返回列表 發帖

女皇 - 容祖兒

單選投票, 共有 158 人參與投票
75.95% (120)
3.80% (6)
2.53% (4)
1.27% (2)
16.46% (26)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Hinz

歌曲: 女皇
主唱: 容祖兒

派台日期: 24/5

曲:張家誠
詞:楊熙
編:張家誠
監:何哲圖/韋景雲

花艷之時 我們還在朝弄愛得轟烈
花逝之時 你為何如潮汐退走了

只為生存 我曾如何埋沒我的心願
只為安眠 我還長期磨利我寶劍

成就了登上懸崖峭壁的女子
人在此進亦猶豫退都未容易
嘗盡了千世萬世慶典又如何倖免
銅像可以仰望不能靠倚

只為生存 我才無情投入那些爭奪
只為安眠 百年頑石難及我堅決

人在此進亦猶豫退都未容易
誰望到可以名留信史是如何合意
其實所有故事只有我知
誰讓那初到皇城澀羞的女子
承受她永未能忘記的日和月
嘗盡了千世萬世慶典又如何倖免
銅像可以仰望不能靠倚

花艷之時 我仍然停留在你的宮殿
花逝之時 我何時能重遇你的臉
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

5分 ... 全部係比詞嘅
我覺得係 楊熙 啲 主題曲歌詞 中最好嘅一次 (Sorry 呀吓,護航
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

幾好聽。。 5分。。。

(張圖太假膠面

寫錯「嘲弄」(但唔o岩音)?
nicholashin 發表於 2015-5-25 08:51

咁不如「朝拜」喇 :P
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

5分
不論曲詞唱
我都好鐘意
利申:唔係鏡粉

好好聽 5分
但完全無法理解「我們還在朝弄愛得轟烈」中既「朝弄」
向Kary既弄潮 ...
nicholashin 發表於 2015-5-25 08:51

朝 應該係讀朝早個朝…?我諗起李白句 明朝(明日朝早)散髮弄扁舟
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

早巳被洗腦
不停loop

女皇真的好正,曲詞都是上乘之作。但是容祖兒唱得比較現代化,有一點不慣。4分

由樂壇慈禧唱女皇真係別有一番風味嗄
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

其實plug咗去邊? only TVB?
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

chocho呢世係cm應該都再攞唔到8成五分

bagfgfcde 發表於 2015-5-25 10:18

i did it呢度有好多人唔聽就畀定1分先,我係唔多鐘意隻歌都畀5分
난 어떡해야 해~널 보내줘야 해 이젠~내게 조금만 더 시간을 줘~

bagfgfcde 發表於 2015-5-25 10:18

我都好難得咁投左五分

早巳被洗腦
不停loop
rubylovessss 發表於 2015-5-25 09:53

我成日都哼住成為了一隻懸崖峭壁的女鬼

張家誠 + 楊熙 + 韋景雲 + 何哲圖 + 容祖兒 = >36 個5分

都話 CM 係聽歌唔認人架啦 ... 冇障礙係跨唔過嘅
星夢加油!

好好聽 5分

應該係 在朝(意思係朝庭中) 弄愛
love wins!

首歌係真係好好聽 5分for sure
無力將天氣逆轉。

ivanbb 發表於 2015-5-25 11:48

我都一直都以為係  在朝   弄愛
但比人拿 李白 出嚟 朝(音蕉)弄 到我都唔知邊樣對了

(李白 係 朝弄紫泥海)

幾好聽

如果播爆四台係呢首唔係飄紅就正
FIGHT for 陳柏宇

成就這登上懸崖峭壁的chob
終於派喇 5 fun

完勝隻垃圾碟4PLUG

唱得咁作狀都咁多5分,真係替弱雞不值

我覺得整體ok   唔會覺得好好聽或者好驚豔
不過唔多睇武則天 所以對首歌都無太大感覺
3分
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

佢演繹真係好配合,今次選角記一功

佢係唔係唯一一間主題曲由自己公司出?

華麗轉身好聽D
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

好好聽 5分

終於 的起心肝 問左個 中文人,
佢話 「弄」 可解作 小巷、小徑,
所以「朝弄」可以係 朝庭、後宮 中嘅小徑。

終於 的起心肝 問左個 中文人,
佢話 「弄」 可解作 小巷、小徑,
所以「朝弄」可以係 朝庭、後宮 中嘅小 ...
Bluejays 發表於 2015-5-25 18:20

好有文化 hehe
love wins!

ivanbb 發表於 2015-5-25 11:48

我都覺得呢個解釋比較合理。
  曲詞唱都好鐘意,5分。
  仲有唔少人盲投1分。

呢首歌嘅melody特別容易改歌詞。so,5分
我估錯這個世界得到教訓

唱,曲,詞 powerful

超級勁洗腦!今日全日個腦都係呢首歌

超級勁洗腦!今日全日個腦都係呢首歌
Crooks 發表於 2015-5-26 21:51

正常,其實我有時唔太介意洗腦,好歌便可

投左5分嘎
哩首好聽過果隻垃圾ep d歌好多

簽名被屏蔽

一開始以為系而我不知道是誰個首………………

可能係我引錯
不如召喚楊熙上嚟解釋 haha
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

可能係我引錯
不如召喚楊熙上嚟解釋 haha
hehemamama 發表於 2015-5-27 17:02

詞人親自解釋

為甚麼這一曲派台近一星期還未在903熱播?擔心祖祖!!
chunhin330 發表於 2015-5-28 19:24

放心,一定會上。好多歌,係慢D

其實電台會唔會banLIVE好有爆炸力

為甚麼這一曲派台近一星期還未在903熱播?擔心祖祖!!
chunhin330 發表於 2015-5-28 19:24

903都未/冇派
請Check清楚
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

容祖兒好耐都冇8成5分
呢首都唔另外
如果冇壟斷樂壇 或許網民會對你好啲既 呵呵
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

容祖兒好耐都冇8成5分
呢首都唔另外
如果冇壟斷樂壇 或許網民會對你好啲既 呵呵  ...
liebe 發表於 2015-5-31 11:21

the opposite of love is not hate
it's indifference

網民踴躍投票 對chob不知幾好!

呢首歌嘅melody特別容易改歌詞。so,5分
mrshadowll 發表於 2015-5-26 18:31

係呀,首歌好o岩改詞架有無睇過我o個篇改詞呢
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=8712&extra=page%3D1

邊有得輸

係呀,首歌好o岩改詞架有無睇過我o個篇改詞呢
http://www.cmusichart.com/discuz/viewth ...
KITSTON 發表於 2015-5-31 11:37

好啊,去睇睇
我估錯這個世界得到教訓

劇情冇美祖版 MV
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

愈聽愈悶 唔耐聽

咁多5分黎個1分調劑下
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

仍然覺得好好聽