返回列表 發帖

#Cool Cafe 2015樂壇新人#

大家一起來討論下2015年嘅樂壇新人。
佢哋都好需要大家嘅支持。

Confirmed
#151211  女新人:舒延[Firesonic]#151210  組合新人Bingo[Sky Team Entertainment / Top Entertainment]
#151117  組合新人Nowhere Boys[Frenzi Music]
#151116  女新人:成镓羽[Mocool Entertainment Ltd.]
#151104  男新人黃靖[Nightingale]
#151027  組合新人J.l[強強聯合文化]
#151020  組合新人B.Gs[星娛樂]
#151019  新人:曾鴻禧[Wode Creative Production Co.]
#151015  新人:安俊豪[Song Entertainment Ltd.]
#151006  女新人:吳堯堯[V1 Music]
#150924  組合新人Dimension[Hong Kong Global Network]
#150914  女新人:靖兒[Firesonic]

#150904  女新人:葉巧琳/前Trekkez成員[Sony]#150828  男新人:Royal Ho[Wode Creative Production Co.]
#150824  女新人:唐曉彤[V1 Music]
#150817  組合新人sp'ACE[星娛樂]
             未出道新人:Sim C[寰亞]合約到期 未出道 已delete、
                未出道新人:Una & Lok[索尼]、VnP[索尼]

#150813  女新人:池希[Viva Music]、組合新人Redholic[Indie] 、組合新人雞蛋蒸肉餅[Indie]
#150706  新人:KB[太陽]
#150703  女新人:Jude 曾若華[華納]

男新人
環球
Yan Ting 周殷廷

太陽
Alex Chia 謝中傑

太陽
KB

星娛樂
吳業坤

星娛樂
陳志嘉

華納
陳詠謙

Frenzi Music
黎曉陽

A Music
馬天佑

香港棋人
劉威煌

Wode Creative Production
Royal Ho

Wode Creative Production
曾鴻禧

Song Entertainment Ltd.
安俊豪

Indie
樂卓奇

Nightingale
黃靖

-----------------------------------------------------------------------

女新人

英皇
陳凱彤

索尼
葉巧琳

華納
Jude(曾若華)

Viva Music
池希

MusicNEXT/Jamcast
陳詩欣

澳滌
曾詠欣[only RTHK]

夢想沙龍
盛君

V1 Music
唐曉彤

V1 Music
吳堯堯

未知
顏卓靈

FireSonic
靖兒

FireSonic
舒延

Mocool Entertainment
成镓羽

-----------------------------------------------------------------------------

組合新人

太陽
Zolarwind

星娛樂
sp'ACE

星娛樂
B.Gs

Note13
K.I.S.

Indie
Another Kitchen[only 903]

雙運球
新青年理髮廳 [only RTHK]

GME
少女標本

忘我娛樂文化
Myar

Indie
雞蛋蒸肉餅

Indie
Redholic

Hong Kong Global Network
Dimension

強強聯合文化
J.I.

Frenzi Music
Nowhere Boys

Sky Team Entertainment / Top Entertainment
Bingo

-----------------------------------------------------------------------------------
未出道新人

星夢
謝文欣

索尼

Una & Lok

VnP

無力將天氣逆轉。

i can't see the photo
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

死圖嘎~

BTW 支持啟聰同YAN TING

下?顏卓靈都做樂壇新人?
某兩個會員就是最愛曉陽bb

下?顏卓靈都做樂壇新人?
某兩個會員就是最愛曉陽bb
rubylovessss 發表於 2015-5-17 18:08

咁佢有出到歌
都係新人嘅 但唔會有一台當佢係姐

ruby姐你個signature 我好喜歡
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

yanting
cht
Happy and Blessed.

咁佢有出到歌
都係新人嘅 但唔會有一台當佢係姐

ruby姐你個signature 我好喜歡 ...
hehemamama 發表於 2015-5-17 18:12

顏卓靈係個間M&M公司

合唱姐都計咩

顏卓靈係個間M&M公司

合唱姐都計咩
rubylovessss 發表於 2015-5-17 18:18

咁都有上榜呀
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

曉陽bb最愛
我估錯這個世界得到教訓

alex chia咩意思?
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

仲有劉威煌同王君馨
謝文欣由12講到15年但今年可以做到新人嗎?
陳志磊是誰?

ak黎生完勝
鄧智偉算唔算新人

仲有劉威煌同王君馨
謝文欣由12講到15年但今年可以做到新人嗎?
陳志磊是誰? ...
~love1314~ 發表於 2015-5-18 19:06

王君馨舊年就寫佢系新人 所以我唔知今年算唔算
劉威煌 系唔系香港棋人?

陳志嘉 系星娛樂新人 廣州仔來嘅 澤日生寫過一首歌比佢
無力將天氣逆轉。

無輪侯急症室?

少女標本?個名好恐佈

謝文欣幾時先正式出道

坤哥年尾應該會攞晒四台新人獎啦
雖然我唔buy佢首派台歌

點解d post係倒轉 @@ 有冇得較返佢

Sim C, 謝文欣會唔會出道架

無輪侯急症室?

少女標本?個名好恐佈

謝文欣幾時先正式出道 ...
harryharry 發表於 2015-5-18 19:42

之前見輪候急症室果位舊年就拿咗997新人獎...
無力將天氣逆轉。

曾詠欣首歌好好聽架
黎生上年有歌上都叫新人 仲要出過隻天行者single有兩首歌

「正常」既有Yan Ting (1st plug only)、黎生、KIS、AK、曾詠欣、ZolarWind (不按次序),其他真係

Sim C  Jude Tsang  謝文欣
呢三個人究竟做左幾多年未出道新人
Happy and Blessed.

沈震軒仲算唔算任何一台新人?

Jude Tsang好似幾靚女 之前youtube聽過佢唱都算ok

新青年理髮廳 好正!!! 成日去youtube 睇佢地mv

沈震軒仲算唔算任何一台新人?
KITSTON 發表於 2015-5-18 23:55

13年tvb新人 997直程唔當佢係新人

新青年理髮廳 好正!!! 成日去youtube 睇佢地mv
jeffrey819 發表於 2015-5-31 19:05

seriously??

@903黎曉陽應該唔係新人吧
今年新人王@903真係難估喔

13年tvb新人 997直程唔當佢係新人
jsun 發表於 2015-6-2 23:53

RTHK會唔會計今年903就...上到榜先再諗啦

仲有其實Myar出左道未?之前Hunny同有所不知都好似無派過,KKBOX又有新歌<只是太早>啦喎

903今日派台嘅胖胖樂團
呢兩位系唔系新組合?
無力將天氣逆轉。

少女標本

個名真係 SEVEN 到可以上太空

Myar plug 左歌, 可以加埋

覺得都係坤哥比較多人識,最少有一首hit歌,最有機會拿新人獎。

回復 29# 賴爽

標本好似係由死左的動物屍體制成的?佢地改名時知唔知的?

标题

Myar plug 左歌, 可以加埋
chanchan0909 發表於 2015-6-15 18:29

Myar好似之前四人組合出道噶 仲算唔算新人呢
無力將天氣逆轉。

Myar好似之前四人組合出道噶 仲算唔算新人呢
moxy 發表於 2015-6-18 04:34

舊年嘉姐話佢地計新人係以第一首派台歌就計, 以前出過碟唔計

Myar 以前無派過歌 + 無出過碟, 所以 903 會當佢地今年新人

正如好似新青年理髮廳咁, D 歌喺 2013 已經喺 youtube 見到, 2014 先派佢地第一首歌, 903 都係計佢地係 2014 新人

(黎曉陽係咪真係當新人就睇下年尾嘉姐做回顧有無數過佢, 其實舊年回顧有數到佢, 不過唔知點解今年又話佢係樂壇新力軍 ...)

musicNEXT Jamcast
陳詩欣Eunice - 感情戲

http://www.kkbox.com/hk/tc/album ... QEOr0091-index.html

黎曉陽同Myar都出過碟喇喎....
FIGHT for 陳柏宇

Jude Tsang 終於都plug歌
我覺得幾有風格 都幾特別
但1st plug就呢種曲風有d大膽

https://itunes.apple.com/hk/albu ... single/id1009748032

陳志嘉好似系內地已經出過碟LU
音樂記錄
don't forget tonight

黎曉陽同Myar都出過碟喇喎....
~蛋撻~ 發表於 2015-7-3 02:29

之前嘉姐好似話過黎曉陽算新人   至於Myar 呢首先係佢地plug來903嘅第一派
無力將天氣逆轉。

陳志嘉好似系內地已經出過碟LU
tombus20002000 發表於 2015-7-3 08:52

係 出過碟 不過香港新人唔系 只認係香港派台嘅歌咩? 佢簽咗星娛樂   
   呢位新人 10/7 出大碟
無力將天氣逆轉。

華納女新人 Jude Tsang
第一派 格拉斯哥流浪
無力將天氣逆轉。

Jude Tsang 終於都plug歌
我覺得幾有風格 都幾特別
但1st plug就呢種曲風有d大膽

...
菊花哈蜜瓜 發表於 2015-7-3 02:52

格拉斯哥流浪都係似台灣+美國公路音樂風格,係好聽既,但又唔覺好大膽者
JeanLuc

華納女新人 Jude Tsang
第一派 格拉斯哥流浪
moxy 發表於 2015-7-3 09:01

原來佢簽過蜂鳥

原來佢簽過蜂鳥
jun518 發表於 2015-7-8 20:10

由2010年起,每年一度举行的网上歌唱比赛“Brand New Star”,吸引不少本地及东南亚的青年歌手及唱作人参加,每年度的冠军有机会签约该公司成为旗下歌手。2010年及2011年度的冠军得主分别为Robynn YipJude Tsang
無力將天氣逆轉。

回復 10# b01091018

Just his English name, I guess. No special meaning.

So far, my favourite ones are 曾詠欣 & 曾若華 (simply because I like their first 派台歌).

alex chia咩意思?
b01091018 發表於 2015-5-17 18:51

Chia 應該係謝o既譯音
BTW Sony隊VnP原先又話上年下半年正式出道,宜家仲係影都無

Chia 應該係謝o既譯音
BTW Sony隊VnP原先又話上年下半年正式出道,宜家仲係影都無 ...
KITSTON 發表於 2015-7-30 13:53

仲有呢隊