返回列表 發帖

TVB音樂節目討論 (2015.06)

其實我唔係呢版既版主
實力小姐可唔可以下個月開翻po

2015.06.07 - 龔柯允、林欣彤、糖兄舞台劇以外的crossover
播出日期: 2015.06.07 (日)        

龔柯允、林欣彤、糖兄獲趙增熹欽點演出舞台劇,三人一同作客《勁歌》crossover,合唱<富士山下>及<洋蔥>,更透露在舞台劇所演繹的角色或負責部分。另外,在專輯六首作品中,親自為四首作曲的陳慧敏帶來送給前度作為分手紀念品的<完場曲>。揚言因為Eric Kwok「挑機」而嘗試新曲風<次世代>的王梓軒,也以跳唱方式送上這首加入伴唱、rap等元素的作品。

「超級勁歌推介」有許廷鏗獻唱新歌<仁至義盡>,並解說填詞人黃偉文於歌詞中描寫的那份仁至義盡心態,是對自己還是另一半說。另會播放吳若希拍攝<眼淚的秘密>MV時失控大叫的畫面、泳兒希望大家看得熱血沸騰的<擋不住的風情>MV,以及鄭俊弘<忘了嗎>和洪卓立<回到最愛的那天>MV。本週「勁歌金榜」冠軍歌是汪明荃的<華麗轉身>,她會現場演繹這首屬於同名劇集主題曲的作品,感謝樂迷的支持。
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

星夢同eeg派歌係咪一定係超級勁歌推介

今次5首咁多既
再加埋每個星期4首挑戰歌
好塞喎
02 著地 - 鄧麗欣

liza!!!
8>5>5>5>1係咩走勢
==============================
等我放返樂勢力6月嗰集epg過嚟先~
2015.06.06 - A2A、林泳
播出日期: 2015.06.07 (日)        

夏天悶熱的天氣,令人總想躲在室內地方「嘆冷氣」。但作為藝人,少不免要到戶外工作,今集的嘉賓A2A和林泳有甚麼消暑大法與大家分享?「超級勁歌推介」分別會送上吳若希<眼淚的秘密>及洪卓立<回到最愛的那天>。

常聽說「男追女隔重山、女追男隔層紗」,但現實中又有多少女生會鼓起勇氣向心儀對象示愛?過去常以火辣、型格形象示人的A2A(前名AOA),改名後第一首主打歌<Love Me>,卻是鼓勵女孩放膽主動出擊甜美抒情歌。何以改名這個動作,會把這對孿生姊妹的形象同時作出180度轉變?

林泳<I Dare You>亦要向大家宣揚男生會為心儀女孩做任何艱辛事情。自言為新歌努力排舞的林泳,何以說到與女舞蹈藝員合作時會一臉腼腆?唱歌與跳舞之間,哪個能給予他較大的滿足感?

另外,節目亦送上信<如果你還在就好了>、Coldplay<A Sky full of stars>、周杰倫<聽見下雨的聲音>及韓國組合AOA<Like a Cat>等歌曲的MV。

另會播放吳若希拍攝<眼淚的秘密>MV時失控大叫的畫面

Lisa 唱 Live 一定要開 TV

阿姐幾耐無冠軍歌
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

多謝你提醒我
我下個月會記得開

<仁至義盡> LIVE

阿姐幾耐無冠軍歌
kevinlai1621 發表於 2015-6-3 19:29

對上一首係2006年4月同蝦餃老母合唱嘅自由女神(仲要係四台冠)
相隔7年再奪冠軍歌

環球同華納好似都未做過超級勁歌推介

契仔首你最重要唔plug?

話說之前唔係有小道消息話kay錄左勁歌架咩
02 著地 - 鄧麗欣

話說之前唔係有小道消息話kay錄左勁歌架咩
hinz 發表於 2015-6-3 20:17

坤哥喺ig post咗張同Kay一齊影既勁歌後台佈景板既相

環球同華納好似都未做過超級勁歌推介

契仔首你最重要唔plug?
PangChiYeung 發表於 2015-6-3 20:03

關係冇咁友好就做挑戰歌嘎

李克勤應該唔 PLUG 歌去 TVB 嘎
世界真細小都有  D 機嘎
本週冠軍歌: 白髮齊眉 - 鄧小巧

對上一首係2006年4月同蝦餃老母合唱嘅自由女神(仲要係四台冠)
相隔7年再奪冠軍歌 ...
ed8671ed 發表於 2015-6-3 19:51

首歌系環球派噶? 點解可以咁勁4台冠

KyleHo 發表於 2015-6-3 21:57

果時環球出左隻合唱碟
自由女神係第一主打
第二主打係車婉婉 / 孫耀威 - 再見亦是戀人

KyleHo 發表於 2015-6-3 21:57

果時環球出左隻合唱碟
自由女神係第一主打
第二主打係車婉婉 / 孫耀威 - 再見亦是戀人 ...
Our_Souvenir 發表於 2015-6-4 03:13

環球一姐 x TVB一姐

林欣彤係咪已經係勁歌常客

話說上個星期預告話會有樂壇呀哥
邊位?yan ting定Alfred?
02 著地 - 鄧麗欣

liza係咪咪嘴

阿姐mind咀已經我哋睇唔出....

美轉點解唱得好似CD版一樣架

話說上個星期預告話會有樂壇呀哥
邊位?yan ting定Alfred?
hinz 發表於 2015-6-6 23:15

I guess.

乜呢家勁歌有觀眾咩?仲要話啲人影緊相,明明錄影緊系唔可以攞部電話出嚟影
Infinity & Eternity

美轉點解唱得好似CD版一樣架
sophia121 發表於 2015-6-6 23:23

證明唱得好夠穩定
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

Liza 姐真係, 咁都要幫自己個節目宣傳

相隔7年再奪冠軍歌 ...
ed8671ed 發表於 2015-6-3 19:51

Ot一下
呀姐唱自由女神其實唔差
個唱腔都ok
應該有人執過佢嚟

琴晚睇左華麗轉身既勁歌LIVE,先知道勁歌早已不設觀眾席,難怪冇會員提前POST勁歌榜
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

係咪知jinny唱live唔掂, 所以要播mv

其實佢有邊忽成熟

You are so qq lol>3333<
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

You are so qq lol>3333
harryharry 發表於 2015-6-7 18:25

隻舞搞笑d
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

2015.06.13 - 陳慧敏、鄭融
播出日期: 2015.06.14 (日)       

陳慧敏(Vivian)和鄭融(Stephanie)兩位女生,除了同樣嬌小玲瓏外,還有甚麼共通之處?她們在節目與大家分享最新的派台歌外,還會講述歌曲中所包含的愛情觀,讓各位樂迷能從不同的角度了解她們。

陳慧敏在個人專輯中,加入自己的插畫,並一筆一劃寫上所有歌詞,是希望向歌迷表達甚麼訊息?陳慧敏來到「碟潮」介紹全新專輯,要把自己的「曾經」和「脆弱」送給每一位聽眾。當一段感情事與願違,未能得到圓滿結局,陳慧敏決定和前度合力創作出<完場曲>,作為他們的分手紀念曲。

在愛情的困局中生病了,唯有重新振作,才得以康復。鄭融的派台歌<Sick>,亦希望為大家傳出這份正面訊息,讓大家在情路上互相支持。而拍攝<Sick>MV時,竟發生了一宗靈異事件,這可是製作部的把戲還是真有其事?鄭融為你親自解說!

今集的「超級勁歌推介」,分別有許廷鏗為追求愛情義無反顧的<仁至義盡>、泳兒大晒美腿的<擋不住的風情>,和紀錄鄭俊弘成長歷程的<忘了嗎>。另外亦有韓國組合Crayon Pop的<FM>及美國樂隊Best Coast的<California Nights>的MV。

==============================
即係Sick就快plug去tvb?!
love hard都就快落榜

陳慧敏(Vivian)和鄭融(Stephanie)兩位女生,除了 ...
ed8671ed 發表於 2015-6-8 15:39

話說其他兩台Out左love hard 都無上sick
903對醜都幾好
02 著地 - 鄧麗欣

陳慧敏(Vivian)和鄭融(Stephanie)兩位女生,除了 ...
ed8671ed 發表於 2015-6-8 15:39

咁邊首冠
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

咁邊首冠
hehemamama 發表於 2015-6-8 17:36

呢個係樂勢力
JSG冇咁快出epg

楊千嬅居然plug 天橋上tvb又係得lyrics mv
但只係挑戰歌, 應該唔會冠?

最好的債冇得plug?
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

最好的債冇得plug? {:1_ ...
hechart 發表於 2015-6-9 02:37

好不容易遇見愛 04 byebye啦
    年度plug 最好的債 咁都唔派,呢首可能千嬅都仲想上節目唱下live

呢個係樂勢力
JSG冇咁快出epg
ed8671ed 發表於 2015-6-8 17:52

I seeeeee thanks
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

關係冇咁友好就做挑戰歌嘎

李克勤應該唔 PLUG 歌去 TVB 嘎
世界真細小都有  D 機嘎 ...
Our_Souvenir 發表於 2015-6-3 21:29

希望啦, 佢地話拍三個mv, 兩個單人既o係karaoke播, 一個雙人既就話網上同電視..

希望啦, 佢地話拍三個mv, 兩個單人既o係karaoke播, 一個雙人既就話網上同電視.. ...
sinman1007 發表於 2015-6-9 11:36

因為版權問題? 所以 KARAOKE 播單人版?

因為版權問題? 所以 KARAOKE 播單人版?
Our_Souvenir 發表於 2015-6-9 13:31

係呀, red mr 播克勤單人版, neway 播祖兒單人版

最好的債冇得plug? {:1_ ...
hechart 發表於 2015-6-9 02:37

東亞真係慳水又慳力
係唔係第一次有歌手用Lyrics MV plug歌上TVB
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

東亞真係慳水又慳力
我等我在 發表於 2015-6-9 19:38

好耐之前狄易達個首Revolution已經用咗Lyrics Video plug上tvb
   之後就梁漢文首一路走來 不過后尾用返Official MV

有時會見到用勁歌金曲唱live 既version plug.....

係呀, red mr 播克勤單人版, neway 播祖兒單人版
sinman1007 發表於 2015-6-9 13:45

容祖這麼近那麼遠MV
Neway都係冇張學友版
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

鄭融錄勁歌唱左Love Hard同Sick
唔知會唔會同一集播咧

東亞真係慳水又慳力
我等我在 發表於 2015-6-9 19:38

Gin Lee玫瑰的故事都係plug lyrics video

一路走來之前我都無留意過係咪用lyrics MV plug
但都好少見, 廠景MV就多
我覺得一路走來個lyrics MV o係電視播其實好搞笑..
天橋反而無乜野

原來星期一晚/星期二朝集無間音樂嘉賓選歌環節播左不得不愛
同埋 K.I.S.首東角遊民唔知做咩有一句cut左
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

一路走來之前我都無留意過係咪用lyrics MV plug
但都好少見, 廠景MV就多
我覺得一路走來個lyrics MV o係電 ...
hechart 發表於 2015-6-10 19:10

我聽到窒左窒 但又唔知做乜
02 著地 - 鄧麗欣

Gin Lee玫瑰的故事都係plug lyrics video
KITSTON 發表於 2015-6-10 18:09

因為玫瑰的故事后尾都冇出正式既MV...

李克勤錄左勁歌
from 嘉儀ig
唔知係你最重要定世界真細小

同場仲有陳詠謙