返回列表 發帖

第26屆金曲獎 討論 (#52 暫時公布之入圍名單)

第26屆金曲獎 入圍名單預計於20日公布,
今年大咖雲集,
大家點睇?

上年既入圍名單等既片段同表演編排都被受讚賞,
唔知今年會唔會更進步呢?

BTW, 全金榜昨日公布賽果:
http://m.nownews.com/n/2015/05/16/1694775
EASON燕姿奪歌王歌后, JOLIN最佳專輯,
金曲獎會否有相似賽果?

第26屆金曲獎 流行音樂類: 2015年6月27日
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

支持LaLa今年歌后!

今年JOLIN好大機會橫掃

男歌手睇下大同有無機會偷次雞 都提左名咁多次

唔知amei今次入唔入到女歌手呢
lala wawa jolin 孫燕姿 amei????

論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

我見到話聽日下午 3 點公佈喎
星勤 發表於 2015-5-17 19:57

聽日公布先係準確,20號係之前預計既日期

估jolin入圍多項,有機掃走最佳國語專輯
男歌手獎希望見到學友,eason,jj,方大同
女歌手獎希望見到燕姿,jolin,amei

今屆好激烈下 希望 a浩 入到佢最想提名嘅專輯奬

Jolin今年仲屈機過muse應該
估歌后有 lala﹐jolin﹐amei﹐燕姿,A Lin

今年JOLIN好大機會橫掃

男歌手睇下大同有無機會偷次雞 都提左名咁多次  ...
-Prince- 發表於 2015-5-17 17:39

但其實「偏執面」個機會都唔細
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

歌后我覺得孫燕姿、張惠妹、蔡依林同莫文蔚(點解冇人提?)都有機會,其實孫同蔡都係水準表現,反而莫俾我感覺功力又進一步。
歌王應該有張學友、林俊傑、或者有周杰倫,方大同我覺得機會似乎細啲。

where's GEM?

歌后我覺得孫燕姿、張惠妹、蔡依林同莫文蔚(點解冇人提?)都有機會,其實孫同蔡都係水準表現,反而莫俾我感 ...
Serendipity 發表於 2015-5-18 02:05

karen係計今年? (個人認為不散不見質素吾夠寶貝好,而且今屆有太多強敵,好難贏到...
所以我不會臉紅和不好意思,更加不會宣佈不攞獎

歌后我覺得孫燕姿、張惠妹、蔡依林同莫文蔚(點解冇人提?)都有機會,其實孫同蔡都係水準表現,反而莫俾我感 ...
Serendipity 發表於 2015-5-18 02:05

孫燕姿我覺得會入圍但拎獎機會不大,張惠妹會唔會入哂兩個? (阿密特計今年定下年?)

蔡依林成隻碟有口啤有銷量,要掃獎唔難,同埋都係時候肯定下佢,
上次 MUSE 已經好出色,媽啊,超爽的

莫文蔚今次係演繹上比寶貝個時更加成熟,
不過都係陪跑命

孫燕姿我覺得會入圍但拎獎機會不大,張惠妹會唔會入哂兩個? (阿密特計今年定下年?)

蔡依林成隻碟有口 ...
賴爽 發表於 2015-5-18 11:09

張惠妹以偏執面報名,
AMIT2應該報出年

張惠妹以偏執面報名,
AMIT2應該報出年
liebe 發表於 2015-5-18 11:20

如果用偏執面我覺得蔡依林會睇高一線

如果用偏執面我覺得蔡依林會睇高一線
賴爽 發表於 2015-5-18 11:22

同意,
個人認為蔡孫之爭

出年AMEI用AMIT2報名, 太強了,
但個人私心想HEBE快啲拎返個, MY LOVE個年入圍最多但一個都拎唔到

同意,
個人認為蔡孫之爭

出年AMEI用AMIT2報名, 太強了,
但個人私心想HEBE快啲拎返個, MY LOVE個年入圍 ...
liebe 發表於 2015-5-18 11:29

出年仲有tanya

但其實「偏執面」個機會都唔細
星勤 發表於 2015-5-17 23:13

隻碟下半部太弱 提名應該ok 拎獎就窄D
不過都幾期待堆慢歌拎唔拎到歌曲類提名

只希望喂李安今次唔好又係零提名

入圍名單公布現場

但我覺得孫得獎機會比張惠妹更細喎其實
論盡樂迷,敢愛敢恨

但我覺得孫得獎機會比張惠妹更細喎其實
星勤 發表於 2015-5-18 14:30

我都覺
今屆真係Jolin > amei > 孫
呸隻碟真係主流同突破曲風都balance度

男嘅其實我個人會比學友
出道 30 年都仲可以有新突破,由其唱法上
論盡樂迷,敢愛敢恨

男嘅其實我個人會比學友
星勤 發表於 2015-5-18 14:40

支持,
希望歌神可以拎第二次

男嘅其實我個人會比學友
星勤 發表於 2015-5-18 14:40

我都係咁話
好期待
有畫面 要開始啦

伍思凱總招
有啲意想不到會搵佢

符致逸入圍

符致逸喎~!

感覺上今年Jolin 同學友會屈曬機
LALA 同AMEI 應該緊接

年度歌曲有
Jolin amei jacky lala

年度歌好多都聽過

LALA 學友 阿妹 Jolin

感覺上今年Jolin 同學友會屈曬機
LALA 同AMEI 應該緊接
victor1991415 發表於 2015-5-18 15:27

感覺上,要睇下有無咩唔多見又或者未聽過嘅獨立音樂人
呢 d 響金曲獎真係長年大黑馬
論盡樂迷,敢愛敢恨

有無美會員可以文字直播返個名單

★最佳新人獎
符致逸 / 孫盛希 / 陳惠婷 / 王彙筑 / BOXING樂團

★最佳年度歌曲獎
尋人啟事 / 用餘生去愛 / 偏執面 / 島嶼天光搖滾版 / Play我呸

★最佳樂團獎
閃靈樂團 / TRASH / 董事長樂團 / 佛跳牆 / BOXING樂團 / MP魔幻力量

★最佳國語男歌手獎
張學友 / 陳奕迅 / 方大同 / 韋禮安 / 楊培安

★最佳國語女歌手獎
徐佳瑩 / 魏如萱 / a MEI / 莫文蔚 / A-Lin

★最佳國語專輯獎
尋人啟事 / Wake Up Dreaming / 米。閃 / 哎喲,不錯喔 / 不散,不見 / 呸

Jacky Eason 大同 韋禮安 楊培安 男歌手 !!!

女歌手冇燕姿 jolin

LALA 如萱 AMEI 莫文蔚 ALIN 女歌手 !!!

O 曬嘴.......
Jolin 入唔到歌后...
但有 A Lin

張惠妹頓時變大熱 XD
論盡樂迷,敢愛敢恨

LALA Jacky Eason Jay Jolin Karen 專輯

唉...A Lin 仲要陪跑幾耐

專輯反而有jolin無amei

二姐 貢獻獎

張惠妹頓時變大熱 XD
星勤 發表於 2015-5-18 15:36

唔知會唔會有amit2所以啲人唔投佢

最佳新人獎
符致逸 孫盛希 Boxing 陳惠婷 王彙筑

最佳年度歌曲獎
尋人啟事《尋人啟事》
用餘生去愛《Wake Up Dreaming》
偏執面《偏執面》
島嶼天光搖滾版《島嶼天光》
Play我呸《呸》

暫時聽得最多次叫名既係LALA 同學友

最佳國語男歌手獎
張學友 陳奕迅 方大同 韋禮安 楊培安

最佳國語女歌手獎
徐佳瑩 魏如萱 a MEI 莫文蔚 A-Lin

無 JJ ??
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 無答案 - 林家謙

最佳年度歌曲獎 又竟然張惠妹候選嘅係《偏執面》…
論盡樂迷,敢愛敢恨

燕姿咩都冇 嗚嗚

係咪冇報名 lol