人那樣

翅膀下的風真係有血有肉 如果當時千嬅同東亞係認真做宣傳 成績一定唔會咁差
隻歌係好聽的 可能因為阿邦同千嬅都有相近經歷 造就呢隻歌出世
我地成日會搵好多野去治癒自己 但最尾自己先係最重要

我好鍾意藍生 大家都有好多相似之處 我同佢一樣好難相處
咁多年黎 藍生不乏感動我既歌曲 而佢同千嬅每次合作 基本上都例不虛發(除左黑天鵝, 好難聽)
第一次既我等我在已經好正
當然都係多得黃偉文份詞寫得好有畫面, 一束飛走的汽球真係冇得輸
我都幾意外minor classics冇唱到我等我在

不過千嬅其實single unlimited兩隻碟d歌都好難同其他歌夾
學千嬅話齋, 呢兩隻係佢出於任性, 所以製作既怨婦碟,
個mood同其他碟好唔同

咁好多時緣份既野,黎到你想擋都擋唔到既,好似千嬅遇上丁生咁

但hehe既感情通常都唔長久

特別睇佐桃姐,amour,Tokyo Tower之後會更加擔心,最擔心就係健康,好可怕
Jacz 發表於 2015-7-6 01:52

係架, 所以千嬅既人生真係好勵志,
原來過得很快樂隻歌, 雖然當時既人早已不在, 但個訊息係一致既
有陣時有d野, 可能自己好刻意去搵, 未必會成功, 無意中又可能會撞埋黎
千嬅真係教識我好多道理

係架, 我so far冇次長久, 因為遇見愛真係好不容易
有時你鍾意人, 人地未必鍾意你, 人地鍾意你, 你又未必真係好鍾意人
所以好好珍惜啦巴打

我係明知健康問題驚人, 但又揮霍青春

Please don't OT

btw,愛 ...
Jacz 發表於 2015-7-6 01:00

仲係成日話千嬅時裝終結者㗎

我記得你係let's begin 個演唱會post有講過呀師姐!
同埋印象中你好似講過係千禧年頭個幾年好似冇乜點聽華 ...
Jacz 發表於 2015-7-6 01:57

你好好記性呀, 佩服

其實97年左右已經冇乜點聽歌啦, 至06,07先聽返

聽千嬅歌既人會唔會比同年齡成熟,同有好多人生道理

//張poster 係咪同封面一樣?

等我反OT先....
真係用心聽哂隻CD....
最最最好聽個首一定係冰點.........
所有音都好靚~!!!

ot一推有冇人想JOIN千嬅fans LINE GP

評分人數

• hinz