返回列表 發帖
點解 煉金術 同 楊千嬅 唱左甘多晚都無啊
阿mark 發表於 2015-5-15 16:40

楊千嬅係指定ENDING歌....7場唱5場, 都竟然冇收錄, 係咪玩野

呢個係final cover?
lemontea1069 發表於 2015-5-15 12:55

應該係嫁喇, 千嬅IG 都POST 左出黎

唯有寄望DVD/BR 個COVER 會更靚啦

唔收埋果4首可能真係2CD 容量有限...惟有CD內要犧牲
希望DVD出夠3隻,真係收錄到被CUT/未曝光既歌啦

可唔可以唔好要d 黑邊.....
希望多d靚相係入面喇

聽左幾首慢歌, 都唔係大家講到咁差者.......
千嬅唱果part 完全冇問題
出事既係後期製作

快d 聽 大傻果part  私奔真係聽到我個心離一離..d vocal back up
siongguan 發表於 2015-5-26 00:54

痴線!!!!!點解會咁勁噴氣聲!!!現場聽果陣都冇!!!
點解公司係都要揀哩個噴咪版....
有冇人聽得出哩場係第幾場??
我睇果4場哩part 都冇噴咪咁勁.....

btw 好快咁聽哂一次, 我感覺上成隻碟d歌係幾場mix埋一齊
而家既最好的債同派台個live版都有d位唔同
當女飛俠xxxxx 有粒音更加係出唔到=.=

bbtw 其實今次慢歌d mixing聽得好清楚
聽到好多歌都比原版有更rich 既bgm
d弦樂真係華麗到一個點之餘, 更加將好多歌完全咁昇華!!!
eg 小城大事, 笑中有淚, 數你, 狼來了, 勇 等等
真係令人重新愛上及loop返首歌

封面難睇,歌唔齊,製作又差,找不到買的理由啊。。。
阿mark 發表於 2015-5-26 01:08

淨係 "楊千嬅" 三個字足以令我聽日收工狗衝去買

最弊連招牌歌曲 楊千嬅 都cut埋
阿mark 發表於 2015-5-26 01:16

樂觀d 諗, dvd 有機會有返

未買,聽完你地的comments,死忠如我都唔係好想入手,點解要甘對楊千嬅
stone@stone 發表於 2015-5-26 16:18

我覺得冇d人講得咁差既....d慢歌真係好好聽....係現場太high 冇好細心聽d編曲
而家出左live cd, 從紅館現場抽離返出黎聽~
真係聽得出好多慢歌既編曲都真係做得好rich 好有層次

實物比網上睇靚好多,封面亦然,希望快d 出dvd la

真係想講句 佢唱咩我都覺得悅耳
electric 發表於 2015-5-26 21:26

盲迷嘎雖然我都係

痴線, 不停loop 緊隻碟, d編曲真係好好好聽~
連果d聽到悶既狼來了數你愛人小城大事都可以係今次concert有新既感覺同層次
何丙真係好勁

點解 化 咁underrated
siongguan 發表於 2015-5-26 21:44

話哂4台冠同拎過金曲獎嘎

btw首歌唔係唔好聽~但對千嬅黎講真係高音左d
同埋份詞對果陣既千嬅黎講好似太老, 同埋好刻意
反而而家既千嬅會比較handle 到

仲聽緊隻碟, 36首歌真係聽好耐

最好的債個intro d低音係咪cello 黎?? 好好聽嘎

有冇人覺得快歌果d部份既歡呼聲好似被較細聲左???
現場睇果陣好大聲嫁wor
同埋慢歌果d歡呼聲明顯比快歌大聲, 慢歌果d先係正常聲量
btw cut左好多千嬅講野既部份

咁歌詞本係米人瑞改篇歌詞version?
快劍俠 發表於 2015-5-27 15:36

真係出既話, 應該有排改d歌詞

算啦 始終做生意人地要計過既 依家少左禁多人買碟
eldrian710 發表於 2015-5-28 21:03

YES....LIVE CD連部份嬅粉都唔買...係到等DVD先買真係心諗......

我都有睇尾場,但我記得talk唔係咁== (或者我有d斷片)
fifty1205 發表於 2015-5-29 16:59

Live cd d talk 係亂咁cut....Cut 短之餘仲要係幾場mix 埋

反正都慣左人瑞忘詞啦  整首 飲酒思源 配 好不容易遇見愛 真係downgrade曬成part ...
siongguan 發表於 2015-5-31 23:34

我覺得哩PART 真係有D浪費...得兩首歌太短應該飛走飲酒思源, 換嬅存, 深息, 嬅麗緣或者明日再會

其實我覺得佢第一場唱得好好...選既歌都好正
lblemon 發表於 2015-5-31 23:39

仲記得第一場一開波佢清唱 勇 果陣真係呆哂....把聲真係好靚好清!!!!!

我唔介意噶  反正好多歌都亂唱
比如 姐妹 我總太愛人 逼到愛人 變作情侶再變生疏{:4_96: ...
siongguan 發表於 2015-5-31 23:42

要數哩D真係數到2046
最經典都係小城大事, 唱左十一年都係 只因追憶不怕愛會終止

我相信第5場係有好多好似我以為第5場就係尾場而一早買左飛既死忠,
再買加場飛又唔捨得放

笑中有淚 ...
stone@stone 發表於 2015-6-2 15:17

覺得今次佢係終於敢唱 笑中有淚唔計開年大典果次concert, 佢07 10 11 年同埋n次音樂會都唔唱哩首歌....
證明哩首歌真係記錄左佢好痛既情傷, 以致一直都唔敢/揀黎唱....
但今次真正做到首歌教佢既野, 無情無恨望過去 去唱首歌
次次諗到咁心酸既背後, 真係好心痛同好明白點解佢第五場喊到咁

應該隻DVD遲左係因為要聽我地啲意見,希望有驚喜
膠膠 發表於 2015-6-10 15:53

希望真係咁既原因啦係既話我唔介意等多半個月

微博有人話 dvd 7月先出
siongguan 發表於 2015-6-16 18:39

DELAY 再DELAY..............

捨得出dvd未?
siongguan 發表於 2015-6-23 20:39

我見個post 冇啦啦推返出黎,以為有dvd 消息
比你fake 左

Shock dvd 收錄左咁多嘉賓!

Omg 習慣失戀啊
好啦,我唔怪 寰亞拉

有金句回顧 但 冇 我係我 果part ...
siongguan 發表於 2015-7-2 17:49

係囉,咁奇怪既,金句d video 應該要版權,而我係我段片應該唔洗ga....我以為會冇金句而有我係我,點知而家倒轉lol

林海峰talk呢
hinz 發表於 2015-7-2 17:48

唔要仲好haha, 佢足足講左兩首歌既時間

個封面真係... 唔肉酸個張都唔揀

我都覺得可能冇歌係呢條裙的,條裙好似係唱緊 「好不容易遇見愛」個pa ...
Jacz 發表於 2015-7-2 19:39

係呀,第一同第六場著哩條

唔係容祖兒世紀合唱7成入座率都唔知有冇...
on07111 發表於 2015-7-4 14:13

哈 哈 哈

感謝提供笑料

成堆人 underrated 化
siongguan 發表於 2015-7-4 16:33

我係其中一個但let's begin 令我再認識哩首歌
Meridian 最觸動到我既始終都係陌路...聽親都會想喊

「L&G」同「Minor Classics」都係IFPI最畅销本地现场录制音像出品   

L&G 好似都冇落姊妹
其 ...
Jacz 發表於 2015-7-5 01:07

L&G 直頭千嬅都冇唱姊妹以為今次LET'S BEGIN DVD可以有喇....結果都係冇

希望第二時會再唱Meridian既歌
個陣感覺上佢都好討厭隻碟 碟名點讀又唔知 點解又唔知

其 ...
John 發表於 2015-7-5 01:12

我記得佢解個碟名/介紹不認不認還需認時, 擺明係到_ UP
不認XXXX認就算啦....唔洗出土, 淨係希望陌路會有返生既一日, 黎多次MOOV LIVE 果個深情VERSION

咩叫人曖昧個陣快d認, 唔係就"火羅"
不認有潛力變型架 雖然AAL d老舞好災難 ...
John 發表於 2015-7-5 01:30

咩老舞啊, 老千當年特燈去日本拜師學嘎同埋果PART 快歌串燒都叫好聽+好睇過L&G 果PART

兩次moov live都幫左好多歌洗底
但又因為咁先更加激氣 明明最後今天可以咁high class 就比黎生玩到變左 ...
John 發表於 2015-7-5 01:31

MOOV LIVE D歌真係好正不認XXXX認變到BAND歌好型
陌路更加唔洗講, 聽出耳油

其實我覺得L & G個Ready or not好型
girl band個part就得佢自high, 今次就真係大家都high(好似係 ...
John 發表於 2015-7-5 01:37

佢成日都自HIGH嫁喇顛得過成班FANS同佢一齊自HIGH

試過好多次唱k點不認
都比佢個開心舞搞到笑左

已經好期待今次唱k點色惑Let's begin version吞吞 ...
John 發表於 2015-7-5 01:45

見到老千同埋班大隻男DANCER....諗起都_ _ 地
我覺得色惑演唱會版真係好聽左

我冇乜特別興趣 可能唔係我鍾意類型 又或者冇認真觀摩

個編曲好似冇大分別 但好似好玩左 ...
John 發表於 2015-7-5 01:51

係啊...編曲係冇咩分別咁....但唔知點解好聽左
睇DVD 果陣可以留意下......首歌同DANCERS

我想有Eason戴頭紗版既姊妹呀
Jacz 發表於 2015-7-5 01:52

我都係YOUTUBE 嫁咋當年我睇果場係劉華...仲要冇唱姊妹, 唱左自己既歌

佢當年真係勝在夠紅,依家如果係咁,淨係俾報紙都唱衰晒
佢自己都話破紀錄做最遲開show既紅館女歌手 {:1_ ...
Jacz 發表於 2015-7-5 02:44

當年好似話係個髮型師遲大到, 要等埋佢先可以開到SHOW, 所以先咁遲開場

咩呀又話飲左唔知邊個歌手開比佢既減肥藥搞到肚痛遲開????????????
艾石仔 發表於 2015-7-5 14:21

我印象中睇過悅嬅軒 PO既舊雜誌講嘎~話千嬅係保護個髮型師廢事佢因為遲大到而臭名遠播, 先捱義氣話自己肚痛而遲開SHOW~~

講真 大家都長大
我都由中學雞 聽到大學雞 聽到出黎做野
老左好多 心態都好唔同
同Let's begin今次一樣, ...
John 發表於 2015-7-5 22:44

我同你差唔多年紀嫁我記得同你一L樣....由中學到大學到而家做野, 1X年都係千嬅陪我長大
今年年頭睇LETS BEGIN 仲係FB出過潮文講千嬅點陪我走過好多歲月

BTW 你講既仔仔係係將來既親生仔定係溝仔果仔

岩岩係HMV個網見到....
deepsee18 發表於 2015-7-5 22:43

預左貴嫁喇...個DVD都叫得幾齊幾豐富佢賣幾錢都係出果日奇衝去買嫁喇

千嬅個人生好完美
由護士到大明星再到今日幸福太太。 Envy!
//

DVD 300蚊可接受啦,但最近真係好窮。 ...
Nathan 發表於 2015-7-5 23:39

應該唔會過200...我估270-280到

點會咁貴呀
Hmv個價唔駛理嫁
Cd都同sammi個隻個價一樣
姐係DVD 220左右囉
hinz 發表於 2015-7-5 23:52

原來可能仲平咁多而家HMV 同街價差咁遠嫁咩
以前都係差20-30蚊~

唔關事 係hmv個預購價係貴40%左右
hinz 發表於 2015-7-5 23:56

原來貴成40% 咁多長知識鳥~
雖然唔打算係HMV買

大家邊到買碟多?
deepsee18 發表於 2015-7-5 23:59

屋企附近間碟鋪
有時會去CD WAREHOUSE同埋2手碟鋪買

我記得個陣個個鬧爆化, 每當, 話佢娘, 老土, 黎生唔_掂
我好奇下走去聽返Unlimited 就咁慢慢越 ...
John 發表於 2015-7-6 00:46

噴...圓缺都可以聽150次...我聽左一次就DEL左

所以舊年聽到好不容易遇見愛 我係好感動
因為的確係好不容易先可以遇見愛 林夕講得啱 歌名重點就係好不 ...
John 發表於 2015-7-6 01:09

你講中哂.....哩兩首歌真係好顛好痴線......好多唔明點解我對哩兩首歌咁瘋狂, 正正因為聽到既野遠比歌詞表面表達既野為多

前幾年直頭冇乜點聽佢啲歌(除佐失戀冷戰嘈交個陣),火鳥都好少聽,係直到let's begin先狂聽返
講真,以前 ...
Jacz 發表於 2015-7-6 01:13

火鳥真係又一神曲......我人生最DOWN 果陣哩首歌就出現, 好恐怖果陣聽到痴左線, 晚晚都忍唔住會流淚甚至喊
做一隻火鳥真係好不容易....但千嬅用佢既歌路歷程(AMUSIC 去新華星既絕地反彈)話我地知係可以做到

FROM 寰亞FB:有看過【楊千嬅 Let's Begin巡迴演唱會】尾場的朋友就知當晚 林海峰Jan Lamb 然升上舞台,嚇了 楊千嬅 Miriam Yeung 一跳!!演唱會DVD好快就出,現在送上阿Jan的talk show片段,DVD冇架!!

----------------------------------------------------
估唔到有錄...仲估唔到會咁既形式放出黎但又唔收埋入DVD ==
同埋由原先現場8分幾鐘CUT淨3分幾鐘