返回列表 發帖

一首上載在youtube 數月後,突然快升的一首歌"劇透"

機會是留給有準備的人, 估不到原來她不夠愛我網上熱播,竟然令吳業坤早前放上網的劇透點擊率大升,劇透是2014年12 月24日放上youtube. 直至2015年4月到祗是八萬次點擊率. 但一個月內,勁升一倍有多的點擊率,最新點擊率而接近62萬, 而留言和讚亦多了很多.而劇透亦是吳業坤和 Cousin Fung 一起作曲和填詞,而MV 是上年吳業坤到韓國旅遊時順道拍攝, 而拍攝手法亦比較新穎.水準平均亦值得大家留意和收聽. 希望劇透會放在吳業坤年尾出的新碟內.
雖然已經是數月前的作品,但由於沒有正式派台, 所以想舒發一下對這首歌的感受. 聽劇透亦超過數十次了, 聽第一次已經十分喜歡,特別喜歡這一段歌詞:"橫豎我終須退開  劇都透了哪用篡改  當一邊拖緊一邊鬆開  ; 幾百遍拚命的愛 閒雜角色不受理睬 等不到妳眼蓋睜開 從未妄想小子可匹配妳大愛 "
而Cousin Fung 和吳業坤的曲風帶點韓風味道, 技巧和編曲亦不落俗套, 而歌詞感覺上有點原來她不夠愛我前傳. 都是失戀後的無奈和傷感.透過歌聲來發洩情緒之作.
劇透不知是否失戀後的作品呢?因早前報章報導吳業坤曾和super girl Aka 有一段戀情. 聞說女方因吳業坤無錢而選擇分手.

在youtube 上, 亦有簡介: 劇透講述一個人覺得自己配不上喜歡對象的內心一些掙扎。你有試過不敢­開口,甚至靜靜地離開這個人?或是知道了結局還是會有一點期待,希望等到那個人看見你­? 無論你是前者或後者,都希望你會喜歡這首歌,劇透。

吳業坤 Kwangor - 劇透 Lyrics Video
https://www.youtube.com/watch?v=tcl7-pCHvbI

曲:吳業坤、Cousin Fung
詞:Cousin Fung、吳業坤
編:Cousin Fung

Lyrics:
原地 都覺得喘氣
恨難成大器
只有幸運地游離

本質 不配被寵愛
默然離站了 放下妳送我慷慨 當我活該

橫豎我終須退開
劇都透了哪用篡改
當一邊拖緊一邊鬆開
幾百遍拚命的愛

閒雜角色不受理睬
等不到妳眼蓋睜開
從未妄想小子可匹配妳大愛

原地 都覺得喘氣
恨難成大器
只可以靜靜地遠離

本質 不配被寵愛
自行離站了 以後妳有妳精彩 替我默哀

橫豎我終須退開
劇都透了哪用篡改
當一邊拖緊一邊鬆開
幾百遍拚命的愛

閒雜角色不受理睬
等不到妳眼蓋睜開
從未妄想小子可匹配妳大愛

如若我不肯退開
劇都透了拼命刪改
當一邊攬緊一邊推開幾百遍
還是會有一點期待

閒雜角色消耗能耐
直到妳眼蓋睜開
仍未允許這小子得到妳大愛

其實老早不應高攀配妳 但我..

評分人數

• Tonlo

點算 本身唔知首歌邊位唱 但見到個會員名已經知

不過都係無興趣聽佢啲歌

點算 本身唔知首歌邊位唱 但見到個會員名已經知

不過都係無興趣聽佢啲歌 ...
賴爽 發表於 2015-5-19 10:08

打手黎??

點解坤哥唱歌要整喊我。。。
救命 我仲喊緊
Happy and Blessed.

不如幫坤哥開個歌手討論區喇
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

佢youtube channel個咁多歌有排都宣傳唔完 等你隔兩日又有感而發可以去抒發吓

後樓梯版本好聽!!
我估錯這個世界得到教訓

次次見你開po都系寫坤哥
首歌有咁動人好聽咩
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

我在此討論區還是新手, 再過一會才考慮一下.
hkwilliamsiu 發表於 2015-5-19 12:30

你去申請個cool chat坤哥討論區會比較適合,呢個"只有好音樂"區,根據版規,係用來分享評論文章,但你俾人感覺係你用來不斷宣傳你偶像嘅歌,難免會令一D會員反感。

你去申請個cool chat坤哥討論區會比較適合,呢個"只有好音樂"區,根據版規,係用來分享評論文章,但你 ...
rainbowdash 發表於 2015-5-19 23:38

這首歌亦上載了接近五個月, 而且是一首沒有派台的原創歌曲, 眼見收看率在一個月內升得快,所以先評論, 再推介給大家聽. 是否好歌就留給大家評論一下.

我一直鍾意 劇透 多過 原來她不夠愛我 好多,
因為 劇透 一聽就係坤哥,有晒佢所有特色同長處。
我之前已經講過我頂唔順 舒文 監佢,
Cousin Fung 同佢真係夾好多。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

多謝你既分享
但個人唔太喜歡坤哥既歌
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

坤哥不错哦 加油

一kwan gor

未聽過呢個人
但首歌唔錯
唱得幾好聽~~

今日上google search吳業坤, 估不到他幾樣哀

評分人數

• Tonlo

Happy and Blessed.

今日上google search吳業坤, 估不到他幾樣哀
jose 發表於 2015-10-1 11:54

評分人數

• Tonlo

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

版主按:請會勿發表任何會引起罵戰及離題的post                            本版只容許討論與音樂有關的討論,謝謝!

多謝分享 但對坤哥一啲興趣都無
佢唱腔真係唔得 好聽都無用
你唔駛特登開post讚佢啦